ایران پرسمان

آخرين مطالب

تکاپوی ابوظبی برای تقسیم یمن تحلیل روز

تکاپوی ابوظبی برای تقسیم یمن
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایسنا /متن پیش رو در ایسنا منتشر شده و انتشارش در آخرین خبر به معنای تایید آن نیست
امارات تحرکات خود را به منظور جدا کردن جنوب یمن از شمال آن در راستای طرحی برای ناکام گذاشتن مذاکرات میان عربستان و جنبش انصارالله یمن جهت پایان جنگ و ضربه زدن به توافق عربستان و ایران شدت بخشیده است. این تنش‌ها نزاع بر سر نفوذ در جنوب میان ریاض و ابوظبی و بحران میان دو کشور را افزایش داده است.
به گزارش ایسنا، به نقل از روزنامه الاخبار لبنان، توئیت اخیر عبدالخالق عبدالله، استاد دانشگاه امارات مبنی بر اینکه آیا کشور فرضی یمن جنوبی باید «جنوب عربی» نامیده شود یا «حضرموت متحد عربی»، موجی از خشم را در شبکه‌های اجتماعی در میان مردم یمن، از جمله بسیاری از جنوبی‌ها، برانگیخت. به ویژه اینکه مصادف با بزرگداشت یکپارچگی یمن در 22 می 1990 بود. قصد و نیت امارات و نارضایتی این کشور از حرکت عربستان سعودی به سمت مذاکره برای پایان دادن به جنگ یمن و توافق با ایران بر کسی پوشیده نیست. این رویکرد عربستان پروژه امارات برای سیطره بر جزایر استراتژیک مانند سقطری در ورودی خلیج عدن و میون واقع در تنگه باب المندب را ناکام می‌گذارد. این پروژه‌ای است که در راستای یک درگیری گسترده‌تر با محوریت کنترل بر گذرگاه‌های آبی است. امارات در این درگیری در رأس یک پیمان اعلام نشده با آمریکا و اسرائیل قرار دارد که با حمایت ابوظبی، پایگاه‌های نظامی در این دو جزیره استراتژیک ایجاد کرده است.
اما مانع اصلی در مقابل طرح امارات برای تقسیم یمن، عربستان است. به ویژه بعد از اینکه ائتلاف میان این دو کشور در جنگ ازهم پاشیده و دو کشور وارد نزاع مستقیمی شده‌اند که از هم‌پیمانان جنوبی‌شان در این نزاع استفاده می‌کنند. این نزاع میان شورای ریاستی یمن با رهبری رشاد العلیمی که مورد حمایت عربستان است و شورای انتقالی جنوب یمن با رهبری عیدروس الزبیدی مورد حمایت امارات علنی شده است. بین این دو شورا گروه‌هایی هستند که هنوز موضع قطعی درباره حمایت از هیچ کدام از طرفین ندارند. مثل گروه طارق صالح که به ابوظبی نزدیک است درحالی که ریاض برای جذب آن تلاش می‌کند.
در حالی که امارات تلاش می‌کند تا حضرموتی‌ها را با پیشنهاد این که کشور جداشده به نام استانشان نامگذاری شود، اغوا کند، عربستان سعودی با میزبانی نشستی در ریاض با حضور العلیمی و شیخ عمرو بن حبریش العلیی، معاون اول استانداری حضرموت برای بررسی حقوق حضرموت و خواسته‌های ساکنانش تلاش کرد تا امارات را دور بزند.
ساکنان حضرموت از اجحافی که در حق استانشان شده ناراضی هستند برای همین ترجیح می‌دهند در چارچوب همان یمن واحد بمانند یا اگر یمن به ناچار تقسیم شد استان آن‌ها خودش یک کشور باشد. در هر دو صورت طرح جدایی محکوم به شکست است به ویژه اینکه شهر عدن که مقر شورای ریاستی یمن و پایتخت احتمالی کشوری است که در جنوب تشکیل می‌شود خارج از کنترل امارات است. عیدروس الزبیدی گفت: جدایی در راه است. اسامی که درباره آن صحبت می‌شود از جمله «کشور متحد حضرموت» یا «جنوب عربی» یا «جمهوری دموکراتیک مردمی یمن» پیشنهاداتی برای متحد کردن جنوب است.
صرف نظر از اینکه عربستان طرح جدایی طلبی در جنوب یمن را تأیید می‌کند یا خیر عربستان معتقد است که امارات با این طرح ریاض را به صورت مستقیم هدف گرفته و برای عمیق کردن گرفتاری عربستان در یمن تلاش می‌کند. این نشان دهنده عمق اختلافات میان محمد بن زاید، رئیس امارات و شریک سابقش در جنگ یعنی محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان و تغییر بزرگ رویکرد عربستان در قبال مسائل منطقه‌ای است. این رویکرد دیگر برای حکام ابوظبی مناسب نیست. سؤال اصلی درباره موضع آمریکا است و اینکه آیا تمایلی به ناکام گذاشتن مذاکرات برای پایان جنگ یمن دارد یا خیر یا اینکه مانع حل بحران یمن و عربستان می‌شود یا خیر. همین مسئله لابی امارات در واشنگتن را برآن داشته تا از طریق رسانه‌های آمریکایی این مسئله را تبلیغ کند که جدایی شمال یمن از جنوب آن به نفع آمریکا است.
درحالی که صحبت درباره حل و فصل بحران ادامه دارد امارات در مناطق جنوبی مثل یک قدرت اشغالگر برخورد می‌کند. نفت و گاز شبوه را به صورت غیرقانونی به آلمان می‌فروشد و گروه‌های مزدورش را در غارت فروشگاه‌ها و اراضی مردم با زور آزاد می‌گذارد مثل کاری که در شهر المخا در استان تعز کرد. شاید یکی از بزرگترین موانعی که ابوظبی با آن مواجه است در اعتراضات بسیاری از ساکنان جنوب چه گروه‌های سیاسی و نظامی و چه شهروندان به توییت عبدالخالق عبدالله نهفته باشد. آن‌ها توییت وی را مداخله در امور داخلی یمن دانستند.
مخالفت با تلاش‌های امارات برای تقسیم یمن به کشورهای حوزه خلیج فارس می‌رسد که در مرحله کنونی آماده پذیرش تغییری در حجم تشکیل یک کشور جداگانه در یمن نیستند و این مسئله احتمال بازگشت به نزاع‌های نظامی میان شمال و جنوب مثل جنگ داخلی 1994 را افزایش می‌دهد. امارات خودش از جمله کشورهای عربی حوزه خلیج فارس است که نظامش به جنگ‌ها عادت دارد. همین مسئله روشن کننده تلاش‌های مکرر امارات و هزینه کردن اموال هنگفت و جذب هزاران نفر از داخل و خارج یمن برای حمایت از طرح جدایی است. امارات در پروژه جدایی منافع بزرگ اقتصادی یا ژئواستراتژیکی برای خودش می‌بیند اما مشکل تاریخی متجاوزان یمن این است که این کشور برای کسانی که می‌خواهند آن را ببلعند خیلی سخت هضم می‌شود. آنچه که طرح امارات را به شکست می‌کشاند علاوه بر احتمال رخ دادن جنگی شدیدتر این است که این جنگ تنها به فروپاشی یمن منجر نمی‌شود بلکه برای کشورهای دیگری مثل عمان مشکلاتی را ایجاد خواهد کرد. از این نظر که کشور جدا شده شامل استان المهره خواهد بود که منطقه نفوذ حیاتی عمان است.
زینب غلامی

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1005260/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آتش‌بس تعرفه‌ای 90 روزه بین چین و آمریکا؛ طلا ریخت

عقب‌نشینی قیمت‌ها در بازار طلا و سکه

علت محکوم شدن اسنپ فود در شکایت تپسی فود از آن چه بود؟

رشد 79 هزار واحدی شاخص بورس

دیدار مدیرکل آموزش با دانش‌آموزان، دانشجویان، معلمان و اساتید مدارس و دانشگاه‌های استان سیستان و بلوچستان

گوناگون/ تاریخ ما را فریب داده بود؛ هویت واقعی کریستُف کلمب فاش شد!

ابرکامپیوتر ژاپنی فوگاگو بشر را به شوخی گرفت!

حذف بخش‌هایی از کتاب «هارداسان» پیش از چاپ!

حضور نخستین کتابخانه عمومی سیار بین شهری همدان در نمایشگاه کتاب تهران

وزیر سابق ارشاد: به دلیل نوع حادثه، بخشی از بدن شهید رئیسی در محل سقوط بالگرد است

رئیس جمهور آخر هفته به کرمانشاه می‌رود

برنامه‌های اولین سالگرد شهدای خدمت اعلام شد

بهزاد نبوی: به گفت‌وگو و مذاکره خوشبینم

معاون علمی رئیس جمهور معاون اقتصادی خود را عزل کرد

گفت‌وگوهای دیپلماتیک مصر با ایران، آمریکا و عمان درباره مذاکرات تهران و واشنگتن

فلاحت پیشه: آمریکا می‌داند هزینه توافق از هزینه عدم توافق بسیار کمتر است

واکنش مشاور وزیر خارجه به ادعای هدیه دادن عراقچی به ویتکاف

هیچ خط قرمزی برای یمن وجود ندارد؛ مناطق صنعتی اسرائیل در تیررس موشک‌ها

ویتکاف: اختلاف میان ترامپ و نتانیاهو ساخته رسانه‌هاست

واشنگتن‌پست: ترامپ در سفر به عربستان فقط دنبال پول است

سازمان‌ ملل: گرسنگی جان 2 میلیون نفر را در غزه تهدید می‌کند

کرملین: برای آتش‌بس، مذاکرات مستقیم با اوکراین ضروری است

اخراج 2 عنصر امنیتی فرانسه از الجزایر

نتانیاهو تمایل دارد از کمک های امنیتی آمریکا دست بکشد

احتمال تحریم‌های بیشتر روسیه قوت گرفت

الهندی: توقف دائمی جنگ شرط آزادی همه اسرای اسرائیلی است

ورود ویتکاف به تل‌آویو برای آزادی زندانی دو تابعیتی در غزه

سرمقاله همشهری/ فناوری هسته‌ای؛ مرز اقتدار و انقیاد

گزارش دیوان محاسبات کشور از آخرین وضعیت تعهدات دولت بابت اوراق مالی اسلامی

فرزین: امسال حذف 4 صفر از پول ملی را دنبال می‌کنیم

نشست صمیمانه مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان با مدیران صندوق قرض‌الحسنه شاهد

سفر یک روزه مدیر کل بنیاد مازندران به شهرستان بهشهر

نشست مشترک سرپرست دفتر مطالعات و پژوهش‌های بنیاد شهید و امور ایثارگران با اساتید دانشگاه تهران

اینفوگرافیک برنامه‌های بزرگداشت هفته خدمت

فروش گوشت در خیابان های پاریس

تعیین تکلیف مزایده فرکانس‌های 3600 و 3700 مگاهرتز در هفته جاری

روانبخش: حرف‌های چرند ترامپ و ویتکاف میز مذاکره را برهم می‌زند

المنار: ایران خواستار ضمانت قانونی از آمریکا برای توافق شد

پاک‌آیین: طرف آمریکایی در مذاکرات اختیاری ندارد که به‌صراحت پاسخ دهد

انگلیس و اتحادیه اروپا پیمان نظامی امضا می‌کنند

تحرکات مشکوک نیروهای امنیتی فرانسه در لبنان و سوریه

ترکیه بر فرایند انحلال پ‌ک‌ک‌ و تمام شاخه‌های آن به دقت نظارت می‌کند

پکن میزبان رهبران آمریکای لاتین؛ اتحاد در سایه جنگ تجاری با آمریکا

ازسرگیری مذاکرات صلح اوکراین، موضوع نشست امروز کابینه ترکیه

رسانه‌های عبری: تل‌آویو پس از آزادی عیدان الکساندر، اجازه ورود کمک‌ها به غزه را می‌دهد

سرمقاله کیهان/ سرمایه امید و تاجران یأس و ترس

بستنی قیفی خاص!

تماشای زیبایی های شگفت انگیز ایران از نمای بالا

روانشناسی/ این 11 ویژگی رفتاری یعنی شما نابغه هستید

ارتباطات در خاموشی؛ وقتی باتری‌ها توان ادامه ندارند