ایران پرسمان

آخرين مطالب

سه سنگِ بزرگ پیش پای ایران و مصر تحلیل روز

سه سنگِ بزرگ پیش پای ایران و مصر
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - اقتصاد نیوز / متن پیش رو در «اقتصاد نیوز» منتشر شده و انتشارش در «آخرین خبر» به معنای تایید آن نیست.
مقامات مصری و ایرانی مدت‌هاست که در حال مذاکره برای برقراری مجدد روابط دوجانبه بوده‌اند. رهبر جمهوری اسلامی ایران، دوشنبۀ گذشته در دیدار با سلطان عمان تاکید کرد که تهران از بهبود روابط دیپلماتیک با مصر استقبال می‌کند. سؤال اینجاست که انگیزه‌های طرفین برای این کار چه بوده و چه خطراتی آن را تهدید می‌کند؟
میانجی‌گری عراق
به نوشته میدل‌ایست آی، به گفتۀ منابع عراقی، نمایندگان مصر و ایران از ماه مارس گذشته با میانجیگری بغداد، در عراق مشغول دیدار و مذاکره بوده‌اند. موضوع این مذاکرات، تنش‌ها بر سر یمن، لبنان و سوریه بوده است. احتمال دیدار عبدالفتاح السیسی، رئیس‌جمهور مصر و ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور ایران، نیز مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
به گفتۀ فداحسین ملکی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران، مذاکرات دو طرف در عراق مثبت بوده است و روابط تهران و قاهره به‌زودی و با بازگشایی سفارت‌های دو کشور برقرار خواهد شد.
سیاست دولت رئیسی و منافع روابط با مصر
اهداف سیاست خارجی ایران در دورۀ ریاست‌جمهوری رئیسی، بر روابط مثبت با همسایگان، نگاه به شرق و روابط با کشورهای مسلمان متمرکز بوده است.
برقراری ر‌وابط مثبت با مصر، به‌ویژه با توجه به نفوذ اقتصادی عظیم عربستان بر این کشور، به ایران امکان نفوذ بیشتر در جهان عرب و روابط نزدیک‌تر با کشورهای اتحادیۀ عرب را می‌دهد. تهران روند عادی‌سازی روابط خود با بخش تنش‌آلود جهان عرب را با ریاض آغاز کرد و اکنون نیز قصد دارد که روابط خود با قاهره را نیز برقرار و عادی کند.
پس از عادی‌سازی روابط ایران و عربستان، مذاکرات تهران و قاهره نیز احتمالاً با جدیت بیشتری پیش خواهد رفت. همچنین،‌ در پی ورود مجدد سوریه به اتحادیۀ عرب و احتمال صلح میان سعودی‌ها و حوثی‌ها در یمن، درمجموع مسائل تنش‌آفرین در منطقه کاهش یافته و این مسئله می‌تواند به بهبود روابط میان ایران و مصر نیز کمک کند.
دو مشکل مصر: اسرائیل و امنیت شبه‌جزیره
مصر روابط بسیار خوبی با کشورهای جزیره‌العرب دارد و حتی با قطر نیز روابط خود را بهبود و تنظیم کرده است. ضمن اینکه وابستگی اقتصادی زیادی نیز به آنان دارد. بنابراین امنیت شبه‌جزیره همواره برای مصر مهم بوده است. از این رو، ایران ابتدا باید روابط خود با این کشورها را بهبود یا ارتقا می‌داد و بعد از آن به فکر عادی‌سازی با مصر می‌افتاد. تهران نیز دقیقاً همین کار را انجام داد.
سیسی در نوامبر 2018 گفته بود که مصر اجازه نخواهد داد امنیت خلیج فارس تضعیف شود و ارتش مصر از برادران خود در برابر هرگونه تهدید مستقیم محافظت خواهد کرد.
همچنین اسرائیل نیز ممکن است موانعی را بر سر راه مصر برای عادی‌سازی روابطش با ایران ایجاد کند.
مشکل ایران: تندروها
ایران نیز برای عادی‌سازی روابطش با مصر بدون مشکل نیست. بزرگترین مشکل ایران، تندروهای خودشان هستند.
در ایران، برخی از تندروها بر این باورند که برقراری روابط با مصر خیانت به آرمان فلسطین، پذیرش ضمنی قرارداد کمپ‌دیوید، و تسلیم‌شدن در برابر خواسته‌های مصر، مانند تغییر نام خیابان خالد اسلامبولی در تهران، است.
آنها معتقدند در ازای این تغییر نام، مصر نیز باید پرچم رژیم سابق پادشاهی ایران را از مقبرۀ محمدرضاشاه بردارد و نام پهلوی نیز را از خیابان قاهرۀ مصر حذف کند.
پس از عادی‌سازی روابط میان ریاض و تهران، ایران نام خیابان شیخ نمر را —روحانی شیعه‌ای که سال 2016 توسط حکومت عربستان اعدام— از خیابان منتهی به کنسولگری این کشور در مشهد برداشت. بنابراین آمادگی ذهنی برای تغییر نام خیابان خالد اسلامبولی ایجاد شده است.
اما وضعیت اقتصادی ایران به قدری وخیم است که اگر روابط با مصر بتواند اوضاع را کمی بهبود بخشد و توجه مردم را از مسائل داخلی منحرف کند، تندروها حاضرند به مصر امتیاز بدهند.
استقبال آمریکا
به نظر می‌رسد که با توجه به تغییر الگوی روابط منطقه‌ای آمریکا و تغییر تمرکز سیاست این کشور از خاورمیانه به چین و جنگ اوکراین، ایالات متحده نیز مخالفتی با برقراری روابط میان ایران و مصر نداشته باشد. فراموش نکنیم که واشنگتن از عادی‌سازی روابط ایران و عربستان حتی با میانجیگری چین استقبال کرد.
مشکلات اقتصادی مصر و ایران
ارزش پول ملی ایران از زمان خروج ترامپ از توافق هسته‌ای در سال 2018، 14 برابر کاهش یافته است و نرخ تورم حدود 50 درصد است.
مصر نیز مسائل اقتصادی خاص خود را دارد. در پایان سال مالی 2020/2021، کل بدهی این کشور به 392 میلیارد دلار رسیده بود. این بدهی‌ها شامل 137 میلیارد دلار بدهی خارجی است که چهار برابر بیشتر از سال 2010 (33.7 میلیارد دلار) است. همچنین شامل 255 میلیارد دلار بدهی داخلی است که تقریباً دو برابر بدهی داخلی در سال 2010 است.
مصر و ایران، یک فرصت اقتصادی متقابل
صادرات ایران به مصر در سال های 2021 و 2022 به ترتیب 6.92 میلیون دلار و 5.08 میلیون دلار و صادرات مصر به ایران در این سال‌ها به ترتیب 994 هزار دلار و 1.42 میلیون دلار بوده است.
مصر پرجمعیت‌ترین کشور عربی با بیشترین واردات گندم است و به دلیل بحران اوکراین با چالش جدی مواجه شده است. ایران نیز به دنبال دورزدن تحریم‌های آمریکا و صادرات به کشورهای همسایه است و مصر فرصت بسیار خوبی برای صادرات کالاهای مصرفی ایرانی است.
با توجه به تحریم‌بودن ایران، مصر می‌تواند برخی از کالاهای مصرفی ایرانی را با شرایط مناسب و شرط پرداخت بلندمدت دریافت کند و حتی از پول ملی خود استفاده نماید.
مصر، پل نفت ایران به سوی اروپا
علاوه بر این، مصر می‌تواند فرصت خوبی برای صادرات نفت ایران به بازارهای فرامنطقه‌ای را فراهم کند. تهران در چند سال گذشته به دنبال صادرات نفت خود به اروپا از طریق خط لوله سومد بوده است.
در ماه می 2017، مقامات مصری ابتدا به این درخواست ایران چراغ سبز نشان دادند، اما این طرح با شکست مواجه شد. عادی‌سازی روابط می‌تواند به نهایی‌شدن این قرارداد کمک کند.
این خط لوله به ایران این امکان را می‌دهد تا صادرات نفت خود را به مدیترانه و جنوب اروپا تا میزان 2.5 میلیون بشکه در روز افزایش دهد.
صنعت گردشگری مصر و تأثیرش بر روابط با ایران
گردشگری حدود 10 تا 15 درصد از اقتصاد مصر را تشکیل می‌دهد و میلیون‌ها شغل را برای این کشور فراهم می‌کند. درآمد مصر از این صنعت، از 3.80 میلیارد دلار در سال 2020 به 13 میلیارد دلار در سال 2021 افزایش یافت که نشان از اهمیت فوق‌العادۀ این صنعت برای دولت السیسی دارد.
علاوه بر جذابیت‌های عمومی مثل اهرام ثلاثه، مصر میزبان برخی اماکنی است که برای ایرانیان شیعه ارزش و تقدس مذهبی دارد، مانند مقبرۀ مالک اشتر. همین عامل می‌تواند گردشگران ایرانی زیادی را به مصر جذب کند.
نگرانی ژئوپلیتیک ایران از گسترش بحران با کشورهای عربی
در پی توافق‌های ابراهیم و عادی‌سازی روابط اسرائیل با کشورهای عربی مهمی همچون امارات در همسایگی ایران، تشکیل ناتوی عربی، و اجلاس نقب با حضور مصر، تهران نگرانی‌های ژئوپلیتیکی زیادی پیدا کرد و تصمیم گرفت دست‌کم به بحران‌های موجود در روابط خود با کشورهای مهم عربی پایان دهد.
این سیاست تهران بیهوده نبود. برای مثال، در ژوئن 2022، مقامات امنیتی مصر اعلام کردند که به هیچ ائتلافی علیه ایران نمی‌پیوندند. سایر کشورهای عربی نیز احتمالاً از آشتی ایران و مصر حمایت کنند.
احتمال درگیری ایران و اسرائیل
مشاور امنیت ملی ایالات متحده، جیک سالیوان، در 4 مه گفت که واشنگتن به اسرائیل اجازۀ آزادی عمل در برابر تهدیدات هسته‌ای ایران را می‌دهد.
در پی این اظهارات سالیوان، ایران به شؤرای امنیت شکایت کرد و بر حق پاسخگویی خود به هرگونه اقدام بی‌پروای اسرائیل تاکید کرد.
نگرانی اعراب، خصوصاً مصر، از این درگیری
اعراب از جنگ ایران، اسرائیل و آمریکا می‌ترسند. برخی کشورهای عربی با نزدیک‌شدن به ایران تلاش می‌کنند که در صورت وقوع این درگیری‌ها، از اقدامات تلافی‌جویانۀ تهران در امان بمانند.
در این میان، مصر حتی اگر هیچ‌گونه دخالتی هم نداشته باشد، باز هم تأثیر خواهد پذیرفت. زیرا همسایۀ اسرائیل و فلسطین است. مصر نگران حضور ایران در نوار غزه و روابط نزدیک آن با حماس و جهاد اسلامی است. نوار غزه کارت امنیتی مستقیم مصر است. قاهره دوست دارد از آن در روابط پرتنش بین حماس و اسرائیل استفاده کند.
علاقۀ مصر به سیاست میانجی‌گری و نقش مثبت رابطه با ایران
نکتۀ دیگر این است که قاهره می‌خواهد میانجی اصلی صلح در منطقه باشد و نقش میانجی اصلی را بین گروه‌های درگیر ایفا می کند.
ایالات متحده نیز این نقش مصر را پذیرفته است و حتی جو بایدن، رئیس‌جمهور این کشور، قدردانی خود را از مصر بابت این قِسم تلاش‌هایش به‌وضوح بیان کرده است.
رابطۀ مصر با ایران باعث می‌شود که قاهره بتواند با درک بهتری از مسائل و بنابراین با توان بیشتری به میانجی‌گری بپردازد.
مصر در مذاکرات خود با تهران از مقامات ایرانی خواسته است که هیچ‌گونه فعالیتی علیه اسرائیل در خاک مصر انجام ندهند. عدم دخالت در امور کشورهای عربی نیز یکی دیگر از خواسته‌های مصر ا ایران بوده است.
کمک ایران به امنیت مصر
ایران می‌تواند کمک مهمی به امنیت مصر بکند. ناامنیِ ناشی از اقدامات حوثی‌ها در دریای سرخ و تنگۀ باب‌المندب که کانال سوئز را تحت تاثیر قرار می‌دهد، برای مصری‌ها به‌شدت نگران‌کننده است و ایران می‌تواند با نفوذ بر حوثی‌ها این مشکل امنیتی مصر را حل کند.
علاوه بر این، نفوذ ایرانی‌ها در عراق و خصوصاً در میان گروه‌های شبه‌نظامی این کشور، می‌تواند امنیت شرکت‌های مصری‌ای را که در عراق مشغول فعالیت هستند تضمین کند.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1005583/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آتش‌بس تعرفه‌ای 90 روزه بین چین و آمریکا؛ طلا ریخت

عقب‌نشینی قیمت‌ها در بازار طلا و سکه

علت محکوم شدن اسنپ فود در شکایت تپسی فود از آن چه بود؟

رشد 79 هزار واحدی شاخص بورس

دیدار مدیرکل آموزش با دانش‌آموزان، دانشجویان، معلمان و اساتید مدارس و دانشگاه‌های استان سیستان و بلوچستان

گوناگون/ تاریخ ما را فریب داده بود؛ هویت واقعی کریستُف کلمب فاش شد!

ابرکامپیوتر ژاپنی فوگاگو بشر را به شوخی گرفت!

حذف بخش‌هایی از کتاب «هارداسان» پیش از چاپ!

حضور نخستین کتابخانه عمومی سیار بین شهری همدان در نمایشگاه کتاب تهران

وزیر سابق ارشاد: به دلیل نوع حادثه، بخشی از بدن شهید رئیسی در محل سقوط بالگرد است

رئیس جمهور آخر هفته به کرمانشاه می‌رود

برنامه‌های اولین سالگرد شهدای خدمت اعلام شد

بهزاد نبوی: به گفت‌وگو و مذاکره خوشبینم

معاون علمی رئیس جمهور معاون اقتصادی خود را عزل کرد

گفت‌وگوهای دیپلماتیک مصر با ایران، آمریکا و عمان درباره مذاکرات تهران و واشنگتن

فلاحت پیشه: آمریکا می‌داند هزینه توافق از هزینه عدم توافق بسیار کمتر است

واکنش مشاور وزیر خارجه به ادعای هدیه دادن عراقچی به ویتکاف

هیچ خط قرمزی برای یمن وجود ندارد؛ مناطق صنعتی اسرائیل در تیررس موشک‌ها

ویتکاف: اختلاف میان ترامپ و نتانیاهو ساخته رسانه‌هاست

واشنگتن‌پست: ترامپ در سفر به عربستان فقط دنبال پول است

سازمان‌ ملل: گرسنگی جان 2 میلیون نفر را در غزه تهدید می‌کند

کرملین: برای آتش‌بس، مذاکرات مستقیم با اوکراین ضروری است

اخراج 2 عنصر امنیتی فرانسه از الجزایر

نتانیاهو تمایل دارد از کمک های امنیتی آمریکا دست بکشد

احتمال تحریم‌های بیشتر روسیه قوت گرفت

الهندی: توقف دائمی جنگ شرط آزادی همه اسرای اسرائیلی است

ورود ویتکاف به تل‌آویو برای آزادی زندانی دو تابعیتی در غزه

سرمقاله همشهری/ فناوری هسته‌ای؛ مرز اقتدار و انقیاد

گزارش دیوان محاسبات کشور از آخرین وضعیت تعهدات دولت بابت اوراق مالی اسلامی

فرزین: امسال حذف 4 صفر از پول ملی را دنبال می‌کنیم

نشست صمیمانه مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان با مدیران صندوق قرض‌الحسنه شاهد

سفر یک روزه مدیر کل بنیاد مازندران به شهرستان بهشهر

نشست مشترک سرپرست دفتر مطالعات و پژوهش‌های بنیاد شهید و امور ایثارگران با اساتید دانشگاه تهران

اینفوگرافیک برنامه‌های بزرگداشت هفته خدمت

فروش گوشت در خیابان های پاریس

تعیین تکلیف مزایده فرکانس‌های 3600 و 3700 مگاهرتز در هفته جاری

روانبخش: حرف‌های چرند ترامپ و ویتکاف میز مذاکره را برهم می‌زند

المنار: ایران خواستار ضمانت قانونی از آمریکا برای توافق شد

پاک‌آیین: طرف آمریکایی در مذاکرات اختیاری ندارد که به‌صراحت پاسخ دهد

انگلیس و اتحادیه اروپا پیمان نظامی امضا می‌کنند

تحرکات مشکوک نیروهای امنیتی فرانسه در لبنان و سوریه

ترکیه بر فرایند انحلال پ‌ک‌ک‌ و تمام شاخه‌های آن به دقت نظارت می‌کند

پکن میزبان رهبران آمریکای لاتین؛ اتحاد در سایه جنگ تجاری با آمریکا

ازسرگیری مذاکرات صلح اوکراین، موضوع نشست امروز کابینه ترکیه

رسانه‌های عبری: تل‌آویو پس از آزادی عیدان الکساندر، اجازه ورود کمک‌ها به غزه را می‌دهد

سرمقاله کیهان/ سرمایه امید و تاجران یأس و ترس

بستنی قیفی خاص!

تماشای زیبایی های شگفت انگیز ایران از نمای بالا

روانشناسی/ این 11 ویژگی رفتاری یعنی شما نابغه هستید

ارتباطات در خاموشی؛ وقتی باتری‌ها توان ادامه ندارند