ایران پرسمان

آخرين مطالب

تاثیر دردناک‌ترین نیش حشره در جهان بر اعصاب دانش و فناوری

تاثیر دردناک‌ترین نیش حشره در جهان بر اعصاب
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایسنا / «دردناک‌ترین نیش حشره در جهان» که متعلق به یک مورچه است با روشی منحصر به فرد اعصاب را مورد هدف قرار می‌دهد.
به نقل از نیواطلس، اگر مورچه شما را نیش زده باشد، می‌دانید که چقدر این نیش می‌تواند دردناک باشد. محققان استرالیایی دریافته‌اند که برخی از دردناک‌ترین نیش‌های مورچه ناشی از نوروتوکسین‌هایی است که عصب را هدف می‌گیرند. اما برخلاف سمومی که در زهر مار و عقرب یافت می‌شود، سموم مورچه به روشی که پیش از این دیده نشده بود بر بدن تاثیر می‌گذارد. یافته‌های آنها درک ما را از نحوه‌ی عملکرد درد و نحوه درمان آن بهبود می‌بخشد.
اگرچه اکثر گونه‌های مورچه‌ سم تولید می‌کنند و بسیاری از آنها نیش دردناکی دارند، تحقیقات کمی برای کشف مکانیسم‌هایی که باعث این درد در بدن می‌شود، انجام شده است. علت آن بیشتر به دلیل اندازه‌ی این حشرات است که جمع‌آوری و تجزیه و تحلیل سم آنها را دشوار می‌کند.
محققان دانشگاه کوئینزلند مورچه سبز استرالیایی و مورچه گلوله‌زن آمریکای جنوبی را مورد مطالعه قرار دادند که هر دو دارای نیش‌هایی هستند که باعث درد شدید و طولانی مدت می‌شوند.
مورچه سبز یا مورچه سر سبز در سراسر استرالیا از جمله مناطق شهری و حومه شهر یافت می‌شود. آنها دوست دارند زیر علف‌ها لانه کنند و معمولا تا زمانی که کسی را نیش نزنند، مورد توجه قرار نمی‌گیرد. نیش آنها در عرض چند ثانیه احساس سوزش شدیدی ایجاد می‌کند. مورچه‌های گلوله‌زن در جنگل‌های بارانی در آمریکای مرکزی و جنوبی زندگی می‌کنند. نام آنها به دلیل دردی که مردم هنگام گزش تجربه می‌کنند، انتخاب شده که با درد ناشی از اصابت گلوله مقایسه می‌شود. نیش مورچه گلوله‌زن نیز می‌تواند باعث انقباضات شدید عضلات و سوزش شود.
دکتر جاستین اشمیت(Justin Schmidt)، حشره شناس آمریکایی، که شاخص درد حشرات گزنده را ایجاد کرد، نیش مورچه گلوله‌زن را دردناک‌ترین نیش حشره در جهان ارزیابی کرده است.
سم رابینسون(Sam Robinson)، نویسنده اصلی این مقاله می‌گوید: درد نیش مورچه گلوله‌زن می‌تواند تا 12 ساعت ادامه یابد و این درد عمیقی است که در استخوان‌های خود با تعریق احساس می‌کنید که برخلاف تاثیر 10 دقیقه‌ای نیش زنبور معمولی است. ما در استرالیا مورچه گلوله‌زن نداریم، اما مورچه سبز ما نیز می‌تواند باعث درد طولانی مدت شود و بسیاری از استرالیایی‌ها این درد را تجربه کرده‌اند.
مطالعات انجام شده در دهه‌ی 1990 یک پونراتوکسین(poneratoxin) که یک پپتید سمی فلج کننده است را در سم مورچه گلوله‌زن نشان داد که بر کانال‌های سدیم در رشته‌های عضلانی اسکلتی قورباغه‌ها و موش‌ها تاثیر می‌گذارد. احساس درد به دلیل عملکرد کانال‌های سدیم در غشای نورون‌های حسی ما(سلول‌های عصبی) است. به زبان ساده، کانال‌های سدیم اجازه می‌دهند که اطلاعات گیرنده‌های درد در سیستم عصبی محیطی به سمت سیستم عصبی مرکزی هدایت شوند و درد را ایجاد کنند.
در این مطالعه جدید، محققان می‌خواستند با بررسی آنچه در سطح سلولی و مولکولی اتفاق می‌افتد، عوامل ایجاد کننده‌ی درد در نوروتوکسین‌های مورچه سبز و گلوله‌زن را شناسایی کنند. آنها سم روی نورون‌های حسی موش‌ها را آزمایش و تجزیه و تحلیل کردند و دریافتند که سموم به طور خاص کانال‌های سدیم نورون‌ها را مورد هدف قرار می‌دهند.
رابینسون می‌گوید: ما نشان داده‌ایم که سم این مورچه‌ها سلول‌های عصبی ما را هدف قرار می‌دهند که سیگنال‌های درد را ارسال می‌کنند. به طور معمول، کانال‌های سدیم در این نورون‌های حسی در پاسخ به یک محرک فقط برای مدت کوتاهی باز می‌شوند. ما کشف کردیم که سموم مورچه به کانال‌های سدیم متصل و باعث می‌شوند آنها راحت‌تر باز شوند و باز و فعال بمانند، که این منجر به سیگنال درد طولانی‌تر می‌شود.
آنها دریافتند که سموم پپتیدی مورچه‌ها از نظر ساختاری از سایر سموم موثر بر کانال سدیم متمایز است و مکانیسم عمل آنها منحصر به نوع حشره است.
این نوروتوکسین‌ها که کانال‌های سدیمی را هدف قرار می‌دهند منحصر به مورچه‌ها هستند.
مورچه‌ها از زمان دایناسورها از نوروتوکسین‌ها برای دفع شکارچیان استفاده می‌کردند. محققان می‌گویند که این کشف جدید برای درک ما از نحوه‌ی عملکرد درد و توسعه راه‌های جدیدی برای درمان آن مهم است.
این مطالعه در مجله «Nature Communications» منتشر شده است.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1006438/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رای شورای رقابت علیه اسنپ فود

عارف به آذربایجان شرقی رفت

رویترز: پیشنهاد الجولانی به ترامپ برای ساخت برج در دمشق

ترامپ از بمب خبری خود رونمایی کرد

ادعایی درباره هدیه عراقچی به ویتکاف

چرا ترامپ هم نمی‌تواند نام خلیج فارس را تغییر دهد؟

بازخوانی سیاست‌ مسکو در هشتادمین سالگرد پیروزی شوروی

نماینده‌ای که می‌خواهد نایب رئیس مجلس شود

تصویر انتصاب آیت‌الله خامنه‌ای به عنوان رئیس خدمه‌ی آستان قدس رضوی

وعده ترامپ در شبکه اجتماعی

حماس: اسیر دو تابعیتی آمریکایی اسرائیلی را آزاد می‌کنیم

ویدئویی جنجالی از مکرون

بسته دیپلماتیک هوشمند ایران

توقیف کارزارهای اعتراض به پیامک حجاب

ماجرای پیشنهاد متفاوت آمریکا به حماس

بازی انتحاری «شی»

اندیشکده کارنگی: عقب‌نشینی آمریکا از نظم بین‌المللی، با اهداف ایران هم‌راستاست

پیش بینی قیمت دلار 22 اردیبهشت 1404؛ چشمک مذاکرات به بازار ارز

آیا می‌شود از انرژی هسته‌ای صرف نظر کرد؟

چه‌کسی دستور ممنوعیت واردات آیفون لوکس آمریکایی را دور زد؟

افزایش عجیب قیمت آب معدنی؛ یک لیتر آب چند برابر قیمت بنزین شد؟

روستای رویایی استخرگاه در گیلان

روش کار شگفت‌انگیز ربات کاشی‌کار

از علی(ع) دل‌سوزتر نیست!

عبور کلاغ با فرهنگ از خط عابر پیاده!

شاگردان هدایت به بیان آیت الله جوادی آملی

هشدار ایلان ماسک: خورشید، زندگی در زمین را نابود خواهد کرد

پیشنهاد «راسموسن» برای ایجاد «ناتوی اقتصادی» مقابل «ترامپ»

همه نهادها مشمول اعمال فوق‌العاده خاص حقوق شدند

بازگشت مرسدس بنز به ایران؛ چهار سواری محبوب در یک قدمی بازار

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس: جرایمی از جنس جرایم سازمان‌یافته در بانک آینده وجود دارد

وقتی اتلاف برق معادل 408 میلیون بشکه نفت دیده نمی‌شود اما کولر مردم را مقصر می‌دانند

آیا ال.جی و سامسونگ به ایران بازمی‌گردند؟

پیکر مطهر شهید ناصر جوهر زاده کارمند بنیاد شهید بعد از قریب به 39 سال شناسایی و به آغوش وطن بازگشت

جزیره ای عجیب به نام پیاز در ژاپن!

لحظه ثبت شده با دوربین مخفی از زایمان سنجاب

آتش‌سوزی‌ گسترده در جنگل‌های غرب سوریه

پزشکیان: در مذاکره جدی و به دنبال توافق هستیم، اما بحث کنار گذاشتن تأسیسات هسته‌ای ایران قابل قبول نیست

رایزنی خرازی و نخست‌وزیر قطر درباره تحولات منطقه

حضور محسنی اژه‌ای در منزل شهید رئیسی

هیأت پارلمانی ایران وارد جاکارتا شد/ قالیباف سه‌شنبه به اندونزی می‌رود

خاطره تلخ وزیر بهداشت دولت سیزدهم از حادثه درگذشت شهید رئیسی

دن شاپیرو، سفیر سابق امریکا در اسرائیل: توافق موقت میان ایران و آمریکا، «کم در برابر کم» خواهد بود

قالیباف: باید کارآمدی دین را به پشتوانه حوزه‌های علمیه به اثبات رساند

قطر: به روند مذاکرات ایران و آمریکا کمک خواهیم کرد؛ آن‌ها می‌توانند به توافق دست پیدا کنند

زلنسکی: پنجشنبه منتظر دیدار با پوتین هستم

ویتکاف: اسرائیل در حال ادامه دادن جنگ است

زلنسکی: آماده‌ام پنجشنبه در ترکیه با پوتین دیدار کنم

آتش سوزی‌ها در فلسطین اشغالی ادامه دارند

نتانیاهو: ساکنان غزه باید مهاجرت کنند