ایران پرسمان

آخرين مطالب

قطاری که به حرکت درآمده است تحلیل روز

قطاری که به حرکت درآمده است
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
تأثیر عادی‌سازی رابطۀ سعودی با اسرائیل بر ایران
احمد زیدآبادی| جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا از نهایی شدن چارچوب توافق برای عادی‌سازی رابطه بین اسرائیل و عربستان سعودی خبر داده است. کربی بدون اشاره به جزئیات، تأکید کرده است که در موضوعی بدین پیچیدگی، دو طرف باید امتیازاتی ارائه کنند.
سعودی‌ها در سال 2002 با ارائۀ طرحی تحت عنوان «ابتکار صلح عربی» موافقت خود را با عادی‌سازی رابطه با اسرائیل در برابر تأسیس کشور مستقل فلسطینی در مرزهای قبل از جنگ ژوئن 1967 اعلام کردند. طبق این طرح، در صورت عقب‌نشینی اسرائیل از کرانۀ باختری و بیت‌المقدس شرقی، عموم کشورهای عرب با اسرائیل رابطۀ عادی برقرار خواهند کرد.
اینک اما به نظر می‌رسد که سعودی‌ها از تشکیل کشور فلسطینی با پایتختی بیت‌المقدس شرقی به‌عنوان شرطِ به‌رسمیت شناختن اسرائیل و برقراری رابطه با آن، عقب‌نشینی کرده‌اند. سخنان کربی در مورد ضرورت انعطاف دو طرف برای دستیابی به توافق صلح نیز از همین عقب‌نشینی حکایت دارد.
طبق گزارش‌های رسانه‌های معتبر، در برنامۀ عادی‌سازی رابطۀ سعودی با اسرائیل، دستیابی به توافق امنیتی با آمریکا نقشی مهمتر از تشکیل کشور فلسطینی پیدا کرده است. سعودی در درجۀ نخست خواهان تضمین امنیت خود از سوی آمریکا در برابر هرگونه تهدید خارجی است و مسئلۀ فلسطین به اولویت بعدی آن تبدیل شده است.
از همین رو، به نظر می‌رسد که عربستان در صورت دریافت تضمین امنیتی از آمریکا، به عادی‌سازی رابطه‌اش با اسرائیل رضایت دهد؛ مشروط بر اینکه فقط «امکان تشکیل کشور مستقل فلسطینی» از بین نرود.
گفته می‌شود جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل بر سرِ همین موضوع به توافق رسیده است. به عبارت روشن‌تر، بایدن از نتانیاهو خواسته است که در برابر عادی‌سازی رابطه با عربستان، از اقدامی که امکان تأسیس کشور فلسطینی را از بین ببرد، خودداری کند. این به معنای خودداری اسرائیل از الحاق بخشی از سرزمین‌های فلسطینی و انصراف از ایجاد شهرک‌های یهودی‌نشین جدید در کرانۀ باختری است و نه چیزی فراتر از آن.
در واقع، پذیرش چنین تعهدی از سوی نتانیاهو چه‌بسا تداوم بقای دولت راستگرای افراطی او را نیز به خطر نیاندازد. نتانیاهو در برابر ملی‌گرایان نژادپرست متحد خود می‌تواند مدعی شود که فقط به دوره‌ای از خویشتن‌داری در موضوعِ گسترش شهرک‌ها تن در داده و به‌جای آن، عادی‌سازی رابطه با سعودی‌ها را به دست آورده است. او به‌زعم خود می‌تواند شرکایش را متقاعد کند که به محض افتادن آب‌ها از آسیاب و به قدرت رسیدن جمهوری‌خواهان در آمریکا، به پشتوانۀ حمایت آنان، روند بلعیدن کرانۀ باختری را از سر خواهد گرفت بدون آنکه در آن شرایط کاری از سعودی‌ها برآید!
ظاهراً نتانیاهو بر این باور است که احزابِ صهونیست مذهبی و اقتدار یهود به این معامله رضایت می‌دهند و دست او را برای توافق با سعودی‌ها باز می‌گذارند. به همین دلیل هم گفته است که شرکای افراطی‌اش در کابینه زیاد حرف می‌زنند اما به هنگام تصمیم‌گیری «عاقلانه» عمل می‌کنند!
اینکه آیا شرکای افراطی نتانیاهو نهایتاً با توافقنامۀ احتمالی کنار خواهند آمد یا خیر، محل تردید است. همینطور اینکه آمریکا بخواهد اعتبار عادی‌سازی رابطه با عربستان را در سبد کابینۀ منفور و منزوی نتانیاهو قرار دهد نیز جای شک بسیار دارد. با این همه، قطار عادی‌سازی رابطۀ سعودی با اسرائیل به حرکت درآمده است و چه‌بسا بر سر راه خود، نتانیاهو را مجبور به تغییر ترکیب کابینه و یا وادار به برگزاری انتخابات زودهنگام کند.
عادی‌سازی رابطۀ سعودی با اسرائیل، به معنای هموار شدن راهِ عادی‌سازی حدود 50 کشور عرب و اسلامی با اسرائیل خواهد بود و همین نکته است که این ماجرا را بی‌نهایت مهم می‌کند.
پس از به رسمیت شناختن اسرائیل توسط عموم کشورهای اسلامی، سیاست «نابودی اسرائیل» بسیار بیش از گذشته هزینه‌مند خواهد شد و فشارها به جمهوری اسلامی و گروه‌های همسوی آن در لبنان و نوارغزه و سوریه و عراق به‌طور بی‌سابقه‌ای افزایش خواهد یافت.
اگر جمهوری اسلامی بخواهد از راه نظامی و تهدیدهای سخت‌افزاری مسیر عادی‌سازی رابطۀ عربستان با اسرائیل را سد کند، نه‌فقط روابط احیاءشده‌اش با سعودی‌ها به مخاطره خواهد افتاد بلکه با خشم دیگر کشورهای اسلامی نیز روبه‌رو خواهد شد. بنابراین به نفع جمهوری اسلامی است که با تکیه بر نفوذی که در لبنان و دیگر کشورهای منطقه دارد، خود رأساً ابتکار دیپلماتیک را برای تأسیس کشور فلسطینی به دست گیرد.
چنین ابتکاری مستلزم تجدیدنظر در سیاست خارجی مرسوم است، اما این تجدیدنظر سبب ارتقاء بی‌سابقۀ موقعیت ایران در منطقه و سطح جهان خواهد شد. در واقع، تنها جمهوری اسلامی در خاورمیانه از ابزارها و امکانات لازم برای کمک به تشکیل کشور مستقل فلسطینی برخوردار است. اگر جمهوری اسلامی در این برهۀ تاریخی از امکانات منطقه‌ای خود، در این جهت استفاده نکند، سه اتفاق مهم خواهد افتاد.
نخست، عادی‌سازی رابطۀ سعودی و دیگر کشورهای عرب و اسلامی با اسرائیل، بدون دریافت هرگونه ضمانت واقعی برای تشکیل کشور فلسطینی. دوم، تشکیل جبهۀ متحد اسرائیل و دیگر کشورهای منطقه علیه ایران پس از به سرانجام رسیدن روند عادی‌سازی. سوم، تضعیف فزایندۀ ابزارها و امکانات منطقه‌ای ایران و از اثر افتادن آنها. همۀ این اتفاقات را می‌توان با تجدیدنظر در سیاست خارجی خنثی کرد و معادله را به‌طور کامل به نفع ایران تغییر داد.
مطلب قبلی: زنگ‏‌های خطر را جدی بگیریم بعدیمطلب بعدی: یک سال گذشتقبلی 

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1045925/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حمله خانواده اسیران اسرائیلی به استراتژی دولت نتانیاهو

حمله خانواده اسیران اسرائیلی به استراتژی مذاکراتی دولت نتانیاهو

خبرهای ضد و نقیض از موافقت تل آویو برای افزایش ارسال سوخت به غزه

حکمت/ شوخی با نامحرم

خیلی خوب و مهندسی شده درخت رو قطع کرد!

مسابقه «بهترین آشپز» آخرین خبر؛ 3 جایزه 2 میلیون تومانی برای 3 برنده!

ارتقای ایمنی و پیشگیری از حوادث کار به مدارس می رود

راز 400 ساله کیمیاگران افشا شد/ نانو ذرات طلا و دود بنفش

دو خط کتاب/ خاطرات کودکی هم با آدم بزرگ می شوند

ارتش صهیونیست‌ها: ماموریت ما رسیدن به «السنوار» و کشتن وی است

پوتین و بن سلمان در ریاض دیدار کردند

دو سناریو برای خاورمیانه پس از جنگ غزه

بیلبورد خلاقانه در هند

سنجاب دستمال‌دزد تاحالا دیده بودین؟

هزارپای غول‌پیکری که نزدیک به 3 متر طول دارد!

نشست صمیمی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با همکاران دارای معلولیت

سرنوشت زمین اگر خورشید ناگهان ناپدید شود چه خواهد شد؟

داستان؛ آدم فروش واقعی کیه؟

دبیر شورای عالی امنیت ملی: ماشین کشتار اسرائیل را با تلاش جهانی متوقف کنیم

تصاویری از توقیف دو کشتی خارجی حامل سوخت قاچاق توسط سپاه

رئیس سازمان انرژی اتمی: در بحث غنی‌سازی و درصد آن مدام آدرس غلط می‌دهند

دفاع رسایی درباره ماجرای تقدیر از «امیر تتلو» در سال 96

نامه بی‌سابقه گوترش به شورای امنیت سازمان ملل

اردوغان: سرنوشت اسرائیل شکست خواهد بود

حملات سنگین حزب الله به مرکز تجمع نظامیان صهیونیست

برزیل خواستار خویشتن‌داری ونزوئلا از اعمال زور یا تهدید علیه گویان شد

روسیه: جنگنده‌های اف16 خارج از حریم هوایی اوکراین را هدف قرار خواهیم داد

سازمان ملل: اسراییل به ازای هر 220 فلسطینی یک حمله هوایی انجام داده است

جدیدترین شگفتانه مقاومت علیه اسرائیل

چهره پنهان پایداری در انتخابات 1404

اعتراف اسرائیل به دشواری جنگ با نیروهای قسام

150 قدم در برابر 50 قدم

اسرائیل نمی تواند حماس را از بین ببرد

چرا ساسی مانکن در ایران زلزله 9 ریشتری راه انداخت؟

گاوصندوق جالب ساخته شده در قرن نوزده

گوناگون/ «افطار» ثبت جهانی شد

گربه‌های خرابکار دیدن دارن!

نگهداری سگ ماهانه 10 میلیون تومان پای شما آب می‌خورد!

سخن بزرگان/ رفتار دیگران

شیرجه هوادار برای گرفتن توپ که خوب پیش نرفت!

آیا تا به حال صدای واقعی زمین و دیگر سیارات منظومه شمسی را شنیده اید؟

دقت باور نکردنی این ربات برای عمل جراحی

یک کتاب خوب/ نیروی حال

سخنگوی سازمان انرژی اتمی: صحبت گروسی از برجام 2 عجیب و دور از انتظار است

واکنش کنایه‌آمیز آیت‌الله ایازی به طراحی «لباس جراحی اسلامی»: خنده‌آور است

گفت‌وگوی «آخرین‌خبر» با مصباحی‌مقدم؛ از وضعیت اقتصاد در دولت رئیسی تا رقابتی‌تر شدن انتخابات مجلس

افشاگری نماینده مجلس درباره دست‌های پشت پرده در تصویب لایحه «عفاف و حجاب»

کارآموزان کاخ سفید به بایدن: درباره نسل‌کشی در غزه سکوت نمی‌کنیم

شمار نظامیان صهیونیست به هلاکت رسیده در غزه به 83 تَن افزیش یافت

شلیک موشک‌های بالستیک یمن به جنوب اراضی اشغالی