ایران پرسمان

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ آیا اقتصاد ایران در مسیر رشد پایدار قرار دارد؟ تحلیل روز

سرمقاله دنیای اقتصاد/ آیا اقتصاد ایران در مسیر رشد پایدار قرار دارد؟
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - دنیای اقتصاد / « آیا اقتصاد ایران در مسیر رشد پایدار قرار دارد؟ » عنوان سرمقاله روزنامه دنیای اقتصاد به قلم دکتر محمدمهدی بهکیش است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
 برای بررسی وضعیت رشد اقتصادی کشور باید به مدل‌های رشد متداول مثل مدل رشد سولو مراجعه کرد. بنا بر این مدل، رشد به سه پایه اساسی تکنولوژی، سرمایه و نیروی کار نیاز دارد. کشورها با الگوهای مختلفی به رشد می‌رسند؛ اما هریک از آنها حداقل یکی از این سه پایه اساسی را مبنای رشد خود قرار داده‌اند. به‌عنوان مثال، در ایالات متحده آمریکا تکنولوژی یکی از اصلی‌ترین ارکان رشد اقتصادی است. آمریکا با ایجاد سیلیکون‌ولی مهم‌ترین اثر را در بازار تکنولوژی در سطح دنیا گذاشته است یا کشوری مثل چین جذب سرمایه خارجی و استفاده از نیروی کار ارزان را مبنای رشد خود قرار داده بود و به رشد نسبتا پایدار رسید.
ما در ایران تقریبا هر سه پایه رسیدن به رشد را از دست داده‌ایم. با توجه به الگوهای پرتنشی که با اکثر کشورهای دنیا داریم، توان جذب سرمایه خارجی را از دست داده‌ایم. از طرف دیگر با توجه به وضعیت نامطلوب اقتصادی و تورم، درآمدها بیشتر به سمت مصرف رفته‌اند. بنابراین پس‌انداز و در نتیجه آن سرمایه‌گذاری داخلی قابل توجهی نیز نداریم. از طرف دیگر با توجه به بیکاری و نرخ بالای مهاجرت نیروی انسانی و نخبگان، دستیابی به رشد پایدار با کمک نیروی کار نیز ممکن به نظر نمی‌رسد. به همین ترتیب درباره تکنولوژی نیز، فضای پشتیبان مناسب برای به‌وجود آمدن انسان خلاق بهره‌ور وجود ندارد. برای اینکه تکنولوژی خلق شود و به مرحله کسب‌وکار اقتصادی برسد، باید محیط پشتیبان از طرف دولت‌ها وجود داشته باشد تا ضمن رعایت حقوق مالکیت، با تضمین آزادی‌های لازم اجازه دهد که ایده‌های خلاقانه شکل بگیرند و تبدیل به کسب‌وکارهایی برای رشد تکنولوژی و جذب سرمایه شوند.

یکی از مهم‌ترین دلایل نرخ‌های مهاجرت یا به عبارت دیگر فرار مغزها که هرروز با آن مواجه می‌شویم همین است که دولت‌ها نتوانسته‌اند محیط فعالیت اقتصادی مناسبی در اختیار انسان خلاق قرار دهند و او را به درآمدزایی برسانند. با توجه به اینکه به دلایل مختلفی روابط بین‌المللی ما در نقطه‌ای است که امکان جذب سرمایه خارجی بعید به نظر می‌رسد، تنها درآمدهایی که می‌توانیم کسب کنیم از محل فروش منابع طبیعی مثل نفت است و تنها با فروش این منابع می‌توان به رشدهای کوتاه‌مدت دست پیدا کرد. فروش نفت ممکن است ناگهان از 300هزار بشکه به یک‌میلیون بشکه در روز برسد و به‌طور ناگهانی نیز متوقف شود. بنابراین نمی‌توان به فروش منابع تکیه کرد و بر مبنای آن به برنامه‎ریزی پرداخت.
از طرف دیگر با توجه به تحریم‌ها، عملا شفافیت از بین رفته است و اطلاعات دقیقی از درآمدهای نفتی در اختیار نیست. البته با توجه به اینکه درآمدهای نفتی به هر مقدار که وجود داشته باشد، به مصرف می‌رسد و تبدیل به سرمایه‌گذاری نمی‌شود و به علاوه امکان افزایش بهره‌وری در تولید نفت و فرآورده‌ در اختیار نیست، آثار رشد و توسعه نفت به سرعت در حال کاهش است و قیمت‌گذاری نامناسب هم به امکان ایجاد و گسترش بحران انرژی می‌افزاید. بنابراین و در شرایط حاضر نمی‌توان از آنها برای بررسی امکان رسیدن کشور به رشد پایدار استفاده کرد. در اروپا انسان خلاق، به مدت چند قرن، از رنسانس تاکنون پرورش یافته است. به همین دلیل است که مشاهده می‌شود که حتی اتفاقاتی نظیر جنگ‌های جهانی اول و دوم نیز مسیر توسعه آنها را متوقف نمی‌کند و با اینکه این جنگ‌ها اروپا را تخریب کردند؛ اما بازهم از مسیر توسعه عقب نماند.
ما برای دستیابی به تکنولوژی باید از چرخ‌های از پیش‌ساخته کشورهای دیگر استفاده کنیم و الگوهای این کشورها را سرلوحه کار خود قرار دهیم که در محور آن چگونگی ایجاد روابط بین‌الملل مناسب و محیط مقرراتی پشتیبان کسب‌وکار در داخل است. این الگوها محدود به آمریکا و اروپا نیستند و امروزه مثال‌های متعدد دیگری از جمله چین، مالزی و ترکیه نیز دارند که شاید به ما نزدیک‌تر باشند. از نگاه نگارنده ما باید دو مبانی اصلی سرمایه‌گذاری و تکنولوژی را بهبود دهیم تا بتوانیم به رشد پایدار برسیم. فضای پشتیبان تکنولوژی باید تکنولوژی را از مراحل مطالعاتی جلوتر ببرد و باعث شود تکنولوژی استارت‌آپی به کسب‌وکار تبدیل شود تا بتواند با جذب سرمایه به افزایش رشد کمک کند. با توجه به اینکه نمی‌توان تغییرات سیاسی مختلف داخلی و خارجی را پیش‌بینی کرد و باید متمرکز بر پیش‌بینی در سطح اقتصادی باشیم در صورت حفظ شرایط موجود نمی‌توان امیدی به رسیدن به رشد پایدار اقتصادی داشت مگر اینکه دولت این سه پایه اساسی را مبنای کار خود قرار دهد و برای دستیابی به رشد پایدار تلاش کند.
توجه داشته باشیم که رشدهای کوتاه‌مدت اتفاقی است و به سرعت محو می‌شود. همان‌گونه که رشد متوسط کشور در دهه1390 زیر یک درصد است، مفهوم اقتصادی آن فقیر شدن جامعه است؛ زیرا عوامل تولید مجبور می‌شوند منابعی چون خاک، آب، هوا، ماشین‌آلات و حتی سلامت مردم و البته دانش و تجربه آنان را صرف استهلاک کنند؛ چراکه درآمدی برای گردش کار اقتصادی وجود ندارد. دولت هم که نمی‌تواند از درآمد منفی آنان مالیات بگیرد و متوسل به مالیات از طریق تورم می‌شود. از این مسیر است که جامعه هر روز ناتوان‌تر در تولید کالا و خدمات می‌شود. این سیکل را باید هرچه زودتر متوقف کرد و در مسیر رشد پایدار قرار گرفت.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1108363/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رئیس شورای تامین دام از کاهش 25 هزار تومانی نرخ دام زنده خبر داد

ورود مجلس به مسدودسازی درگاه‌های پرداخت رمزارز

وزیر انرژی روسیه از مراحل نهایی انتقال گاز روسیه به ایران از طریق آذربایجان خبر داد

اگر دایناسورها صحبت می‌کردند، صدای آن‌ها چه حسی داشت؟

شباهت عجیب صدای پرنده با دایناسور

جیغ پومای وحشی؛ صدایی که شما را شوکه می‌کند!

تصویر ترکیبی از سیاره ی مریخ ثبت شده توسط کاوشگرِ کنجکاوی

اظهارات قائم پناه درباره پیش‌بینی منابع مالی مصوبات سفرهای استانی رییس جمهور

جبلی از شروع به کار پرس‌تی‌وی با زبان ترکی خبر داد

کنایه ظریف به رسایی: مرا عزل کنید دنیا برایم به آخر نمی‌رسد!

بن‌بست در مذاکرات زنگه‌زور؛ تلاش باکو برای ساخت پل بر روی ارس به سمت ایران

پیکر قضات ترور شده کجا به خاک سپرده شدند؟

عکسی قدیمی از رئیسی و مقیسه

تصاویر شوکه‌کننده از سطح ویرانی شهر رفح

ترامپ نیامده خط و نشان کشید

هیأت تایوانی به در بسته مراسم تحلیف ترامپ خورد

«وال استریت ژورنال» گزیده‌ای از سخنان «ترامپ» در مراسم تحلیف را انتشار داد

رسانه‌های عبری: حماس با تحویل 3 اسیر زن قدرت خود را نشان داد

آمار شهدای غزه؛ بیش از 47 هزار شهید

آمریکا و ترکیه در مورد سوریه به رایزنی پرداختند

رکوردشکنی بایدن در نامحبوب بودن در پایان دوره ریاست

عفوهای لحظه آخری بایدن از بیم انتقام‌جویی ترامپ

واکنش مکزیک و کانادا به تعرفه‌های ترامپ

افزایش بازده اوراق قرضه جهانی پایدار است؟

شرایط خروج از کشور دانش آموزان به چه شکل است؟

تصویب 650میلیون دلار سرمایه گذاری درهیئت سرمایه گذاری خارجی

برنامه زمانبندی تخصیص ارز ثبت سفارش‌ها بزودی اعلام می‌شود

آمادگی فرودگاه امام برای پروازهای تهران پاریس از 12 بهمن

38.5 میلیون دلار در تالار ارز تجاری معامله شد

افزایش عوارض 5 آزادراه دولتی؛ درآمد 5 همتی محقق می‌شود؟

ثبت 20هزار دیدار با ایثارگران استان تهران/پرداخت یک‌هزار و 900 میلیارد تسهیلات قرض‌الحسنه به ایثارگران

حکمت/ برترین عمل شیعیان ما انتظار فرج است

گربه رباتیک به کاهش استرس کمک می‌کند

شعر انتخابی ریحانه وطن‌خواه

شعر خوانی شنیدنی به زبان ترکی توسط خانم شریفی مقدم و آقای رونقی

تصاویر تشییع پیکر قضات شهید در حرم مطهر حضرت معصومه(س)

قائم پناه: مصوبات سفرهای استانی رئیس‌جمهور نباید در برنامه‌ریزی کلان کشور خللی ایجاد کند

حضور قاضی صلواتی در مراسم تشییع پیکر قاضی رازینی و مقیسه

دستگیری اعضای یک شبکه تکفیری-سلفی توسط وزارت اطلاعات

هشدار یمن؛ موشک‌های نقطه‌زن داریم

رژیم صهیونیستی وضعیت سلامت اسرای آزاد شده خود را اعلام کرد

آمار روسیه از تلفات اوکراین؛ ٤٦٠ نظامی کشته شدند

افزایش مجدد قیمت لبنیات تکذیب شد

سرپرست سازمان بنادر منصوب شد

واردات خودرو به مناطق آزاد مجاز شد

پزشکیان: تمام تلاشمان را می‌کنیم امسال تابستان قطعی برق نداشته باشیم

مراسم جشن میلاد امام علی (ع) و روز پدر در بنیاد استان البرز برگزار شد

تنها پادشاهی که به اجنبی‌ها باج نداد

کسانی که بار گناه دیگران را هم به دوش می کشند!

علی مطهری: در شرایط کنونی بهترین تصمیم آغاز مذاکرات است