ایران پرسمان

آخرين مطالب

توالی خشکسالی و سیلاب در بهار 1404 تحلیل روز

توالی خشکسالی و سیلاب در بهار 1404
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - اعتماد /متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
مهدی زارع| سازمان هواشناسی برای هفته اول نوروز 1404 بارندگی در شمال غرب و غرب و دامنه جنوبی البرز و برای هفته دوم نوروز مجددا موج بارشی دیگری پیش‌بینی کرده است. برآورد‌ها برای هفته دوم بارش انباشته برای مناطق محدودی از جنوب شرق کشور با احتمال 25 تا 50 درصد از 50 تا 100 میلی‌متر را نشان داده است.
در مناطق کوهستانی (زاگرس، البرز) برف زمستانی انباشته می‌شود. گرم شدن سریع بهاری می‌تواند ذوب برف را تسریع کند و جریان رودخانه را افزایش بدهد. اگر همراه با باران شدید باشد، خطر سیلاب را افزایش می‌دهد. پیش‌بینی‌ها برای فروردین اغلب باران‌های متوسط تا شدید و بارندگی‌های بالاتر از حد متوسط، به‌ویژه در غرب و شمال ایران، می‌تواند باعث سیلاب شود. ال نینوی جدیدی که برای آغاز سال 1404 پیش‌بینی شده، می‌تواند بارندگی را در منطقه افزایش بدهد. سیلاب شدید ناشی از بارندگی‌های بی‌سابقه در نوروز 1398 آسیب‌های زیادی به ایران وارد کرد. زهکشی ضعیف در بیشتر شهرهای ایران مانند تهران، شیراز و تبریز و مشهد اثرات سیلاب را تشدید می‌کند. تغییرات اقلیمی گرایش به سمت بارش شدید، نامنظم و رخدادهای اقلیمی شدید ممکن است خطر سیلاب را حتی در مناطق غیرمعمول تشدید کند. استان‌های شمالی (سواحل کاسپین) غربی (کوهپایه‌های زاگرس) و جنوب غربی (خوزستان و بوشهر) و جنوب شرقی (کرمان و سیستان و بلوچستان) در معرض سیلاب‌های بهار هستند.
خشکسالی در البرز در زمستان 1403 هم با الگوهای شدید اقلیم و هم با تغییرات اقلیمی مرتبط است، دماهای بالاتر با تغییر بارش برف به باران، بارش برف را در مناطق کوهستانی مانند البرز کاهش داده است. خشکی با بارندگی نامنظم‌تر منجر به دوره‌های خشک طولانی‌مدت و گاه بارندگی‌های شدید و غیرمفید شده است. تغییرات کاربری اراضی، برداشت بیش از حد از آب‌های زیرزمینی و شهرنشینی ناپایدار در شهرستان‌های استان‌های تهران و البرز آسیب‌پذیری در برابر خشکسالی را تشدید کرده است. کشور از دهه 1370 شمسی به دلیل سوءمدیریت و همچنین روندهای اقلیمی مانند کاهش بارندگی و افزایش دما - مطابق با تغییر اقلیم منطقه‌ای- با تنش آبی بدتر مواجه شده است. اگر البرز به ذوب برف زمستانی متکی باشد، زمستان‌های گرم‌تر می‌تواند ذخایر آب را حتی با بارش‌های معمولی کاهش دهد. مداخلات انسانی در حذف فضای سبز و نفوذ ناپذیر کردن زمین با آپارتمان‌سازی تقریبا در تمام فضاهای شهری و حومه شهری موجود و آبیاری ناکارآمد اثر خشکسالی را تقویت کرده است. این ناحیه دوره‌های خشک طولانی ‌مدت همراه با بارش‌های شدید و کوتاه‌مدت را تجربه خواهد کرد. این «تناوب خشک و مرطوب» با افزایش دما هدایت می‌شود. بدین‌ترتیب که نرخ تبخیر مرتبا افزایش می‌یابد و رطوبت خاک را در خشکسالی کاهش می‌دهد و همزمان ظرفیت نگهداری آب اتمسفر افزایش می‌یابد که به نوبه خود منجر به بارش‌های شدیدتر ناگهانی می‌شود. این شرایط منطقه را برای سیلاب‌های ناگهانی آماده می‌کند. رشته کوه‌های البرز برای رهاسازی تدریجی آب به برف زمستانی متکی است. زمستان‌های گرم‌تر تجمع برف را کاهش داده اما ذوب‌های سریع بهاری یا رویدادهای غیرفصلی باران باعث روان‌آب‌های ناگهانی و طغیان رودخانه‌ها و سامانه‌های زهکشی می‌شوند.
سیلاب سراسری فروردین 1398 ایران پس از یک خشکسالی طولانی، 26 استان کشور را درگیر کرد. بارندگی شدید در زمین‌های خشک شده به میزان کل بارش قابل انتظار در یک سال در بازه زمانی 24 یا 48 ساعت باعث رواناب سریع شد که نشان داد شرایط خشکسالی آسیب‌های سیلاب را چطور بیشتر می‌کند. مدیریت ضعیف آب، سیستم‌های زهکشی قدیمی و جنگل‌زدایی در البرز ظرفیت زمین را برای جذب بارندگی کاهش داده است. البته بارش برف سنگین در بعضی نواحی البرز و آذربایجان در دی و بهمن 1403 در کوتاه‌مدت باعث اختلال در ارتباطات و دسترسی‌ها نیز شد.
مدیریت ضعیف مخازن سدها و گسترش بی‌رویه شهرها به همراه تضعیف زیرساخت‌های ایران برای مقابله با اثرهای تغییرات اقلیمی موجب شده تا شهرهای سیل‌خیز آسیب‌پذیری بیشتر در برابر سیلاب داشته باشند. اجرای تراس‌بندی، احیای جنگل‌ها و ساماندهی برای نفوذ آب باران می‌تواند روان‌آب را کاهش بدهد.
ازسوی دیگر رشد جمعیت در تهران و پیرامون آن در ربع قرن گذشته عمدتا به دلیل مهاجرت از همه جای کشور به تهران به صورت شتابان صورت گرفته است. این جمعیت که روز به روز تمرکز بیشتری در این محدوده می‌یابد عملا با افزایش ریسک سیلاب در شهرهای استان‌های تهران و البرز مواجه است. رشد جمعیت در شهرهای استان تهران از سال 1380 بسته به روند شهرنشینی، حاشیه‌نشینی و سیاست‌های دولت‌های وقت به ‌طور قابل‌توجهی متفاوت بوده است. سرشماری‌های ملی ایران هر 10 سال یک‌بار (1385، 1395و بعدی در 1405) انجام می‌شود. در سال 1385 جمعیت استان تهران 12.1 میلیون و در سال 1395 حدود 13.3 میلیون نفر اعلام شده. جمعیت تخمینی استان در پایان اسفند 1403 حدود 14.4 میلیون نفر است. متوسط رشد سالانه 1.1 تا 1.3درصد بوده است. البته نرخ رشد جمعیت از نیمه دهه نود در داخل شهر تهران حدود 1.1درصد و در شهرستان‌های پیرامونی تهران بین 1.2 تا 1.4درصد و بیشتر از پهنه داخلی شهر تهران بوده است. در اسلامشهر جمعیت از 350 هزار نفر (1380) به حدود 550 هزار نفر (1403) افزایش یافته است. در شهریار این افزایش از 250 هزار نفر به حدود 750 هزار نفر رسیده است. بخشی از این رشد ناشی از اهدای مشوق‌ها برای مناطق صنعتی در حومه شهر است که باعث جذب مهاجران شده است. رشد سریع حومه شهر تهران فشار سنگینی بر زیرساخت‌های آبی منطقه وارد می‌کند. در استان تهران شهرستان‌های آسیب‌پذیرتر شامل شهرستان‌های دماوند، شمیرانات و فیروزکوه واقع در دامنه‌های جنوبی البرز با رودخانه‌های فصلی پرآب و با سیلاب‌هایی مانند سیلاب مرداد 1401 هستند. ساخت و ساز در حریم مسیل‌ها و ذوب سریع برف‌های زمستانی در بهار خطر سیلاب را افزایش می‌دهد. شهرستان ری و مناطق جنوبی تهران مانند چهاردانگه به دلیل شبکه زهکشی ضعیف آسیب‌پذیری بالایی دارند. شهرستان‌های اسلامشهر، رباط‌کریم و شهریار با توسعه صنعتی و مسکونی سریع در حریم مسیل‌های طبیعی زیرساخت‌های قدیمی و ناکافی برای مدیریت سیلاب (به ویژه در اسلامشهر) و شهرستان ورامین با قرارگیری در مخروط افکنه جاجرود و انتهای حوضه آبریز تهران و تجمع روان‌آب‌های مناطق شمالی در زمین‌های کشاورزی و کانا‌ل‌های آبیاری به درجات مختلف در معرض آسیب‌های سیلاب ناگهانی و واریزه‌ای قرار دارند.
در استان البرز شهرستان آسیب‌پذیر کرج با عبور رودخانه کرج از مرکز شهر و مناطق پرجمعیت (مانند محله‌های حاشیه رودخانه) و ساخت و سازهای غیرمجاز در حریم رودخانه و کاهش ظرفیت عبوری آن و سیلاب 26 تیر 1394 سیجان در شمال شرق کرج شناخته می‌شود. شهرستان ساوجبلاغ و نظرآباد واقع در دشت‌هایی که محل تجمع آب‌های سطحی هستند و زمین‌های کشاورزی وسیع و نبود سیستم زهکشی کارآمد و شهرستان طالقان با مناطق کوهستانی با احتمال رگبارهای شدید بهاری و رواناب ناگهانی و روستاهای واقع در مسیر مسیل‌ها ممکن است در معرض خطر باشند.
در بهار 1404 ممکن است بارش شدید و ناگهانی برف سنگین، ذوب سریع برف‌ها باعث افزایش ناگهانی آب رودخانه‌ها شود. افزایش بارش‌های نامنظم و سیلابی در سال‌های اخیر و فقدان برنامه‌ریزی ریسک سوانح طبیعی در نواحی شهری و ساخت و ساز در حریم‌های سیلابی شهری و محله‌های حاشیه‌نشین در اطراف رودخانه‌های شمال تهران و کرج، کن و جاجرود و مناطق صنعتی واقع در دشت‌های پایین‌دست همگی از عواملی است که ممکن است در یک بارش کوتاه‌مدت ولی سنگین احتمالی آسیب‌های سیلاب ناگهانی و واریزه‌ای را گسترده‌تر سازد. 
بازار

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1233448/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سه شنبه های تکریم و پاسخگویی مدیر کل بنیاد مازندران به جامعه ایثارگری/ صداقت و شفاف سازی اولویت ارائه خدمت به ایثارگران

مشاور سه رئیس‌جمهور پیشین آمریکا: برچیدن برنامه غنی‌سازی اورانیوم ایران غیرممکن است

کاهش آسیب‌های ناشی از جنگ با کمک علم روانشناسی

در یک قدمی جنگ

بلومبرگ: چگونه ایران دنبال توافق بهتری است؟

ادعایی درباره پُست جدید همتی

توئیت سخنگوی دولت اصلاحات درباره ارسال پیامک حجاب

حملات آمریکا به شهر «سحار» در صعده یمن

آقای تاج! حاضری استعفا بدهی؟

تاثیر ناامنی بر اقتصاد ملی

توافق موقت ، مهار اسنپ‌بک را ممکن می‌سازد

یاوه گویی بی بی

روایت تحلیلگر آمریکایی از «مسئله اصلی مذاکرات»

سی‌ان‌ان: ترامپ چگونه جهان را تا آستانه بحران پیش برده است؟

تحول در بازار اجاره مسکن؛ آیا تصمیم جدید دولت ناجی مستأجران می‌شود؟

نگهداری عجیب کالاها در بندر شهید رجایی

اظهارات مهم رئیس سازمان بورس

ابهام زدایی از قبض های برق؛ قیمت‌ها چقدر تغییر کرد؟

اهتمام دولت چهاردهم بر بزرگداشت هرچه باشکوه‌تر مراسم سالگرد شهدای دولت

جشن خیابانی مردم اسپانیا به خاطر وصل شدن برق!

برکات وجود مضجع نورانی حضرت فاطمه معصومه (ع)

اقدام خطرناک سرنشینان یک خودروی در حال حرکت!

سرعت بالا و سرعتگیر چنین بلایی سر ماشین میاره!

مدیریت هم‍زمان 50 حساب رسانه اجتماعی ‌توسط هوش مصنوعی

لحظه عجیب واژگونی اتوبوس در آنتالیا

مکانیزم خلاقانه ثانیه‌شمار یک ساعت

ارگ قورتان در اصفهان، دومین بنای عظیم خشتی در ایران

تا حالا تمرینات آتش‌نشانی رو دیده بودید!

«آبشار پتاس»اولین آبشار نمکی دنیا در ایران

استفاده معلمان چینی از هوش مصنوعی برای نمره دادن به تست‌های دانش‌آموزان

شعرخوانی زیبا از دکتر مشایخی

معاون قوه قضائیه برای شرکت در نشست کمیته مشترک مقابله با تروریسم وارد بغداد شد

انصارالله خطاب به آمریکا: بیش از 8 میلیون مبارز ما آماده نبرد هستند

نارضایتی‌ها از عملکرد 100 روزه؛ ترامپ در کاخ سفید می‌ماند؟

هند و پاکستان بر لبه شمشیر

معاون وزیر اقتصاد: پیوستن به FATF گرفتار سوءتفاهم شده است

پیش بینی بورس چهارشنبه 10 اردیبهشت 1404؛ بازار سهام روی خوش نشان می‌دهد؟

زرپاد از کارت‌های هدیه خود رونمایی کرد زرپاد کارت؛ انتخابی متمایز برای هر مناسبت

پیش بینی قیمت طلا و سکه 10 اردیبهشت 1404

قیمت تاکسی برقی‌های جدید تهران

وساطت های قبل تو سوتفاهم بوده!

تصویر روز ناسا؛ حلقه‌های سیاره زحل ناپدید شدند

بی‌تو به سامان نرسم، ای سر و سامان همه تو

فرار دسته جمعی صهیونیست‌ها برای هیچ!

عراقچی همتای الجزایری را از روند گفت‌وگوها با آمریکا مطلع کرد

نماینده آمریکا در اوکراین: ترامپ به‌دنبال یک آتش‌بس سی روزه است

کمیسر حقوق بشر سازمان ملل: حملات عمدی به غیرنظامیان در غزه جنایت جنگی است

وزیر صهیونیست: پیروزی در غزه کلید سازش با عربستان است

لشکرکشی شورشیان جولانی به دمشق برای سرکوب «دروزی‌ها»

یارانه 750 هزار نفر از دهک‌های بالا حذف شد