ایران پرسمان

آخرين مطالب

کشف سیاره‌ای که به سرعت در حال متلاشی شدن است دانش و فناوری

کشف سیاره‌ای که به سرعت در حال متلاشی شدن است
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایسنا / ستاره‌شناسان دانشگاه «ام‌آی‌تی»، سیاره‌ای را در فاصله 140 سال نوری از زمین کشف کرده‌اند که به سرعت در حال متلاشی شدن است و یک دنباله را از خود به جا می‌گذارد.
جرم سیاره در حال متلاشی شدن تقریبا به اندازه جرم عطارد است، اما حدود 20 برابر نزدیک‌تر از چرخیدن عطارد به دور خورشید، به دور ستاره خود می‌چرخد ​​و هر 30.5 ساعت یک بار نیز به دور خود می‌چرخد. این سیاره در چنین فاصله نزدیکی به ستاره خود احتمالا پوشیده از ماگمایی است که در فضا می‌جوشد. همان طور که سیاره در حال برشته شدن به دور ستاره خود می‌چرخد، مقدار زیادی از مواد معدنی روی سطح خود را از دست می‌دهد و عملا تبخیر می‌شود.
به نقل از ام‌آی‌تی نیوز، ستاره‌شناسان دانشگاه «ام‌آی‌تی»(MIT) این سیاره را با استفاده از «ماهواره نقشه‌بردار فراخورشیدی گذران» یا «تس»(TESS) مشاهده کردند. ماهواره تس در این ماموریت، نزدیک‌ترین ستاره‌ها را برای یافتن گذرها یا شیب‌های دوره‌ای در نور ستاره‌ها رصد کرد که می‌توانند نشانه‌هایی از وجود سیارات فراخورشیدی در حال گردش باشند. سیگنالی که ستاره‌شناسان را منحرف کرد، یک گذر عجیب بود و شیبی داشت که در عمق هر مدار در نوسان بود.
دانشمندان تأیید کردند سیگنال از یک سیاره سنگی آمده که به شدت در حال چرخش است و یک دنباله‌ طولانی از زباله‌ها را به جا می‌گذارد. «مارک هون»(Marc Hon) از پژوهشگران این پروژه گفت: وسعت دنباله سیاره، بسیار بزرگ است و به طول 9 میلیون کیلومتر یا تقریبا نیمی از کل مدار سیاره امتداد دارد.
به نظر می‌رسد که این سیاره با سرعتی چشمگیر در حال تجزیه شدن است و هر بار که به دور ستاره خود می‌چرخد، مقداری ماده معادل قله اورست را از دست می‌دهد. با این سرعت و با توجه به جرم کوچک سیاره، پژوهشگران پیش‌بینی می‌کنند که این سیاره ممکن است در حدود یک تا دو میلیون سال آینده کاملا متلاشی شود.
«آوی شپورر»(Avi Shporer) از پژوهشگران این پروژه گفت: ما خوش‌شانس بودیم که این سیاره را دقیقا در زمان از بین رفتن آن کشف کردیم. گویی این سیاره آخرین نفس‌های خود را می‌کشد.
سیاره جدید که دانشمندان آن را «BD+05 4868 Ab» نامیده‌اند، تقریبا به طور اتفاقی شناسایی شد. هون گفت: ما به دنبال این نوع سیاره نمی‌گشتیم، بلکه در حال بررسی معمول سیاره‌ها بودیم و من اتفاقی این سیگنال را دیدم که بسیار غیر عادی به نظر می‌رسید.
سیگنال معمولی یک سیاره فراخورشیدی در حال چرخش شبیه به یک شیب کوتاه در یک منحنی نور است که به طور منظم تکرار می‌شود و نشان می‌دهد که جرم فشرده‌ای مانند یک سیاره برای مدت کوتاهی از برابر نور ستاره میزبان خود می‌گذرد و به طور موقت آن را مسدود می‌کند.
این الگوی معمولی برخلاف آن چیزی بود که هون و همکارانش از ستاره میزبان این سیاره در صورت فلکی «اسب بزرگ»(Pegasus) کشف کردند. اگرچه گذر در هر 30.5 ساعت یک بار ظاهر می‌شود، اما زمان می‌برد تا روشنایی بسیار طولانی‌تر به حالت عادی برگردد. این نشان می‌دهد یک ساختار طولانی دنباله‌دار همچنان نور ستاره‌ها را مسدود می‌کند. جالب‌تر این که عمق شیب با هر مدار تغییر می‌کند و نشان می‌دهد هر چیزی که از مقابل ستاره می‌گذرد، همیشه به یک شکل نبوده است یا همان مقدار نور را مسدود نمی‌کند.
هون توضیح داد: شکل گذر، کار عادی یک دنباله‌دار با دم بلند به شمار می‌رود؛ به جز این که بعید است این دم آن طور که از یک دنباله‌دار واقعی انتظار می‌رود، حاوی گازهای فرار و یخ باشد، زیرا آنها در چنین فاصله نزدیکی به ستاره میزبان نمی‌توانند مدت زیادی دوام بیاورند. با وجود این، دانه‌های معدنی تبخیرشده از سطح سیاره می‌توانند به اندازه‌ای طولانی باقی بمانند که چنین دم متمایزی را شکل دهند.
با توجه به نزدیکی سیاره به ستاره‌اش، پژوهشگران تخمین می‌زنند که این سیاره در دمای حدود 1600 درجه سلسیوس در حال برشته شدن است. همان طور که ستاره سیاره را برشته می‌کند، هر ماده معدنی روی سطح آن احتمالا می‌جوشد و به فضا می‌گریزد تا به شکل یک دم بلند و غبارآلود سرد ‌شود.
نابودی چشمگیر این سیاره در نتیجه جرم کم آن صورت می‌گیرد که چیزی بین جرم عطارد و ماه است. سیاره‌های زمینی پرجرم‌تر مانند زمین، کشش گرانشی قوی‌تری دارند و به همین دلیل می‌توانند جو خود را حفظ کنند. درباره BD+05 4868 Ab، پژوشگران گمان می‌کنند که گرانش بسیار کمی برای نگه داشتن اجزای سیاره در کنار هم وجود دارد.
شپورر گفت: این یک جرم بسیار کوچک با گرانش بسیار ضعیف است. بنابراین، به راحتی جرم زیادی را از دست می‌دهد که گرانش آن را ضعیف‌تر می‌کند و باعث می‌شود که جرم بیشتری را از دست بدهد. این یک فرآیند فرار است که شرایط را برای سیاره فقط بدتر می‌کند.
این پژوهش در «Astrophysical Journal Letters» به چاپ رسید.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1244333/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کاهش آسیب‌های ناشی از جنگ با کمک علم روانشناسی

در یک قدمی جنگ

بلومبرگ: چگونه ایران دنبال توافق بهتری است؟

ادعایی درباره پُست جدید همتی

توئیت سخنگوی دولت اصلاحات درباره ارسال پیامک حجاب

حملات آمریکا به شهر «سحار» در صعده یمن

آقای تاج! حاضری استعفا بدهی؟

تاثیر ناامنی بر اقتصاد ملی

توافق موقت ، مهار اسنپ‌بک را ممکن می‌سازد

یاوه گویی بی بی

روایت تحلیلگر آمریکایی از «مسئله اصلی مذاکرات»

سی‌ان‌ان: ترامپ چگونه جهان را تا آستانه بحران پیش برده است؟

تحول در بازار اجاره مسکن؛ آیا تصمیم جدید دولت ناجی مستأجران می‌شود؟

نگهداری عجیب کالاها در بندر شهید رجایی

اظهارات مهم رئیس سازمان بورس

ابهام زدایی از قبض های برق؛ قیمت‌ها چقدر تغییر کرد؟

اهتمام دولت چهاردهم بر بزرگداشت هرچه باشکوه‌تر مراسم سالگرد شهدای دولت

جشن خیابانی مردم اسپانیا به خاطر وصل شدن برق!

برکات وجود مضجع نورانی حضرت فاطمه معصومه (ع)

اقدام خطرناک سرنشینان یک خودروی در حال حرکت!

سرعت بالا و سرعتگیر چنین بلایی سر ماشین میاره!

مدیریت هم‍زمان 50 حساب رسانه اجتماعی ‌توسط هوش مصنوعی

لحظه عجیب واژگونی اتوبوس در آنتالیا

مکانیزم خلاقانه ثانیه‌شمار یک ساعت

ارگ قورتان در اصفهان، دومین بنای عظیم خشتی در ایران

تا حالا تمرینات آتش‌نشانی رو دیده بودید!

«آبشار پتاس»اولین آبشار نمکی دنیا در ایران

استفاده معلمان چینی از هوش مصنوعی برای نمره دادن به تست‌های دانش‌آموزان

شعرخوانی زیبا از دکتر مشایخی

معاون قوه قضائیه برای شرکت در نشست کمیته مشترک مقابله با تروریسم وارد بغداد شد

انصارالله خطاب به آمریکا: بیش از 8 میلیون مبارز ما آماده نبرد هستند

نارضایتی‌ها از عملکرد 100 روزه؛ ترامپ در کاخ سفید می‌ماند؟

هند و پاکستان بر لبه شمشیر

معاون وزیر اقتصاد: پیوستن به FATF گرفتار سوءتفاهم شده است

پیش بینی بورس چهارشنبه 10 اردیبهشت 1404؛ بازار سهام روی خوش نشان می‌دهد؟

زرپاد از کارت‌های هدیه خود رونمایی کرد زرپاد کارت؛ انتخابی متمایز برای هر مناسبت

پیش بینی قیمت طلا و سکه 10 اردیبهشت 1404

قیمت تاکسی برقی‌های جدید تهران

وساطت های قبل تو سوتفاهم بوده!

تصویر روز ناسا؛ حلقه‌های سیاره زحل ناپدید شدند

بی‌تو به سامان نرسم، ای سر و سامان همه تو

فرار دسته جمعی صهیونیست‌ها برای هیچ!

عراقچی همتای الجزایری را از روند گفت‌وگوها با آمریکا مطلع کرد

نماینده آمریکا در اوکراین: ترامپ به‌دنبال یک آتش‌بس سی روزه است

کمیسر حقوق بشر سازمان ملل: حملات عمدی به غیرنظامیان در غزه جنایت جنگی است

وزیر صهیونیست: پیروزی در غزه کلید سازش با عربستان است

لشکرکشی شورشیان جولانی به دمشق برای سرکوب «دروزی‌ها»

یارانه 750 هزار نفر از دهک‌های بالا حذف شد

اطلس در پیج تاخیر؛ سایپا پاسخگو نیست

مدیحه‌سرایی حسن شالبافان در مراسم ولادت حضرت معصومه(س)