ایران پرسمان

آخرين مطالب

شاید سیارک «وستا» تکه‌ای از یک سیاره منظومه شمسی باشد اقتصاد روز

شاید سیارک «وستا» تکه‌ای از یک سیاره منظومه شمسی باشد
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایسنا /گروهی از پژوهشگران علوم سیاره‌ای معتقدند سیارک «وستا» می‌تواند تکه‌ بزرگی از یک سیاره منظومه شمسی باشد که 4.5 میلیارد سال پیش، پس از یک برخورد سهمگین از سیاره‌ مادر خود جدا شده و به فضا پرتاب شده است.
نتیجه‌گیری پژوهشگرانی که میدان گرانشی سیارک «وستا»(Vesta) و نحوه حرکت این سیارک را در فضا با دقت نقشه‌برداری کرده‌اند، نشان می‌دهد این سیارک ممکن است بخشی از یک سیاره در منظومه شمسی باشد. اگر فرضیه آنها درست باشد، این ایده که خود وستا در واقع یک پیش‌سیاره متوقف‌شده است، رد می‌شود. تصور بر این است که در طول تولد منظومه شمسی، سیارات طی فرآیندی به نام «برافزایش هسته» تشکیل شده‌اند و رشد کرده‌اند و سپس با جذب بقایای سنگی و افزودن جرم از طریق برخورد با پیش‌سیاره‌های دیگر، خود را ساخته‌اند.
به نقل از اسپیس، تاکنون تصور می‌شد وستا آخرین پیش‌سیاره و بقایایی از روزهای اولیه منظومه شمسی ما بوده است که به دلایلی هرگز به یک سیاره کامل تبدیل نشد. وستا به عنوان دومین جرم بزرگ در کمربند سیارکی بین مریخ و مشتری، 525 کیلومتر قطر دارد. فضاپیمای «داون»(Dawn) ناسا بین سال‌های 2011 و 2012 از وستا بازدید کرد و داده‌هایی را به دست آورد که اکنون باعث شده دانشمندان علوم سیاره‌ای درباره ماهیت این سیارک دچار تردید شوند.
بررسی‌های اولیه‌ داون درباره وستا نشان داد که این سیارک از یک پوسته‌ بیرونی، یک گوشته و یک هسته‌ی فلزی تشکیل شده است. این تمایز زمانی رخ می‌دهد که یک جرم آن قدر گرم باشد تا عناصر سنگین به مرکز آن فرو بروند. این همان اتفاقی است که درون زمین و سایر سیاره‌های سنگی منظومه شمسی رخ داد.
دانشمندان با انجام دادن آزمایش‌های گرانشی، گشتاور اینرسی وستا را اندازه‌گیری کردند. سیگنال‌های رادیویی که از گذشته وستا به زمین می‌رسند، تحت تأثیر گرانش دچار جابه‌جایی داپلر می‌شوند. سیگنال‌های جابه‌جاشده با تصاویر داون از قطب وستا و سرعت چرخش آن همراه شدند. دانشمندان با استفاده از این تصاویر توانستند گشتاور اینرسی و ساختار داخلی وستا را مدل‌سازی کنند. بررسی‌های اولیه در سال 2012 نشان داد که وستا یک هسته متمایز دارد. این همان چیزی است که باعث شد وستا به عنوان یک پیش‌سیاره توصیف شود.
انجام دادن این اندازه‌گیری‌ها دشوار است و حاشیه خطای قابل توجهی را به جا می‌گذارد. اکنون سال‌ها پس از انجام شدن این اندازه‌گیری‌ها، روش‌های تنظیم و پردازش داده‌های گرانش بهبود یافته‌اند و یک تحلیل اصلاح‌شده اکنون به نتیجه‌ متفاوتی با سال 2012 رسیده است. نتیجه جدید این است که وستا هسته متراکم ندارد. «سث یاکوبسون»(Seth Jacobson) پژوهشگر «دانشگاه ایالتی میشیگان» و سرپرست این پژوهش گفت: فقدان هسته بسیار تعجب‌آور بود. این یک روش واقعا متفاوت را برای تفکر درباره وستا فراهم می‌کند.
با وجود این، این یافته‌های به‌روزرسانی‌شده درباره وستا آن را به نوعی پارادوکس تبدیل می‌کنند. سطح وستا پوشیده از مواد آتشفشانی و بازالتی است. آتشفشان‌ها گرما تولید می‌کنند تا فضای داخلی را به اندازه کافی نرم کنند و بدین ترتیب، عناصر سنگین‌تر به سمت هسته فرو بروند اما همان طور که دیده‌ایم، داده‌های گرانشی می‌گویند که این اتفاق رخ نداده است. با وجود این، شواهد به‌دست‌آمده از شهاب‌سنگ‌های موسوم به «هواردیت-یوکریت-دیوژنیت‌« که در مقطعی طی یک برخورد دهانه‌ساز از وستا جدا شده‌اند، این تفسیر آتشفشانی را تأیید می‌کنند.
دانشمندان چگونه می‌توانند آتشفشان‌های گسترده را با عدم تمایز تطبیق دهند؟ یاکوبسون دو احتمال را مطرح می‌کند. نخست این که وستا شروع به تمایز یافتن کرده اما سپس متوقف شده است. ما می‌دانیم که وستا حاوی سنگ‌های آتشفشانی است اما شاید مدتی آتشفشان کافی برای گرم نگه داشتن فضای داخلی وستا وجود نداشته تا کاملا تمایز یابد.
شواهد در واقع این ایده را مورد تأیید قرار نمی‌دهند زیرا ویژگی‌های شهاب‌سنگ‌های هواردیت-یوکریت-دیوژنیت ‌که می‌دانیم از وستا آمده‌اند، از آن پشتیبانی نمی‌کنند. یاکوبسون گفت: ما مطمئن هستیم که این شهاب‌سنگ‌ها از وستا آمده‌اند اما آنها شواهد آشکاری را از تمایز ناقص نشان نمی‌دهند.
احتمال دوم که توضیح ترجیحی یاکوبسون است، می‌گوید که خود وستا باید طی یک برخورد سهمگین از یک سیاره جدا شده باشد. اگر وستا از یک سیاره متمایز دیگر که آتشفشان‌های گسترده‌ای را تجربه کرده است آمده باشد، آن گاه توضیح می‌دهد که چرا وستا حاوی سنگ‌های آتشفشانی است اما متمایز نیست.
این فرضیه جدیدی نیست. یاکوبسون پیش از این گفته بود که بسیاری از شهاب‌سنگ‌های سقوط‌کرده‌ به زمین در اصل بخشی از تکه‌های بزرگی بوده‌اند که در دوران اولیه و پر از هرج‌ومرج منظومه شمسی حدود 4.5 میلیارد سال پیش در اثر برخوردهای سهمگین از سیاره‌ها جدا شده‌اند.
اگر وستا از یک سیاره جدا شده باشد، بدان معناست که سیارک‌های دیگر نیز می‌توانند قطعات جداشده‌ از سیاره‌ها باشند. چندین ماموریت در مسیر خود به سمت سیارک‌ها آزمایش‌های گرانشی مشابهی را انجام خواهند داد تا در کنار وظایف دیگر، ساختار داخلی آنها را نیز مدل‌سازی کنند. این یافته‌ها می‌توانند آنچه را که ما درباره سیارک‌ها می‌دانیم، تغییر دهند.
این پژوهش در مجله «Nature Astronomy» به چاپ رسید.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1249124/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رئیس دیوان محاسبات: به دنبال مچ‌گیری نیستیم

کتاب «اینجا بدون تو» به قلم همسر شهید مدافع حرم محمد بلباسی رونمایی شد

دیدار معاون فرهنگی و آموزشی بنیاد و مدیرکل بنیاد مازندران با جانبازان نخاعی

توصیه امام رضا علیه السلام به شیعیان

دفاع حمید رسایی از ارسال پیامک حجاب

کاتن: ترامپ خواستار توافق قوی با ایران است

ترامپ: به توافقی تجاری با بریتانیا دست یافتیم

پارلمان اوکراین توافق معدنی با آمریکا را بدون رای مخالف تصویب کرد

وزیر دفاع پاکستان: آمریکا مانع از کاهش تنش بین هند و پاکستان می‌شود

رهبر انصارالله: مسئولیت جنایت قرن در غزه بر عهده کشورهای عربی است

هشدار پاکستان به هند؛ خطر جنگ هسته ای نزدیک است

اثر جنگ هند و پاکستان بر اقتصاد ایران

حکمت/ لحظه شادی واقعی

کشف جدید فضایی؛ زمین در محاصره تکه‌های مخفی ماه

دو خط کتاب/ بیچارگان

محافل عبری: گسترش حملات اسرائیل در غزه یعنی مرگ اسرا

نماینده روس ها در سازمان ملل: آمریکا تمایل به یافتن راه‌حل جنگ روسیه با اوکراین دارد

کتاب «اینجا بدون تو» به قلم محبوبه بلباسی، همسر شهید مدافع حرم محمد بلباسی رونمایی شد

لحظه جالب باز شدن قفل ضریح آقا امام رضا علیه السلام

چند تا رعد و برق خفن ببینیم!

گل‌هایی که بهشتی شدند...

واکنش جالب بچه خرس ها در هنگام ترس

تصویر سازی برای آیه ٢45 قرآن کریم

پاسخ شاعرانه امام رضا(ع) به آیت‌الله حق شناس!

تبدیل گرمای بدن به برق با مهندسی فضای خالی اتمی

اشتباه است فکر کنیم افراد فوق مدرن با داستان زندگی نمی‌کنند

ماجرای آدم ربایانی که به راحتی پناهندگی گرفتند!

گفتگو با سخنگوی کمیسیون انرژی: پیامک مردم را برای مسئولین ارسال می‌کنم!

توئیت وزیر خارجه هند پس از دیدار عراقچی

رسانه ترکیه ای: ترامپ از اردوغان خواست در اوکراین میانجیگری کند

ابراز نگرانی شدید فرانسه از افزایش تنش ها میان هند و پاکستان

هشدار پاکستان نسبت به احتمال درگیری بزرگ با هند

گفتگو با سخنگوی کمیسیون انرژی: ثابت کردن فساد دشوار است؛ در برخوردها مصلحت وجود دارد؟

وزیر نیرو: قطعی های برق خانگی از شنبه حداکثر دو ساعت است

رئیس اتحادیه خواربار: حبوبات را دپو کردند و قطره‌چکانی به بازار فرستادند تا قیمت بالا برود

بانک‌ها مجاز به خرید شمش طلا شدند

راه آهن رویایی لرستان

استوری/ سلام امام رضا(ع) من آشنام امام رضا

هوای مه آلود و زیبا در دریاچه چورت

گوناگون/ از مرو تا نیشابور؛ امام رضا (ع) و تثبیت عقلانیت علوی

تصاویری از تهیه کیک ولادت امام رضا(ع) همزمان با سالروز میلاد حضرت

قدرت یک شیر نر در به زانو انداختن یک فیل

ساحل زیبای اورگان در آمریکا

سنگر ماهیگیر در بوداپست

ترامپ سانتریفیوژهای تأسیسات هسته‌ای ایران را تهدید کرد

جهانگیری: شوخی با روح جمعی ایرانیان خواب‌های سیاسی را به‌هم می‌ریزد

فرمانده نهاجا: جنگنده‌های ایران به موشک‌های دور ایستا مجهز شده‌اند

یادداشت زیدآبادی درباره ترامپ

واکنش روحانی به استفاده رئیس جمهور آمریکا از واژه جعلی به جای خلیج فارس در سال 1396

ابراز نگرانی شدید مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از تنش میان هند و پاکستان