بزرگنمايي:
ایران پرسمان - تجارت نیوز / این گزارش با استفاده از دادههای Trading Economics، نرخ بهره کشورهای مختلف را که توسط بانکهای مرکزی آنها در سال 2025 تنظیم شدهاند را بررسی میکند.
در میان عدم قطعیت اقتصادی جهانی، بانکهای مرکزی در حال تنظیم نرخ بهره هستند. نرخ بهره به عنوان یکی از متغیرهای کلیدی در بازار، نیازمند رصد دقیق توسط کسبوکارها است.
ایالات متحده نرخ هدف خود را در محدوده 4.25 و 4.50 درصد ثابت نگه داشته، اما فدرال رزرو پیشبینی دو کاهش نرخ را تا پایان سال 2025 دارد.
سوئیس و فیجی با نرخ 0.25 درصد کمترین نرخ بهره را در جهان دارند، در حالی که ونزوئلا با 59.4 درصد و ترکیه با 46.0 درصد بالاترین نرخها را برای مقابله با تورم شدید اعمال کردهاند.
بازار

نرخ بهره چیست؟
نرخ بهره به هزینهای گفته میشود که وامگیرنده بابت استفاده از پول پرداخت میکند. این نرخ معمولاً به صورت درصدی از مبلغ وام تعیین میشود و میتواند سالانه، ماهانه یا حتی روزانه محاسبه شود. نرخ بهره برای انواع مختلف وامها و سپردهها، از جمله وامهای بانکی، اوراق قرضه و سپردههای بانکی اعمال میشود. معمولاً نرخ بهره به دو دسته نرخ سپردهها و وامها تقسیم میشود.
نرخ بهره سپردهها، پولی است که بانک به سپردهگذار بابت نگهداری پول در حساب پرداخت میکند. نرخ بهره وامها از سوی دیگر، پولی است که وامگیرنده بابت دریافت وام به بانک پرداخت میکند.
بانکهای مرکزی هر کشور، مانند فدرال رزرو در آمریکا، نقش کلیدی در تعیین و تنظیم این نرخ دارند و از آن برای مدیریت تورم، رشد اقتصادی و ثبات مالی استفاده میکنند.
وضعیت جهانی
در میان وضعیت نامشخص اقتصاد و عدم قطعیت اقتصادی، بانکهای مرکزی چگونه نرخ بهره را تنظیم میکنند؟ رهبران کسبوکار به دقت نظارهگر هستند که آیا نرخها کاهش یا افزایش خواهند یافت یا ثابت باقی میمانند.
این گزارش با استفاده از دادههای Trading Economics، نرخهای فعلی که توسط بانکهای مرکزی کشورهای مختلف تنظیم شدهاند را بررسی میکند.
در اینفوگرافیک پایین نرخ بهره کشورهای مختلف بر اساس دامنهای از اعداد با رنگهای مختلف نمایش داده شده است.

تمام جهان چشم به سوی ایالات متحده
آمریکا به عنوان بزرگترین اقتصاد دنیا، نقش مهمی در تعیین روند اقتصاد جهانی دارد. تصمیمات فدرال رزرو در خصوص نرخ بهره میتواند تأثیرات گستردهای بر بازارهای جهانی داشته باشد.
افزایش نرخ بهره آمریکا باعث تقویت دلار میشود. این موضوع میتواند به کاهش ارزش ارزهای دیگر منجر شود و کشورهای وابسته به واردات را تحت فشار قرار دهد. افزایش نرخ در آمریکا همچنین سرمایهگذاران را به سمت داراییهای دلاری جذب میکند. این موضوع باعث کاهش سرمایهگذاری در اقتصادهای نوظهور میشود.
دلار قویتر معمولاً باعث کاهش قیمت کالاهایی مانند نفت و طلا میشود، زیرا این کالاها به دلار قیمتگذاری میشوند و با افزایش ارزش دلار، هزینه آنها برای کشورهای دیگر افزایش مییابد.
تغییرات نرخ در آمریکا بر بدهیهای جهانی نیز تاثیر میگذارد. بسیاری از کشورها و شرکتها بدهیهای خود را به دلار دریافت کردهاند و افزایش نرخ بهره آمریکا باعث افزایش هزینه بازپرداخت این بدهیها میشود و فشار اقتصادی بر این کشورها وارد میکند.
ایالات متحده آمریکا هماکنون نرخ هدف را در محدوده 4.25 تا 4.50 درصد حفظ کرده است. فدرال رزرو اعلام کرد که اگرچه ورود گسترده واردات باعث کاهش تولید ناخالص داخلی شده است، فعالیت اقتصادی همچنان با سرعت مناسبی در حال گسترش است.
نرخ بیکاری در سطح پایینی تثبیت شده است، اما تورم همچنان کمی بالا باقی مانده و عدم قطعیت اقتصادی افزایش یافته است. در آخرین پیشبینیهای اقتصادی در مارس، فدرال رزرو پیشبینی کرد که احتمالاً تا پایان سال 2025 دو کاهش نرخ رخ خواهد داد که محدوده هدف را به بین 3.75 تا 4.00 درصد کاهش میدهد.
کشورهایی با کمترین نرخ
سوئیس و فیجی با نرخ بهره 0.25 درصد در پایینترین سطح قرار دارند.
بانک ملی سوئیس (SNB)، با اشاره به افزایش عدم قطعیت بر اثر سیاستهای تجاری ایالات متحده، نرخ بهره را در ماه مارس یکچهارم درصد کاهش داد.
تورم در سوئیس در ماه آوریل به 0 درصد کاهش یافت و بانک ملی سوئیس اعلام کرده که آماده است برای حفظ ثبات قیمتها نرخها را بیشتر کاهش دهد.
کدام کشورها بیشترین نرخ را دارند؟
ونزوئلا با نرخ 59.4 درصد و ترکیه با نرخ 46.0 درصد بالاترین نرخهای بهره جهانی را دارند.
بانکهای مرکزی در هر دو کشور برای مقابله با تورم بالا و کاهش ارزش ارز در برابر دلار آمریکا اقدام کردهاند.
نکات کلیدی برای بازار در حال تغییر
نرخ بهره تنها یکی از متغیرهایی است که بر امور مالی شرکتها تأثیر میگذارد. با تغییرات بازار، دریافت اطلاعات بهروز درباره قراردادها و هزینهها برای تصمیمگیریهای هوشمندانه ضروری است.