ایران پرسمان

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ استقلال و آزادی دانشگاه قلب سیاست امنیت ملی جهان ما

سرمقاله شرق/ استقلال و آزادی دانشگاه قلب سیاست امنیت ملی
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - شرق / «استقلال و آزادی دانشگاه قلب سیاست امنیت ملی» عنوان یادداشت روز در روزنامه شرق به قلم کیومرث اشتریان است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
مطالعات سیاست‌های عمومی نشان می‌دهد‌ نوآوری در قلب سیاست‌های امنیت ملی قرار دارد و آزادی استادان و پژوهشگران، رویکردی اساسی برای توسعه نوآوری‌های علمی است. در اسناد و سخنرانی‌های رسمی آمریکا، نوآوری اغلب به‌عنوان یک ابزار کلیدی برای حفظ برتری استراتژیک ایالات متحده در جهان مطرح شده است.
در نوشتاری پیش از این گفتیم که فعالیت سیاستی استادان دانشگاه مستلزم توانایی یک استاد در برقراری ارتباط با حوزه‌های گوناگون دانشی است. این توانایی در واقع یک مهارت متدلوژیک در مدیریت دانش است؛ یعنی یک استاد بتواند دانش‌های گوناگون را با دانش تخصصی خویش تلفیق و یکپارچه کند تا بتواند پیشنهادی سیاستی ارائه کند. تفصیل این معنا در یک مقاله روزنامه‌ای نیست و خواننده را به متون مدیریت دانش و مطالعات میان‌رشته‌ای می‌دهم.
بازار
اما امروز ساحت دیگری از فعالیت سیاستی استادان دانشگاه را بررسی می‌کنیم و آن آزادی و استقلال «آکادمیک» است. دانشگاه با نوآوری عجین است و این ممکن نمی‌شود مگر آنکه استادان و پژوهشگران از امنیت روانی لازم و از استقلال عمل کافی برخوردار باشند. آزادی و استقلال مهم‌ترین ابزار نرم برای رشد علم و دانش است و هرگونه محدودیت غیرضرور بر آن برای کشور خسران به بار می‌آورد. اعمال محدودیت و افزایش نظارت‌های سیاسی-امنیتی در دانشگاه خدمت به کشور نیست و بلکه به محیط نوآوری و توسعه فعالیت‌های علمی آسیب می‌زند. منفعت خلق در آن است که حاکم به صبوری و رواداری بر اندیشمندان طاقت ورزد. امروزه تعامل جهانی بخش جدایی‌ناپذیری از رشد علمی است.
اگر عقب بمانیم، معلوم نیست‌ چگونه بتوانیم فرصت‌های تاریخی را دوباره به چنگ آوریم. همه دانش‌ها و علوم در لابه‌لای کتاب‌ها و مقالات منتشره نیست، بلکه بخش مهمی از دانش بشری، «دانش ضمنی» (tacit knowledge) است. این دانش از طریق تعاملات رودرروی پژوهشگران انتقال می‌یابد. انتقال دانش و تکنولوژی یک اختیار نیست، بلکه یک اجبار است که در سایه آزادی رفت‌و‌آمد علمی پدید می‌آید. باید به دانشمندان خود اعتماد کنیم. رویکردهای گوناگونی در ادبیات تخصصی برای توسعه نوآوری وجود دارد که شاید مهم‌ترین آنها «نوآوری باز» (open innovation) است که در سایه ارتباطات باز و آزاد، استقلال دانشگاه و آزادی کارشناسی پدیدار می‌شود. اغلب استادان به خودی خود علاقه‌ای به فعالیت سیاسی ندارند؛ حوزه‌ای کاری برای خود تعریف کرده و سرگرم آن هستند.
کشاندن ملاحظات سیاست به این حوزه و اعمال قدرت نابجا، همه چیز را سیاسی می‌کند و امنیت روانی لازم را برای نوآوری بر‌هم می‌زند. اینکه یک استاد (به‌ویژه استادان جوان) درگیر گزینش‌های ادواری باشند که ارتباطی با کارهای علمی آنان نداشته باشد، امنیت روانی را از آنان سلب می‌کند. اینکه استادان (و حتی وزارت علوم) نتوانند با فراغ بال مدیریت گروه‌های آموزشی یا مدیریت دانشکده خود را انتخاب کنند و منتظر استعلام‌های گوناگون بشوند‌ و در نهایت «کسان دیگر» مدیر انتخابی را تأیید یا رد صلاحیت کنند، برای کشور، برای نظام سیاسی و برای نوآوری‌های علمی خطرناک است؛ به‌ویژه آنکه این اعمال نفوذها اغلب آلوده رقابت‌ها و حسادت‌های صنفی-جناحی است و حقیقتا ربطی به مبانی ارزشی ندارد. دلخوشی شماری اندک از این اعمال نفوذها به قیمت قهقرای علمی تمام می‌شود. تصور کنید استاد جوانی را که در دهه چهارم یا پنجم زندگی است. تمام «پل‌های» درآمدزایی در بازار آزاد را پشت سر خویش خراب کرده است.
اینک تنها سرمایه‌ای که برای خود و خانواده‌اش دارد، همین تحقیق و تدریس است. چگونه می‌تواند از سویی نظر به تحقیقات علمی داشته باشد و از سوی دیگر دل‌نگران امنیت شغلی‌اش باشد، چرا‌که فعالیت حرفه‌ای‌اش دائم‌ در خطر رقابت‌های صنفی و بهانه‌های سیاسی است؟ همه تلاش ما باید معطوف به فراهم‌آوردن زمینه‌های لازم برای فعالیت‌های علمی استادان و پژوهشگران جوان باشد، نه اینکه دائم‌ دل و جان آنها را به لرزه سیاسی درآوریم. محدودیت ارتباطات جهانی علمی برای استادان و پژوهشگران ایرانی خسران دیگری است که حقیقتا خطری برای امنیت ملی است. بنای تاریخی علم بر همکاری‌های جهانی استوار است. 
برخی از تصمیم‌گیران، فضای باز علمی در سطح جهان را فقط و فقط از دریچه نفوذ و جاسوسی می‌بینند، در‌حالی‌که از ‌قضا همین دیدگاه از سوی برخی قدرت‌های خارجی بر ما اعمال می‌شود تا از انتقال دانش و فناوری به ایران جلوگیری شود. شرکت در همایش‌های علمی بین‌المللی ابزار مهمی برای شبکه‌سازی علمی است و برکات بسیاری در‌ بر دارد. متأسفانه گاه کسانی در این امور تصمیم‌گیری می‌کنند که خود تجربه و صلاحیت و اهلیت لازم در ارتباطات علمی جهانی ندارند و همه چیز را فقط از دریچه تنگ و اغلب موهوم نفوذ و توطئه و ارسال اطلاعات به بیگانگان می‌بینند.
تجربه نشان داده است‌ اندیشمندان کشورمان از عِرق ملی بالایی برخوردارند و خود به‌خوبی رعایت مصلحت کشور را می‌کنند. ما کشور تازه به دوران رسیده‌ای نیستیم که بنیان‌های هویت ملی‌مان آن‌چنان ضعیف باشد که پژوهشگرانش به‌سادگی ملت خود را فراموش کنند یا ملاحظات امنیت ملی را رعایت نکنند. یکی از علل مشکلات موجود، ناآشنایی بخشی از تصمیم‌گیران این حوزه با فضای علمی بین‌المللی است که سبب می‌شود هراس و بی‌اعتمادی ناآگاهانه‌ای را بر این عرصه حاکم کنند. باید به این ملت و پژوهشگران و اندیشمندانش اعتماد کرد. متأسفانه حتی از نظر برخی از عناصر درون حاکمیت، وزارت علوم و مدیرانش هم مورد وثوق نیستند، چه رسد به عموم استادان و پژوهشگران.‌

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1250113/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

طبیعتِ ایالت واشنگتن در آمریکا

یکی از دیوانه‌کننده‌ترین فرارها از دست پلیس

نظر واعظی درباره تصویب پالرمو؛ ممکن است امید به توافق به تغییر نگرش اعضای مجمع کمک کرده باشد

قفل پرونده FATF شکست

سرمقاله اعتماد/ سفر ترامپ به منطقه: ابعاد و نتایج

قطع برق صنایع بزرگ برای 2 هفته/ وزیر صمت: جای تاسف دارد

فروش بیش از 10 هزار میلیارد تومان شمش طلا در 11 حراج

قابی از پارک ملی یوسمیتی در آمریکا

نمایی از شهر زیبای آمستردام در هلند

«زنده‌باد پرسپولیس» در نمایشگاه کتاب

پزشکیان: ترامپ خوابش را ببیند که بخواهد در این کشور مشکلات را به رخ ما بکشد

رونمایی از ترجمه کتابی به قلم شهید مطهری در دانشگاه جاکارتا با حضور قالیباف

ایران: سرزنش کردن، جنایات فجیع ایالات متحده را پاک نخواهد کرد

دیدار وزیران خارجه آمریکا و اوکراین در ترکیه

سرمقاله کیهان/ غائبان همیشگی کلاس تاریخ

مشکلات اقتصادی، میراث شماست اما رئیسی نشان داد راه‌حل دارد

وزیر کار: در دهک‌بندی‌ها اطلاعات نادرست ارائه شد

طلای جهانی تغییر مسیر داد

آیا سوئیس زیبا نیست؟

قالیباف در دیدار رئیس مجلس الجزایر:‌ پیروزی برای ملت فلسطین است

آمریکا: تحریم‌های جدید علیه ایران بخشی از یادداشت ترامپ است

قالیباف: سکوت در برابر جنایات رژیم صهیونیستی در شأن هیچ یک از کشورهای اسلامی نیست

جنگ هند و پاکستان به دانشگاه‌ها هم کشیده شد

پادوهای داخلی آمریکا اهانت‌های ترامپ به ایران را سانسور کردند

سرمقاله آرمان ملی/ سفر ترامپ به خاورمیانه

60 درصد بازنشستگان تامین اجتماعی حداقل حقوق دریافت می‌کنند

فراخوان ثبت نام رایگان در طرح چکاپ سلامت در منزل

اطلاعیه برای افراد تحت پوشش بیمه

بزرگداشت شهدای خدمت فرصتی ارزشمند برای ترویج فرهنگ ایثار است

برگزاری برنامه های متنوع به مناسبت هفته بزرگداشت شهدای خدمت

کشف ملکول حیات در یک سیاره

قو به رنگ سیاه

تحلیل روزنامه خراسان از پشت پرده خزعبلات ترامپ علیه ایران در خاک عربستان

ویتکاف: ممکن است قبل از صلح اوکراین به توافقی با ایران برسیم

پوتین به استانبول نمیرود!

سرمقاله هم میهن/ دفاع از مجلس؛ چگونه؟

مجوز افتتاح اولین شعبه بانک روسی در تهران صادر شد

آغاز آماده سازی فاز دوم قطعه ایثارگران در شهر بوشهر

تقویم تاریخ/ روز بزرگداشت استاد سخن و ادب فارسی «حکیم ابوالقاسم فردوسی طوسی»

پیشنهاد حسین موسویان برای مذاکرات ایران و آمریکا

بررسی آخرین تحولات خاورمیانه در دیدار رئیس امارات و وزیر دفاع عربستان

بحران مهمات در ارتش آمریکا؛ باتلاق یمن گریبانگیر پنتاگون شد

پروژه مشترک انگلیس و آلمان برای تولید سلاح دوربرد

سرمقاله دنیای اقتصاد/ اقتدار مالی، عقب‌نشینی نیست

وزیر کشور: باید فرش قرمز برای سرمایه‌گذار پهن کرد

تفال/ دل از من برد و روی از من نهان کرد

چهل‌و‌یکمین سفر استانی قاضی‌القضات؛ اهداف سفر اژه‌ای به مازندارن اعلام شد

پاسخ زاکانی به ترامپ: ایرانیان هرگز مثل شما که آبادی‌تان را بر ویرانه‌های کشورهای دیگر ساختید، نخواهند بود

هاآرتص دروغ بزرگ ارتش اسرائیل را فاش کرد

سرمقاله خراسان/ بازی کثیف ترامپ با روان ملت ایران