دبیر سندیکای صنعت برق: اهمیت مدیریت مصرف برق کمتر از افزایش ظرفیت تولید نیست
اقتصاد روز
بزرگنمايي:
ایران پرسمان - تسنیم / دبیر سندیکای صنعت برق "اهمیت مدیریت مصرف برق کمتر از افزایش ظرفیت تولید نیست"، گفت: برق را صنعت میبلعد و آن کارخانه آلومینیومسازی یا فولاد، بهخاطر ارزانی برق، دلیلی نمیبیند روی ساخت نیروگاه یا اصلاح فرآیند مصرف برق خود کار کند.
مهدی مسائلی، دبیر سندیکای صنعت برق در میزگرد "ناترازی برق، با خاموشیها چه باید کرد؟" که در دانشکده برق دانشگاه شریف برگزار شد، اظهار داشت: وزارت نیرو و مجموعه توانیر شبانهروز در حال تلاش هستند تا شبکه برق را پایدار نگه دارند؛ اگرچه خاموشی 2 یا 3 ساعته در بخش خانگی رخ داده و بخش صنعت، درگیر مدیریت بار شبکه شده، اما در این وضعیت، پایدار نگه داشتن شبکه برق ، یککار هنرمندانه است.
وی افزود: عمل کردن رلههای فرکانسی در فروردینماه، یک اتفاق بیسابقه است که بزرگی این رخداد از نگاه متخصصان صنعت برق پنهان نیست، در چنین شرایطی هیچ راهی جز مدیریت مصرف نیست.
مسائلی با بیان اینکه "در سالهای قبل موضوع برق به سه بخش تولید، انتقال و توزیع محدود میشد اما امروزه باید صنعت برق را در چهار بخش تولید، انتقال، توزیع و مصرف تقسیمبندی کنیم و نقش مصرف کمتر از سه بخش دیگر نیست، بلکه اهمیت مدیریت آن کمتر از ایجاد ظرفیتهای تولید هم نیست.
دبیر سندیکای صنعت برق خاطرنشان کرد: نیاز به برق و تغییر نوع زندگی که این نیاز را فزاینده کرده بر کسی پوشیده نیست، اما در چنین شرایطی که با کسری برق مواجه شدهایم، فقط نباید از حاکمیت انتظار معجزه داشته باشیم، با فرض اینکه حاکمیت به فکر نیستف خودمان چه کردهایم؟ آیا گامی در جهت اصلاح وضعیت برداشتهایم؟
وی ادامه داد: در یکسال گذشته 4000 مگاوات به ظرفیت تولید برق افزوده شده که بیشتر آن، رفع موانع تولید و بهینهسازی عمکلرد ظرفیت های موجود بوده و بخش کمتری از آن ایجاد ظرفیتهای جدید تولید بوده است؛ اما در همین مدت، میزان مصرف رشد فزاینده داشته، درواقع همواره بین مسابقه تولید و مصرف، بخش مصرف برنده است و اینجاست که اهمیت مدیریت بخش مصرف، بیشتر نمایان میشود.
مسائلی تصریح کرد: اینکه کسی نه در خانهها و نه در بخش صنعت، به افزایش بهرهوری مصرف برق و بهینهسازی توجهی نمیکند، بهخاطر مفت بودن قیمت برق است؛ ما موافق گران سازی نیستیم بلکه موافق اصلاح اقتصادی هستیم.
وی افزود: برق یککااست و مثل هر کالایی اگر نرخ واقعی آن پرداخت نشود و اقتصاد آن زیانده بماند، پایدار نخواهد ماند.
دبیر سندیکای صنعت برق اذعان داشت: وزارت نیروی دولت چهاردهم، میراثدار گذشتههای گذشتههای دور است؛ این مسیر اشتباهی است که تیجه آن به کسری امروز رسیده و دولت میراث دار این ناترازی است؛ همه چراها و دلایل درست است، اما باید واقعیتها را ببینیم، در شرایطی که اقتصاد صنعت برق یک سیکل معیوب است و در شرایطی که سوخت کافی در فصل سرد سال به نیروگاهها نرسید، انتظار معجزه نمیتوان داشت.
وی ادامه داد: تغییر مسیر توسعه صنعت برق به سمت تجدیدپذیرها یک راهکار موثر است، اما با برق خورشیدی هم نمیتوانیم اینگونه بی محابا مصرف کنیم، اگر دهها هزار مگاوات برق خورشیدی هم به مدار بیاوریم، ولی نوع مصرف برق را در کشور در تمامی بخشها اصلاح نکنیم، باز هم مشکل حل نمیشود.
مسائلی با بیان اینکه "اقتصاد برق مشکل جدی دارد و این مشکل باید حل شود"، گفت: بهطور مثال، اگر کسی 4 واحد در سال 1404 در صنعت برق سرمایه گذاری کند، با احتساب تورم سالنه در سال 1405 این رقم باید 5.6 واحد باشد، با احتساب سود 23 درصدی تسهیلات بانکی که البته در واقعیت تا 40 درصد میرسد، این رقم باید 6.9 واحدد راسل 1405 باشد، با احتساب 5 درصد مالیات به 7.2 درصد و با احتساب 7 درصد بیمه به 7.74 واحد میرسد، یعنی اگر این 4 واحد سرمایهگذاری در سال جاری به 7.74 واحد در سال آینده برسد، فقط هزینههای دولتی پاسخ داده شده، برای احتساب یک سود معقول و هزینه نیروی انسانی، باید این 4 واحد سرمایه گذاری به 10 واحد در سال 1405 برسد و اگر نرسد، یعنی این سرمایه گذاری با شکست مواجه بوده است.
وی افزود: این مثال ساده نشان میدهد چرا سرمایهگذاری در صنعت برق بهشکست میرسد و چرا سرمایهگذاران تمایلی برای صرف سرمایه خود در این صنعت ندارند.
دبیر سندیکای صنعت برق با بیان اینکه "نمی توانیم از وزارت نیرو انتظار خرق عادت و عملکردی فراتر از اختیارات قانونی داشته باشیم"، گفت: قانونگذار باید ورود کند و اگر قانون مانعزدایی از صنعت برق مصوب میشود، در عمل به آن هم نظارت شود.
وی ادامه داد: دولت 100 همت به وزارت نیرو بدهکار است و وزارت نیرو نیز 42 همت به پیمانکاران و تولیدکنندگان برق بدهی دارد که این نتیجه اقتصاد معیوب و نادرست صنعت برق است.
مسائلی با طرح این سوال که چرا کسی نسبت به افزایشذ قیمت اینترنت و موبایل مقاومتی ندارد اما در مقابل تعرفهگذاری برق مقاومت میشود"، گفت: صنعت برق یک صنعت مظلوم است، همه فشارها را به این صنعت میآورند و حتی اصلاح تعرفه های آن هم، آنطور که باید صورت نمی گیرد.
وی افزود: باید اجازه دهیم وزارت نیرو کار خودش را بکند، اما نماینده قانونگذار، عصر در وزارت نیرو، گلایه میکند که چرا برق آن منطقه قطع شده اما نمیگوید چه ابزاری برای رفع مشکلات در اختیار وزارت نیرو قرار دادهاند.
دبیر سندیکای صنعت برق تصریح کرد: من نماینده بخش خصوصی الان گاها یک هفته باید پشت در دفتر فلان مدیر دولتی منتظر بمانم تا بتوانم دیدار کنم، چرا که آن مدیر دولتی باید از صبح تا شب چشماش به مانیتوری باشد تا شبکه پایدار بماند.
وی ادامه داد: این شرایط بهخاطر این اتفاق افتاده که بهخاطر اقتصاد معیوب صنعت برق، بهموقع چالشها با سرمایهگذاری رفع نشده، مثلا بر اساس قیمت پایه سال 1402 قیمت تمام شده برق بدون هزینه سوخت، 617 تومان در هر کیلووات ساعت بوده اما 450 تومان به مردم فروخته شده و این مسئله صنعت را زیانده میکند.
مسائلی با بیان اینکه "برق خروجی نیروگاه را دولت 209 تومان در هر کیلووات ساعت خریداری میکند"، گفت: این درشرایط است که برق را صنعت میبلعد و آن کارخانه آلومینیومسازی یا فولاد، بهخاطر ارزانی برق، دلیلی نمیبیند روی ساخت نیروگاه یا اصلاح فرآیند مصرف برق خود کار کند.
وی افزود: برق تا وقتی دولتی بماند و اقتصاد آن، اینچنین معیوب باشد، مشکلاتش حل نمیشود و در شرایط فعلی، تنها راهکار، مدیریت مصرف برق است.
لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1251052/