يکشنبه ۵ مرداد ۱۴۰۴
جهان ما

تدریس به زبان کُردی در دانشگاه‌های چند استان عراق؛ اختلاف جدید میان بغداد و اربیل

تدریس به زبان کُردی در دانشگاه‌های چند استان عراق؛ اختلاف جدید میان بغداد و اربیل
ایران پرسمان - شفقنا / روزنامه عراقی «العالم الجدید» نوشت: اختلافات بین بغداد و اربیل پس از آن دوباره به اوج خود رسیده است که وزارت آموزش عالی عراق تصمیمی مبنی بر ممنوعیت ...
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - شفقنا / روزنامه عراقی «العالم الجدید» نوشت: اختلافات بین بغداد و اربیل پس از آن دوباره به اوج خود رسیده است که وزارت آموزش عالی عراق تصمیمی مبنی بر ممنوعیت استفاده از زبان کُردی در سوالات امتحانی دانشگاه‌های موصل، کرکوک و دیالی صادر کرد.
به گزارش العالم الجدید، «نهله افندی» نماینده حزب دموکرات کردستان در پارلمان عراق در بیانیه‌ای که اعلام کرد: «این تصمیم که در 23 ژوئیه به دانشگاه‌ها ابلاغ شد، نقض آشکار قانون اساسی عراق است که در ماده 4 تصریح می‌کند عربی و کُردی دو زبان رسمی در عراق هستند.»
افندی تأکید کرد:«قانون اساسی حق آموزش به همه زبان‌های رسمی، از جمله کُردی را علاوه بر سایر زبان‌های اقلیت‌ها مانند ترکمن، سریانی و ارمنی را بر اساس برابری در همه مؤسسات دولتی تضمین می‌کند و صمیم وزارت آموزش عالی با چندین حکم دادگاه فدرال عراق که بر اصل برابری بین همه شهروندان تأکید داشتند، در تضاد است.»
وی خواستار «رد این دستورالعمل‌ها» شد و آمادگی خود را برای «انجام اقدامات قانونی لازم، از جمله مراجعه به دادگاه صالح در صورت پابرجا ماندن این تصمیم» ابراز کرد.
ماده 4 قانون اساسی عراق تصریح دارد: «عربی و کُردی دو زبان رسمی عراق هستند. حق عراقی‌ها برای آموزش فرزندانشان به زبان مادری خود، مانند ترکمنی، سریانی و ارمنی، در مؤسسات آموزشی دولتی مطابق با مقررات آموزشی یا به هر زبان دیگری در مؤسسات آموزشی تضمین شده است.»
در همین ارتباط، وزارت آموزش عالی و تحقیقات علمی اقلیم کردستان، تصمیم وزارت علوم دولت مرکزی مبنی بر ممنوعیت تدریس و طرح سوالات امتحانی به زبان کردی در دانشگاه‌های نینوا، کرکوک و دیالی را محکوم کرد.
وزارت علوم عراق اوایل چندی پیش با صدور بخشنامه‌ای فوری، استفاده از زبان کُردی در تدریس و طرح سوالات امتحانات در دانشگاه‌ها و دانشکده‌های چندین استان عراق را ممنوع کرد. این بخشنامه بر استفاده انحصاری از زبان عربی در فرآیند آموزشی تأکید داشت.
این بخشنامه تاکید دارد که تدریس در کلاس‌های درس باید منحصراً به زبان عربی و بدون استفاده از زبان کردی یا هر زبان دیگری باشد.
همچنین با توجه به اینکه زبان کردی زبان رسمی آموزش و امتحانات دانشگاهی در عراق نیست، بر لزوم ارائه سوالات امتحانی در تمام دانشکده‌ها فقط به زبان عربی تأکید شده است.
پرونده‌های لاینحل میان بغداد و اربیل بیش از بیست سال است که ادامه دارد، اگرچه شدت اختلافات بر اساس موضوع درگیری‌های داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی در نوسان است. با این حال، مسلم است که بحران‌های اقلیم کردستان با دولت مرکزی بغداد ناشی از دو موضوع است: اول، اختلاف مالی است که شامل موضوع سرمایه‌گذاری‌های نفتی و مشکلات مربوط به بودجه مالی سالانه و سهم اقلیم از بودجه فدرال می‌شود. موضوع دوم، مناطقی است که به عنوان مناطق مورد مناقشه شناخته می‌شوند و در صدر آنها استان کرکوک قرار دارد.
بازار


نظرات شما