ایران پرسمان

آخرين مطالب

جدایی جنسیتی درکتاب‌درسی خبر خوب

جدایی جنسیتی درکتاب‌درسی
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - اعتماد /متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
یک عکس از دو کتاب ریاضی کنار هم منتشر شد؛ کتاب سال گذشته با تصویر سه پسر بچه و دو دختر بچه در حال بازی با نقاله و گونیا زیر درخت اعداد، کتاب امسال با سه پسربچه و نقاله و درخت اعداد، بدون حضور دختر بچه‌های کارتونی. همین یک عکس مادر و پدرهایی را به شک انداخت که سراغ کتاب‌های درسی امسال بچه‌ها بروند، عده‌ای شروع کردند به تایید حذف عکس دختران و بعد همین‌ها ناگهان تبدیل شد به موجی که در دو روز گذشته شبکه‌های اجتماعی را پیمود و سر از گفت‌وگوهایی در خانه‌ها و میان والدین و فرزندان درآورد و تبدیل به تیتر خبرها شد و آموزش و پرورش و بعد وزیر و بعد چهره‌های سیاسی دیگر را مجبور به واکنش کرد. واکنش آموزش و پرورش در این میان خودش تبدیل به واسطه‌ای شد برای انتقادات بیشتر و طنزهای تلخ بسیار، چراکه دلیل حذف دختران روی جلد، «خلوت کردن» تصویر عنوان شده بود. 
«این طرح رو فکر کنم سال نود و دو برای کتاب ریاضی سوم دبستان کشیده بودم... برام باور نکردنیه که آنقدر راحت دست تو طرح ببرن و دخترا رو حذف کنن. اتود هم کلی ممیزی خود و اجازه ندادن یکی از دخترها بالای درخت باشه. حتی جایی گفتن انگار پسره میره سمت دختر که بغلش کنه پس طرح رو اصلاح کنید.» این واکنش نسیم بهاری، طراح جلد کتاب جنجالی بود که در صفحه اینستاگرام خود از خوانندگانش خواسته بود طرح جلد کتاب تازه را اگر دم دست دارند، چک کنند چون او اصلا در جریان چنین تغییری گذاشته نشده. 
 «در ارتباط با تصویر روی جلد کتاب ریاضی سال سوم ابتدایی و ویرایشی که در این تصویر انجام شده است، از آنجا که تصویر قبلی بسیار شلوغ بود و تعداد مفاهیم ریاضی مطرح شده در آن تصویر بسیار زیاد بود، پیشنهاد دوستانی که از منظرهای هنری، زیبا‌شناسی و روانشناسی بخش‌های مختلف کتاب را بررسی می‌کنند بر این بوده است که تصویر خلوت‌تر شود. از آنجا که تصویر دو دانش‌آموز دختر که برخی شکل‌های هندسی در دستان آنهاست حذف شده است؛ برداشت‌هایی از قبیل حذف دستوری تصاویر دختران نتیجه‌گیری شده است. با بررسی صفحات دیگر کتاب و نیز جلد سایر کتاب‌های ریاضی مشاهده می‌شود که تصاویر متعددی از دختران دانش‌آموز در کتاب‌های ریاضی استفاده شده است و لذا موضوع حذف دستوری تصاویر دختران نمی‌تواند مدنظر باشد. لازم به ذکر است که بر اساس اندیشه اسلامی و مواضع حضرت امام راحل و رهبر حکیم و فرزانه انقلاب اسلامی ایران هر دو جنس مرد و زن مورد احترام و تکریم طراحان و برنامه‌ریزان درسی است و هیچ گونه نگاه افراطی یا تفریطی در این خصوص مورد پذیرش نیست.» 
این توضیحی بود که روز پنجشنبه و پس از هیاهوی نقد و تاختن به سیاست‌های به قول منتقدان «حذفی» آموزش و پرورش از سوی سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزشی وزارت آموزش و پرورش منتشر شد. بعد نوبت به محسن حاجی‌میرزایی، وزیر آموزش و پرورش رسید که در توییتر خود قول بررسی بدهد: «تغییرات در کتاب‌های درسی همه ساله براساس ارزیابی ‌و ‌از سوی مولفان انجام می‌شود. به رییس سازمان پژوهش و ‌برنامه‌ریزی آموزشی ماموریت دادم تغییرات در شکل ‌و محتوای کتاب‌های‌ درسی را با ‌حساسیت کامل رصد، اصلاح و گزارش کند. به ‌دغدغه‌های ‌مردم اهمیت می‌دهم‌ دختران میهن شایسته احترامند.»
خشم از کجا می‌آید؟
خبرهایی که در شبکه‌های اجتماعی ناگهان داغ می‌شوند، طیف وسیعی از احساسات و واکنش‌های شدید را با خود به همراه می‌آورند اما تجربه نشان داده است که بخش بزرگی از این احساسات برخاسته از مسائل بسیار پیشین و موضوعات حل ‌نشده در ذهن مخاطبان است. پس از انتشار تصویر جلد کتاب ریاضی سوم دبستان، برخی والدین هم سراغ کتاب‌های درسی دیگر رفتند تا ببینند واقعا چه خبر است. در میان عکس کتاب‌های دینی و علوم با عکس دختران روی جلد و یک کتاب فارسی با حضور دختران و پسران هم منتشر شد اما نتوانستند با ماجرای حذف از جلد کتاب ریاضی سوم برابری کنند. کاربران خشمگین با همین یک خبر خاطرات بسیارشان از تبعیض جنسیتی در سیستم آموزشی کشور را زنده کرده بودند و بعد حتی به یاد رومینا و قتلش توسط پدر افتادند. طراحان و کاریکاتوریست‌ها دست به کار شدند و با مضمون حذف زنان طرح زدند اما یک طرح و چهره بود که در میان کاربران و طراحان مختلف مدام تکرار شد: نام و چهره مریم میرزاخانی. بسیاری از کاربرانی که میان حذف دختران به صورت ویژه از روی جلد کتاب ریاضی به خشم آمده بودند، نام و چهره مریم میرزاخانی را مدام به میان کشیدند تا اگر احیانا آموزش و پرورش به این نتیجه رسیده است که جای دختران بر جلد کتاب ریاضی نیست، یادآوری کنند که از قضا سرشناس‌ترین چهره ایرانی در دنیای معاصر علم ریاضی یک زن بوده است. در این میان حتی چند طرح از جلد یک کتاب ریاضی فرضی با عکس مریم میرزاخانی روی آن هم منتشر شد. با این حال بودند کسانی که یادآور می‌شدند اگر بحث تبعیض جنسیتی و نادیده گرفتن دختران در میان باشد نباید فراموش کرد که برای اثبات حق بر حضور در جامعه و پیشرفت تحصیلی و گرایش به سمت هر رشته‌ای، لازم نیست که همه نابغه باشند و روی استثناها تاکید کنیم. پس از ماجراهای کتاب ریاضی، پدر و مادرهایی سراغ کتاب‌های درسی رفتند، از جدا بودن عکس‌های دختران و پسران از هم عکس و فیلم گرفتند و منتشر کردند. حساسیتی که از سوی جامعه روی کتاب‌های درسی ایجاد شده است البته تنها ماجرای امروز و دیروز نیست. حالا چند سالی هست که هر از گاهی بلوایی بر سر این کتاب‌ها برپا می‌شود؛ آخرین مورد آن برمی‌گشت به آبان سال گذشته که فهرستی از درس‌های حذف شده از کتاب‌های ادبیات مقاطع مختلف منتشر شد از شعر «در این سرای بی‌کسی» هوشنگ ابتهاج گرفته تا داستان موسی و شبان و رباعیات خیام و داستان حسنک وزیر از تاریخ بیهقی. همان موقع هم وزیر آموزش و پرورش قول پیگیری داد و بعد اعلام شد که این تغییرات از پنج سال قبل به وجود آمده‌اند و بعد پای توضیحات آموزش و پرورش در مورد کمبود جا در کتاب‌های فارسی و ادبیات به میان آمد و به نوعی همان «خلوت کردن» مطرح شد. 
یکی از پدرها در توییتر نوشته بود: «امروز پسرم که ماجرای کتاب ریاضی کلاس سوم را شنیده بود، کتاب‌های پارسالش را آورد و نشانم داد و گفت: «ببین همه‌اش دخترونه بوده پس کی از ما دفاع می‌کنه؟» مادر دیگری عکس کتاب ریاضی را گذاشته بود که همراه پسرش عکس دختران را به روی جلد اضافه کرده بودند. پدر و مادرها و بچه‌ها در مورد موضوع تفکیک دختران و پسران، تبعیض جنسیتی و درست بودن و نبودن هیاهویی که بر پا شد در خانه‌ها حرف زده بودند. جدا از توضیحاتی که آموزش و پرورش می‌دهد و اغلب مخاطبان را راضی نمی‌کند، حساسیتی در مورد سیستم آموزش و پرورش و کتاب‌های درسی‌اش ایجاد شده که دیگر نمی‌توان آن را نادیده گرفت. 
سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزشی، ناشر کتاب‌های درسی در یک نگاه
به منظور تحقیق و بررسی در مسائل کیفی آموزش و پرورش، ارزشیابی مستمر و تنظیم برنامه‌های تحصیلی، تالیف و تدوین کتب درسی و آماده‌سازی مدارس و موسسات آموزشی تابع وزارت آموزش و پرورش برای کاربرد وسایل و روش‌های نو در جهت اعتلای کیفیت آموزش و پرورش، سازمانی به نام «سازمان پژوهش و نوسازی آموزشی» تشکیل شده است که پژوهش در محتوای برنامه‌های آموزش و پرورش، مطالعه و تنظیم روش‌های ساده در زمینه امتحانات و ارزشیابی تحصیلی، تالیف، تدوین، انتشار کتب و نشریات آموزشی و کمک‌آموزشی برای معلمان و مربیان، تعیین و تهیه مواد و وسایل آموزشی و فهرست استاندارد تجهیزات و وسایل آموزشی، انجام تحقیقات بنیادی در زمینه بهبود کیفی و کمی آموزش وپرورش، تربیت کارشناسان مورد نیاز وزارت آموزش وپرورش و مواردی از این دست از وظایف این سازمان که یکی از سازمان‌های زیرمجموعه آموزش و پرورش است یکی از معاونان وزارت آموزش و پرورش به انتخاب وزیر سمت ریاست سازمان را عهده‌دار است که در حال حاضر حسن ملکی رییس این سازمان است و در طول سالیان گذشته افرادی همچون حجت‌الاسلام محی‌الدین بهرام محمدیان و حجت‌الاسلام علی ذوعلم ریاست آن را برعهده داشتند که محمدیان از سال 84 تا 96 به مدت 12 سال بر کرسی ریاست این سازمان تکیه زده بود.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/187597/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کاهش آسیب‌های ناشی از جنگ با کمک علم روانشناسی

در یک قدمی جنگ

بلومبرگ: چگونه ایران دنبال توافق بهتری است؟

ادعایی درباره پُست جدید همتی

توئیت سخنگوی دولت اصلاحات درباره ارسال پیامک حجاب

حملات آمریکا به شهر «سحار» در صعده یمن

آقای تاج! حاضری استعفا بدهی؟

تاثیر ناامنی بر اقتصاد ملی

توافق موقت ، مهار اسنپ‌بک را ممکن می‌سازد

یاوه گویی بی بی

روایت تحلیلگر آمریکایی از «مسئله اصلی مذاکرات»

سی‌ان‌ان: ترامپ چگونه جهان را تا آستانه بحران پیش برده است؟

تحول در بازار اجاره مسکن؛ آیا تصمیم جدید دولت ناجی مستأجران می‌شود؟

نگهداری عجیب کالاها در بندر شهید رجایی

اظهارات مهم رئیس سازمان بورس

ابهام زدایی از قبض های برق؛ قیمت‌ها چقدر تغییر کرد؟

اهتمام دولت چهاردهم بر بزرگداشت هرچه باشکوه‌تر مراسم سالگرد شهدای دولت

جشن خیابانی مردم اسپانیا به خاطر وصل شدن برق!

برکات وجود مضجع نورانی حضرت فاطمه معصومه (ع)

اقدام خطرناک سرنشینان یک خودروی در حال حرکت!

سرعت بالا و سرعتگیر چنین بلایی سر ماشین میاره!

مدیریت هم‍زمان 50 حساب رسانه اجتماعی ‌توسط هوش مصنوعی

لحظه عجیب واژگونی اتوبوس در آنتالیا

مکانیزم خلاقانه ثانیه‌شمار یک ساعت

ارگ قورتان در اصفهان، دومین بنای عظیم خشتی در ایران

تا حالا تمرینات آتش‌نشانی رو دیده بودید!

«آبشار پتاس»اولین آبشار نمکی دنیا در ایران

استفاده معلمان چینی از هوش مصنوعی برای نمره دادن به تست‌های دانش‌آموزان

شعرخوانی زیبا از دکتر مشایخی

معاون قوه قضائیه برای شرکت در نشست کمیته مشترک مقابله با تروریسم وارد بغداد شد

انصارالله خطاب به آمریکا: بیش از 8 میلیون مبارز ما آماده نبرد هستند

نارضایتی‌ها از عملکرد 100 روزه؛ ترامپ در کاخ سفید می‌ماند؟

هند و پاکستان بر لبه شمشیر

معاون وزیر اقتصاد: پیوستن به FATF گرفتار سوءتفاهم شده است

پیش بینی بورس چهارشنبه 10 اردیبهشت 1404؛ بازار سهام روی خوش نشان می‌دهد؟

زرپاد از کارت‌های هدیه خود رونمایی کرد زرپاد کارت؛ انتخابی متمایز برای هر مناسبت

پیش بینی قیمت طلا و سکه 10 اردیبهشت 1404

قیمت تاکسی برقی‌های جدید تهران

وساطت های قبل تو سوتفاهم بوده!

تصویر روز ناسا؛ حلقه‌های سیاره زحل ناپدید شدند

بی‌تو به سامان نرسم، ای سر و سامان همه تو

فرار دسته جمعی صهیونیست‌ها برای هیچ!

عراقچی همتای الجزایری را از روند گفت‌وگوها با آمریکا مطلع کرد

نماینده آمریکا در اوکراین: ترامپ به‌دنبال یک آتش‌بس سی روزه است

کمیسر حقوق بشر سازمان ملل: حملات عمدی به غیرنظامیان در غزه جنایت جنگی است

وزیر صهیونیست: پیروزی در غزه کلید سازش با عربستان است

لشکرکشی شورشیان جولانی به دمشق برای سرکوب «دروزی‌ها»

یارانه 750 هزار نفر از دهک‌های بالا حذف شد

اطلس در پیج تاخیر؛ سایپا پاسخگو نیست

مدیحه‌سرایی حسن شالبافان در مراسم ولادت حضرت معصومه(س)