ایران پرسمان

آخرين مطالب

آسیا تایمز: ایران بابت تحریم ها سرمایه گذاران خارجی را از دست داده است تحلیل روز

آسیا تایمز: ایران بابت تحریم ها سرمایه گذاران خارجی را از دست داده است
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - دیپلماسی ایرانی /متن پیش رو در دیپلماسی ایرانی منتشر شده و بازنشر آن در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
کوروش ضیاباری-آسیا تایمز/ در حالی که دولت ابراهیم رئیسی همچنان از تعیین مسیر مشخص برای از سرگیری مذاکرات هسته ای در وین امتناع می ورزد و لغو تحریم های دلهره آور علیه ایران بعید به نظر می رسد، اوضاع برای مردم عادی ایران وخیم تر می شود. حقیقت عریان در مورد این کشور نفت خیز آن است که فقر موجود با افزایش کسری بودجه دولت و خروج سرمایه گذاران خارجی، بدتر شده است.
دولت میانه رو روحانی در سال 2019 برای ایجاد انگیزه ورود سرمایه و منابع خارجی به ایران، ابتکاری را پیشنهاد کرد که به موجب آن اگر سرمایه گذاران بین المللی برای بانک ها و موسسات مالی ایرانی 250 هزار دلار یا بیشتر اعتبار قائل شوند یا مبلغ مشابه را در زیرساخت های ایران سرمایه گذاری می کنند، مجوز اقامت پنج ساله و سایر مزایای آموزشی، درمانی، استخدامی و خدمات عمومی را دریافت خواهند کرد.
اکنون معاون وزیر کشور ایران اعتراف کرده که با گذشت دو سال، هنوز حتی یک سرمایه گذار خارجی برای بهره مندی از این طرح ثبت نام نکرده و این طرح نتیجه نداده است.
بی ثباتی اقتصاد ایران و تنش های جمهوری اسلامی با جامعه بین المللی، چنان است که باعث دور شدن سرمایه گذاران خارجی از بازار85 میلیون نفری ایران شده است.
پس از امضای برجام، سرمایه گذاران خارجی، خرده فروشان، تولیدکنندگان، شرکت های کوچک و متوسط (SME) و حتی بانک ها و موسسات مالی که قبلاً از ایران دوری می جستند، شتاب کردند تا دارایی های خود را وارد کشور کنند و قراردادهای مهمی امضا شد.
با خروج دونالد ترامپ از برجام، ایران دچار شوک های اقتصادی شدید شد و ریال بیش از 70 درصد ارزش خود را در مدت سه سال از دست داد. ایران اکنون جزیره ای متروک است و سرمایه گذاران خارجی از پذیرفتن خطرات ورود به یک اقتصاد به شدت تحریم شده و فاسد، امتناع می کنند.
ایران با وجود موقعیت ژئو راهبردی مهم خود، از موهبت سرمایه گذاری خارجی محروم است. واقعیت ها و ارقام حاکی از وجود یک بحران جدی است که نظام مالی را به زانو در آورده است.
بر اساس گزارش سرمایه گذاری جهانی سال 2021 کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل متحد (UNCTAD)، ایران در سال 2020 تنها 1.3 میلیارد دلار سرمایه گذاری مستقیم خارجی جذب کرده که کمتر از رقم 1.5 میلیارد دلار در سال 2019 است. 
ایران به داشتن اقتصاد قابل توجه و متنوع مفتخر است که طبق برآورد صندوق بین المللی پول در سال 2021 تولید ناخالص داخلی آن معادل 682 میلیارد دلار بوده است که از اسرائیل، امارات، نروژ، مالزی و سنگاپور بیشتر است. گستردگی اقتصاد ایران شامل تولیدات داخلی و بنگاه های خانگی در زمینه های کشاورزی و معادن و بخش انرژی علت دوام آوردن ایران حتی تحت تحریم ها بوده است.
مجمع جهانی داووس در تازه ترین گزارش رقابت جهانی خود در سال 2019، ایران را از بین 141 کشور مورد بررسی در تعیین عوامل بهره وری، برابری و باز بودن در رتبه 99 قرار داد. ایران سال پیش از آن در رتبه 88 قرار داشت. هر چقدر هم که کادر رهبری ایران مشتاق جلب سرمایه گذاران بین المللی باشد، گروه بانک جهانی معتقد است تجارت در ایران آسان نیست. به همین علت، بانک جهانی در سال 2020 ایران را در رتبه 127 از بین 190 کشور موفق در زمینه سیاست های نظارتی بر تجارت و سرمایه گذاری معرفی کرده است – حتی کرانه باختری و نوار غزه جنگ زده در این رتبه بندی بهتر از ایران هستند. رهبران ایران به یقین می دانند که بدون همراهی دیپلماسی و تلاش برای لغو تحریم ها، اقتصاد ملی نمی تواند از مشکلات فراوان خود رهایی یابد و سرمایه گذار خارجی وارد کشور شود. رهبران ایران همچنین به خوبی می دانند که پذیرش FATF یکی از کلیدهای ارتباط مجدد با اقتصاد جهانی و میانبری برای دور زدن انزوای نامحدود است که ملت را درگیر خود کرده، ولی طی دو دهه گذشته، سیاست زدگی احزاب و افراد با نفوذ در اردوگاه محافظه کاران که معمولاً بر گره های کلیدی قدرت تسلط دارند و به تداوم ناهماهنگی های ایران با جهان خارج علاقمند هستند، خسارت زیادی به بار آورده است. 
بیشتر کارشناسان معتقدند که بدون پایان موثر تحریم ها و احیای برجام، هرگونه بهبود اقتصادی برای ایران یک رویا خواهد بود.
دولت رئیسی از موضوع مشارکت راهبردی با روسیه و چین به شدت حمایت و تاکید می کند که ایران گزینه های تجارت خارجی خود را با انتظار برای رفع تحریم ها پیوند نمی زند، ولی تحلیلگران معتقدند چین و روسیه دوستان مطمئنی برای ایران نیستند و منافع ملی خود را در اولویت قرار می دهند.
راشل زیمبا، کارشناس جغرافیای اقتصادی و عضو ارشد در مرکز امنیت جدید آمریکا، می گوید ایران خوش اقبال است که دارای یک بخش خصوصی پویاست که می تواند به عنوان یک اهرم مهم اقتصادی از آن حمایت کند، ولی حتی موفقیت بخش خصوصی نیز به لغو تحریم ها و همچنین انتخاب های دولت بستگی دارد.
با این حال، مشکلات اقتصادی ایران به این معنا نیست که هیچ راه حلی وجود ندارد. اقتصاددانان معتقدند با وجود بومی بودن فساد، فراگیری تضاد منافع، سیاست های غلط مالی و نفوذ نیروهای متعصب و رادیکال، دولت جدید محافظه کار می تواند با انجام اصلاحات، اقتصاد ایران را ترمیم کند. 
صالح صحابی تبریزی، اقتصاددان و دانشیار دانشگاه اوکلاهما، می گوید جذب سرمایه گذاری خارجی مستلزم شماری از اصلاحات و تغییر در سیاست هاست. مهمترین آنها ایجاد ثبات سیاسی است. اولویت بر کاهش مداوم فشارهای تحریمی قرار داشته باشد و همین نکته به تنهایی می تواند تا حدی ثبات سیاسی را بازگرداند. 
او معتقد است که ایران باید نظم مالی خود را اصلاح کند، راه حلی پایدار را برای کسری بودجه فزاینده خود بیابد و به بانک مرکزی استقلال کافی و دستورالعمل مشخص برای کاهش تدریجی فشار تورم بدهد. هنگامی که ثبات سیاسی و اقتصاد کلان برقرار شود، اقتصاد ایران می تواند از سرمایه گذاری مستقیم خارجی برای تنوع بخشیدن به صادرات خود به شیوه ای پایدار استفاده کند. 

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/335647/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

از جمله زیبایی های رابطه پدر دختری

هوش فوق العاده کلاغ در انجام یک بازی

شکار ماهی با دست خالی!

تصویر روز ناسا؛ سایه X شکل پس‌دمه

تولید ماده موثر چند داروی اعصاب و روان توسط نخبگان ایرانی

بی‌بی‌سی فارسی و منافع انگلیس در ایران: نگاهی به تاریخ پیچیده یک رسانه

طعنه رشیدی کوچی به کریمی قدوسی: شنیدم گفته بودی من نفوذی اسرائیلم؛ خدا جای حق نشسته

آیت‌الله جنتی: کارگران در صف مقدم دفاع از عزت ملی هستند

8 پهپاد اوکراینی در آسمان روسیه منهدم شدند

سرخآبی‌ها رسماً واگذار شدند

فقرزدایی نیازمند تغییر ریل

صحنه عجیب برخورد صاعقه به رودخانه

مطالعه‌ جدید؛ تقریباً نیمی از شهرهای بزرگ چین درحال غرق‌شدن هستند

بزرگترین شاعر شیعی کشمیر

رهبر انقلاب: تحریم‌ها ملت ایران را از پا در نمی‌آورد چون دل به کمک خارج از مرزها نبسته‌ است

رئیس جمهور: ایران در 20 کشور جهان پروژه‌های بزرگ برق و آبی را اجرایی می‌کند

حملۀ اوکراین به تأسیسات نفتی روسیه

وحشت صهیونیست‌ها از حمله حزب‌الله به فرماندهی تیپ گولانی

رمضان قدیروف خود را سرحال در باشگاه نشان داد

200 روز جنایات صهیونیست ها در نوار غزه

روایت «فارن پالیسی» از بده‌بستان ابوظبی-تل‌آویو

مصوبات کمیسیون اصل نود برای افزایش کیفیت نان

خاندوزی: تمام بدهی های کشور تا سال 1402 را به صفر رساندیم

نماینده کارگران در شورای عالی کار: تولید، دلاری محاسبه می شود حقوق کارگران ریالی!

واقعیت پیامکی که تهرانی ها را نگران کرد

بازدید نماینده ولی فقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران از معاونت توسعه مدیریت، منابع و برنامه‌ریزی

مکالمه جهت آموزش در دعا کردن مابین امام علی(ع)و پیامبراکرم(ص)!

تغییرات آب و هوایی چگونه زندگی متولدین 2024 را تحت تاثیر قرار خواهد داد؟

امشب ماه کامل صورتی را رصد کنید

ورود «مسافر و مهتاب» با «فرقه خودبینان» به کتابفروشی‌ها

رهبر انقلاب: هدف از تحریم در تنگنا گذاشتن نظام جمهوری اسلامی است تا از خطوط استعماری و استکباری آنها تبعیت کند

استاد دانشگاه پاکستان خطاب به رئیسی: شما ایرانی‌ها پادشاه و شیر جهان اسلام هستید

داعش خراسان؛ پیمانکاران ارزان قیمت تروریسم

رقیب سرسخت ایران در عراق

قیمت عینک شنا هم نجومی شد؛ حدود 10 میلیون کنار بگذارید!

دلیل کاهشی شدن قیمت سکه

ماشین پرواز کرد!

نوحه‌خوانی مداح معروف شهر نجف اشرف درباره حمله موشکی سپاه

پیش‌بینی نگران‌کننده ایلان ماسک در مورد هوش مصنوعی به وقوع می‌پیوندد

سروده‌ افشین علا با تضمین مصرعی از رهبر انقلاب

خطیب نماز جمعه این هفته تهران مشخص شد

بخش‌هایی از هم‌خوانی کارگران در دیدار با رهبر انقلاب

عکس یادگاری افراد حاضر در اجلاس بین‌المللی مقامات عالی امنیتی در سن‌پترزبورگ با حضور احمدیان

روزهای برگزاری جلسات علنی مجلس تغییر کرد

طرح چندمنظوره اومااویا در سریلانکا با حضور رئیسی افتتاح شد

طرح سرویس مخفی آمریکا برای محافظت از ترامپ در صورت زندانی شدن

حمله موشکی حزب‌الله لبنان به شمال اراضی اشغالی

روایت «نیویورک تایمز» از قدرت حماس و چشم‌انداز غزه

پاس کروزها را گل کنید

معاملات بورس از مالیات بر عایدی سرمایه معاف شد