ایران پرسمان

آخرين مطالب

معمای بازگشتِ قذافی‌ها تحلیل روز

معمای بازگشتِ قذافی‌ها
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - فرارو /متن پیش رو در فرارو منتشر شده و بازنشر آن در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
نشریه "اکونومیست" در گزارشی به تحولات جاریِ لیبی و همچنین احتمال برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در این کشور در پایان سال جاری میلادی پرداخته و به طور خاص به این مساله اشاره کرده که اعضای خاندان قذافی مخصوصا "سیف الاسلام قذافی"، به نحو موثری در حال تلاش جهت حضور مجدد در قدرت و حکمروایی بر لیبی هستند. امری که به زعم بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران مسائل لیبی، به هیچ عنوان دور از انتظار هم نیست.
نشریه اکونومیست در این رابطه می‌نویسد: «10 سال قبل، پس از آنکه "معمر قذافی" رهبر سابق لیبی پس از 42 سال حکومت بر این کشور، از قدرت به بدترین شکل ممکن کنار رفت، هیچکس فکر نمی‌کرد که یک عضو از خانواده وی امکان دارد بار دیگر بتواند در عرصه قدرت سیاسی لیبی برای خود جایی دست و پا کند. در جریان "بهار عربی"، موجی از سرخوشی و شادی لیبی را فراگرفته بود. تمامی هفت پسرِ معمر قذافی دستگیر، کشته و یا از کشور فرار کرده بودند. سیف الاسلام، دومین پسر معمر قذافی توسط شبه نظامیانِ مخالف با پدرش دستگیر شد و به زندان انداخته شد. وی از سوی دیوان بین المللی دادگستری در لاهه هدفِ شکایت قرار گرفته بود و توسط دولت جدید لیبی نیز به مرگ محکوم شده بود.
به گزارش فرارو، با این حال، حال و هوای حاکم بر لیبی به تدریج تغییر پیدا کرد. بسیاری از مردم لیبی به دوران قذافی و ثباتی که در این کشور وجود داشت می‌نگرند (البته که در این مسیر آن‌ها به رویه‌های خشونت بار و البته شخصیت هرج و مرج گونه و عجیبِ دیکتاتور سابق کشوشان نیز توجه دارند). لیبی پس از یک دهه جنگ داخلی و درگیری در این کشور، اکنون شاهد آن است که سیف الاسلام قذافی این امکان را دارد تا بار دیگر به قدرت و سیاست بازگردد.
در این چهارچوب، سیف الاسلام بر این باور است که می‌تواند در مورد کیفرخواست‌هایی که در داخل و خارج از لیبی علیه او مطرح می‌شوند دست به مذاکره بزند و در انتخابات ریاست جمهوری و همچنین انتخابات عمومی که توافق شده تا پایان سال جاری میلادی برگزارش شوند نیز مشارکت کند. در این میان عده‌ای از ناظران و تحلیلگران بر این باورند که سیف الاسلام قذافی حتی شانس پیروزی در انتخابات مذکور را نیز دارد.
آزادسازی اخیر یکی دیگر از پسران معمر قذافی به نام "الساعدی" از زندانی در طرابلس نیز نشان می‌دهد که در بحبوحه تشدید رقابت‌ها میان گروه‌های مختلف لیبیایی جهت شرکت در انتخابات آتی این کشور، خانواده معمر قذافی رهبر سابق لیبی را دیگر نباید افرادی منفور به حساب آورد. الساعدی قذافی که زمانی رئیس فدراسیون فوتبال لیبی نیز بود و تنفر زیادی از وی در این کشور وجود داشت، خیلی زود به ترکیه سفر کرد. کشوری که حامی دولتِ شکننده و ضعیف کنونی حاکم بر لیبی است. در این میان، تمامی اتهامات علیه الساعدی قذافی مخصوصا اتهام قتل علیه او، کنار گذاشته شده اند.
"رابرت وورث" در گزارشی که در ماه جولای سال جاری میلادی در نیویورک تایمز منتشر شده می‌نویسد (وی در ماه مِی با سیف الاسلام قذافی دیدار کرده): "وی (سیف الاسلام قذافی) دیگر پشت میله‌های زندان نیست. او در منطقه‌ای کوهستانی در 180 کیلومتری جنوب غرب طرابلس پایتخت لیبی که در کنترل یک گروه شبه نظامی است زندگی می‌کند. وضعیت او شبیه فردی است که هم میهمان و هم زندانی است. البته که حامیان سیف الاسلام تاکید دارند که وی کاملا آزاد است و می‌تواند آزادانه رفت و آمد کند".
در این منطقه، وی به نحو فعالی در حال برنامه ریزی است تا بار دیگر به قدرت در لیبی بازگردد. وی در این زمینه می‌گوید: "من به مدت 10 سال از مردم لیبی دور نگه داشته شده ام (این مطالب را سیف الاسلام قذافی به نیویورک تایمز گفته است) ". وی تاکید دارد که بایستی بار دیگر به صورت آرام آرام در قدرت ظاهر شد و اذهان مردم را به دست گرفت.
در این چهارچوب، افراد نزدیک به سیف الاسلام تاکید دارند که وی قصد دارد درانتخابات آتی ریاست جمهوری در لیبی شرکت کند. در این راستا، آنگونه که نزدیکان قذافی می‌گویند: "هیچ دلیلی وجود ندارد که یک عضوِ خانواده قذافی نتواند بار دیگر لیبی را رهبری کند".
برخی با این گزاره موافقت می‌کنند و می‌گویند عرصه سیاسی لیبی در شرایط کنونی به یک ناجی نیاز دارد. در این راستا، خانواده قذافی به نوعی سعی دارند ثباتی را که در دوران حکومت معمر قذافی بر لیبی حاکم بود، به یاد مردم لیبی آورند و از این طریق بار دیگر آن‌ها را به سمت خود جلب کنند. این رویکرد می‌تواند تا حدی در میان مردم لیبی که اکنون ناامید و سرخورده هستند، جالب و جذاب به نظر آید. لیبی اگرچه در شرایطی کنونی روزانه 1.2 میلیون بشکه نفت استخراج می‌کند، با این حال با قطعی‌های مکرر برق رو به رو است. نرخ تورم نیز در این کشور رو به افزایش است. در شرایط فعلی، برای بسیاری از جمعیت هفت میلیون نفری لیبی، رفاه و امنیت کاملا دور از دسترس به نظر می‌رسد چه برسد به اینکه آن‌ها بخواهند اکنون در مورد دموکراسی صحبت کنند.
در این میان، ترکیه تنها کشوری نیست که امکان دارد به خانواده قذافی اجازه بازگشت به قدرت را دهد. روسیه نیز شاید مساعدت‌های لازم را به خانواده قذافی بکند تا از این طریق بتواند بار دیگر جای پای محکمی در لیبی کسب کند. امارات و مصر نیز امکان دارد به پسران قذافی به عنوان گزینه‌هایی مطلوب جهت جایگزین کردن آن‌ها با ژنرال "خلیفه حفتر" بنگرند. همان فردی که علی غم حمایت‌های فراوان از وی، تاکنون نتوانسته "دولت وفاقِ ملی" لیبی را سرنگون سازد. در عین حال، در شرایط کنونی زمزمه‌هایی دال بر آزادسازی برخی از اعضای دولت سابق لیبی و همچنین همراهی برخی اعضای دولت کنونی لیبی با نزدیکان و اعضای خانواده معمر قذافی نیز به گوش می‌رسد. درست به همین دلیل است که بسیاری از ناظران و تحلیلگران، احتمال اینکه لیبی بار دیگر توسط خاندان قذافی مدیریت و رهبری شود را به هیچ عنوان بعید نمی‌دانند».

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/335649/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ممنوعیت تبلیغ کولر گازی، راهکار مقابله با کمبود برق؟

ادامه روند کاهشی قیمت انواع سکه؛ دلار به کانال 64 هزار تومان برگشت

رئیس مرکز پژوهش‌های اتاق بازرگانی: دولت کارش التماس به دشمن بود "بگذار نفت صادر کنم"

بخشی از مراسم «هزار دف» در روستای پالنگان کردستان

روایت عجیب و باورنکردنی از مادر رونالدو!

قدم زدن تمساح در فلوریدا

یکی از نادرترین گونه های شقایق دریایی در جزیره کیش

جسم فلزی مرموز در کالیفرنیا، زباله فضایی بود

وضعیت کتابخانه‌های عمومی برای نابینایان

فرید مدرسی خطاب به مهدی فضائلی: فرمان حمله به شما را شاخه ایدئولوژیک جبهه پایداری صادر کرده است

واکنش رحیمی جهان‌آبادی به ادعای دولت درباره قیمت دلار 100 هزار تومانی

محبعلی: بازدارندگی تهران، اعراب را نگران کرده است

فضائلی: توئیتی که امروز از بنده در برخی رسانه‌ها بازنشر شده برای یک‌ سال و نیم قبل است

روسیه: یک فروند سوخو-25 اوکراین سرنگون شد

هم میهن گزارش داد: واکنش‌ها به احیای گشت ارشاد

نمایش دلقک

دلیل تاکید فراوان رهبری به وحدت چیست؟

مهاجری: وزیر کشور شرایط 1401 را تشدید کرد

برقراری ثبات نسبی در بازار ارز

ایران میزبان وزرای اقتصادی قاره آفریقا خواهد شد

مدیرعامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران: 2.8 میلیارد دلار ارز در نخستین ماه سال 1403 تامین شد

آفرین به این دست فرمون

4 گوشه دنیا/ اولین هتل طلایی جهان از طلای 24 عیار!

تصاویری از کردستان که چشم مردم ایران را به خود خیره کرد

قاری نوجوان به مسابقه 50 میلیاردی دعوت شد

4 گوشه دنیا/ این پسر آلمانی 73 هزار دلار خرج کرد تا شکل عروسک شود

مرگ دلخراش یک موتورسوار در برخورد با نیلی‌گاو

اینجا، یک میلیارد کیلومتر دورتر از زمین، حیات زنده می‌ماند!

آمده ام بلکه نگاهم‌ کنی!

پاکستان: سفر رئیسی به اسلام‌آباد از اهمیت بالایی برخوردار است

پیام رهبر انقلاب در پی درگذشت پرویز داوودی

دستور دولت بایدن به چند ارگان آمریکایی: درباره حادثه ایران به‌طور علنی صحبت نکنید

تصاویری از لاریجانی، سعید جلیلی و محسن رضایی در مراسم ترحیم معاون اول احمدی‌نژاد

یک نماینده مجلس سِمت گرفت

محسن هاشمی و اسحاق جهانگیری کاندیدای انتخابات 1404 می‌شوند؟

محمود عباس: در روابط خود با آمریکا بازنگری می‌کنیم

مخالفت غیرانسانی آمریکا درخصوص فلسطین

هنیه در استانبول با اردوغان دیدار کرد

درگذشت یار محمودها و پایداری

سیستان و بلوچستان فراموش شده

تاریخ انقضای اتهام‌زنی به روحانی؟

زمان واقعی صدور پروانه ساخت چقدر است؟

یک دهه حرف‌های تکراری؛ آیا مواضع فرزین با مدیران سابق بانک مرکزی تفاوتی دارد؟!

فرحی گرام : آچار فرانسه اینستاگرام

داستان شنیدنی سعدی و پدرش را از زبان حجت الاسلام عالی

تو نمیتونی به دیگران عشق ببخشی، وقتی خودت اون رو نداری!

برخورد سخت کامیون و سواری سر تقاطع

شعرخوانی دختر شیرین زبان

وزارت دفاع: در مسیر تجهیز و تسلیح سپاه از هیچ کوششی فروگذار نمی‌کنیم

پیام تبریک رئیس دولت امارات و دبیرکل اوپک به رئیسی