ایران پرسمان

آخرين مطالب

شانس پیروزی اردوغان در انتخابات آینده چقدر است؟ جهان ما

شانس پیروزی اردوغان در انتخابات آینده چقدر است؟
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایسنا / "با پیشرفت نظام به سمت حکومت یک‌نفره، وعده‌های‌ اردوغان عملی نشد و وضعیت اقتصادی ترکیه به‌طور قابل‌توجهی به وخامت گرایید."
ایندیپندنت در مطلبی به قلم نویسنده خود به بیان دیدگاه‌هایش درباره ادامه حکومت اردوغان پرداخته و نوشته است: درحالی‌که اقتصاد ترکیه به فروپاشی ادامه می‌دهد و سیاست خارجی آن در حال خروج از کنترل است، درخواست‌ها برای برگزاری انتخابات زودهنگام ملی در این کشور افزایش می‌یابد. اکنون اگر تصمیم به اجرای چنین انتخاباتی در تابستان یا پاییز 2022، تقریبا حدود یک سال زودتر از زمان تعیین‌شده اتخاذ شود، آیا رای‌دهندگان ترکیه، رجب طیب اردوغان را از قدرت برکنار خواهند کرد؟
نظرسنجی‌ها و تحولات سیاسی اخیر، کاهش آشکار و پیوسته حمایت از رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه و حزب حاکم عدالت و توسعه را نشان می‌دهد، علاوه بر این‌که مدت‌ها است که از حکومت اردوغان به‌عنوان «استبداد رقابتی» یاد می‌شود. با آن‌که ادامه روند کنونی، شانس پیروزی اپوزیسیون را افزایش می‌دهد، اما گروه اپوزیسیون ترکیه هنوز هم برای رسیدن به قدرت با چالش‌های متعددی روبه‌رو است که مهم‌ترین آن‌ها برگزاری آزاد و عادلانه انتخابات و پذیرش نتایج آن در صورت پیروزی اپوزیسیون است.
به همین دلیل، پیش‌بینی آینده سیاسی ترکیه و این‌که آیا انتخابات پیش‌رو در سایه تقلب اجرا خواهد شد، یا هنوز هم زمینه برگزاری عادلانه آن فراهم است، به محور اصلی بحث و گفتگوها در ترکیه تبدیل شده است. به‌هرحال نشانه‌های قوی وجود دارد مبنی بر این‌که رای‌دهندگان ترکیه ممکن است به‌زودی با اردوغان خداحافظی کنند.
درواقع، نظام «استبداد رقابتی»، در سال 2014 و هم‌زمان با انتخاب اردوغان به‌عنوان رئیس‌جمهوری ترکیه ظهور کرد. به‌ویژه این‌که تا آن زمان، روسای جمهور این کشور توسط پارلمان انتخاب می‌شدند و اختیارات رئیس قوه مجریه نسبتا محدود بود؛ اما اردوغان با یک رویکرد روشن که هدف از آن، تغییر نظام سیاسی از پارلمانی به ریاستی متمرکز و از بین بردن تمامی عوامل و شروط مرتبط با حکومت دموکراتیک بود، قدرت را در دست گرفت.
دومین گام اردوغان به سمت رژیم کنونی، در زمان اعمال وضعیت اضطراری در کشور پس از کودتای نافرجام ادعایی علیه حکومت او در سال 2016، برداشته شد. سال بعد، مقامات ترکیه یک همه‌پرسی در مورد اصلاحات موردنیاز قانون اساسی برای دستیابی به دوره گذار سازمان‌دهی کردند و این اصلاحات با 51.4 درصد آرا به تصویب رسید، گرچه ناظران انتخابات در سازمان امنیت و همکاری اروپا اظهار داشتند که شرایط اجرای همه‌پرسی آزاد و عادلانه نبوده است.
در آن زمان، اردوغان وعده داد که ساختار جدید حکومت برای مقابله با مشکلات کشور کارآمدتر خواهد بود و رونق بیشتری را برای کشور به‌همراه خواهد داشت. در سال 2018، رجب طیب اردوغان بار دیگر به‌راحتی و با اکثریت آرا به‌عنوان رئیس‌جمهور انتخاب شد و انتقال به سیستم جدید را آغاز کرد.
با پیشرفت نظام به سمت حکومت یک‌نفره، وعده‌های‌ اردوغان عملی نشد و وضعیت اقتصادی ترکیه به‌طور قابل‌توجهی به وخامت گرایید. سپس، ارزش پول ترکیه از 2.18 لیر در برابر دلار در ماه اوت 2014، زمانی که اردوغان برای نخستین بار به‌عنوان رئیس‌جمهور انتخاب شد، به بیش از 11 لیر در اواسط ماه نوامبر جاری کاهش یافت و بیش از 70 درصد ارزش خود را در برابر دلار از دست داد. کاهش شدید نرخ ارز منجر به کاهش تولید سرانه ناخالص داخلی ترکیه شده است و آن را از 12 هزار دلار در سال 2014 به 8500 دلار در سال 2020 رساند. علاوه بر این‌که افزایش مداوم تورم، اوج‌گیری نرخ بیکاری و سوء‌مدیریت بحران همه‌گیری کرونا باعث شد مردم ترکیه با چالش‌های بیشتری روبه‌رو شوند.
چشم‌انداز سیاسی ترکیه بیانگر کاهش آزادی رسانه‌ها، ضعف استقلال قضایی و گسترش دامنه سرکوبی در این کشور است. سیاست خارجی تهاجمی آنکارا که به‌جای دیپلماسی، بر تقابل مبتنی است، ترکیه را ازنظر پیوندهای منطقه‌ای به انزوا کشانده است. ناظران، تصمیم اخیر رئیس‌جمهوری ترکیه مبنی بر «عناصر غیر مطلوب» خواندن 10 تن از سفرای خارجی در ترکیه، ازجمله سفیر آمریکا، سفرای چند کشور اروپایی، کانادا و نیوزلند را اقدامی «غیرمنطقی» و «بی‌سابقه‌» توصیف کردند که منافع ملی ترکیه را تهدید می‌کند.
به همین ترتیب، تحولات اخیر منجر به کاهش قابل‌توجه محبوبیت اردوغان و حزب عدالت و توسعه شده است. نارضایتی عمومی حتی در میان رای‌دهندگان طرفدار دولت در حال گسترش است. نزدیک به 81 درصد از ترک‌ها در نظرسنجی ماه اکتبر گذشته از این دیدگاه حمایت کردند که اقتصاد ترکیه مدیریت ضعیفی دارد. بر اساس گزارش آژانس نظرسنجی متروپل، محبوبیت اردوغان در ماه اوت 2021 به 38 درصد کاهش یافته است که پایین‌ترین سطح در شش سال گذشته را نشان می‌دهد.
شاید اولین و مهم‌ترین عامل شکست اردوغان در انتخابات پیش ‌رو، همسویی احزاب سیاسی مخالف بر این مسئله باشد که نظام پارلمانی نسبت به ‌نظام ریاستی که اردوغان آن را اعمال کرده است، از اختیارات قانونی بیشتری برخوردار است، به‌ویژه این‌که حمایت از نظام ریاست جمهوری کنونی به کمترین میزان خود یعنی 34 درصد کاهش یافته است، درحالی‌که 57.7 درصد از شهروندان ترکیه بازگشت نظام پارلمانی را ترجیح می‌دهند.
عامل دوم، کاهش شدید توانایی اردوغان برای تعیین دستور کار و ساکت کردن مخالفان است. افزون بر این‌که همکاری اردوغان با حزب ملی‌گرای جنبش ملی (MHP) باعث شد بسیاری از کردها در انتخابات محلی 2019 به نامزدهای حزب جمهوری‌خواه خلق (CHP) که به‌عنوان عمده‌ترین حزب مخالف شناخته می‌شود، رای دهند.
عامل سوم، ظهور چهره‌های سیاسی میانه‌رو جدید در میان مخالفان است که محبوبیت اردوغان را کاهش داده است و در حال حاضر حزب جمهوری‌خواه خلق کنترل بسیاری از شهرهای پرجمعیت کشور ازجمله استانبول و آنکارا را در اختیار دارد.
عامل چهارم شکست احتمالی اردوغان، انشعاب‌های فزاینده در حزب عدالت و توسعه است که وضعیت کنونی آن کشتی را به‌تصویر می‌کشد که در حال غرق شدن است. این روند درواقع، از سال گذشته و زمانی آغاز شد که علی باباجان و احمد داووداوغلو، دو تن از اعضای پیشین کابینه اردوغان، حزب عدالت و توسعه را ترک کردند و احزاب سیاسی خود یعنی حزب دموکراسی و پیشرفت و حزب آینده را تاسیس کردند.
همچنان، انتظار می‌رود که دو حزب جدید یادشده، رای‌دهندگان ناراضی را به سمت خود جذب کنند، به‌ویژه این‌که بحران اقتصادی با فرارسیدن زمستان رو به افزایش است. استعفای برات آلبایراک، داماد اردوغان، در ماه نوامبر 2020 از سمتش به‌عنوان وزیر دارایی، بیانگر تشدید درگیری‌های داخلی است که به‌نظر می‌رسد اردوغان دیگر توانایی مدیریت آن را ندارد. علاوه بر این‌که حزب حاکم عدالت و توسعه به‌تازگی تحت تاثیر رسوایی‌هایی قرارگرفته است که به فساد گسترده، بی‌کفایتی و دادن امتیاز به نزدیکان و خویشاوندان در رده‌های بالای نظام اشاره دارد.
در نهایت می‌توان گفت که اگر سیاست دولت ترکیه با روش کنونی ادامه پیدا کند، اردوغان در هر انتخابات عادلانه و شفافی که در آینده برگزار شود، شکست خواهد خورد.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/345866/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیانو هم قیمت یک آپارتمان شد

سیگنال مثبت به بورس تهران

علت گرانی شدید قیمت پیاز

کندوی پول ساز | چطور محصولی مثل عسل را صادر کنیم؟

380 نفر در کمیسیون‌ پزشکی و تعیین درصد جانبازی شرکت کردند

حمایت جالب فعالین رسانه‌ای دنیا از اعتراضات ضد صهیونیستی دانشجویان آمریکا

نماهنگ «فلسطین تنها نیست» با نوای مهدی سلحشور

اگر کسی به یاد گناهان گذشته اش افتاد بداند ذات اقدس الهی به یادش انداخته

تقویم تاریخ/ بیانیه سازمان ملل علیه سلاح‏های شیمیایی عراق بر ضد ایران

تفال/ سالها دل طلب جام جم از ما می‌کرد

دریاچه ای زیبا در نیوزلند

اسب آبی نر پس از هفت سال ماده از آب درآمد!

حکمت/ گناهِ ثروتمندی

محافظت دانشجویان هاروارد از دانشجویان مسلمان هنگام خواندن نماز

آیا جن‌ها هم زاد و ولد دارند؟

سگ رباتیک با قابلیت شعله‌افکنی تا فاصله 10 متری

تصاویری از لحظه فرود آپولو 11 بر سطح ماه در سال 1969

دانشمندان تنها در 150 دقیقه الماس ساختند

میدان مغناطیسی زمین 3.7 میلیارد ساله است

بخشی از کتاب/ چون که او گل من است

شاعرانه/ چیزی کم از بهشت ندارد هوای تو

بعضی از رنج ها‌‌‌‌‌‌‌ را نمیشه حل کرد!

داستانک/ انسان های بازنده

توئیت مهدی فضائلی درباره سردار بلندپایه سپاه

تصاویر جدید از سردار قاآنی با پوشش غیرنظامی

پیام رئیسی در پی درگذشت عروس امام خمینی

اظهارات وزیر کشور درخصوص دور دوم انتخابات مجلس

فرمانده سپاه با خانواده شهید حاجی‌رحیمی دیدار و گفت‌وگو کرد

رئوفیان: هر کس رئیس مجلس شود شورای وحدت با او همکاری می‌کند

معاون اجرایی ارتش: هر تهدیدی علیه ایران را در نطفه خفه خواهیم کرد

مصباحی مقدم: دشمنان شکست خورده در حال تدارک استراتژی جدید برای ضربه زدن به نظام هستند

موضع دولت درخصوص انتخاب رئیس مجلس دوازدهم

ادعای آمریکا: ساخت اسکله کمک‌رسانی به غزه آغاز شد

ارتش یمن بار دیگر «ایلات» را هدف گرفت

بازداشت 100 دانشجو در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی

عربستان میزبان مذاکرات چندجانبه درباره آینده غزه

قرارداد 6میلیارد دلاری تسلیحات و تجهیزات آمریکا برای اوکراین

اعتراضات ضد اسرائیلی در سراسر آمریکا ادامه دارد

پیشنهاد رژیم صهیونیستی برای انصراف از حمله به رفح در ازای توافق با حماس

افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان

روسیه دارایی‌های بزرگترین بانک آمریکایی را مسدود کرد

بمباران دوباره امدادگران غزه با شهادت 8نفر

دیگر خط لوله صلح بی‌معناست

بودجه شفاف و مجلس رأس امور

پالس‌های چراغ خاموش آمریکا

خطر از بین رفتن بینایی یک بازداشتی

سرنوشت دلارهای نفتی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس

تعطیلی پنج‌شنبه یا شنبه؛ در این یک فقره حق با بهروز افخمی بود!

فرمانده‌ای که روح نبرد را در کرانه‌ باختری دمید

آقای ذوالنوری ممنون