ایران پرسمان

آخرين مطالب

مطهرنیا: روس‌ها بزرگ‌ترین رقیب استراتژیک ایران هستند سیاست روز

مطهرنیا: روس‌ها بزرگ‌ترین رقیب استراتژیک ایران هستند
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایلنا / یک تحلیل‌گر روابط بین‌الملل گفت: روسیه به طور آشکار در رسیدنِ ایران به یک توافقنامه اولیه با ایالات متحده آمریکا و دیگر اعضای گروه 1+5 ایجاد اشکال می‌کند این موضوع به قدری واضح است که هیچ‌کس نمی‌تواند آن را نادیده بی‌انگارد به تبع باید این پرسش را مطرح کرد که اکنون آیا وقت یک تصمیم‌گیری جدی در باب روابط ایران و روسیه نیست؟
مهدی مطهرنیا در تحلیل ایده شکل‌دهنده برجام و در پاسخ به این سوال که اساسا ایده شکل دهنده توافق هسته‌ای موضوع تعامل سازنده با دنیا بود که برخی، معماران آن توافق را به طرفداری از برجام به صرف یک توافق متهم می‌کنند، آیا ایده آنچه احیای برجام نامیده می‌شود نیز همان ایده تعامل با دنیا و تنش‌زدایی با غرب برای رفع بن بست‌های خارجی و داخلی است، گفت: آنچه باید در این زمینه مورد توجه قرار داد آن است که جمهوری اسلامی ایران خود را مولود یک انقلاب بزرگ می‌داند که این انقلاب بزرگ در پی بازسازی یک ایدئولوژی در قالب سیاستی در نظام بین‌الملل است. از آغاز انقلاب اسلامی، این انقلاب یک چالش اساسی‌ای را به پیش کشیده است که آن، زیر پرسش بردن نظام بین‌الملل با سازوکارهایی است که از منظرِ ساختاری و عاملیتی در عرصه بین‌المللی و منطقه‌ای رویکردهای مسلط و چیره دارد و در مرکزیت آن ایالت متحده آمریکا قرار گرفته است.
وی ادامه داد: بالغ بر دو دهه است که انقلاب اسلامی هویت انقلابی خود را در مبارزه با ایالت متحده ‌آمریکا تعریف می‌کند. از این جهت نوعی تلاطم و اصطکاک هویتی میان ایران با نظام بین‌المللی که در مرکزیت ‌آن ایالت متحده آمریکا قرار گرفته، به وجود آمده است.
وی افزود: اکنون ایران حاضر است با چینی که تلاش دارد به عنوان جایگزین ایالت‌متحده آمریکا در مرکزیت این حوزه امپریالیستی بنشیند، همکاری کند، اما این همکاری با چینی که خواهان جایگزینی آمریکاست منجر به محدودیت و نابودی آمریکا شود. به تبع باید گفت انقلاب اسلامی امروز یک انقلاب ضدآمریکایی است و تلاطم و اصطحکاک ناشی از این رودررویی هم‌اکنون بر روی پرونده هسته‌ای بار است.
این استاد دانشگاه گفت: آمریکایی‌ها هم می‌دانند که پرونده هسته‌ای و بزرگنمایی این پرونده برای ایران توسط واشنگتن تنها در جهت تحت فشار قرار دادن این نگرش انقلابی متکی بر حرکت ضدآمریکایی‌ست فلذا تلاش کرده است پرونده هسته‌ای ایران را در چارچوب تئوری جنگ نامتعادل در ارتباط با تهران برجسته کند و با برجسته کردن خطر ایران تحت عنوان ایران هراسی در منطقه و اسلام‌هراسی در بعد بین‌المللی محاصره ایران را در بعد بین‌المللی در جهت محدود کردن همکاری‌های اقتصادی و سیاسی با ایران رقم بزند و در بعد منطقه‌ای با ایجاد‌ِ جبهه موافقت در برابر جبهه مقاومتی که تهران مطرح کرده است زمینه‌ساز ایجاد یک حرکت معنادار در راستای بازتولید محدودیت نسبت به ایران شود.
وی افزود: این‌جاست که باید گفت پرونده هسته‌ای چندان برای ایالت متحده آمریکا اهمیت ندارد، بلکه بهره‌برداری از پرونده هسته‌ای در راستای فشار بر ایران مهم می‌شود. پرونده هسته‌ای پتانسیل و استعداد آن را دارد که ائتلاف میان اروپای متحد و ایالات متحده آمریکا بر ضد تهران را رقم بزند و از طرف دیگر این استعداد را دارد که کشورهای رقیبی چون چین و روسیه را نیز از رودررویی با ایالت متحده آمریکا در این زمینه دور بدارد.
وی ادامه داد: فلذا مطرح شدن پرونده هسته‌ای به این جهت در میان پرونده‌ها مرکزیت پیدا کرده است و اکنون تهران نیز با آگاهی از این موضوع بسیار تلاش دارد که وارد یک درگیری با ایالات متحده آمریکا نشود یعنی پارادایم نه جنگ و از طرف دیگر نه صلح با ایالت متحده آمریکا به گونه‌ای عمل کند که منطق ادامه مذاکرات شکل گرفته ولی به یک توافقی که مدنظرِ ایالت متحده آمریکا و وارد کردن ایران به یک بازیِ مذاکراتی در جهت پذیرشِ خواسته‌های آمریکاست منتهی نگردد.
مطهرنیا در پاسخ به این سوال که تاثیرات تهاجم روسیه به اوکراین بر روی ایران همچنان ادامه دارد و شاید مهمترین آن که با گذشت زمان بصورت ملموس‌تری بروز و ظهور پیدا می‌کند مساله هم‌پوشانی منافع مشترک دو کشور است که سال‌ها در پس واژگانی همچون شراکت راهبردی مطرح شده بود کما اینکه می‌بینیم مسکو با ارائه تخفیف‌های بالا در حال تسخیر بازار نفت ایران در چین است و همچنین توئیت اخیر نماینده روسیه در مذاکرات وین که بصورت علنی از نزدیک شدن اروپا به تهران نگران است، این موارد چگونه قابل تحلیل است، گفت: انتخاب شریک استراتژیک براساس سلیقه فردی یا تنها حوزه ایدئولوژیک صورت نمی‌پذیرد یا وجود یک دشمن مشترک نمی‌تواند کشوری را به عنوان شریک استراتژیک به کشور دیگر معرفی کند و تعریف شریک استراتژیک بر مبنای واقعیت‌های میدانی صورت می‌پذیرد. روس‌ها در نظام بین‌الملل به جای این‌که شریک استراتژیک ما باشند بزرگ‌ترین رقیب استراتژیک در حوزه اقتصادی و بازار انرژی هستند.
وی ادامه داد: از طرف دیگر روسیه، بازمانده اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی است و هنوز هم آنچه در باب روس‌ها گفته می‌شود منطبق با دیدگاه‌های مارکسیستی‌ست که با ایدئولوژی اسلامی چندان سازگاری ندارد اما آنچه ایران و روسیه را بهم متصل کرده است پیوند عاملیت‌هاست که در این دو، سه دهه اخیر بسیار فعالانه وارد اریکه شده است و از طرف دیگر نکته دشمن مشترک یعنی ایالات متحده آمریکاست. این دشمن مشترک برای ایران از اهمیت جدی‌ای برخوردار است در حالی که روس‌ها بر اساس ایدئولوژی خود که یک ایدئولوژی مارکسیستی و بازمانده از ایدئولوژی اتحاد جماهیرِ شوروی سوسیالیستی است توانسته‌اند از منطقِ دُگم مارکسیستی عبور کرده و در ارتباط با مسائل بین‌المللی زوایای پراگماتیستی و واقع‌گرایانه را دنبال کنند. به گونه‌ای که همین روسیه با حل و فصل بعضی از مسائلِ خود در ارتباط با ایران حاضر به همکاری با واشنگتن در همین بافت موقعیتی درگیری ایالات‌متحده آمریکا با روسیه در باب جنگ اوکراین است.
وی افزود: از این طرف می‌بینیم با وجودی که ایران تمام هم و غم خود را در حمایت از روس‌ها گذاشته است روس‌ها اکنون در باب پرونده هسته‌ای ایران مواضعی را می‌گیرند که به روشنی مخالف منافع ملی جمهوری ایران و نظام جمهوری اسلامی ایران به صورت توأمان است. بدین ترتیب باید گفت اکنون چه کسانی هستند که خواهانِ ادامه این وضعیت و ارتباط میان ایران و روسیه می‌باشند؟! روسیه به طور آشکار در رسیدنِ ایران به یک توافقنامه اولیه با ایالات متحده آمریکا و دیگر اعضای گروه 1+5 ایجاد اشکال می‌کند این موضوع به قدری واضح است که هیچ‌کس نمی‌تواند آن را نادیده بی‌انگارد به تبع باید این پرسش را مطرح کرد که اکنون آیا وقت یک تصمیم‌گیری جدی در باب روابط ایران و روسیه نیست؟ آن‌چه سفیر روسیه در ایران در ارتباط با مسائل فرهنگی می‌گوید اگر از سوی یک سفیر دیگر از کشوری دیگر بیان شده بود آیا چنین سکوتی از مجامع رسمی دیده می‌شد؟ به تبع باید بگوییم پاسخ منفی است و ملت ایران این مطالب را مرور می‌کند.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/371848/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش شورای رقابت به افزایش 150 میلیونی قیمت پژو پارس

بوسه‌ای که سانسور نشد

مورخ مشهور اسرائیلی: در یک قدمی شکست هستیم

چرا رئیس سازمان آمان استعفا کرد؟

توافقی که از دست رفت؛ پشت‌ پرده مذاکرات روسیه و اوکراین

تلاقی هیجان و ترس روی پلی در آسمان

چرا جن‌ها دیده نمی‌شوند؟

برای چند کار عجله کنید...

نومید نشو! بهاری خواهد آمد

دانشمندان حلقه‌ مفقوده بین رژیم غذایی نامناسب و سرطان را کشف کردند

چه کسی می داند...

جهانگیری: در سال 84 که دولت را به احمدی‌نژاد تحویل دادیم خودروسازی ایران از ترکیه و چین جلوتر بود

درگوشی حرف زدن میرسلیم و بادامچیان در یک مراسم سیاسی

سانسور گسترده رسانه‌های جهان بخاطر حفظ منافع رژیم صهیونیستی

جت شخصی چند؟

چالش اعتماد مصرف‌کنندگان به محصولات داخلی

یک آپارتمان مخفی در برج ایفل!

4گوشه دنیا/ خاص‌ترین خانه در ژاپن

تلاقی هیجان و ترس در پلی در آسمان

وضعیت عجیب زیرگذرها در پورتلند آمریکا

هند به دنبال ماموریت‌های فضایی بدون زباله تا سال 2030

ای بیخبران چه جای خواب است مرا

متقی: بعد از جنگ غزه و عملیات وعده صادق، اسرائیل مجبور شد سفارتخانه‌هایش را در کشورهای منطقه ببندد

عملیات «وعده صادق» از نگاه شخصیت‌های سیاسی ترکیه

داوری خطاب به دولت رئیسی: کاش برای دستاوردسازی‌های کاذب، حداقل کمی عدد بیاموزید

هشدار قاهره درباره یورش زمینی رژیم صهیونیستی به رفح

کودک فلسطینی: خواب دیدم توسط ارتش رژیم صهیونیستی به شهادت رسیدم!

همبستگی با غزه مقابل سفارت رژیم صهیونیستی در امان

روزنامه‌نگار اسرائیلی: همه اهالی غزه مستحق شکنجه و مرگی دردناک هستند

7 ستونی که از اسرائیل فروریخت

برای از ما بهتران؟

تحریم ایران و شرایط شکننده بازار نفت

عدم بیمه کارگران ساختمانی با وجود دستور فوری رئیس جمهور

کدام بانک‌ها به تعهدات ارزی خود عمل نکرده اند؟

بورس صعودی می‌ماند؟

توضیح بهادری جهرمی در مورد طرح ساماندهی اجاره‌بها

آغاز خرید و فروش مسکن از خرداد امسال در سامانه خودنویس

شتر‌ها در محوطه کاخ وینسنس فرانسه

دریاچه‌ زیبای بَرم اَلوان در شهرستان بهمئی

خیاط زبردست طبیعت

چه چیز داری با خویشتن که دیدارت...

روایتی از همکاری‌های اطلاعاتی مجاهدین با ارتش صدام

آمریکا تحریم‌هایی مرتبط با ایران اعمال کرد

وزیر کشور: 45 نماینده در مرحله دوم انتخابات راهی خانه ملت می‌شوند

در دومین روز از سفر رئیس‌جمهور به پاکستان چه‌ گذشت؟

فرمانده 26 ساله فلسطینی که عملیات‌های بسیاری در کرانه باختری علیه ارتش اسرائیل انجام داده، کیست؟

رزمایش دریایی مشترک سوریه و روسیه آغاز شد

موضع جدید عربستان در رابطه با توقف تجاوز اسرائیل

پادوی سابق ترامپ علیه ترامپ

پیدایش ابرقدرت اسلامی