ایران پرسمان

آخرين مطالب

7 هزار میلیارد تومان خسارت سالانه ریزگردها به 6 استان تحلیل روز

7 هزار میلیارد تومان خسارت سالانه ریزگردها به 6 استان
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - اعتماد / مسعود یوسفی- برآورد ستاد ملی مقابله با پدیده گرد و غبار نشان می‌دهد، خسارت گرد و غبار در 6 استان تحت تاثیر این پدیده نزدیک به 7 هزارمیلیارد تومان است. این عدد مربوط به یک دوره دو ساله از 95 تا 97 بوده و به نظر می‌رسد که با توجه به تشدید این پدیده، حالا حتی بالاتر از اینها نیز باشد. در عین حال، این تحقیق برآورد کرده که ریزگردها و به تبع آن آلودگی هوای شهرها در یک دوره ده ساله از 1397 تا 1406 در 6 استان کشور خسارتی بالغ بر 5833 میلیارد تومان برجای خواهد گذاشت. این مطالعه تاثیر پدیده گردوغبار در اقتصادهای 6 استان خوزستان، سیستان و بلوچستان، کرمانشاه، ایلام، خراسان جنوبی و هرمزگان را بررسی کرده و به گفته این نهاد تحت نظارت سازمان حفاظت از محیط زیست، بیشترین میزان خسارت‌های اقتصادی در استان خوزستان و کمترین آن در استان ایلام روی خواهد داد. این اعداد بدین معناست که اگر در یک دوره ده ساله با انجام اقدامات موثر بتوان گرد و غبار را به‌طور کامل مهار یا تا سطح قابل توجهی کاهش داد، رفاه اقتصادی در این استان‌ها بهبود خواهد یافت. این در حالی است که از فروردین ماه سال جاری، موج تازه‌ای از ریزگردها هر چند روز یک بار از همسایگان غربی وارد ایران می‌شود و حالا کانون اصلی ریزگردها به تهران هم رسیده است. آن‌هم در شرایطی که بودجه مقابله با ریزگردها در قانون بودجه سال جاری برای کل کشور عددی ناچیز در سطح 200 میلیارد تومان ذکر شده است! از دو روز پیش ریزگردها به پایتخت نفوذ کرده و کلان‌شهر عظیمی مانند تهران را به تعطیلی کشانده‌اند. در استان البرز و شهرهای اقماری که بخش بزرگی از نیروی کار پایتخت در این استان ساکن هستند نیز مدارس و ادارات به حال تعطیل درآمده‌اند. در خوزستان، اخبار مرتبط با پدیده ریزگردها تحت‌الشعاع خبرهای ریزش یک ساختمان در شهر آبادان قرار گرفته و استان‌های دیگر غربی نیز از ریزگردها در امان نیستند. در عین حال، عکس‌هایی «آخرالزمانی» از شهرهای مختلف خاورمیانه توسط خبرگزاری‌های دنیا مخابره شده که شهرهایی در عراق، کویت و عربستان و سوریه را پوشیده از گرد و غباری قرمز رنگ نشان می‌دهد. خبرگزاری‌ها از این رخداد متعجب شده و آن را «توفان مریخی» نام گذاشته‌اند؛ حقیقتی از تغییرات اقلیمی در منطقه خاورمیانه و میان‌رودان که نخستین تمدن‌های بشر در آن به دلیل وجود آب شکل گرفته بود و حالا با بدترین بحران‌های اقلیمی و زیست محیطی دست و پنجه نرم می‌کند. 
هشدارهای ابتدایی
نخستین‌بار، اوایل تابستان 1388 بود که ایران با پدیده تازه‌ای روبرو شد که تا به حال خبری از آن نبود. آسمان تهران، اهواز و بسیاری از شهرهای جنوبی و غربی و مرکزی ایران به رنگ قرمز درآمد و حتی توفان ریزگرد از زاگرس و البرز نیز گذشت و به کرانه خزر رسید. یک سال بعد، توفانی شدیدتر روی داد. مناطق غربی ایران و به‌خصوص استان خوزستان، ریزگرد را از همان روزهای آغازین سال 89 دوباره تجربه کردند. اما طولی نکشید که دامنه نفوذ آن بسیار گسترش یافت، تا اینکه در اردیبهشت بیش از نیمی از ایران را دربرگرفت و در برخی مناطق نیز با بادهای شدید و باران گل توأم شد. در دوره ده سال گذشته، پدیده ریزگردها به جزیی از زندگی ایرانی‌ها در مناطق غربی و جنوب غربی و حتی شمال شرقی و جنوب شرقی تبدیل شده است. نگاه کارشناسی این است که با ورود ایران به دوره‌ای 30 ساله از خشکسالی همراه با کشاورزی سنتی و غیر روشمند، چرای بیش از حدّ دام و عدم استفاده از سیلاب‌ها موجب شده کانون‌های ریزگرد گسترش پیدا کند. کارشناسان می‌گویند این شرایط موجب شده تا حتی زمین‌های حاصلخیز به زمین‌های بایر تبدیل شوند. 
ریزگردها از کجا می‌آیند؟
در مطالعه دیگری که توسط ستاد ملی مقابله با پدیده گرد و غبار صورت گرفته، عنوان شده که بیش از یک دهه پیش، به دلیل تشدید تغییرات آب و هوایی و خشکسالی‌ها از یکسو و توسعه طرح‌های عمرانی و برداشت بی‌رویه از منابع آب از سوی دیگر، بسیاری از تالاب‌ها و نواحی مرطوب موجود در منطقه خاورمیانه رو به خشکی گذاشته و بیابان‌های کوچکی را ایجاد کرده که منشأ بسیاری از توفان‌های گرد و غبار در سال‌های اخیر شده است. جنس رسوبات بخش‌های وسیعی از این منطقه، از رسوبات رسی ریزدانه است که تا ارتفاع زیادی در جو بالا رفته و علاوه بر ماندگاری و غلظت زیاد تا مسافت‌های بسیار زیادی انتقال می‌یابند. این مطالعه اضافه می‌کند: خاک‌های اراضی جنوب عراق، کوت و شمال عربستان و تا حدودی خاک‌های غرب خوزستان به ویژه در جنگ‌های ایران و عراق و عراق و کویت به مواد نفتی آغشته شده‌اند. غلظت بیش اندازه عنصر سلنیوم که حاصل از پالایش مواد نفتی و پتروشیمی و احتراق مواد نفتی است وضعیت را دشوارتر کرده است. این عنصر به راحتی در اثر باران از خاک‌های آلوده به مواد نفتی عبور کرده و در تالاب‌ها تجمع می‌یابد و در نهایت مخاطرات بسیاری برای شهروندان استان‌های مختلف دارد. 
چقدر خسارت می‌زند؟
در جدول پیوست این گزارش می‌توانید جزییات خسارتی که پدیده گرد و غبار در 6 استان به جا می‌گذارد را ببینید. اما سرجمع این خسارت‌های اقتصادی به بیش از 7 هزار میلیارد تومان به‌طور سالانه می‌رسد. در استان خوزستان یعنی جایی که بالاترین درآمدهای ارزی برای دولت‌ها به دلیل منابع نفتی به همراه دارد؛ این رقم به 3 هزار میلیارد تومان می‌رسد. در استان سیستان و بلوچستان این رقم نزدیک به 2هزار میلیارد تومان است و مابقی استان‌ها نیز زیر هزار میلیارد تومان از بحران گرد و غبار خسارت خواهند دید. البته باید این موضوع را متذکر شد که ارقام ارایه شده این جدول بر اساس قیمت‌های سال 1397 محاسبه شده و اگر با توجه به تورم به روزرسانی شود؛ ارقام بسیار درشت‌تری به دست خواهد آمد. چنانکه در ابتدای گزارش نیز عنوان شد که در بلندمدت و تا سال 1406 مجموع خسارت‌های اقتصادی این پدیده به حدود 6هزار میلیارد تومان می‌رسد. عددی بالغ بر دو میلیارد دلار (با دلار 30هزار تومانی) که اصلا تناسبی با میزان بودجه‌های در نظر گرفته شده برای مقابله با این پدیده ندارد. 
چقدر بودجه دادیم؟
پس از انتقادهایی که اوایل امسال از «حذف بودجه مقابله با ریزگردها» در لایحه بودجه سال 1401 صورت گرفت، سازمان برنامه و بودجه عنوان کرد که طی سال‌های 96 تا 99 نزدیک به 2.5هزار میلیارد تومان اعتبار تحت عنوان «مقابله با پدیده گردوغبار و تأثیر آن بر شبکه‌های برق» پرداخت شده است. اما نکته جالب توجه اینکه در سال گذشته به گفته این سازمان، 238.2 میلیارد تومان بودجه برای تداوم اقدامات در نظر گرفته شده که این مبلغ در سطحی بالغ‌بر 110 هزار هکتار عملیات کنترل و تثبیت کانون‌های داخلی گردوغبار و مراقبت و نگهداری در محدوده 21 استان کشور انجام شده است. برای سال 1401 هم اعتباری معادل 316.3 میلیارد تومان برای مقابله با ریزگردها در نظر گرفته شده است. این در حالی است که به گفته مرکز پژوهش‌های مجلس همین الان 411 طرح عمرانی در بودجه 1401 وجود دارند که تاثیرات هولناکی بر محیط زیست خواهند داشت و به نظر می‌رسد فقدان قانون جامع ارزیابی آثار زیست محیطی قطعا عامل اصلی رخداد این وضعیت بوده است. 
وزارت خارجه کجاست؟
پدیده ریزگردها حالا محدود به 6 استان نیست و 12 استان را تحت تاثیر قرار داده است. حتی استان‌های شمالی از جمله گیلان، مازندران، اردبیل و گلستان نیز به لیست آلودگی هوا اضافه شده‌اند. تهران روز گذشته در صدر آلوده‌ترین شهرهای جهان قرار گرفت و حتی با «ناپدید شدن» ساختمان‌های عظیم‌الجثه آن در میان گرد و غبار، به تعطیلی کشیده شد. گفته می‌شود تشدید پدیده گرد و غبار و گسترده‌تر شدن دامنه آن در کشور، به مدیریت نادرست کشورهای منشأ از جمله ترکیه، سوریه و عراق برمی‌گردد. فشار روی منابع، رهاشدگی مراتع و به‌طور کل تخریب آب و خاک و محیط زیست مواردی است که درباره آن مدیریت نادرست داشتند. از آنجا که برای منشأ آلودگی هوای این روزها آدرس کشورهای دیگر را داده‌اند، بنابراین به نظر می‌رسد که نقش وزارت امور خارجه در حل و فصل این مشکل پررنگ‌تر است. در حال حاضر مناطق کانونی ریزگردها مشخص شده و راهکارها نیز مشخص است. اما چه برنامه‌ای برای مقابله با آن وجود دارد؟

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/373091/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

سرقت عجیب سهمیه بنزین؛ مواظب کارت سوخت خود باشید!

گردشگری/ آبشار دوقلوی زمرد حویق در دل کوه‌های تالش

فرار کردن اسب‌ها در مرکز لندن

طبیعت چشم‌نواز دشت لاله‌های واژگون

ناسا 2 ماموریت رصد زمین را پس از 18 سال متوقف کرد

داستانک/ سمعک با کارکرد متفاوت

هلاکت 2 تروریست با عملیات پهپادی نیروهای امنیتی در اطراف زاهدان

سردار اشتری: شهید حجازی دارای سبک فرماندهی بود

سردار فدوی: نقش شهید حجازی در توانمندسازی مقاومت موثر است

غریب‌ آبادی: آمریکا صلاحیت ورود به عرصه حقوق بشر را ندارد

العربیه: مصر به اسرائیل پیشنهاد ازسرگیری مذاکرات در مقابل تعلیق عملیات رفح را داد

هشدار چین به آمریکا: بین تقابل و همکاری یکی را انتخاب کنید

جبهه پایداری معامله‌گر است

اسراییل‌ ضربه راهبردی خورده است

دردسر تیک‌تاک

ائتلاف غرب علیه نفت روسی

اتفاق جدید در بازار مسکن؛ خریداران مسکن و مستاجران منتظر تغییر باشند

قیمت این خودرو 30 میلیون تومان ارزان شد

هوای تازه/ نه اژدهاست که کرم شب است اسرائیل

4گوشه دنیا/ کشف کلاه‌خودی از 2500 سال قبل

نماهنگ سرود «حریفت مُنُم»

ایران می تواند پرتاب انسان به فضا را رقم بزند؟

بزرگترین چاپگر 3بعدی جهان یک خانه را در 80 ساعت می‌سازد

دلبر و یار من تویی رونق کار من تویی

رئیسی: هرکجای کشور فسادی دیده شود مطلقا به فساد و مفسد رحم نخواهد شد

انتقاد فلاحت پیشه به ادعای کریمی قدوسی درباره بمب اتم

ایران: تحریم‌های یکجانبه علیه سوریه باید لغو شود

ریابکوف: کاهش روابط با آمریکا را بررسی می‌کنیم

آخرین وضعیت از گورهای دسته جمعی بیمارستان ناصر

نجات روسیه با اقتصاد موازی

اصفهان؛ میخی بر تابوت اسرائیل

نمایندگانی که از رئیسی دعوت کردند باید در برابر ناکارآمدی دولتش پاسخگو باشند

گل‌درشت‌گویی ماورایی سریال ده‌نمکی

شیائومی نیامده رکورد زد!

نرخ مصوب انواع میوه اعلام شد؛ قیمت گوجه سبز سر به فلک کشید!

راه جلب عنایت امام زمان (عج)

خالد نبی؛ زیارتگاهی شگفت‌انگیز در دل طبیعت

تصاویری از پنل‌های خورشیدی جدیدی که در هر مکانی امکان نصب آن وجود دارد

برای خریدن کتاب هایی درباره اهل بیت(ع) به چه چیزهایی باید توجه شود؟

تحریم‌ مشترک انگلیس، آمریکا و کانادا علیه ایران

تداوم حملات حزب‌الله لبنان به شمال فلسطین اشغالی

ادامه سرکوب دانشجویان حامی فلسطین در آمریکا

202 روز جنگ غزه به روایت آمار و ارقام

تصاویر جدید از سرکوب تظاهرات همبستگی با غزه در دانشگاه سوربن فرانسه

«اقتصاد» میدان شلغم‌فروشان شده است!

شاهکار ایرانی در سریلانکا

بی‌رمقی اونس جهانی برای سومین روز متوالی

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

نحوه تنظیم آینه ها در خودروی فورد کراون