ایران پرسمان

آخرين مطالب

سرمقاله فرهیختگان/ تفکیک حساب‌های شخصی و تجاری؛ یک قدم رو به جلو اقتصاد روز

سرمقاله فرهیختگان/ تفکیک حساب‌های شخصی و تجاری؛ یک قدم رو به جلو
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - فرهیختگان / « تفکیک حساب‌های شخصی و تجاری؛ یک قدم رو به جلو » عنوان یادداشت روزنامه فرهیختگان به قلم مرتضی عبدالحسینی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
پوشیده نیست که اولین و فوری‌ترین چالش اقتصاد کشور، مساله «کسری بودجه دولت» بوده و این موضوع شاید در نگاه اول ربطی به ما (مردم) نداشته باشد اما اگر دولت این کسری را از طریق استقراض پول از بانک مرکزی که همان تولید تورم است، تامین کند ارتباطش با ما مشخص می‌شود. افزایش 4 برابری «چاپ پول در بانک مرکزی» در 4 سال گذشته هرچند تنها منشأ کسری دولتی نداشته و شبکه بانکی نیز به آن محتاج بوده، اما رشد 230 درصدی متوسط قیمت‌ها و سقوط آزاد «ریال» متاثر از همین چاپ پول نشان می‌دهد که دولت ناگزیر است بخشی از کسری خود را از این طریق تامین کند. حالا متاسفانه یا خوشبختانه در میان منابع درآمدی موجود که دولت می‌تواند بیشتر از قبل به آن تکیه دهد، تنها «مالیات» است که پتانسیل و کشش تامین مالی کسری بودجه را دارد. اما ظاهرا دولت در توجیه و اقناع افکارعمومی در این مورد ضعیف بوده و به‌عنوان مثال قانونی که دیروز از آن رونمایی شد با طیف گسترده‌ای از اعتراضات روبه‌رو شد. براساس مصوبه شورای پول و اعتبار «چنانچه حسابی بیش از 100 تراکنش واریز به حساب در ماه داشته باشد و مجموع این 100 تراکنش از 35 میلیون تومان بیشتر باشد در ردیف حساب‌های تجاری تعریف شده و مشمول مالیات خواهد شد.» در همه کشورهایی که سیستم مالیاتی نوین دارند؛ این تفکیک سابقه طولانی دارد و ازجمله اهداف آن، بهبود شفافیت در اقتصاد بوده است. البته طبیعی است تفکیک حساب‌های شخصی و تجاری، با شناسایی فرارهای مالیاتی منابع جدیدی را نیز در اختیار دولت قرار خواهد داد که این امر به نوبه خود موجب کاهش فشار بار مالیاتی روی بخش مولد شده و همچنین به بازتوزیع بیشتر درآمدها در کشور کمک خواهد کرد.
حساب‌های تجاری باید شناسایی شوند
از سال 92 به بعد، نقدینگی کشور به‌طور میانگین سالانه حدود 28 درصد افزایش داشته، اما به دلیل اینکه این نقدینگی به سمت بخش‌های مولد هدایت نشده، پیامد آن چیزی جز انفجار قیمت در بازار دارایی‌های مختلف نبوده است. به‌عنوان مثال تنها در سال 1400 بیش از 2968 هزار میلیارد تومان تسهیلات بانکی داده شده و بیش از 1300 میلیارد تومان نیز به نقدینگی اضافه شده اما با وجود این، فعالیت‌های مولد، تولیدی‌ها و... لنگ سرمایه اولیه‌ای برای ادامه یا توسعه کار خود بوده‌اند. درواقع نقدینگی در اقتصاد ما به دلیل آنچه که به‌صورت ساختاری فراهم شده، تمایل بسیاری به هجوم به بازار‌های غیرمولد و دلالی دارد. درواقع برعکس بسیاری از کشور‌های جهان در کشور ما فعالیت‌های مولد هم مجوز‌های سفت و سختی از وزارت صمت، اداره ثبت اسناد و... می‌خواهد و هم شبکه بانکی به آنها لطفی ندارد و درنهایت دوربین‌های مالیات‌ستانی روی آنها تنظیم می‌شود. این در حالی است که دلالی، خرید و فروش دارایی بدون خلق حتی هزار تومان کالا یا خدمات نه‌تنها مجوزی نمی‌خواهد بلکه با خلق حاشیه سود بسیار بالا از پرداخت مالیات نیز معاف است. درواقع اصلا پایه مالیاتی برای آن تعریف نشده است. براساس آمار‌ها بیش از 60 درصد آنچه به‌عنوان درآمد مالیاتی در بودجه دولت وجود دارد از حقوقی‌ها (شرکت‌های تولیدی) و حقوق و دستمزد افراد تامین می‌شود. بنابراین نظام مالیاتی ما در خدمت دلالان و به ضرر تولید‌کنندگان کالا و خدمات است. یکی از پیش‌نیاز‌های جلوگیری از هجوم نقدینگی به سمت فعالیت‌های غیرمولد، رصد جریان انتقال کالا در بازارهایی ازجمله طلا، ارز، مسکن، خودرو و... است که ظرفیت سفته‌بازی و سوداگری در آن وجود دارد، اما رصد جریان کالا در کشور اگر غیرممکن نباشد، بسیار سخت بوده و به‌راحتی ممکن نیست. یکی از ابزار‌های کمکی در این مساله شناسایی جریان مالی اقتصاد از طریق «شفافیت تراکنش‌های بانکی» است. درواقع تفکیک حساب‌های بانکی شخصی از تجاری و شفاف‌سازی هر تراکنش براساس قواعد مشخص اقدام مهمی است که باید در این راستا انجام گیرد؛ تا امکان بهبود کیفیت گردش نقدینگی و بررسی عملکرد کلیه فعالان اقتصادی برای تصمیم‌گیران فراهم شود.
پاسخ به 3 ابهام در قانون جدید
مصوبه جدید شورای پول و اعتبار به دنبال شناسایی حساب‌هایی است که فعالیت تجاری دارند اما در تعریف شبکه بانکی و سیستم مالیاتی تجاری محسوب نمی‌شوند. این‌گونه حساب‌ها یا در اختیار افرادی هستند که مشمول پایه‌های مالیاتی هستند اما با دور زدن امور مالیاتی از پرداخت آن فرار می‌کنند، یا در اختیار افرادی است که به دلالی و سوداگری مشغولند و در حال حاضر پایه مالیاتی چندان فعالی برای مالیات‌ستانی از این دست افراد وجود ندارد. این مصوبه ابهاماتی دارد که برخی از آن در رسانه‌ها نیز مطرح شده و در 2 مورد آنها را بررسی می‌کنیم؛ 1. حساب‌های بانکی، تجاری تلقی خواهد شد که تعداد «واریز به» حساب بیش از 100 فقره باشد و در عین حال، مجموع مبلغ واریزی هم بیشتر از 35 میلیون تومان باشد، بنابراین صرف دارا بودن یکی از این دو شرط، مبنایی برای تجاری دانستن حساب نیست. بنابراین حساب اغلب افراد به واسطه خریدها و تراکنش‌هایی که در طول ماه انجام می‌دهند حساب تجاری تلقی نخواهد شد، 2. این مصوبه در جهت شناسایی و تفکیک حساب‌های تجاری از شخصی است که براساس اعلام بانک مرکزی احتمالا درصد ناچیزی (کمتر از 2 درصد) از حساب‌های غیرتجاری، با اجرای مصوبه فوق، مشمول بررسی، به‌عنوان حساب تجاری شناخته می‌شوند. درواقع مغازه‌دار، پزشک، کارمند و هر فرد دیگری که فعالیت اقتصادی دارد اگر فعالیت او دارای پرونده مالیاتی (شخصا اظهارنامه مالیاتی پر کرده باشد) یا پرداخت مالیاتی (مانند مالیاتی که سیستمی از حقوق و دستمزد افراد کسر می‌شود) باشد، حساب بانکی او حتی اگر در وهله اول به‌عنوان حساب تجاری تشخیص داده شود درنهایت مشمول مالیات نخواهد شد؛ چراکه سازمان امور مالیاتی با دعوت از او و بررسی پرونده مورد نظر متوجه پرداخت مالیات فرد قبل یا حین فعالیت اقتصادی او می‌شود.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/386697/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

سرقت عجیب سهمیه بنزین؛ مواظب کارت سوخت خود باشید!

گردشگری/ آبشار دوقلوی زمرد حویق در دل کوه‌های تالش

فرار کردن اسب‌ها در مرکز لندن

طبیعت چشم‌نواز دشت لاله‌های واژگون

ناسا 2 ماموریت رصد زمین را پس از 18 سال متوقف کرد

داستانک/ سمعک با کارکرد متفاوت

هلاکت 2 تروریست با عملیات پهپادی نیروهای امنیتی در اطراف زاهدان

سردار اشتری: شهید حجازی دارای سبک فرماندهی بود

سردار فدوی: نقش شهید حجازی در توانمندسازی مقاومت موثر است

غریب‌ آبادی: آمریکا صلاحیت ورود به عرصه حقوق بشر را ندارد

العربیه: مصر به اسرائیل پیشنهاد ازسرگیری مذاکرات در مقابل تعلیق عملیات رفح را داد

هشدار چین به آمریکا: بین تقابل و همکاری یکی را انتخاب کنید

جبهه پایداری معامله‌گر است

اسراییل‌ ضربه راهبردی خورده است

دردسر تیک‌تاک

ائتلاف غرب علیه نفت روسی

اتفاق جدید در بازار مسکن؛ خریداران مسکن و مستاجران منتظر تغییر باشند

قیمت این خودرو 30 میلیون تومان ارزان شد

هوای تازه/ نه اژدهاست که کرم شب است اسرائیل

4گوشه دنیا/ کشف کلاه‌خودی از 2500 سال قبل

نماهنگ سرود «حریفت مُنُم»

ایران می تواند پرتاب انسان به فضا را رقم بزند؟

بزرگترین چاپگر 3بعدی جهان یک خانه را در 80 ساعت می‌سازد

دلبر و یار من تویی رونق کار من تویی

رئیسی: هرکجای کشور فسادی دیده شود مطلقا به فساد و مفسد رحم نخواهد شد

انتقاد فلاحت پیشه به ادعای کریمی قدوسی درباره بمب اتم

ایران: تحریم‌های یکجانبه علیه سوریه باید لغو شود

ریابکوف: کاهش روابط با آمریکا را بررسی می‌کنیم

آخرین وضعیت از گورهای دسته جمعی بیمارستان ناصر

نجات روسیه با اقتصاد موازی

اصفهان؛ میخی بر تابوت اسرائیل

نمایندگانی که از رئیسی دعوت کردند باید در برابر ناکارآمدی دولتش پاسخگو باشند

گل‌درشت‌گویی ماورایی سریال ده‌نمکی

شیائومی نیامده رکورد زد!

نرخ مصوب انواع میوه اعلام شد؛ قیمت گوجه سبز سر به فلک کشید!

راه جلب عنایت امام زمان (عج)

خالد نبی؛ زیارتگاهی شگفت‌انگیز در دل طبیعت

تصاویری از پنل‌های خورشیدی جدیدی که در هر مکانی امکان نصب آن وجود دارد

برای خریدن کتاب هایی درباره اهل بیت(ع) به چه چیزهایی باید توجه شود؟

تحریم‌ مشترک انگلیس، آمریکا و کانادا علیه ایران

تداوم حملات حزب‌الله لبنان به شمال فلسطین اشغالی

ادامه سرکوب دانشجویان حامی فلسطین در آمریکا

202 روز جنگ غزه به روایت آمار و ارقام

تصاویر جدید از سرکوب تظاهرات همبستگی با غزه در دانشگاه سوربن فرانسه

«اقتصاد» میدان شلغم‌فروشان شده است!

شاهکار ایرانی در سریلانکا

بی‌رمقی اونس جهانی برای سومین روز متوالی

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

نحوه تنظیم آینه ها در خودروی فورد کراون