ایران پرسمان

آخرين مطالب

سرمقاله فرهیختگان/ آمریکا پلن B ندارد، ما داشته باشیم تحلیل روز

سرمقاله فرهیختگان/ آمریکا پلن B ندارد، ما داشته باشیم
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - فرهیختگان /« آمریکا پلن B ندارد، ما داشته باشیم » عنوان یادداشت روزنامه فرهیختگان به قلم محمد زعیم زاده است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
«ربطی به مذاکرات هسته‌ای ندارد»؛ این جمله‌ای است که دو طرف درباره تبادل اخیر زندانیان طرح می‌کنند، جمله‌ای که البته هر دو طرف هم می‌دانند که مخاطب باور نمی‌کند و نمی‌تواند در تحلیل سیاسی از این سوپر‌پالس چشم‌پوشی کند.
 رفت‌و برگشت‌های پیام میان ایران و آمریکا که منجر به تبادل زندانیان و آغاز پروژه آزادسازی منابع بلوکه ایران شد، سه پیام اصلی دارد:
اول: برخلاف تحلیل‌های سانتی‌مانتالیستی عده‌ای در توئیتر و... دولت بایدن به آشوب‌های اخیر به چشم گزینه‌ای که توانایی براندازی داشته باشد نگاه نمی‌کند و در محاسبات طرف غربی حداکثر به‌عنوان ابزاری برای تحدید منابع قدرت ایران لحاظ می‌شود.
دوم: با همین نگاه یعنی ارزیابی آشوب به‌عنوان ابزاری برای تضعیف مولفه‌های قدرت ایران در میز مذاکرات، این گمانه تقویت می‌شود که طراحی جدی پیشینی برای بهره‌برداری از اشتباهات کارکردی و شکاف‌های اجتماعی ایران توسط طرف غربی وجود داشته است. 
سوم: در آمریکا درخصوص موضوع ایران برخلاف پروپاگاندای تبلیغاتی لابی‌ها، فارغ از نتیجه انتخابات پیش‌رو هیچ پلن B و هیچ گزینه فعال دیگری جز توافق وجود ندارد و مساله فقط کیفیت توافق است.
این تحلیل حتما وضعیت میدانی آشوب را در درازمدت در تهران کم‌رمق خواهد کرد، فقط می‌ماند بازسازی مولفه‌های قدرت ایران که طرف غربی خوب می‌‌داند در حوزه سخت‌افزاری و منطقه‌ای تهران در این سال‌ها تجربه کافی برای تبدیل تهدید به فرصت را پیدا کرده است.
این چند خط به‌معنای کاهش تمرکز بر رویکرد امنیتی خنثی‌سازی آشوب نیست، بلکه تلاشی برای افزایش تمرکز بر وجوه نرم‌افزاری ماجراست، به تجمع‌های چند روز اخیر در دانشگاه‌های کشور دقت کنید، فارغ از پشت‌صحنه سیاسی و امنیتی ماجرا، اگر کسی بگوید در این جمع‌ها مطلقا کسی وجود ندارد که نسبت به برخی روندها و تصمیمات و سیاست‌گذاری‌ها سوال دارد و همه با انگیزه‌های آشوب‌طلبانه به میدان آمده‌اند حتما صحنه را درست ندیده.
واقعیت آن است که در بخشی از افکار عمومی هنوز در ماجرای خانم امینی سوال وجود دارد و در سازوکار اطلاع‌رسانی کشور به خیلی از سوالات پاسخ داده نشده است. ورود رئیس‌جمهور و تماس با خانواده مرحومه امینی در آغاز ماجرا اتفاق خوبی بود که اگر آن خط دنبال می‌شد حتما وضع افکارعمومی بهتر از اوضاع فعلی بود. گفت‌و‌گوی تلویزیونی چهارشنبه‌شب رئیس‌جمهور سرجمع نتوانست آن خط را دنبال کند. طرح استقبال از مساله حق اعتراض بدون اشاره به دستگاه مسئول پیگیری و بدون اقدام عملی آن هم چند روز بعد از طرح موضوع توسط آقای رئیسی ممکن است این موضع را در افکار عمومی صرفا در حد یک ژست اخلاقی تصویر کند، چیزی شبیه دستور به وزیر کشور در ماجرای مشهد و... تصویری که تکرار آن می‌تواند این شائبه را ایجاد کند که برخی دستورات رئیس‌جمهور از جنس و موضوعاتی خاص در دولت آنچنان که باید و شاید پیگیری نمی‌شود.
فکر کنید مشاوران و ایده‌پردازان اطراف رئیس‌جمهور-اگر چنین چیزی واقعا وجود داشته باشد- قبل از گفت‌و‌گوی تلویزیونی چند ایده عملی برای کاهش التهاب طرح می‌کردند و جناب رئیسی آن شب مطرح می‌کرد. چه اتفاقی می‌افتاد؟ اگر سازوکار اعتراض و چهارچوب‌های آن همان شب توسط دولت اعلام می‌شد آیا تاثیری در کاهش شبهات نداشت؟ اگر تشکیل کمیته‌ای با خانواده مرحوم امینی، تعدادی از دانشجویان یا اساتید، تعدادی از روزنامه‌نگاران و... توسط رئیس‌جمهور برای بررسی مساله اعلام می‌شد، آیا این پیام را نمی‌داد که دولت عزم جدی‌تری برای پاسخ به مساله دارد؟ 
منتظر سازوکارهای رسمی ماندن، راه‌حل کاهش این التهاب نیست، همان‌طور که تماس رئیس‌جمهور با خانواده امینی در سازوکارهای رسمی و مرسوم نبود اما موثر بود. با روش‌هایی که سال‌ها قبل حل منازعه می‌کردیم نمی‌شود مسائل ایران 1401 را حل کرد، باید پلن B داشته باشیم.
و یک نکته دیگر؛ آقای رئیسی آن شب در گفت‌و‌گو به‌درستی و صریحا گفت دشمن می‌خواهد مردم را درمقابل مردم قرار دهد، می‌خواهد هنرمند را دربرابر هنرمند و فوتبالیست را دربرابر فوتبالیست قرار دهد و... رئیس‌جمهور صریحا از ایده کاهش شکاف‌ها و کاهش تنش‌ها گفت. اما بعد از آن ماجرا دست‌فرمان حل بحران به کدام سمت رفت؟ آقایان مسئول، سیاسی، سخنران و... نمی‌شود به مردم پالس‌های ضدونقیض داد، اگر دست‌فرمان دولت و حاکمیت کاهش تنش‌ها، رفع شبهات و پاسخ به سوالات است و شما ایده دیگری دارید، لطفا ایده‌تان را پیش خودتان نگه دارید، آنچه شما فکر می‌کنید که تبدیل تهدید به فرصت است در عمل ساخت یک تهدید بزرگ‌تر است. 

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/388534/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تقویم تاریخ/ بیانیه سازمان ملل علیه سلاح‏های شیمیایی عراق بر ضد ایران

داستانک/ راه نجات

آغاز ثبت‌نام برنامه‌های روز و هفته جهانی نجوم از فردا

آیا ماه به زمین نزدیک است؟

ربات انسان‌نمای تسلا در آستانه عرضه به بازار

تشخیص نارسایی قلبی توسط هوش مصنوعی با اسکن پا

فرود زیبای مجدد فالکون 9

راه‌حل گران‌قیمت ناسا برای گردگیری در ماه

چرا با افزایش سن سرعت حرکت ما کم می‌شود؟

عشق زندگی می بخشد

یک جهان راز درآمیخته داری به نگاه

اکنون کجاست؟ کسی که فراموشش کردم

داستان دلنشین لیلی و‌ مجنون

با آنکه دلم از غم هجرت خون است

نظر رهبر انقلاب درباره اهمیت تاریخی و راهبردی عملیات وعده صادق

وعده خودرو و وام به نمایندگان در عوض رأی دادن به ریاست قالیباف صحت دارد؟

توصیه محسن رضایی به دولتمردان غربی: دست از حماقت بردارید

رئیسی: نگاه ایران به آفریقا راهبردی و مبتنی بر منافع جمعی است

اظهارات سخنگوی وزارت خارجه پاکستان درباره سفر رئیس جمهور ایران

دست ردِ پاکستان به سینه آمریکا در ارتباط با ایران

سخنگوی بورل: گنجاندن نام سپاه در فهرست سازمان‌های تروریستی ممکن نیست

اظهارات جدید معاون پارلمانی رئیسی: تعطیلی پنجشنبه‌ یا شنبه در صحن مجلس مشخص می‌شود

کاخ معروف خاطرات هاشمی رفسنجانی!

درخواست وزیر خارجه آمریکا از چین در رابطه با ایران و کره شمالی

صدور حکم بمب گذار میدان تقسیم استانبول

طرح احتمال سرقت اعضای بدن قربانیان توسط رژیم اسرائیل با کشف گورهای دسته‌جمعی

انتقاد برنی سندرز از اظهارات نتانیاهو در محکوم کردن اعتراضات دانشگاهی در آمریکا

کودک فلسطینی: آرزو داشتم بازیکن فوتبال شوم اما اشغالگران صهیونیست پاهایم را از من گرفتند

بلاروس: ناتو باعث سلطه آمریکا بر اروپا شده و گسترش آن را نمی‌پذیریم

کدام دانشگاه‌های آمریکا شاهد برگزاری اعتراضات دانشجویی در حمایت از غزه است؟

پولیتیکو: اتحادیه اروپا تحریم گاز طبیعی مایع روسیه را بررسی می‌کند

طالبان سه کشور همسایه افغانستان را به حمایت از داعش متهم کرد

فریادهای اعتراض دانشجویان دانشگاه کلمبیا علیه رئیس کنگره آمریکا

ترکیه روابط تجاری خود را با اسرائیل قطع کرد

آیا دکترین هسته‌ای ایران تغییر کرده است؟

هاآرتس مطرح کرد: اسرائیل در تله‌ای استراتژیک

تسلیحات، واجب تر از نان شب

صدام و هیتلر؛ از میل به ویرانگری تا قهرمان پرستی

پیانو هم قیمت یک آپارتمان شد

سیگنال مثبت به بورس تهران

علت گرانی شدید قیمت پیاز

380 نفر در کمیسیون‌ پزشکی و تعیین درصد جانبازی شرکت کردند

حمایت جالب فعالین رسانه‌ای دنیا از اعتراضات ضد صهیونیستی دانشجویان آمریکا

نماهنگ «فلسطین تنها نیست» با نوای مهدی سلحشور

اگر کسی به یاد گناهان گذشته اش افتاد بداند ذات اقدس الهی به یادش انداخته

تفال/ سالها دل طلب جام جم از ما می‌کرد

دریاچه ای زیبا در نیوزلند

اسب آبی نر پس از هفت سال ماده از آب درآمد!

حکمت/ گناهِ ثروتمندی

محافظت دانشجویان هاروارد از دانشجویان مسلمان هنگام خواندن نماز