ایران پرسمان

آخرين مطالب

آیا چین از موازنه بین ایران و عربستان دست می کشد؟ تحلیل روز

آیا چین از موازنه بین ایران و عربستان دست می کشد؟
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - عصر ایران /متن پیش رو در عصر ایران منتشر شده و بازنشر آن در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
اهمیت استراتژیک عربستان سعودی برای چین در مقایسه با تهران کمرنگ است.
وبگاه اندیشکده مطالعات راهبری " انجمن شرق آسیا " هند در مطلبی، راهبرد چین در قبال منطقه غرب آسیا را با توجه به سیاست "موازنه بین ایران و عربستان" برای پکن مورد بررسی قرار داده و نوشته: همکاری های اخیر بین پکن و ریاض، نافی اهمیت راهبردی تر تهران برای پکن در منطقه غرب آسیا نیست و مقامات تهران نیز این راهبرد موازنه چینی ها را به خوبی درک می کنند.
به گزارش عصرایران، در این مطلب آمده است:
در میان اخبار آژانس‌های اطلاعاتی آمریکا مبنی بر اینکه چین فعالانه به برنامه توسعه موشک‌های بالستیک عربستان سعودی کمک می‌کند، شواهد روشنی مبنی بر تاسیسات توسعه موشکی ریاض و نقش چین در راه‌اندازی آن وجود ندارد. 
بسیاری این سوال را مطرح می کنند که آیا این همکاری ادعایی نشان دهنده تغییر در تعامل چین با خاورمیانه از ایران به سمت عربستان سعودی است؟ همچنین مشخص نیست که آیا پکن می تواند همچنان استراتژی متعادل کننده ای را در قبال این دو قدرت منطقه ای حفظ کند یا خیر.
ریاض به سه دلیل در حال حرکت به سمت تولید موشک های بالستیک خود برای تکمیل خریدهای خود در بازار بین المللی تسلیحات است.
نخست: تیرگی روابط عربستان و آمریکا است. دونالد ترامپ، رییس جمهوری پیشین آمریکا در سال 2018 به ملک سلمان هشدار داد که حکومت او بدون حمایت آمریکا "دو هفته هم دوام نخواهد آورد." در سپتامبر 2021، ایالات متحده سیستم دفاع موشکی پیشرفته پاتریوت خود را با وجود حملات حوثی های (انصارالله) مورد حمایت ایران از عربستان سعودی خارج کرد.
جو بایدن در اکتبر 2022 ریاض را به خاطر کاهش تولید نفت اوپک پلاس توبیخ کرد. واشنگتن همچنین تاکنون از به اشتراک گذاشتن فناوری های مربوط به موشک‌های بالستیک با ریاض برای حفظ برتری نظامی اسراییل خودداری کرده است.
دوم: ریاض علیرغم داشتن نیروهای مسلح مجهز، سیستم دفاع هوایی ضعیفی دارد که حوثی‌ها با حمله به سایت‌های برجسته، مانند تاسیسات نفتی آرامکو بارها این نقص سعودی ها را اثبات کرده اند. 
سوم: رقیب اصلی منطقه‌ای عربستان سعودی یعنی ایران، یکی از سرآمدترین کشورهای جهان در حوزه توانایی ساخت موشک های بالستیک است. 
از دیدگاه عربستان سعودی، تنوع بخشیدن به خریدهای تسلیحاتی و دستیابی به فناوری موشک های بالستیک برای تقویت قابلیت های بازدارندگی، کاهش وابستگی خارجی و حفظ برابری با ایران ضروری است.
اینجاست که چین اهمیت پیدا می کند. پکن اولین بار در سال 1988 موشک‌های DF-3A خود را با سوخت مایع به پادشاهی سعودی تحویل داد. عربستان سعودی تنها در سال 2014 به طور علنی در اختیار داشتن این موشک‌ها را زمانی که گزارشی خبری فاش کرد که در سال 2007 سعودی ها ده‌ها موشک با سوخت جامد DF-21 از پکن خریداری کرده است، اعتراف کرد. 
این همکاری نظامی رو به رشد ممکن است به عنوان تغییر وفاداری چین بین عربستان سعودی و ایران به نظر برسد. اما تغییر در سیاست متعادل چین بعید به نظر می رسد. انتقال فناوری موشکی به عربستان سعودی با سیاست امنیت انرژی چین مطابقت دارد.
انتقال فناوری موشکی چین به ریاض از تعامل این کشور با تهران جدا است. بررسی دقیق سیاست چین در منطقه نشان می دهد که این کشور وضعیت موجود بین دو کشور را ترجیح می دهد.
در اصل، پکن همچنان متعهد به بهره برداری از آرمان های عربستان سعودی برای تنوع بخشیدن به سبد واردات و صادرات خود به دور از کشورهای غربی است. اما هیچ شواهدی نشان نمی دهد که چینی ها عربستان سعودی را به جای ایران انتخاب می کنند زیرا هر دو کشور برای چین اهمیت دارند.
تلاش عربستان سعودی برای پرورش متحدان آسیایی نیز مستقیما از جستجوی بازارهای جدید برای محصولات انرژی خود ناشی می شود. چین به عنوان بزرگترین کشور تولیدکننده تشنه انرژی، بزرگترین خریدار انرژی ریاض است. چین با حجم تجارت دوجانبه 87 میلیارد دلاری در سال 2021، بزرگترین شریک تجاری و مشتری انرژی عربستان سعودی است. در مقایسه فروش تسلیحات و انتقال فناوری به ارزش 245 میلیون دلار بخش بسیار کوچکی از این حجم مراوده اقتصادی است. 
با وجود این، کمک فناوری موشکی چین به عربستان سعودی، نقش ایران به عنوان برجسته ترین شریک استراتژیک پکن در منطقه را کاهش نخواهد داد. همکاری تهران برای موفقیت طرح کمربند و جاده پکن حیاتی است. موقعیت ایران در تلاقی محل اتصال آسیای مرکزی، جنوب آسیا و خاورمیانه برای دسترسی به استپ بزرگتر آسیای مرکزی که پکن قصد دارد در حوزه نفوذ خود تحکیم کند، حیاتی است.
بسیاری از ایرانیان ممکن است خرید موشکی عربستان سعودی را خیانت چین بدانند. اما تهران ترجیح پکن را برای روابط غیر خصمانه - اگر نگوییم دوستانه - در سراسر خلیج فارس به رسمیت می شناسد. جامعه استراتژیک ایران نیز کامللا از موقعیت ژئواستراتژیک کشور آگاه است و ملاحظات پکن را درک می کند. 
تعهد چین به سرمایه گذاری بیش از 400 میلیارد دلار در ایران طی 25 سال آینده مهم است. ایدئولوژی قاطع ضد غربی تهران و بی اعتمادی به ایالات متحده، پکن را از قابلیت تهران در معادله رقابت بزرگتر چین و آمریکا اطمینان می دهد. چین اگر بخواهد تایوان را با چین دوباره متحد کند، ایران از پکن حمایت خواهد کرد که به ناچار ایالات متحده را وارد صحنه خواهد کرد.
از سوی دیگر، ریاض علیرغم سکسکه های اخیر، همچنان تحت نفوذ ایالات متحده است. ایالات متحده حتی عربستان سعودی و اسراییل را به بهانه برنامه هسته ای ایران آشتی داده است که نشان دهنده همکاری امنیتی نزدیک این کشور با ایالات متحده است. هرگونه همسویی مجدد ریاض با چین غیرمحتمل به نظر می رسد زیرا به معنای کنار گذاشتن چتر امنیتی ایالات متحده است.
این یک عامل پایدار در سیاست خارجی عربستان از زمان قرارداد مشارکت استراتژیک آن با ایالات متحده در سال 1945 بوده است. برای ریاض دشوار است که وابستگی خود را به سخت افزار نظامی ایالات متحده جایگزین کند، زیرا این تغییر موقعیت به معنای ایجاد محرومیت مطلق برای نیروهای مسلح این کشور از تدارکات حیاتی - به ویژه برای نیروی هوایی آن است.
تا زمانی که ریاض برای امنیت خود به واشنگتن وابسته باشد، خواستگاری چین از ریاض به قیمت تهران بعید است. اهمیت استراتژیک عربستان سعودی برای چین در مقایسه با تهران کمرنگ است. اگرچه عربستان سعودی بزرگترین تامین کننده انرژی پکن است، اما این یک زنجیره وارداتی است که چین قصد دارد آن را تنوع ببخشد و سعودی ها تنها فروشندگان بازار انرژی نیستند.
آنچه که می‌تواند عملکرد متعادل پکن بین عربستان سعودی و ایران را مختل کند، تغییر سیاست ایالات متحده به دلیل سیاست‌های سرسختانه اوپک پلاس است. این تصور که ایالات متحده به تدریج از منطقه جدا می شود، نادرست است. واشنگتن تنها با عقب نشینی از افغانستان متعهد به کاهش تعاملات نظامی خود در منطقه می شود نه اینکه به طور کلی برتری منطقه ای خود را واگذار کند.
به نظر می‌رسد که چین همچنان می‌تواند به موقعیت اقتصادی خود در منطقه با اتکا به انرژی خلیج فارس و دسترسی به بازار ادامه دهد.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/394668/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رسانه صهیونیستی: نتانیاهو یک آدم حراف و طبل تو خالی از کار درآمد

تصویب چهاردهمین بسته تحریمی اتحادیه اروپا علیه روسیه

واکنش وزارت خارجه ایران به اقدام آمریکا برای تمدید تحریم نفتی ونزوئلا

پیش بینی بورس هفته اول اردیبهشت 1403

مرزبندی استان‌های کشور در بازار مسکن

دارندگان کارت سوخت بخوانند

خیلی شانس آورد از یک تصادف مرگبار نجات پیدا کرد!

عکس های کاملا به موقع

وداع با اطلس؛ ربات انسان‌نمای بوستون داینامیکس بازنشسته می‌شود

دل ز جان برگیر و در بر گیر یار مهربان

رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت: مسئولان متوجه اطرافیان کذاب و هتاک باشند

قدردانی امیرعبداللهیان از نقش الجزایر در کمک به توقف نسل‌کشی اسرائیل در غزه

عراق از حملات امروز به اصفهان ابراز نگرانی کرد

شهادت فرمانده گردان طولکرم در سرایاالقدس

حمله مقاومت فلسطین به شهرک «سدیروت»

خودسوزی یک فرد مقابل دادگاه ترامپ

شهادت یک جوان فلسطینی در کرانه باختری

حزب‌الله: از رویارویی با اسرائیل و حمایت غزه عقب نمی‌کشیم

محاکمه ترامپ وارد چهارمین روز شد

پیش‌بینی قیمت دلار 1 اردیبهشت 1403

ترفند عجیب گراز برای فرار از دست سگ‌های شکارچی!

تصاویری فوق‌العاده زیبا از عبور زیبای فالکون 9 از مقابل ماه

نسخه جدید ربات انسان‌نما اطلس با قابلیت‌های هوش مصنوعی معرفی شد

چاپ پنجمین جلد مجموعه تاریخ ایران‌زمین درباره طاهریان و آل بویه

صحبت های شنیدنی دکتر الهی قمشه ای

روایت سفیر ایران در فرانسه از ماجرای تهدید به انفجار یک فرد در مقابل کنسولگری ایران

راهپیمایی تهرانی‌ها در حمایت از عملیات «وعده صادق»

لاوروف: روسیه از طریق کانال‌های دیپلماتیک به اسرائیل اطلاع داده که ایران خواهان افزایش درگیری نیست

واکنش معنادار وزیر روحانی درخصوص تذکر دفتر رهبری به مسئولان بخاطر رفتار بی‌قاعده در حجاب

سرقت 250 هزار سند در حمله هکری «انانیموس» به ارتش رژیم صهیونیستی

ادامه حملات حزب الله لبنان به مواضع رژیم صهیونیستی

شمار شهدای غزه از 34 هزار نفر گذشت

اوربان: اروپا یک قدم تا ارسال سرباز به اوکراین فاصله دارد

پیشرفت در مذاکرات صلح باکو و ایروان

اظهارات لاوروف درخصوص صحبت‌های جنجالی بورل

هشدار صندوق بین‌المللی پول نسبت به تبعات تصرف دارایی‌های روسیه

فایننشال‌تایمز: پدافند هوایی اسرائیل به عاقبت اوکراین دچار خواهد شد

تهدید داخلی معادن بیشتر است یا خارجی؟

گوناگون/ دستاوردهای عملیات «کربلای10»

پلی زیبا و بزرگ در میان ابرها در چین

خرس خانگی یک روس

بیگانگان فضایی ممکن است در واقعیت بنفش باشند

من پیر فنا بدم جوانم کردی

رویترز: کشورهای غربی با هدف تنش‌زدایی از طریق ترکیه به ایران پیام داده‌اند

وزیر خارجه انگلیس خطاب به نتانیاهو: سپاه را به عنوان نهاد تروریستی شناسایی نمی‌کنیم

یکی از همراهان امیرعبداللهیان در جواب یک خبرنگار درباره حمله شب گذشته: «چه حمله‌ای؟!»

امیرعبداللهیان: به هرگونه خطای محاسباتی پاسخ می‌دهیم

وضع تحریم‌های جدید علیه نفت ایران در بسته کمک‌های مالی آمریکا به اسرائیل و اوکراین

سی‌ان‌ان: شواهدی از تخریب در پایگاه هوایی اصفهان وجود ندارد

ادعای یک نشریه انگلیسی: بایدن در حال بررسی گزینه احیای برجام است