ایران پرسمان

آخرين مطالب

درباره کریستین بوبن؛ نویسنده‌ای که می‌خواست با نوشتن درمان کند خردنامه

درباره کریستین بوبن؛ نویسنده‌ای که می‌خواست با نوشتن درمان کند
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - اعتماد /صبح یکی از روزهای ماه آخر پاییز، پیش از آنکه از خواب بیدار شوم، دوست و شاعر گرامی خانم فرناز جعفرزادگان جمله‌ای از کریستین بوبن نوشته بود و زیر آن آورده بود «بدرود آقای واژه‌های ژرف». به این صورت ساعتی بعد از آن از مرگ این نویسنده فرانسوی مطلع شدم. بوبن که‌ زاده شهر لو کروزو فرانسه بود، 23 نوامبر 2022 در 71 سالگی در زادگاهش از دنیا رفت. شهری که او عمری دل در گرو آن داشت و این دلدادگی‌ بخشی از شخصیت او را می‌ساخت. دانش‌آموخته فلسفه بود و پس از فراغت از تحصیل، کارهای مختلفی را آزمود. از روزنامه‌نگاری تا کار در کتابخانه تا موزه و...
آثار بوبن به زبان‌های مختلفی از جمله فارسی ترجمه و منتشر شده است. او از اواخر دهه هفتاد میلادی یعنی از بیست‌وچندسالگی دست به کار نوشتن و انتشار آثار خود شد و همواره پرخواننده بوده است. بوبن در زمره نویسندگانی بود که جدای از ارزش ادبی، مفرح و سرگرم‌کننده می‌نوشتند و این ویژگی مخاطبان زیادی را برای او به همراه داشت. گرچه او را نویسنده اخلاق‌گرا و تحت‌تاثیر آموزه‌های مسیحی می‌شناسند اما خواندن آثارش به ما می‌گوید آنچه سبب جذابیت آثار او می‌شود، نه تنها بازتولید این آموزه‌ها در آثار داستانی نیست بلکه نوع نگاه متفاوت او به مساله معنویت، الهیات و مابعدالطبیعه است. خدای او انگار خدای شادی‌هاست و انگار انسان را به عبوری شاد از کنار رنج‌های هستی دعوت می‌کند. انگار این فراخوانِ شادی برای گذر از سختی‌ها، فراخوانی برای رهایی از خسته‌بند تن است. چنان‌که در سطرهایی از «انسان شادکام» به بیانی صریح دریافتش را از خدا این‌طور می‌آورد: «وقتی از کنارش می‌گذریم، صدای قهقهه‌هاش را می‌شنویم... آن دنیا، با همین خنده آغاز می‌شود.»
نشانه‌های دریافت‌ دیگرگون این نویسنده فرانسوی از مفاهیم معنوی و غیریتی‌اش از قرائت‌های متداول مسیحی در آثارش زیادند. مثلا در «رستاخیز» از اینکه خدا را هر جایی جز نزد متکلمان و مبلغان مسیحیت یافته است، می‌نویسد؛ آن‌هم در آمیخته با تخیلی که در عین سادگی، ژرف، خلاق و خود مولد اندیشه است: «من خدا را در قمقمه آب یافته‌ام، در عطر یک گل، در خلوص برخی کتاب‌ها و حتی نزد بی‌دینان اما تقریبا هیچگاه او را نزد آنانی که کارشان سخن گفتن از اوست، نیافتم!»
او از راه این قرائت معنوی متفاوت و در میان گذاشتن آن با خواننده، نویسنده محبوب طیف وسیعی از علاقه‌مندان به ادبیات داستانی در زبان‌های مختلف دنیا شد.
نگاه ایدئالیستی بوبن - اگر بتوان او را به این صفت متصف کرد- او را از قاطبه نویسندگان قرن بیستم و به‌طور کلی از نگاه غالب ادبیات مدرنیستی جدا می‌کند. او برخلاف این دریافت تقریبا مشترک بین بسیاری از نویسندگان مدرن که ادبیات قرار نیست به پوچی زندگی معنا ببخشد، اتفاقا در ادبیات کارکردی درمانی می‌جست. به بیان دیگر ادبیات برای بوبن نه همچون متنی به مثابه هستی که خود هدف باشد، بلکه وسیله‌ای بود برای کاهش دشواری‌های زندگی انسان! و البته ابزاری که انسان با مدد جستن از آن بتواند فضایل اخلاقی را در خود بپروراند و مثلا به «دیگری» کمک کند. او مدام در حال پیشنهاد دادن برای مقابله با دشواری‌هاست. نویسنده‌ای که آشکارا ندای مقاومت در برابر سختی‌های زندگی سر می‌دهد؛ او در این پیشنهاد البته یادآور می‌شود که اهمیت نه در پیروز شدن در مقاومت که در نفس مقاومت است. بوبن سعی دارد به خواننده‌اش کمک کند تا در هر چیز راه‌های یافتن شادمانی را بیابد. حتی در چیزهایی که به ظاهر سبب ناخرسندی و یأسند. او برای رسیدن به آرامشی که پیش‌نیاز مهارت شادمانی مستمر است، راه‌های خودش را دارد و «خواندن» یکی از آن راه‌هاست. او برای اینکه جایگاه کتاب و مطالعه را در زندگی خود نشان دهد و از این راه شوق خواننده را برای آزمودن این راه برانگیزد، به بیان طناز خاص خود یادآور می‌شود که «من بیشتر از تعداد بطری‌های خالی یک دایم‌الخمر، کتاب خوانده‌ام.» او نویسنده را در حکم عاملی برای بازکردن گره‌های کور در نظر می‌آورد. چنان‌‌که حتی تجسم نوشتن برای او، دری بود که راه‌های عبورناپذیر را قابل‌عبور می‌کرد: «نوشتن، ترسیم یک در روی دیواری غیرقابل‌عبور و بعد باز کردن آن است.» بیشتر آثار کریستین بوبن، روایت‌هایی هستند از کودکی، عشق و تنهایی که نشان می‌دهد او به این درونمایه‌ها بسیار علاقه‌مند بوده است. او از رهگذر این مضامین راه به آثاری عاشقانه می‌برد. در واقع این مضامین برای او در حکم ترسیم‌کنندگان مسیری هستند که او با پیمودن آنها به معنایی که جست‌وجو می‌کرد، برسد. ویژگی دیگر آثار او که البته از شاعری‌اش سرچشمه می‌گیرد، توجه ویژه‌اش به کلام و لحن است. با همه اندیشه‌ورزی آثار او و با همه واکاوی مفهوم عشق در روایت‌‌های داستانی‌اش، همواره به وجه سرایندگی و پیوندش با شعر به عنوان خصلتی پایدار در آثارش شناخته می‌شود. در ایران نیمه اول دهه هفتاد، ترجمه پیروز سیار از «ستایش هیچ» کریستین بوبن بود که این نویسنده را به خوانندگان فارسی‌زبان شناساند. مترجمی که بعد از آن آثار دیگری از بوبن را نیز به فارسی برگرداند که از آن میان می‌توان به «فرسودگی»، «رفیق اعلی»، «نور جهان»، «بیهوده» و... اشاره کرد. بیش از نصف آثار بوبن به فارسی ترجمه شده و استقبال از این کتاب‌ها چنان بوده که بعضی از آنها بیش از یک مترجم دارند.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/394702/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

صدور نخستین برات الکترونیکی تامین مالی زنجیره تولید توسط شبکه بانکی

روز «سنه» برابر با 6 اردیبهشت

دگر ما را چه مینامند، اگر حیدر بشر باشد؟!

حملات بی‌امان بیش از 20 خدنگ به مار پیتون

خرافات عجیب ایرانیان دوران قاجار؛ از ناخن هدهد تا آش مخصوص شاه برای جلوگیری از وبا

غول باستانی که کوسه‌های سفید امروزی را کوتوله می‌کند!

سروده علیرضا قزوه در استقبال از غزل رهبر معظم انقلاب

میرسلیم: رئیسی در فرصت باقی‌مانده تدبیر مناسبی نیندیشد، همه ما ضرر می‌بینیم

قالیباف: بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز برنامه ندهد، مجلس برنامه می‌دهد

نوه امام خمینی: اندیشه‌های امام به‌طور هدفمند تحریف می‌شود

هشدار روسیه در مورد استقرار تاسیسات هسته‌ای ناتو در لهستان

حماس: از خواسته‌های خود کوتاه نخواهیم آمد

جزئیات تخصیص ارز 28500 تومانی

طلای 18عیار پایین آمد؛ بازگشت دلار به کانال 63 هزار تومان

بچه‌های آفریقایی را از چه می‌ترسانید؟

نمونه‌ ای از کلمات روسی که وارد فارسی شده و ما استفاده می‌کنیم

4 گوشه دنیا/ بازگشت آخرین پادشاه مصر پس از 72سال غیبت

واعظ آشتیانی: رأی مردم آمریکا در انتخابات نمایشی است

گنجی: توماج صالحی حتما اعدام نمی‌شود

امام جمعه سابق جوانرود درگذشت؛ علت استعفای سال گذشته او چه بود؟

معاون پارلمانی رئیسی: دستگاه‌ها باید به وظایف روشن و بی‍ّن خود درباره حجاب عمل کنند

تشکر وزیر دفاع از مجلس بابت تصویب تشکیل سازمان «سپند»

پاپ فرانسیس: جنگ غزه و اوکراین را متوقف کنید

بخشی از آثار ویرانی های ارتش اشغالگر در شهر خان یونس

مسکو: فرمول زلنسکی برای صلح، درگیری را طولانی‌تر می‌کند

افسر اسرائیلی هدف تک‌تیرانداز مقاومت فلسطین

رازهای جالبی از تایتانیک که شاید هرگز درباره‌اش نشنیده باشید

فرآیند تولید دیگ و ماهیتابه با قوطی فلزی نوشابه توسط کارگران پاکستانی

زیبایی پارک هینویاما در ژاپن

3 فضانورد چینی امروز راهی ایستگاه فضایی‌شان می‌شوند

نمادی از فرهنگ پهلوانی در «پهلوان و فیل»

نماینده ویژه پاکستان: ایران و چین شرکای معتمد ما هستند

دستور کار جلسات مجلس در هفته آینده اعلام شد

نماینده مجلس: مماشاتی که با بی‌حجابی صورت گرفت، کار را برای مقابله با بی‌حیایی سخت‌تر کرد

شورای وحدت چند نماینده در مجلس دوازدهم دارد؟

فرمانده کل ارتش: ایران هر کجای رژیم صهیونیستی را لازم باشد و بخواهد موشک می‌زند

واعظی: آنچه رئیسی می‌گوید با آمار‌های دو هفته قبل یا دو هفته بعد اعضای دولت فرق دارد

نظامیان فرانسوی کنار اوکراین علیه روسیه می‌جنگند

پاسخ موشکی حزب‌الله به حملات صهیونیست‌ها به جنوب لبنان

مادورو: کشورهای ائتلاف بولیواری خواهان جهان چندقطبی هستند

دولت بایدن نسبت به «پیروزی اوکراین» مطمئن نیست

دنیای اقتصاد: در سال 1403 نه منتظر کاهش قیمت ارز باشید، نه کاهش نرخ تورم

غفلت از سرکشی به خانواده های شهدا پذیرفتنی نیست

تکنیک حیرت‌انگیز یک عنکبوت برای شکار یک مورچه بزرگ در حال حرکت!

گوناگون/ ماجرای طعم شیرین آخرین دعای کمیل شهید زین الدین

کل کل اتوبوس مسافربری و یک پژو که منجر به تصادفی شدید شد!

پناهگاه فیل ها در کنیا

مخترع ایرانی مدال برنز نمایشگاه اختراعات ژنو 2024 را کسب کرد

تصاویری خیره‌کننده از «ماه صورتی» در سراسر جهان

رمان جدید اکبر والایی چاپ شد/«بر فراز کشتزار» در بازار نشر