ایران پرسمان

آخرين مطالب

سرمقاله فرهیختگان/ چرا پول نقد کم است؟ اقتصاد روز

سرمقاله فرهیختگان/ چرا پول نقد کم است؟
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - فرهیختگان / « چرا پول نقد کم است؟ » عنوان یادداشت روزنامه فرهیختگان به قلم مرتضی عبدالحسینی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
نمی‌دانم شما هم در روز‌های اخیر چقدر دنبال پول نقد و دریافت وجه از دستگاه عابربانک دویده‌اید و به در بسته خورده‌اید؟ مثلا پیش آمده که از تاکسی پیاده شوید و پول درشتی به راننده تاکسی بدهید، یقینا اگر راننده از شما بخواهد که پول را خرد‌تر کنید، باید چندین خیابان را بالا و پایین کنید تا مغازه‌دار یا دستگاه عابری را پیدا کنید که بتواند به‌عنوان مثال چند عدد 10 هزار تومانی را به شما بدهد. پر واضح است پول نقدی که در اقتصاد و خیابان‌ها می‌چرخد کمتر از قبل شده و با اینکه بسیاری از معاملات، الکترونیکی یا با استفاده از کارت‌های اعتباری انجام می‌شود اما نیاز‌های حداقلی به پول نقد هم بر طرف نمی‌شود و عموما افراد در مراجعه به بانک یا عابربانک‌ها به در بسته می‌خورند. به‌طور کلی آنچه که از مشاهدات میدانی و صحبت‌های باجه‌داران بانکی برمی‌آید، در حال حاضر در اکثر اوقات روز، عابر‌ بانک‌ها خالی از پول نقد است و شما باید یا خیلی خوش‌شانس یا خیلی سحرخیز باشید تا به‌عنوان نفر اولی که به دستگاه مراجعه می‌کند نهایتا 200 هزار تومان از آن دریافت کنید. اضافه بر این اگر شما برای دریافت بخشی از حساب خود به بانک مراجعه کنید، قطعا با پاسخ منفی روبه‌رو می‌شوید و در بهترین حالت می‌توانید هر هفته فقط یک بار آن هم تا یک سقف مشخصی حدودا 5 تا 10 میلیون تومان (در هر بانک متفاوت است) وجه نقد دریافت کنید. 
 آیا این یک بحران است؟ خیر. 
 اما می‌تواند مقدمه یا پتانسیل شکل‌گیری یک بحران به نام «بحران نقدینگی بانک‌ها» باشد. تقریبا اواخر شهریور ماه امسال بود که از لبنان، کشوری که حدودا دو سالی است وارد فاز بحران بدهی شده خبری عجیب مخابره شد. یک گروه مسلح که نام خود را «خشم سپرده‌گذاران» گذاشتند اعلام کردند از این به بعد برای دریافت پول‌های خود به شکل نقد به زور متوسل خواهند شد و هر روز یکی از پنج بانک فعال لبنان را نشانه خواهند رفت. جالب است که حتی نیرو‌ی پلیس نیز برخورد سختی با این گروه نداشت و بیشتر از نظام بانکی درخواست می‌کرد تا حاجت آنان در اعطای پول‌های حساب‌شان به صورت نقد را برآورده سازد. همین یورش سپرده‌گذاران به بانک‌های لبنانی بحران مالی و بانک در این کشور را عمیق‌تر کرده و به از ما نباشد این کشور نیز در باتلاق نااطمینانی گیر کرده است. هرچند اقتصاد ما با اقتصاد لبنان تفاوت‌های اساسی دارد و اساسا در ایران دولت آنقدر بدهی ندارد که در بازپرداخت آنها دچار نکول و ورشکستگی شود (مراقب باشیم که بحث کسری بودجه دولت در اقتصاد ایران با بدهی دولت متفاوت است) اما اگر از تجربه بحران بانکی این کشور درس بگیریم، جای دوری نمی‌رود. البته که در اقتصاد خودمان هم سال 96 با چنین مساله­ای روبه‌رو شدیم اما فقط در چند موسسه کوچک اعتباری و نه بانک‌های بزرگ و عریض و طویل‌مان. در آن سال زمانی که خبری از ورشکستگی چند موسسه اعتباری دست‌به‌دست شد، سپرده‌گذاران آنها با هجوم جمعی برای دریافت حساب‌هایشان به صورت نقد متوجه شدند که این موسسات اصلا آنقدر‌ها هم پولی برای پس دادن سپرده‌ها ندارند و آنجا بود که بحران نقدینگی آن موسسات عیان شد. در اقتصاد کشور هرچند نظام بانکی امن و امان به نظر می‌آید و تصاویری که از لبنان مخابره شد در ایران بسیار بعید است اما در هر حال با توجه به نقدینگی موجود در نظام بانکی و همچنین تمامیت اقتصاد کشور باید مراقب بود.
 فقط 8 درصد دارایی بانک‌ها نقد است
بررسی آخرین صورت‌های مالی 25 بانک مهم و بزرگ کشور نشان می‌دهد که تنها 8 درصد از تمامی دارایی این بانک‌ها به صورت نقد نگهداری شده و مابقی به شکل‌های دیگر دارایی مانند وام‌های پرداختی (وام‌هایی که یک بانک دریافت می‌کند به‌عنوان دارایی آن بانک ثبت و محاسبه می‌شود)، ملک، طلا، ارز و... موجود است و این موضوع یعنی اگر تنها عده‌ کمی از سپرد‌گذاران به هر دلیلی (افزایش نااطمینانی‌ها و ریسک‌ها امنیتی) برای دریافت پول از حساب خود به صورت همزمان به بانک‌ها مراجعه کنند، سیستم بانکی با یک بحران و مشکل جدی روبه‌رو خواهد بود. در پنج بانک ایران زمین، آینده، سرمایه، ملل و بانک کشاورزی نسبت دارایی‌های نقد به کل دارایی‌ها حتی کمتر از 1 درصد هم بوده و در 3 بانک صنعت، معدن و تجارت؛ گردشگری و بانک تجارت نیز این نسبت کمتر از 3 درصد است. هرچند نسبت دارایی‌های نقد به کل دارایی‌ها در نظام‌های بانکی دنیا متجاوز از 20 تا 30 درصد نبوده اما افزایش حتی یک درصدی در این نسبت می‌تواند نقطه امنیت نظام بانکی را چند پله جلو ببرد. بنابراین سیستم بانکی که کلا 8 درصد از دارایی‌های خود را به صورت نقد نگهداری می‌کند، طبیعی است که به‌صورت روزانه و وسیع نمی‌تواند پاسخگوی نیاز مردم به پول نقد باشد. باجه‌داران بانکی اذعان دارند که به صورت روزانه درخواست‌های زیادی به خزانه بانک خود برای دریافت پول نقد می‌فرستند و عموم این درخواست یکی در میان جواب داده می‌شود. دو دو تا چهارتای معمولی هم نشان می‌دهد که چرخه تورمی ایجادشده در کشور، افزایش بیش از حد نقدینگی آن هم با اتکا به شبه‌پول و کاهش جدی ارزش پول ملی باعث شده است تا هم نیاز به پول نقد و معاملات نقدی کم شود و هم خود پول نقد نیز نایاب شود. 
براساس آخرین آمار‌های منتشرشده از سوی بانک مرکزی، مجموع اسکناس و مسکوک موجود در اقتصاد ایران کمتر از 90 هزار میلیارد تومان بوده که این رقم حتی نیم درصد از کل نقدینگی کشور را نیز شامل نمی‌شود. بنابراین درمجموع اسکناس و مسکوک موجود در اقتصاد در مقایسه با نقدینگی بسیار پایین بوده و بخش اعظمی از این اسکناس و مسکوک در اختیار بانک‌هاست و جالب است که با وجود اینها بازهم نظام بانکی ذخایر نقد بسیار پایینی در قیاس با استاندارد‌ها داشته و همه اینها تهدید بالقوه برای نظام بانکی و اقتصاد کشور خواهد بود. پایین بودن این نسبت نقدینگی موجود بانک‌ها به کل دارایی‌های آنها دلیلی بر خلق پول گسترده در نظام بانکی (خلق پول درون‌زا) است و نشان می‌دهد که بخش بزرگی از نقدینگی موجود در اقتصاد به پایه پولی متکی نبوده و یک جریان موازی و قدرتمند‌تر از آن است که درواقع به‌صورت اعداد دیجیتالی و توسط بانک‌ها خلق می‌شود. البته در این چرخه صرفا بانک‌ها مقصر نبوده و به کلی این جریان اقتصاد و شاید گاها تسهیلاتی است که به‌صورت دستوری به بانک‌ها القا می‌شود و ترازنامه آنها را وارد بحران نقدینگی و... می‌کند. 

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/394810/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چرا «کاهش مصرف کالری» در ایران خطرناک است؟

از تاکید مجدد بر ساخت 4 میلیون مسکن تا رشد اقتصادی 6درصدی در گفتگوی زنده رئیسی با مردم

تصاویری جدید از احمدی نژاد در خارج از کشور درحال خوش و بش کردن

توافق بزرگ عربستان و امریکا؛ عربستان هسته‌ای می‌شود؟

راه‌حل معمای امنیت در خاورمیانه

مشرق: چرا آقازاده‌های خاص با فیلیمو همکاری تنگاتنگی دارند؟

زندگی بزرگان/ از رتبه اول کنکور پزشکی تا شهادت برای فتح خرمشهر

وای به حال روزی که ...

شرکت SpaceX از لباس فضانوردی جدید خود رونمایی کرد

شب ماند و او دیگر نیامد

گروسی: وزیر خارجه ایران به من گفت آماده تعامل درخصوص اقدامات بسیار ملموس است

رضوانی: برخی‌ها فیگور ریاست مجلس گرفته‌اند اما پاپس‌می‌کشند

گزارش مراسم تجلیل از قهرمانان ورزشی با حضور رئیس‌جمهور؛ 230 میلیارد تومان پاداش داده شد

اسرائیل زیر منگنه پذیرش آتش‌بس

یورش همه‌جانبه ارتش اسرائیل به رفح

فرجام دوئل داغ اصولگرایان

شوک دوم به شانا

سپرهسته‌ای؛ افسانه غرب یا نیاز داخلی؟

یک اقتصاددان: تعریف دولت از مردم آنهایی است که می‌توانند جت شخصی بخرند

الگوی چینی ترک برداشت

فرمانده انتظامی کیش: دی‌جی مجوز ندارد؛ نباید فعالیت غیرقانونی انجام شود

لیست هزینه اجاره‌نشینی در آپارتمان‌های لوکس تهران؛ پاسدارن 140متری، 3 میلیارد و 400 میلیون رهن کامل

فروردین خاموش مسکن تهران

کشیدن قطار توسط ورزشکار روس

تصاویری از سیل هولناک در مکه

نماهنگ «مثل ستاره‌» با نوای حاج عبدالرضا هلالی

دیگر نیازی به نمونه خون نیست/ ابداع فناوری سنجش اکسیژن در تنفس

دکلمه خوانی زیبا با صدای خسرو شکیبایی

بنشین! مرو!

عکسی متفاوت از عزاداری زینب سلیمانی در یک مراسم

خبرنگار به افق فلسطین: همه مسیرها به سمت غزه بسته است و اسرائیل اصرار بر سخت‌تر کردن شرایط دارد

روایت تکان‌دهنده نامزد انتخابات مجلس از مافیای قطعه‌ساز

اعتراف مقام آمریکایی درباره ایران به روایت جانشین فرمانده سپاه

ایروانی: هیچ‌یک از گروه‌های مقاومت در اقدام مشروع ایران علیه اسرائیل دخیل نبودند

نگرانی آمریکا از درآمدزایی ایران در جنوب شرق آسیا

رئیسی: موشک، جواب موشک است

گزارش اختصاصی «به افق فلسطین» از رفح؛ آوارگان فلسطینی: اسرائیل دروغ می‌گوید، هیچ جا امن نیست

حماس: نتانیاهو در «رفح» به دنبال پیروزی خیالی است

معترضان اسرائیلی به ادامه جنگ، یک بزرگراه را در تل‌آویو بستند

بمباران محله الجنیه در شرق رفح

چاقوکشی در چین 23 کشته و زخمی برجای گذاشت

اخراج سرباز اسرائیلی از دانشگاه جورج واشنگتن

اعتراضات دانشجویی ضد رژیم صهیونیستی در سراسر دنیا

رئیسی «قانون تأمین مالی تولید و زیرساخت‌ها» را ابلاغ کرد

بازدید از کیفیت خانه‌های طرح نهضت ملی مسکن

با خرید 100 خودرو هم مشمول مالیات بر عایدی سرمایه نمی‌شوید!

وزیر صمت: تنوع نرخ ارز ام‌الفساد است

شیوه به آب انداختن کشتی‌های بزرگ‌

ترن هوایی عجیب، هیجان انگیز و ترسناک!

داستانک/ گاهی باید آهسته‌تر قدم برداریم...