ایران پرسمان

آخرين مطالب

صادرات ایران در پایین‌ترین سطح 1401 اقتصاد روز

صادرات ایران در پایین‌ترین سطح 1401
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - اعتماد /متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و بازنشر آن در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
شوک قیمتی دلار، واردات به ایران را گران‌تر کرد
جدیدترین آمار گمرک ایران نشان می‌دهد، شکاف بین صادرات و واردات کماکان به نفع واردات است. به تعبیر دیگر تراز تجاری کشور برمبنای آمار تجمیعی ماهانه، برای ششمین ماه متوالی منفی بماند. بعد از اینکه تراز تجاری در بهار 1401 رکورد سه پیروزی متوالی را برای صادرات در مقابل واردات رقم زد؛ تجارت ایران دچار ناترازی شد که کماکان ادامه دارد. براساس داده‌های 9 ماهه ابتدای سال جاری، تراز تجاری (که از تفاضل صادرات و واردات به دست می‌آید) به منفی 6 میلیارد و 369 میلیون دلار رسیده است. در مقطع مورد بررسی ارزش واردات 42 میلیارد و 610میلیون دلار گزارش شده، این درحالی است که میزان صادرات ایران 36 میلیارد و 240 میلیون دلار ثبت شده است. مرور تجارت کشور نشان می‌دهد، ایران در مقطع کنونی حتی نتوانسته از موضوع افت ارزش ریال در مقابل ارزهای خارجی بهره ببرد. این درحالی است که کشور ترکیه با بهره‌گیری از افت لیر توانست به خوبی به نفع افزایش صادرات بهره ببرد. به‌طوری‌که در ماه‌های ژانویه تا اکتبر 2022 طبق داده‌های موجود همزمان با افت شدید لیر، صادرات این کشور هم رشد کرد. در مقابل تقریبا در همین دوره زمانی یعنی در فاصله دی سال گذشته تا آبان امسال در کنار کاهش شدید ارزش پول ملی در ایران، صادرات نیز افت کرده است. در این بازه دلار از حدود 27 هزار تومان به 35 هزار تومان رسید. اما طبق اعلام معاونت بررسی‌های اقتصادی اتاق بازرگانی تهران، در مقابل صادرات غیرنفتی ایران روند کاهشی را طی کرد. به‌طوری‌که اگرچه در مقاطعی صادرات ایران به بیش از 55 میلیارد دلار رسیده بوده، در آبان به کمتر از 40 میلیارد دلار رسید. در همین مقطع هم ایران برخی از بازارهای بزرگ هدف را از دست داده است. چندی پیش احمدرضا فرشچیان عضو هیات نمایندگان اتاق تهران اعلام کرده بود، ایران بازارهای درجه یک و درجه دو صادراتی‌اش را از دست داده است. او پیش‌بینی می‌کند با ادامه روند کنونی ایران تمامی بازارهای هدف خود را از دست خواهد داد. اکثر فعالان اقتصادی قوانین و مقررات دست وپاگیر صادرات را سدی در مقابل صادرات می‌خوانند. گذشته از اینکه روند تولید کماکان در راستای صادرات نیست و کیفیت برخی از کالاهای ایرانی به ویژه محصولات کشاورزی با استانداردهای کشورهای هدف انطباق ندارد؛ به همین دلیل هم در این مقطع بارها خبر از بازگشت محموله‌های ایرانی از کشورهای هدف رسید. در این بین برخی کارشناسان معتقدند توان تولید نیز درحد پوشش بازارهای صادراتی نیست. گذشته از اینکه مشکلات ناشی از نقل‌وانتقال تاریخی پول در کنار چالش‌های حمل‌ونقل کالا موثر بوده است. این مشکلات را به اضافه تحریم قرار دهیم، می‌توان به این نتیجه رسید که سیاست‌های غلط کلان اقتصادی و بین‌المللی چقدر در توقف رشد صادرات غیر نفتی یا افت آن موثر بوده است. رویه‌ای که ابراهیم رییسی در بدو ورودش به پاستور وعده داد ه بود، تغییر کند. اما شرایط برای صادر‌کنندگان بیش از پیش سخت شده است. 
رقابت صادرات و واردات
براساس داده‌های اعلام شده از سوی گمرک در آخرین ماه از فصل پاییز، ارزش کالای صادراتی ایران 36 میلیارد و 240 میلیون دلار است. این رقم در پایان آبان‌ماه برابر با 32 میلیارد و 370 میلیون دلار بود. به تعبیر دیگر ارزش کالای صادراتی در نهمین‌ماه سال جاری نسبت به ماه ماقبل خود رشدی حدود 12 درصدی داشته است. در آبان ماه سال جاری، ارزش کالای صادراتی برابر با 32 میلیارد و 370 میلیون دلار بوده است. این داده‌ها همچنین نشان می‌دهد که در این مقطع صادرات ایران به لحاظ وزنی هم رشد را تجربه کرده است، به‌طوری‌که در نهمین ماه سال جاری مجموع کالای صادر شده 79 میلیون و 940 هزار تن است. این رقم برای هشتمین ماه سال جاری 70 میلیون و 400 هزار تن ثبت شده بود. با این شرایط می‌توان گفت حجم صادرات کشور در مدت زمان مورد بررسی رشد 13.5 درصدی را ثبت کرده است. در مقابل بررسی روند واردات کالا در 9 ماهه سال جاری نسبت به سال گذشته نشان می‌دهد ارزش واردات نیز در این ماه بالغ بر 42 میلیارد دلار است. به تعبیر دیگر با شوک قیمتی در ارزهای خارجی، ارزش کالاهای وارداتی رشدی 14.7 درصدی داشته است. در این مقطع ارزش واردات کشور 42 میلیارد و 610میلیون دلار بوده است. این رقم در هشت ماه سال جاری برابر با 37 میلیارد و 120 میلیون دلار گزارش شده بود. اما به لحاظ وزنی مجموع کالاهای وارد شده در 9 ماهه منتهی به آذر برابر با 26 میلیون و 850 هزار تن بوده، این در حالی است که در هشت‌ماهه نخست امسال، وزن کالاهای وارداتی 26 میلیون و 850 هزار تن ثبت شده که با این شرایط به لحاظ وزنی در مدت زمان مورد بررسی شاهد رشد نزدیک به 15 درصدی وزن کالاهای وارداتی بوده‌ایم. براساس ارزیابی صورت‌گرفته در این مدت ارزش کالای صادراتی که شامل صادرات قطعی کالاهای غیرنفتی به استثنای نفت خام، نفت کوره و نفت سفید و همچنین بدون صادرات از محل تجارت چمدانی بوده برابر با 36 میلیارد و 240 میلیون دلار است که براساس داده‌های اعلام‌شده می‌توان گفت ارزش دلاری کالاهای صادراتی نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش 3.82 درصدی را ثبت کرده است. از سوی دیگر متوسط ارزش گمرکی هر تن کالای صادراتی در نه‌ماهه سال جاری، 453 دلار بوده که نسبت به 379 دلار به ازای هر تن طی نه ماهه سال گذشته، 19.52 درصد رشد داشته است. همچنین میزان واردات کشور در این مدت، با کاهشی 11.39 درصدی در وزن و افزایشی 14.19 درصدی در ارزش دلاری در مقایسه با مدت مشابه سال قبل به ارقام 26، 849 هزار تن و 42 میلیارد و 609 میلیون دلار رسیده است. در این مدت، متوسط ارزش گمرکی هر تن کالای وارداتی هزار و 587 دلار بوده که نسبت به هزار و 224 دلار در هر تن، طی نه ماهه سال 1400 رشدی 29.66 درصدی را نشان می‌دهد.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/400860/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

برق اتمی نیروگاه بوشهر به مدار می‌آید

وقتی سیب را به جای موز قالب می‌کنند!؛ واردات موز با مجوز سیب

قیمت نجومی گیلاس نوبرانه

سازمان غذا و دارو از اصلاح قیمت داروها خبر داد

پولدارها 29 برابر فقرا یارانه انرژی می‌گیرند

اجاره بها در تهران؛ مطالبه حداقل 20 تا 100 درصدی افزایش اجاره بها در مقایسه با سال گذشته را نشان می‌دهد

تفاوت عجیب قیمت آرد آزاد و یارانه‌ای

قیمت خودروهای گروه بهمن

اعتراض خریداران به تغییر قیمت در قراردادهای قطعی خودرو

پیش‌بینی بورس چهارشنبه 24 اردیبهشت 1404

طبیعت زیبای روستای شب‌کلا در مازندران

ایده تحسین برانگیز شاطر ژیمناستیک کار در انداختن نان به تنور

تفاوت ترافیک در شانگهای چین و تهران؛ با صدای بلند گوش بدید

نبرد شیر با کفتارها

4 گوشه دنیا/ پاکت سیگار معمای قتل 50 ساله را حل کرد

طعمه شدن عقاب برای گروه شیرها

ببنید بچه جغدهای باهوش با تقلید صدای مار زنگی چطور گورکن را فراری دادند

دوستی عجیب و باور نکردنی یک گاو با مار سیاه

مار در حال دزدیدن ماهی

میزان فروش نمایشگاه کتاب به 285 میلیارد تومان رسید

بازدید رئیس جهاددانشگاهی از سی‌وششمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران

قالیباف عازم جاکارتا شد

دهنوی: گزارش هیات‌عالی نظارت از میزان تحقق سیاست‌های کلی جمعیت به رهبر انقلاب تقدیم می‌شود

اسلامی: دستاوردهای صنعت هسته‌ای قابل معامله و مذاکره نیست

سردار فدوی: می‌بایست از اشتباه محاسباتی شیطان بزرگ با اقدامات خودمان جلوگیری کنیم

از ماجرای شکنجه یک زندانی تا ادعای هدیه گران قیمت وزیر امور خارجه ایران به نماینده آمریکا

پاسخ رییس بنیاد ایران شناسی به ادعای ترامپ در مورد خلیج فارس

تأکید اردوغان بر کمک آنکارا برای توقف جنگ اوکراین

ترامپ بایدن شد؛ سردرگمی رئیس جمهور آمریکا در پیدا کردن مسیر!

گزارشی از چرایی توقف حملات آمریکا به یمن

مکرون و کوکایین؛ رسوایی یا شایعه‌سازی؟

11 بانک روسی از کارت‌های ایرانی پشتیبانی می‌کنند، رونمایی از شبکه شتاب ایران و میر روسیه

وزیر نیرو: سدها خالیست؛ چرا علما فکری نمی‌کنند؟

گزارش رئیس مرکز بهبود محیط کسب و کار از برخورد با مسئولان متخلف

رقم عجیب زیان صنعت کشور از قطعی برق؛ بیش از 20 میلیارد دلار

نشست هم‌اندیشی کارشناسان حوزه آموزش شاهد و ایثارگر گلستان با حضور مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان

دیدار چهره به چهره مدیر کل بنیاد مازندران با جامعه ایثارگری قائمشهر

برگزاری نخستین همایش بین‌المللی مصدومین شیمیایی با تأکید بر دیپلماسی ایثار و حمایت وزارت امور خارجه

وجود شیر گرسنه در کمپ توریست ها

نبرد خونین شیر و ببر

خلاقیت تحسین برانگیز ماهی فروش اهوازی در بازار جنوب

فرار پنگوئن ها در برخورد امواج اقیانوس

مار در حال دزدین ماهی

دشت زیبای ریواس!

شفق قطبی روی سیاره مشتری زیباتر از زمین

حضور بقائی در نمایشگاه کتاب تهران

بقائی: می‌دانیم چه تدابیری در مذاکرات اتخاذ کنیم تا تجربه تلخ گذشته تکرار نشود

ترامپ در ریاض؛ از قرارداد سنگین تسلیحاتی تا ادامه گنده‌گویی‌ها درباره ایران و خلیج فارس

قالیباف: اجلاس بین‌المجالس اسلامی فرصت مناسبی برای رسیدگی به موضوع غزه است

سی‌ان‌ان: تغییر نام خلیج فارس از سوی ترامپ لغو شد