ایران پرسمان - ایرنا / معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی کاهش نرخ مشارکت اقتصادی را نگران کننده دانست و گفت: حدود 57 درصد بازار کار ایران از مشاغل غیررسمی تشکیل شده است که فاقد بیمههای اجتماعی و مزایای قانونی هستند.
سید مالک حسینی روز شنبه در گفتوگویی با تشریح وضعیت اقتصادی و بازار کار ایران، به دغدغههای جدی در حوزه نرخ مشارکت اقتصادی، چالش مشاغل غیررسمی، و ضرورت اصلاحات بنیادین در ساختار بازار کار کشور پرداخت.
وی اظهار کرد: کاهش نرخ بیکاری نمیتواند تنها معیار موفقیت باشد، بلکه باید فضای کسبوکار توانمند شود و افزایش مشارکت اقتصادی در اولویت قرار گیرد.
وی با اشاره به آمارهای مرکز آمار ایران، اعلام کرد: نرخ بیکاری کشور در سال 1403 به 7.6 درصد رسیده با این حال، کاهش نرخ مشارکت اقتصادی نگرانیهایی جدی ایجاد کرده است؛ زیرا بسیاری از نیروهای کار، بنا به شرایط اقتصادی، امید به یافتن شغل را از دست دادهاند.
حسینی تاکید کرد که ایران با نرخ مشارکت 41 درصدی، فاصله زیادی با میانگین جهانی(60 درصد) دارد. این موضوع نشاندهنده خروج بخش عمدهای از نیروی کار از بازار است.
مشاغل غیررسمی، چالش بزرگ بازار کار
معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با ارائه آماری درباره سهم مشاغل غیررسمی، اظهار کرد: 56 تا 57 درصد بازار کار ایران از مشاغل غیررسمی تشکیل شده است که نیروهای کار فعال در این حوزه فاقد بیمههای اجتماعی و مزایای قانونی هستند.
حسینی ادامه داد: از 24 میلیون شاغل در کشور نیز، نزدیک به 30 درصد تحت پوشش بیمه نیستند و این موضوع نیازمند برنامهریزی دقیق و اقدام فوری است.
برنامهریزی برای کاهش سهم بازار کار غیررسمی
حسینی در ادامه به مصوبه هیات دولت مبنی بر بیمه فعالان سکوهای(پلتفرم) حملونقل اشاره کرد و گفت: این مصوبه گام مهمی در حمایت از نیروی کار مشاغل غیررسمی است که بیش از 6 میلیون نفر را شامل میشود. اما هنوز 2 میلیون نفر از این افراد کاملاً فاقد پوشش بیمه هستند.
وی بر لزوم تقویت نظام آموزش مهارتی به منظور افزایش کیفیت نیروی کار تاکید و اضافه کرد: طرحهایی نظیر «طرح همنوا» که همکاری میان سازمان فنی و حرفهای و آموزش و پرورش را ممکن میسازد، میتواند به آموزش نیروی کار ماهر کمک کند.
حسینی ادامه داد: 200 مرکز آموزشی شناسایی شدهاند که امکان سرمایهگذاری در آموزش نیروی کار را دارند و این تحول میتواند اثرات مثبتی بر کیفیت بازار کار داشته باشد.
به گفته وی، بازار کار ایران طی 12 سال گذشته تنها توانسته است سالانه حدود 340 هزار شغل ایجاد کند؛ رقمی که با توجه به نیاز اقتصادی کشور برای توسعه پایدار کافی نیست.
حسینی تصریح کرد: ما برای ایجاد یک میلیون شغل پایدار در سال، نیازمند رشد اقتصادی سالانه هشت درصد هستیم و بدون گسترش کیک اقتصادی، نمیتوان انتظار تحول جدی در بازار کار را داشت.
معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی بر اهمیت حمایت از نیروی کار و تقویت زیرساختهای لازم جهت ایجاد اشتغال پایدار تاکید کرد و گفت: بهبود بازار کار در گرو اصلاح ساختاری، حمایت قانونی از نیروی کار و توسعه نظام آموزش و مهارت در کشور است. تنها از این طریق میتوان شاخصهای اقتصادی را بهبود بخشید و انتظارات جامعه را برآورده کرد.
بازار
![]()
http://www.PorsemanNews.ir/Fa/News/1247571/مشاغل-غیر-رسمی-حدود-57-درصد-بازار-کار-ایران-را-تشکیل-میدهد