ایران پرسمان
نتیجه مذاکرات هسته ای ایران چیست؟
پنجشنبه 4 آذر 1400 - 10:52:35
ایران پرسمان - آخرین خبر / متن پیش رو در الجزیره منتشر شده و بازنشر آن در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست.
به گزارش الجزیره، تحلیلگران می گویند که دور جدید مذاکرات بعید به نظر می رسد که پیشرفتی به همراه داشته باشد، اما وضعیت دولت جدید ایران را روشن خواهد کرد.
الجزیره به نقل از واشنگتن نوشت: «مذاکرات غیرمستقیم بین ایران و ایالات متحده برای احیای توافق هسته ای قرار است هفته آینده پس از وقفه طولانی که چشم انداز احیای این توافق تاریخی را در هاله ای از ابهام قرار داد، از سر گرفته شود»اما به گفته کارشناسان، این واقعیت که ایران با بازگشت به میز مذاکره در پایتخت اتریش موافقت کرده است، نشانه خوشایندی برای دیپلماسی است. گروه‌های سیاسی از بایدن خواسته‌اند تا پیش از آغاز مذاکرات «حسن نیت» خود را در قبال ایران نشان دهد، مانند آزاد کردن برخی از دارایی‌های ایران که تحت تحریم‌های آمریکا است.
با این حال، علیرغم اینکه کارشناسان سیاست «فشار حداکثری» رئیس جمهور پیشین آمریکا دونالد ترامپ علیه ایران را شکست خورده می‌دانند، دولت بایدن به اجرای تحریم‌های دوران ترامپ و در عین حال اعمال تحریم‌های جدید خود ادامه داده است. ترامپ در سال 2018 از توافق هسته ای چندجانبه که به طور رسمی به عنوان برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) شناخته می شود، خارج شد. بایدن متعهد شده بود که آن را بازگرداند و تاکید کرد که دیپلماسی بهترین گزینه برای مهار برنامه هسته ای ایران است.

ایران پرسمان


در همین حال، ایران برنامه هسته‌ای خود را تشدید کرده است که با برجام مهار شده بود. این کشور در حال غنی سازی اورانیوم 60 درصدی در مقابل 3.67 درصدی است که در توافقنامه مجاز است. همچنین از سانتریفیوژهای پیشرفته تری استفاده می کند. الجزیره نوشت؛ مقامات ایرانی تاکید کرده‌اند که نقض برجام توسط کشورشان در واکنش به تحریم‌های آمریکاست و ایران برخلاف آمریکا همچنان یکی از طرف‌های این توافق است. آنها گفته اند واشنگتن به عنوان طرفی که این پیمان را رها کرده است، باید همه تحریم ها را لغو کند.
علی باقری کنی، معاون امور خارجه ایران که در وین تیم مذاکره کننده را رهبری خواهد کرد، اوایل این هفته به الجزیره گفت: «تا زمانی که طرف ناقض توافق، در عمل پایبندی خود به برجام را نشان ندهد، دلیلی وجود ندارد که ایران از حقوق و حقوقی که در این توافق تضمین شده است صرف نظر کند».
عضو غیر مقیم اندیشکده شورای آتلانتیک نیز گفت که بایدن با شروع نکردن زودتر مذاکرات "یک فرصت طلایی" را از دست داد - اما یافتن یک توافق قابل اجرا هنوز امکان پذیر است. او پیشنهاد کرد که بر روی توافق موقتی که منجر به کاهش برخی تحریم‌های آمریکا و توقف پیشرفت‌های هسته‌ای ایران شود، کار شود. الجزیره در ادامه به نقل از کارشناسان خارجی نوشت «نمی توان واقعاً دانش و تجربه ای را که ایرانی ها به دست آورده اند از بین برد».
در این بین، دولت بایدن به دنبال همسویی موضع خود با سه کشور اروپایی امضاکننده این توافق، موسوم به E3 - آلمان، بریتانیا و فرانسه است. با این حال، از سرگیری مذاکرات وین در حالی رخ می دهد که آمریکا از داخل هم دچار مشکل است. دولت بایدن از کنگره می‌خواهد تا برنامه 1.75 تریلیون دلاری هزینه‌های اجتماعی را پیش از انتخابات میان‌دوره‌ای سال آینده تصویب کند، در حالی که با افزایش تورم و افزایش موارد ابتلا به کرونا نیز تلاش می کند.در زمینه سیاست خارجی، بایدن هنوز با پیامدهای خروج بد خود از افغانستان که باعث شد برخی از جمهوری خواهان خواستار استعفای او شوند، دست و پنجه نرم می کند.

ایران پرسمان


براساس نظرسنجی؛ برجام نیز هنوز از حمایت مردم آمریکا برخوردار است. این توافق را می توان از طریق اقدامات اجرایی بازگرداند، اما نیاز به سرمایه سیاسی از رئیس جمهور دارد، که حزب دموکرات او اکثریت کمی در سنا و مجلس نمایندگان دارد. هر گونه امتیازی که ایالات متحده به ایران بدهد احتمالاً در داخل باعث انتقاد خواهد شد.

http://www.PorsemanNews.ir/Fa/News/345253/نتیجه-مذاکرات-هسته-ای-ایران-چیست؟
بستن   چاپ