ایران پرسمان
کشف اجزای کلیدی حیات بر روی شهاب‌سنگ‌ها
چهارشنبه 4 خرداد 1401 - 20:43:06
ایران پرسمان - مجله ایلیاد / محققین با استفاده از بهترین روش‌های تحلیلی توانسته‌اند اجزای کلیدی دی‌اِن‌ای و آر‌اِن‌ای شامل جفت‌های پایه‌ای استاندارد، مانند آدنین، گوانیم و سیتوسین و جفت‌های غیراستاندارد، مانند ایزوگوانین و ایزوسیتوسین را در سه شهاب‌سنگ کربنی به نام‌های «مورکیسون»، «مورای» و «تاگیش» کشف کنند.
برای اینکه دی‌اِن‌ای و آر‌اِن‌ای ساخته شوند، دو نوع از عناصر سازنده‌ی پایه‌ای که هسته‌پایه نیز نامیده می‌شوند مورد نیاز است. این هسته‌پایه‌ها شامل سیتوسین، اوراسیل، تیمین و پورین‌هایی مانند گوانین و آدنین هستند. تا کنون تنها پورین و اوراسیل بر روی شهاب‌سنگ‌ها شناسایی شده بودند. با این حال، اکنون دانشمندان دانشگاه هوکایدوی ژاپن توانسته‌اند دو هسته‌پایه‌ی جدید را نیز بر روی شهاب‌سنگ‌ها کشف کنند.
دانشمندان در مطالعات گذشته اثبات کرده بودند که ترکیباتی مانند پورین‌ها و پایرامیدین‌ها امکان تولید شدن در محیط‌های غیر از زمین را دارند، بنابراین می‌توان انتظار داشت که در شهاب‌سنگ‌ها گونه‌های مختلفی از این مولکول‌های آلی کشف شوند.
در واقع با کشف ترکیبات جدید بر روی شهاب‌سنگ‌ها، اکنون می‌توان گفت که مجموعه‌ی کامل عناصر شکل دهنده‌ی حیات امکان وجود بر روی زمین را در زمان شکل‌گیری حیات بر روی آن داشته‌اند.
در کشفیات جدید، مولکول‌های سیتوسین و تیمین بر روی شهاب‌سنگ‌ها کشف شده‌اند و به نظر می‌رسد دلیل این که تا کنون محققین نتوانسته بودند این ترکیبات را کشف کنند به این موضوع برمی‌گردد که این مولکول‌ها ساختاری ظریف دارند و به راحتی تجزیه می‌شوند.
در گذشته دانشمندان برای اینکه مولکول‌های موجود در یک نمونه شهاب‌سنگ را کشف کنند، نمونه‌ی شهاب‌سنگ را پودر می‌کردند و دانه‌های آن‌را درون ظرف سیال داغ قرار می‌دادند تا مولکول‌ها از روی دانه‌ها وارد سیال شوند و سپس آنالیز مولکول‌ها انجام شود. از آنجا که دو مولکول پیش گفته ساختاری ظریف دارند، دانشمندان در ابتدا شک داشتند که بتوانند آن‌ها را به این روش مشاهده کنند. آن‌ها برای اینکه احتمال کشف این مولکول‌ها را بالا ببرند، به جای استفاده از اسید داغ، از آب سرد برای استخراج ترکیبات موجود در دانه‌های شهاب‌سنگ استفاده کردند و همچنین از روش‌های آنالیز حساس‌تری نیز نسبت به گذشته برای شناسایی مولکول‌ها استفاده کردند.
هر چند نتایج این تحقیقات نشان نمی‌دهد که الزاماً شروع حیات بر روی زمین به کمک شهاب‌سنگ‌های فضایی رخ داده است، ولی تکمیل شدن ترکیبات سازنده‌ی حیات در فضا می‌تواند به دانشمندان کمک کند تحقیقات خود در زمینه‌ی شروع حیات بر روی زمین را تکمیل کنند.
اکنون دانشمندان دریافته‌اند که شهاب‌سنگ‌های حاوی قند، ترکیبات پایه‌ای حیات هستند و همین قدم بزرگ و هیجان‌انگیزی است که می‌توان مولکول‌های پایه‌ای حیات را در فضا نیز کشف کرد.
نتایج این مطالعه در مجله‌ی Nature Communications منتشر شده است.

http://www.PorsemanNews.ir/Fa/News/372966/کشف-اجزای-کلیدی-حیات-بر-روی-شهاب‌سنگ‌ها
بستن   چاپ