ایران پرسمان

آخرين مطالب

حق شناس: سیاست خارجی کانون مرکزی رقابت‌های 1400 است سیاست روز

حق شناس: سیاست خارجی کانون مرکزی رقابت‌های 1400 است
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایرنا / داوطلب سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه در انتخابات ریاست جمهوری سال 92، سیاست خارجی موضوع اصلی رقابت ها بود، گفت: نحوه تعامل با جهان کماکان کانون مرکزی رقابت‌های انتخاباتی 1400 خواهد بود.
«محمد جواد حق شناس» امروز دوشنبه با تشریح برنامه‌ها و اهداف خود به سوالات ایرنا پاسخ داد.
وی درباره وضعیت انتخابات در دوره های مختلف بعد از انقلاب گفت: انتخابات در ایران برخلاف روند شناخته شده و معمول و مرسوم در جهان سیاست و به خصوص در کشورهایی که انتخابات و رای مردم در آنها موضوعیت دارد با محدودیت روبه روست. متاسفانه در بیش از چهار دهه گذشته، در هر دوره انتخابات به نسبت انتخابات قبل، شاهد رویکردی واپسگرایانه به رای مردم بوده ایم.
عضو شورای اسلامی شهر تهران و ری و تجریش تصریح کرد: در تمام این سال ها، وزن و سهم رای مردم و بخشی که نماد جمهوریت نظام اسلامی است در هر دوره ضعیف تر و در مقابل، وزن هسته سخت قدرت بیشتر شده است و این با آرمان های رهبران انقلاب و انقلابیون و روح قانون اساسی تفاوت دارد. در تمامی دوره های انتخابات، متاسفانه سهم رای مردم با چالش مواجه شده است و در تمامی دوره های انتخابات ریاست جمهوری، تا زمانی که شورای نگهبان تایید صلاحیت ها را اعلام نکرده، نه مردم نه احزاب و جریانات سیاسی و نه کارشناسان و نخبگان، نمی دانند چه خبر است و این وضعیت جای تاسف دارد. اینکه فضای انتخابات را طوری ببندیم که مردمی که می خواهند زودتر به آگاهی برای انتخاب و قیاس بین نامزدها برسند اینگونه بی خبر گذاشته شوند، موجب تاسف است.
حق شناس در خصوص وضعیت ‌آرایش انتخاباتی اصلاح طلبان نیز گفت: وضعیت چه در فضای اصلاح طلبی و چه در میان اصولگرایان و چه افراد مستقل خوب نیست و شاید وضعیت اصلاح طلبان بهتر از اصولگرایان است زیرا با تشکیل نهاد اجماع ساز یک قدم جلوتر هستند و نامزدهای مربوطه برنامه هایشان را آنجا ارائه کرده اند. در جریان اصلاح طلب، از این بابت وضعیت خوب نیست که نگران فیلترهای شورای نگهبان هستند و نگرانند که همان وضعیت رقابت حداقلی هم به سامان نرسد اما اصولگرایان به هر حال به عنایت شورای نگهبان امیدوارند و ممکن است با برخی فیلترگذاری ها موقعیت برای اصولگرایان سهل الوصول تر شود.
آرایش انتخاباتی اصلاح‌طلبان تحت تاثیر تایید صلاحیت‌هاست
وی در خصوص همکاری اصلاح طلبان شاخص به خصوص اعضای حزب اعتماد ملی با کاندیداهای مختلف ریاست جمهوری نیز گفت: شاهد بودیم که در این دوره از انتخابات، در اقدامی بی سابقه، شورای نگهبان ضابطه جدیدی را بر خلاف شرح وظایفش برای کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری تعیین کرد. این در حالی است که تنها نهاد قانونگذار بر اساس قانون اساسی، مجلس شورای اسلامی است و جای تاسف است که نهادی که باید حافظ قانون اساسی باشد به این قانون پشت کند. آقای رییس جمهوری و معاون پارلمانی رییس جمهوری به خوبی این اقدام شورای نگهبان را نقد کردند و به وزارت کشور ابلاغ کردند که مصوبه شورای نگهبان لازم الاجرا نیست. ضابطه جدید شورای نگهبان محدودیت ها را بیشتر کرد و احزاب اصلاح طلب در سازوکار جدید، بحث اجماع را دنبال کردند و قرار شد که چهل و پنج، شش نفر عضو جبهه اصلاح طلبان، کاندیداها را معرفی کنند تا آنها برنامه هایشان را ارائه کنند.
عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی گفت: این روند طی شد اما از طرف دیگر، این نظر وجود داشت که چون ما نمی دانیم که از درون شورای نگهبان با سازوکارهایی که نامشخص است، چه اتفاقی می افتد و کدام یک از نامزدهای جریان اصلاح طلب امکان خروج از این شورا را دارند. بنابراین گرایش های اعضای مجمع اصلاح طلبان بنا به فضای دوری و نزدیکی به نامزدها شکل گرفت و این موضوع را در حزب اتحاد ملت و اعتماد ملی دیدیم و در حزب اعتماد ملی، آقای نوروززاده به سمت آقای جهانگیری تمایل پیدا کرد و آقای حضرتی رییس ستاد آقای پزشکیان شد. در حزب اتحاد ملت هم آقای تاجرنیا به سمت آقای پزشکیان و آقای نعیمی پور و خانم قهرمانی به سمت آقای جهانگیری گرایش پیدا کردند. این وضعیت با قواعد حزبی نمی خواند و طبیعتا اولویت با چهره های حزبی است و اگر بنابه هر دلیلی، این چهره ها امکان حضور در مرحله نهایی را پیدا نکردند آن وقت احزاب باید سمت و سوی دیگری را اتخاذ کنند.
حق شناس با بیان این موضوع که در شورای مرکزی حزب اعتماد ملی این موضوع به بحث گذاشته نشده و طبیعتا بعد از اعلام نظر نهایی شورای نگهبان، جلسه شورای مرکزی تشکیل و پیشنهادهای تخصصی در کمیته تعامل مطرح و رویکرد حزب مشخص می شود، خاطرنشان کرد: تا زمانی که نتایج تایید صلاحیت ها اعلام نشده و مهره های روی میز مشخص نشده، وضعیت را نمی توان تشخیص داد.
وی در خصوص این موضوع که بعد از فوت مرحوم اکبر هاشمی رفسنجانی، علی لاریجانی می تواند خلا نبود وی را برای اصلاح طلبان پر کند، نیز گفت: مرحوم هاشمی نزدیک به شاید پنج دهه در عرصه سیاست قبل و بعد از انقلاب ایفای نقش کرده و جایگاه وی با آقای لاریجانی قابل مقایسه نیست و خیلی بین آنها فاصله هست. آقای لاریجانی باهوش است و درک درستی از فضای سیاسی دارد و شاید بخواهد چنین نقشی را ایفا کند اما باید دید زمان اجازه می دهد به این جایگاه برسد.
این نامزد ریاست جمهوری درباره اعلام نظر شورای نگهبان درباره تایید یا رد صلاحیتش نیز یادآورشد: من مصداق بارز رجل سیاسی هستم و منتظرم شورای نگهبان تا فردا نگاه اثباتی یا سلبی خود را نسبت به اینجانب اعلام کند. اما تاکنون چیزی به من ابلاغ نشده است.
سیاست خارجی یکی از عناصر اصلی انتخابات 1400 است
حق شناس در خصوص تاثیر سیاست خارجی بر انتخابات 1400 نیز گفت: عوامل تاثیرگذار بر انتخابات متعدد هستند و انتخابات تابع آیتم های متفاوتی است که هر کدام سهم و وزن خودشان را دارند. سیاست خارجی سهم مهمی در انتخابات دارد و عرصه سیاست در ایران همیشه تحت تاثیر سیاست خارجی بوده است و پیش از انقلاب هم در یک سده اخیر شاهد این موضوع بوده ایم. رویکرد دخالت سیاست خارجی در سیاست داخلی پیش از انقلاب بیشتر ایجابی بود اما بعد از انقلاب با رویکرد مقابله با اسلام آمریکایی و شعار «نه شرقی نه غربی»، تاثیرگذاری سیاست خارجی بر سیاست داخلی بیشتر جنبه سلبی پیدا کرد.
وی افزود: روند تاثیر سیاست خارجی بر انتخابات با تشدید تحریم‌ها بر زندگی شخصی مردم تاثیر گذاشت و سیاست خارجی وارد عرصه زندگی خصوصی مردم شد و در نتیجه وقتی در انتخابات سال 92، دیدگاه مذاکره برای رفع تحریم ها مطرح شد، مردم انتخابشان مذاکره بود و سیاست خارجی کانون مرکزی رقابت ها بود و این وضعیت در این دوره هم ادامه دارد و نگاه گفت و گو با جهان در مقابل نگاه انقلابی که معتقد به پیش بردن دیدگاه ها و سیاست هاست، قرار دارد. انتخابات تک عنصری نیست اما برخی مواقع شاهد پررنگ شدن یک عنصر بنابه شرایط هستیم.
رای رییسی نسبت به دوره قبل ریزش دارد
عضو هیئت مدیرهٔ انجمن ایرانی روابط بین‌الملل درباره وضعیت آرای آیت الله ابراهیم رییسی یکی از کاندیداهای شاخص اصولگرایان برای انتخابات ریاست جمهوری نیز گفت: رای آقای رییسی هم ثابت نیست و بیشتر طرفداران آقای احمدی نژاد در دوره گذشته به وی رای دادند و رایش ریزش دارد و آقای احمدی نژاد چه تایید صلاحیت شود و چه تایید نشود در انتخابات تاثیرگذار است و اگر سبد رای وی از سبد رای آقای رییسی بیرون کشیده شود، آقای رییسی 10 میلیون رأی هم ندارد. احمدی نژاد در این دوره تلاش می کند آرای اختصاصیش را برای خود نگه دارد و تا روز آخر صبر می کند و بعد متناسب با شرایط ممکن است آنرا برای کسی خرج کند.
حق شناس درباره بی رمقی اصلاح طلبان در تعیین لیست های انتخاباتی شورای شهر نیز گفت: از 21 عضو شورای شهر، 12 نفر برای شورا ثبت نام کردند و 10 نفر توسط هیات نظارت شهرستان رد صلاحیت شدند که بعد پنج نفر در هیات نظارت استان تایید شدند. هیات نهایی پنج نفره باید نظرش را در مورد بقیه نامزدهای اصلاح طلبان اعلام کند که بعد اصلاح طلبان بتوانند با توجه به نیروهایی که در اختیار دارند، تیم خود را بچینند و اعلام کنند.
وی افزود: اصولگرایان هم تیم نهایی را اعلام نکرده اند اما دغدغه کمتری برای رد صلاحیت دارند و باید تا هفته آینده صبر کرد. از 12 نفری که ثبت نام کرده اند، هفت نفر تایید شده اند و با اینکه ممکن است چهره های اصلی حضور نداشته باشند اما تکمیل لیست 21 نفره سخت نیست. ما با یک آفت در عرصه مشارکت نامزدهای انتخابات روبه رو هستیم و در تهران، 700 داوطلب در دوره گذشته انتخابات شوراها، خواستار قرار گرفتن در لیست اصلاح طلبان شدند اما در این دوره این تقاضا به کمتر از 100 داوطلب رسید و رغبت برای حضور در انتخابات به عنوان نامزد کمتر شده است.
تحریم صندوق رای راه‌حل اعتراضی درستی نیست
داوطلب سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه من به گزینه های شورای نگهبان و تصمیمات و رویکرد آن نقد دارم، گفت: اعتراض به شورای نگهبان، تحریم صندوق های رای نیست بلکه باید مطالبه گری و اعتراض را تمرین کنیم و از حقمان برای انتخاب بهتر نگذریم. انتخابات تلاش برای بهبود وضعیت موجود است و باید در این مورد هم مثل همه انتخاب های زندگیمان هزینه-فایده کنیم.
حق شناس گفت: موجودیت و تاریخ و جغرافیا و فرهنگ ایران باارزش ترین سرمایه ماست. ما می خواهیم اختیار این سرمایه را برای چهار سال در اختیار فردی قرار دهیم و باید در این مورد دقت کنیم. شرکت کردن یا نکردن ما در انتخابات بر سرنوشت ما تاثیرگذار است. ما یک ساعت وقت می گذاریم و رای می دهیم و با همین سرمایه گذاری، مقدرات چهار سال کشور را تعیین می کنیم.
کمترین مداخله را باید در حوزه فرهنگ داشته باشیم
وی درباره منع ورود آلات موسیقی به بهشت زهرا از سوی شهرداری نیز گفت: شورای شهر در اینباره مصوبه ای نداشته و تا جایی که اطلاع دارم در اینباره قانونی هم وجود ندارد. آیین های سوگ نتیجه هزاران سال تجربه زیسته ایرانیان است و نباید تصمیم آنی درباره آنها گرفت. این آیین ها به خاطر کرونا تعطیل شده اند و در شورای شهر دنبال مجازی کردن آنها هستیم اما محدودیت های من درآوردی نباید برای مردم ایجاد کنیم.
حق شناس تصریح کرد: جامعه ایرانی جامعه بالغ و آزادی است و اگر کسی خارج از عرف عمل کرد جامعه با آن برخورد می کند و کمترین مداخله باید در عرصه فرهنگ انجام شود و باید فضای مناسب برای اربابان فرهنگ ایجاد و به آنها اعتماد کنیم تا صاحبان هنر بدون ممیزی و سانسور و تحکم بتوانند با دخالت حداقلی دولت در حوزه های مختلف به بالندگی بیشتر برسند.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/291101/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

وزیر نفت از تسریع فرآیند جذب سرمایه‌گذاری در بخش بالادستی صنعت نفت خبر داد

بیت‌کوین به کانال 100 هزار دلار بازگشت

ببینید که ژاپنی ها ساختمان هاشون رو چجوری تخریب می‌کنند!

چه خوبه که ما امام رضا داریم...

کشف ماهواره ناسا درباره انتشار اشعه ایکس از سیاه‌چاله

روزگار از من گرفت

قالیباف: من هیچ وقت با مذاکره مخالف نبودم/ مگر می‌شود بدون دنیا زندگی کرد

ماجرای نقشه‌ نصب شده بر دیوار اتاق رئیس دستگاه دیپلماسی کویت از زبان سفیر پیشین ایران

فرمانده کل ارتش: ارتقاء توان عملیاتی و حفظ آمادگی رزمی رسالت اصلی نیروهای پدافندی است

قصد ترکیه برای افزایش مبادلات با عراق تا 30 میلیارد دلار

پوتین در میدان سرخ: روسیه سدی شکست‌ناپذیر در برابر نازیسم خواهد بود

در بحبوحه درگیری با پاکستان؛ هند «اس-400» مستقر کرد

پرنده‌های آهنین چینی بازار هواپیماهای نظامی را به هم ریخت؛ داستان چیست؟

افشای دیدار نامتعارف وزیر امور راهبردی اسرائیل با ترامپ در کاخ سفید

نرخ مالیات و عوارض ارزش افزوده انواع سیگار اعلام شد

طلای جهانی افزایشی ماند

چشم های جالب این حشرات را ببینید

پلیس خودروی متخلفان را با لیفتراک می‌برد!

ما همه مدیون امام رضا(ع) هستیم؛ هم در دنیا و هم در آخرت

کارمای آبی؛ هشت‌پا یک غواص را خفه کرد

شاعرانه/ رفت عمر من از دست من

توضیحات بقائی در مورد سفر عراقچی به عربستان و قطر

قالیباف: هیچ‌کس مخالف ارتباط با دنیا نیست

واکنش زینب سلیمانی به ماجرای ترامپ و نام خلیج فارس

استقبال پوتین از رؤسای جمهور چند کشور در مراسم رژه «روز پیروزی»

آزار جنسی خاخام صهیونیست به دخترانش رسوایی به بار آورد

برنامه پوتین و شی برای تضعیف دلار

حضور بیش از 11 هزار نظامی در مراسم رژه «روز پیروزی» مسکو

چرا یک توافق هسته‌ای جدید به نفع مسکو است؟

رشد 12 درصدی ارزش سهام در بورس تهران

متقاضیان واحدهای مسکن ملی بخوانند

سوئیس در یک روز بارانی

حب امیرالمومنین علیه السلام

درهای خیر در کلامِ استاد فاطمی نیا

«آرامشم امام رضا» با نوای کربلایی‌محمدرضا نوشه ور

سقوط کاوشگر قدیمی شوروی روی زمین،«سقوط معمولی» نخواهد بود

واکنش نمایندگی ایران در سازمان ملل به گزارش‌های ساختگی پیرامون سایت ادعایی هسته‌ای

عراقچی: استخدام یک فرقه منحرف توسط نتانیاهو برای انتشار اطلاعات مثلا ترسناک، نشانه کمال استیصال است

تولید بمب گرما-هسته‌ای جدید در آمریکا علیرغم شعارهای ترامپ

رایزنی‌های جدید روسیه و آمریکا برای عادی‌سازی روابط

حملات موشکی هند به پاکستان از دریای عرب

جواب امام هادی(ع) برای 4 مشکل شخص گرفتار

سیستم ایمنی باعث ایجاد ترس می‌شود و روانگردان‌ها این واکنش را مسدود می‌کنند

روزی شلوغ البته نه برای همه!

آکسیوس: مذاکرات ایران و آمریکا یک‌شنبه برگزار می‌شود

چشم‌پوشی آمریکا از پیش‌شرط عادی‌سازی روابط عربستان با تل‌آویو

رهگیری موشک‌ها و پهپادهای پاکستان توسط هند

گفتگوی زلنسکی و ترامپ درباره آتش‌بس 30 روزه در جنگ اوکراین

وعده یک و نیم ساله برای تکمیل راه‌آهن چابهار ـ زاهدان

ساعت کاری جدید بانک‌ها اعلام شد