ایران پرسمان

آخرين مطالب

محمود نیکبخت؛ نویسنده و مترجم درگذشت خردنامه

محمود نیکبخت؛ نویسنده و مترجم درگذشت
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایسنا / بینا نیکبخت، مدیر صفحه‌ی محمود نیکبخت در فضای مجازی خبر داد که این نویسنده و مترجم، عصر سوم خرداد ماه از دنیا رفته است.
محمود نیکبخت، زاده‌ی دهم مردادماه سال 1330 و یکی از اعضای جنگ اصفهان بود. او، آثاری را از ادبیات انگلیسی، فرانسه و ایتالیایی، ترجمه و مقاله‌ها و ترجمه‌هایی از شعرها و مقاله‌های شاعرانی مانند ازرا پاوند، تی. ای. هیوم، اکتاویو پاز و ... را در جُنگ اصفهان و مجله‌هایی چون رودکی، کلک، عصر پنجشنبه و... منتشر کرده بود. «از گمشدگی تا رهایی» (در نقد شعر فروغ فرخزاد)، «از اندیشه تا شعر: مشکل شاملو در شعر»، «جوزپه اونگارتی: شعر و زندگی اونگارتی» و «آناباز، سن ژون پرس: شاعر صبح جهان» از جمله آثار محمود نیکبخت هستند. جلد اول و دوم «کتاب شعر» نیز از جمله آثاری است که زیر نظر این نویسنده منتشر شده است.
نیکبخت، در گفت‌وگویی که سال 1392 با ایسنا داشت، درباره‌ی علاقه‌اش به خواندن و نوشتن گفته بود: به دلیل فضای خانوادگی و ویژگی‌های فردی، از 9 سالگی به خواندن علاقه داشتم و به قول آقای اخوت، سودایی این راه بودم. همه‌ عمرم در محصلی و معلمی گذشته و الان هم همه‌ روزم به خواندن و گاهی نیز به نوشتن می گذرد. از نوجوانی مدام خواندن و تلاش در راه فرهنگ را در پیش گرفته‌ام و کوشیده‌ام زندگی تازه‌ای داشته باشم و حاصل خواندن‌ها و دیدن‌هایم را عرضه کنم. امیدوارم این حاصل‌ها به نتیجه رسیده باشد.
او نحوه‌ی آشنایی خود را با جنگ اصفهان این‌گونه شرح داده بود: تا قبل از ورود به نشست‌های جُنگ، با برخی از اعضای آن دوست بودم. آشنایی من با آن‌ها از سال‌های 44 و 45 آغاز شده بود؛ به عنوان نمونه با آقای حقوقی در دبیرستان ادب آشنا شدم. من سال آخر دبیرستان بودم و ایشان مسئول کتابخانه بودند. با بعضی از دوستان هم‌سن و سال‌تر جُنگ مثل رضا فرخفال و ... نیز بعداً آشنا شدم. در سال‌های دهه‌ی50 هم با جُنگ در ارتباط بودم. در سال 60 نیز در نشست‌های جُنگ شرکت می‌کردم در آن دوران، شعرهایی از جوزپه اونگارتی به شکل غیردقیق و پر از مشکل و حتی اضافات و تغییر و تصرف، ترجمه می‌شد. حتی نادر نادرپور سطری به یکی از شعرهای اصلی اضافه کرده بود. من شعرهایی را از این شاعر ایتالیایی به همراه مطالبی درباره‌ او ترجمه کردم که در مجله‌ رودکی منتشر شد. بعد از انقلاب هم این کارها در کتابی با عنوان «زندگی جوزپه اونگارتی» چاپ شدند. حضور در جُنگ و نوع نگاه‌های اشتباهی که می‌دیدم، مرا به کار نقد برانگیخت و متوجه شدم که نقد چه ضرورتی دارد. نوع برخورد افراد با آثار، فاقد تدقیق و تعمیق بود. به عنوان نمونه، نیماشناسی محمد حقوقی دچار اشکال بود یا مهدی اخوان ثالث در «بدعت‌ها و بدایع نیما یوشیج»، وزن نیمایی را «مادر بدعت‌ها و بدایع وی» می‌داند، در حالی‌که نیما خود می‌گوید، طرز کار (تکنیک) من، اساس بدعت من است. چنین جابه‌جایی‌هایی رخ می‌داد و من که می‌خواستم به این مباحث پاسخ بدهم، خود به خود به سمت نقد می‌رفتم. ترجمه هم کار اصلی من نبود و گاه‌گاه زمانی از سر ضرورت به ترجمه و انتشار آن کار می‌پرداختم.
نیکبخت، درباره‌ ی ضرورت تفکیک قلمروهای فرهنگی و ادبیات روزنامه‌ای، چنین نظری داشت: در همه جای دنیا، قلمروهای فرهنگی از یکدیگر جدا هستند؛ به این ترتیب که قلمروهای سه‌گانه‌ی اصیل، آکادمیک و روزنامه‌نگاری، هرکدام کار خود را انجام می‌دهند، اما متأسفانه در ایران وجه ادبیات روزنامه‌ای چنان بر فضای فرهنگی غالب شده که نه فقط جای فرهنگ اصیل را گرفته، بلکه جابه‌جایی رخ داده و دیگر جایی برای فرآیندهای فرهنگ‌ساز باقی نمانده است. رسانه‌ها بیش‌تر به جای فرهنگ‌سازی، در کار فرهنگ‌بازی هستند. وجه رسانه‌ای موجی از حباب است که می‌آید و وجه اصیل کار در آن گم می‌شود؛ به همین دلیل است که من کم‌تر به شرکت در مصاحبه‌های رسانه‌ای تمایل دارم و فکر می‌کنم بهتر است به قول ازرا پاوند، «در این راه دراز و وقت اندک» هر کس به کار خودش بپردازد؛ نه این‌که به وجه تبلیغی و تجاری کارش فکر کند. در اروپا میان آن سه قلمرو فرهنگی، تأثیر و تأثری زنده وجود دارد. البته در آن‌جا هم فرهنگ مردم‌پسند، به دلیل غالب بودن تجارت و تبلیغ، جنبه‌ی پررنگی دارد. در ایران، به ویژه در چند دهه‌ اخیر، ما سیل اسامی را در عرصه‌ داستان و شعر می‌بینیم، اما واقعاً باید اندیشید که در کنار این اسم‌ها چقدر حاصل وجود دارد؟ گفت‌وگوی انتقادی و سازنده‌ای صورت نمی‌گیرد. بسیاری از چهره‌های فرهنگی ما که حالا هم زنده نیستند، همواره تعریف و تمجید از خود را می‌پسندیدند و نه نقد کارهای‌شان را.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/291335/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تندخوانی «جزء ششم قرآن کریم» با صدای استاد معتز آقایی

ترتیل «جزء شش قرآن کریم» با صدای استاد عبدالباسط

دعای روز ششم ماه رمضان

امیرعبداللهیان: درهای مذاکرات هسته‌ای برای همیشه باز نمی‌ماند

سفر هیاتی از بحرین به ایران

مهمترین اقدام در شهرداری تغییر رویکرد اداره شهر بوده است

مهمترین اقدام در شهرداری تغییر رویکرد اداره شهر بوده است/ نقطه‌یابی در غرب و شرق تهران به میزان صد هکتار به منظور ایجاد آرامستان

محبت مادرانه گربه برای نوزاد خود

شعر خوانی زیبایی از حسین پناهی

کاخ سفید: بایدن نگرانی خود را با نتانیاهو در میان گذاشت

این شهاب سنگ چقدر ترسناک است؟ خانه آدم فضایی هاست؟

حکمت/ روزه چشم و گوش

مدعیان تاج‌وتخت ترامپ

دزدی با ماسک «هالووین»؛ خانه شولتز هدف سرقت قرار گرفت

«جادوگر» کفش ها را آویخت

ایران، هتک حرمت قرآن کریم در دانمارک را محکوم کرد

دیدار امیرعبداللهیان با سفیر جدید ایران در سوریه و مقامِ قطری

رویدادهای رصدی فروردین 1402

دو خط کتاب/ چیزی را که با زور به دست آوری برای نگه داشتن‌اش باید بجنگی

جواد امام: مهم‌ترین چالش سیاسی در سال آینده، ناکارآمدی سیستم است

ماجرای اعتراض یک نماینده به زمان پخش تصویرش از تلویزیون

مخبر: اگر فقط بخشی از توصیه‌های رهبری را به درستی اجرا می‌کردیم امروز وضعیت کشور متفاوت بود

حرکت خنده دار یک گربه؛ پریدن برای شکار پشه

کارت تازه ای که کره شمالی رو کرد

دیپلمات پیشین: ظریف هشدار داده بود

صوت/ رمضان، آغاز سال بندگی

تظاهرات لهستانی‌ها روبروی دفتر اتحادیه اروپا

رقمِ درآمد دولت رییسی از اجرای مولدسازی به روایت نماینده مجلس

پادشاه بریتانیا از خیر سفر پاریس گذشت

شکاف میان برادران هویدا شد

چند ترفند عالی برای مادرها

هوش مصنوعی نشانه های حیات را در مریخ شکار می کند

داستانک/ "دونده‌" نوشته سروش صحت- قسمت اول

واشنگتن: انتظار نداریم جنگ داخلی در اسرائیل روی دهد

اعتراضات مردمی در خیابان‌های لندن

بخشایش اردستانی: برجام تا نیمه سال احیاء می‌شود

پوتین به قهرمان 10ساله روس «مدال شهامت» داد

ترفند تا کردن شلوار

قهرمان‌پور: روابط ایران با غرب به سطح بی‌سابقه‌ای از تنش رسیده است

بازگشت نتانیاهو به عقب/ اصلاحات قضایی در فلسطین اشغالی به تعویق افتاد

مسکن ملی در مرز یک میلیون واحد

گوناگون/ پری دریایی واقعی این شکلی است!

باور زمین تخت گرایان و 10 دلیل برای رد ادعای آنها

قند پارسی/ حکایتی از مثنوی معنوی

پیش‌بینی زیباکلام از اوضاع اقتصادی ایران در صورت عدم سقوط محمدرضا پهلوی

تیراندازی در مدرسه‌ای در ایالت تنسی آمریکا

تماس تلفنی مشاور امنیت ملی هند با شمخانی

توافق نتانیاهو و بن گویر برای تشکیل نیروی نظامی جدید

حمله وحشیانه یک زن به ماشین پارک شده برای سرقت

مرعشی: آقای حکومت! نمی‌شود فقط به حزب‌اللهی‌ها تکیه کرد