ایران پرسمان

آخرين مطالب

محمود نیکبخت؛ نویسنده و مترجم درگذشت خردنامه

محمود نیکبخت؛ نویسنده و مترجم درگذشت
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایسنا / بینا نیکبخت، مدیر صفحه‌ی محمود نیکبخت در فضای مجازی خبر داد که این نویسنده و مترجم، عصر سوم خرداد ماه از دنیا رفته است.
محمود نیکبخت، زاده‌ی دهم مردادماه سال 1330 و یکی از اعضای جنگ اصفهان بود. او، آثاری را از ادبیات انگلیسی، فرانسه و ایتالیایی، ترجمه و مقاله‌ها و ترجمه‌هایی از شعرها و مقاله‌های شاعرانی مانند ازرا پاوند، تی. ای. هیوم، اکتاویو پاز و ... را در جُنگ اصفهان و مجله‌هایی چون رودکی، کلک، عصر پنجشنبه و... منتشر کرده بود. «از گمشدگی تا رهایی» (در نقد شعر فروغ فرخزاد)، «از اندیشه تا شعر: مشکل شاملو در شعر»، «جوزپه اونگارتی: شعر و زندگی اونگارتی» و «آناباز، سن ژون پرس: شاعر صبح جهان» از جمله آثار محمود نیکبخت هستند. جلد اول و دوم «کتاب شعر» نیز از جمله آثاری است که زیر نظر این نویسنده منتشر شده است.
نیکبخت، در گفت‌وگویی که سال 1392 با ایسنا داشت، درباره‌ی علاقه‌اش به خواندن و نوشتن گفته بود: به دلیل فضای خانوادگی و ویژگی‌های فردی، از 9 سالگی به خواندن علاقه داشتم و به قول آقای اخوت، سودایی این راه بودم. همه‌ عمرم در محصلی و معلمی گذشته و الان هم همه‌ روزم به خواندن و گاهی نیز به نوشتن می گذرد. از نوجوانی مدام خواندن و تلاش در راه فرهنگ را در پیش گرفته‌ام و کوشیده‌ام زندگی تازه‌ای داشته باشم و حاصل خواندن‌ها و دیدن‌هایم را عرضه کنم. امیدوارم این حاصل‌ها به نتیجه رسیده باشد.
او نحوه‌ی آشنایی خود را با جنگ اصفهان این‌گونه شرح داده بود: تا قبل از ورود به نشست‌های جُنگ، با برخی از اعضای آن دوست بودم. آشنایی من با آن‌ها از سال‌های 44 و 45 آغاز شده بود؛ به عنوان نمونه با آقای حقوقی در دبیرستان ادب آشنا شدم. من سال آخر دبیرستان بودم و ایشان مسئول کتابخانه بودند. با بعضی از دوستان هم‌سن و سال‌تر جُنگ مثل رضا فرخفال و ... نیز بعداً آشنا شدم. در سال‌های دهه‌ی50 هم با جُنگ در ارتباط بودم. در سال 60 نیز در نشست‌های جُنگ شرکت می‌کردم در آن دوران، شعرهایی از جوزپه اونگارتی به شکل غیردقیق و پر از مشکل و حتی اضافات و تغییر و تصرف، ترجمه می‌شد. حتی نادر نادرپور سطری به یکی از شعرهای اصلی اضافه کرده بود. من شعرهایی را از این شاعر ایتالیایی به همراه مطالبی درباره‌ او ترجمه کردم که در مجله‌ رودکی منتشر شد. بعد از انقلاب هم این کارها در کتابی با عنوان «زندگی جوزپه اونگارتی» چاپ شدند. حضور در جُنگ و نوع نگاه‌های اشتباهی که می‌دیدم، مرا به کار نقد برانگیخت و متوجه شدم که نقد چه ضرورتی دارد. نوع برخورد افراد با آثار، فاقد تدقیق و تعمیق بود. به عنوان نمونه، نیماشناسی محمد حقوقی دچار اشکال بود یا مهدی اخوان ثالث در «بدعت‌ها و بدایع نیما یوشیج»، وزن نیمایی را «مادر بدعت‌ها و بدایع وی» می‌داند، در حالی‌که نیما خود می‌گوید، طرز کار (تکنیک) من، اساس بدعت من است. چنین جابه‌جایی‌هایی رخ می‌داد و من که می‌خواستم به این مباحث پاسخ بدهم، خود به خود به سمت نقد می‌رفتم. ترجمه هم کار اصلی من نبود و گاه‌گاه زمانی از سر ضرورت به ترجمه و انتشار آن کار می‌پرداختم.
نیکبخت، درباره‌ ی ضرورت تفکیک قلمروهای فرهنگی و ادبیات روزنامه‌ای، چنین نظری داشت: در همه جای دنیا، قلمروهای فرهنگی از یکدیگر جدا هستند؛ به این ترتیب که قلمروهای سه‌گانه‌ی اصیل، آکادمیک و روزنامه‌نگاری، هرکدام کار خود را انجام می‌دهند، اما متأسفانه در ایران وجه ادبیات روزنامه‌ای چنان بر فضای فرهنگی غالب شده که نه فقط جای فرهنگ اصیل را گرفته، بلکه جابه‌جایی رخ داده و دیگر جایی برای فرآیندهای فرهنگ‌ساز باقی نمانده است. رسانه‌ها بیش‌تر به جای فرهنگ‌سازی، در کار فرهنگ‌بازی هستند. وجه رسانه‌ای موجی از حباب است که می‌آید و وجه اصیل کار در آن گم می‌شود؛ به همین دلیل است که من کم‌تر به شرکت در مصاحبه‌های رسانه‌ای تمایل دارم و فکر می‌کنم بهتر است به قول ازرا پاوند، «در این راه دراز و وقت اندک» هر کس به کار خودش بپردازد؛ نه این‌که به وجه تبلیغی و تجاری کارش فکر کند. در اروپا میان آن سه قلمرو فرهنگی، تأثیر و تأثری زنده وجود دارد. البته در آن‌جا هم فرهنگ مردم‌پسند، به دلیل غالب بودن تجارت و تبلیغ، جنبه‌ی پررنگی دارد. در ایران، به ویژه در چند دهه‌ اخیر، ما سیل اسامی را در عرصه‌ داستان و شعر می‌بینیم، اما واقعاً باید اندیشید که در کنار این اسم‌ها چقدر حاصل وجود دارد؟ گفت‌وگوی انتقادی و سازنده‌ای صورت نمی‌گیرد. بسیاری از چهره‌های فرهنگی ما که حالا هم زنده نیستند، همواره تعریف و تمجید از خود را می‌پسندیدند و نه نقد کارهای‌شان را.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/291335/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شمارش معکوس برای فرکانس‌های 5G

حذف 4 صفر از پول ملی؛ گامی به‌سوی اصلاح یا اقدامی زودهنگام؟

زمان صدور احکام جدید بازنشستگی

تفال/ اگر روم ز پیش فتنه‌ها برانگیزد

حکمت/ نفرین امام علیه السّلام

واکنش ایران به حملات وحشیانه رژیم صهیونیستی علیه چادرهای آوارگان فلسطینی در خان‌یونس و جبالیا

فواد ایزدی: روزی را خواهید دید که سفارت آمریکا در تهران بازگشایی خواهد شد

جاسوسی کابینه «نتانیاهو» از دولت «ترامپ»

محکومیت شش بلغارستانی به بهانه جاسوسی برای روسیه

تایوان برای نخستین‌بار سامانه موشکی جدید آمریکا را آزمایش کرد

سرمقاله خراسان/ نقشه بزرگ اقتصادی ایران با ابرپروژه ریلی

مرشایمر: در سال 2024 اسرائیل 2 بار تلاش کرد آمریکا را به تله جنگ با ایران بکشاند

نظرسنجی جالب از مردم غزه و کرانه باختری درباره حماس

«برج ترامپ» در دمشق؟

پدران شهدا الگو های برتر صبوری، فداکاری و گنجینه ای از اسرار عشق و ایثارند

اظهارات خصمانه وزیرخارجه آمریکا علیه ایران

بلومبرگ گزارش داد: بازی استراتژیک بن‌سلمان در برابر ترامپ

اسیر دو تابعیتی اسرائیلی - آمریکایی دیدار با نتانیاهو را نپذیرفت

نماینده سابق: ایران و آمریکا روی کلیات توافق کردند و وارد مسائل جزیی‌تر شده‌اند

لعنت بر پدر و مادر ناترازی

کالاهای اساسی یا لوکس؟

بازگشت به خانه اول؟

پیش‌‌بینی بورس سه‌ شنبه 23 اردیبهشت 1404

رویای ساخت هواپیمای ایرانی به دولت چهاردهم رسید

راه نجات مسکن از دل واگذاری زمین می‌گذرد

پیش بینی متفاوت یک کارشناس از آینده قیمت طلا و ارز

ثبت یک رکورد در بورس تهران؛ آیا بازار سرمایه فردا هم مثبت خواهد ماند؟

سمی ترین آب هم حریف تمساح های غول پیکر نشد

ترسناک ترین صدای پرندگان در جهان

روستای سیاهمزگی، پیوند طبیعت و زندگی

مهارت زندگی/ از کجا بدانید دچار «موفقیت‏‌هراسی» هستید؟

تلاش دلخراش فیل مادر برای نجات فرزندش از زیر کامیون

پناه گرفتن حیوانات وحشی از باران در کنار محیط بانان

یکی از پیشرفته‌ترین سیستم‌های ریلی دنیا در ژاپن

اقیانوس آرام از ایستگاه فضایی بین‌المللی

شاهراه حیات جنگل

ژاپن؛ کشوری که از یک پیاز صنعت می‌سازد…

چطور انسان می‌تواند از انرژی بی پایان سیاه چاله استفاده کند؟

در دیدار عراقچی با وزیر امور خارجه امارات عربی متحده چه گذشت؟

برگزاری نشست مدیران کل وزارت خارجه‌های ایران و ترکیه

چرا گروه پ.ک.ک منحل شد؟

نعیم قاسم: مقاومت تجاوز اسرائیل را متوقف کرد

یا خط قرمزی مطرح نشده یا عقب‌نشینی کردند

ادعای جدید «حمید رسایی»

فعال اصلاح‌طلب: خروجی دور چهارم مذاکرات، جنگ‌طلبان را منزوی کرد

چرا هشتادمین سالگرد پایان جنگ جهانی دوم مهم است

مذاکره ادامه دارد

اما و اگرهای لغو اجرای قانون ممنوع بودن واردات کالاهای خارجی دارای مشابه ایرانی

کلید حل بحران ناترازی انرژی در جیب این اعجوبه قرن است

«ریال دیجیتال» در بلاتکلیفی است؛ بدون قانون، بدون آینده