ایران پرسمان

آخرين مطالب

مثلث مراسم سال‌گرد رهبر فقید انقلاب؛ دو ضلع پررنگ و یک ضلع کم‌رنگ تحلیل روز

مثلث مراسم سال‌گرد رهبر فقید انقلاب؛ دو ضلع پررنگ و یک ضلع کم‌رنگ
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - عصر ایران / متن پیش رو در عصر ایران منتشر شده و انتشارش در آخرین خبر به معنای تایید آن نیست
مهدی خدیر در مطلبی نوشت:
اگرچه هنوز وجه ممیزه و برتر مراسم نسبت به آیین‌های مشابه در کشورهای دیگر حضور مردم است اما این که محدود به تودۀ مردم از یک طرف و نظامیان و روحانیان از جانب دیگر باشد و چهره‌های مدنی و مشهور اما غیر حکومتی غایب باشند یک کاستی است و مراسم را سال به سال حکومتی‌تر می‌کند. به زبان روشن تر اگر برای حضار سه ضلعی مردم، مقامات و فعالان مدنی را ترسیم کنیم ضلع سوم سال به سال کم‌رنگ‌تر و ضلع دوم خصوصا در بخش نظامی سال به سال پررنگ تر شده است و این می تواند بر ضلع اول تأثیر بگذارد. 
در تصاویر منتشر شده از مراسم سی‌و‌چهارمین سال‌گردِ درگذشت امام خمینی چند بخش قابل تفکیک است:
1. بخش اول و محور اصلی طبعا آیت‌الله خامنه‌ای است که فردای درگذشت رهبر اول جمهوری اسلامی ایران به رهبری نظام انتخاب شدند و به جز دوران کرونا هر سال سخن‌رانِ اصلی 14 خرداد بوده‌اند. این سنت تنها در سخنرانی آغاز سال در مشهد مستمر بوده است. در نظر داشته باشیم اگرچه فردای 14 خرداد آغاز دوران رهبری ایشان است اما بر خلاف موارد دیگر مقامات و کارگزاران به دیدار نمی‌روند و رهبری خود در حرم حاضر می‌شود.
2. بخش دوم، تصاویر سازه حرم است و معماری آن. همه ساله و خصوصا در سال‌های اخیر این بحث درمی‌گیرد که ساخت‌و‌ساز حرم امام خمینی و آرایه‌های آن لازم بوده است یا نه. مهم‌ترین دلیل منتقدان این است که هر چند عنوان آرامگاه، حرم مطهر است اما با بارگاه‌های صرفا دینی خاصه امام هشتم در مشهد باید متفاوت باشد. دیگر این که خود رهبر فقید انقلاب ساده‌زیست بوده و سوم هم این که این ساخت‌و‌ساز تا کی ادامه دارد؟
در پاسخ این موارد مطرح می‌شود: همان‌گونه که ورزشگاه و بیمارستان معماری خاص خود را دارد "حرم" هم در باور شیعه این گونه است. اهل تسنن مسجد محورند و مردمان شرق، معبد محور و شیعیان هم به مقبره بها می‌دهند و از این رو در گردش‌گری مذهبی از مسجد و معبد و مقبره به عنوان سه نماد یاد می‌شود.
اگر کسی با حرم خواندن بارگاه و آرامگاه مشکل دارد و آیت‌الله خمینی را در وجه سیاسی منحصر می داند همین را باید بگوید وگرنه وقتی عنوان "حرم " گذاشته شده جز این نمی‌توان عمل کرد. دیگر این‌که گفته شده مکانی عمومی است و متعلق به شخص نیست. متولیان هم مالک نیستند چه رسد به متوفای خفته در آن. سوم هم این که در تشیع ساخت حرم و مقبره مختص معصومین نیست. اختلاف بر سر وجه میزان وجه سیاسی و مذهبی است. در پاسخ به این پرسش که ساخت و ساز آن کی تمام می شود هم به طعنه گفته می‌شود هر وقت ساخت و ساز مصلای تهران تمام شد!
3. بخش سوم در تصاویر طبعا حضور مردم است. مخالفان می‌گویند از سراسر کشور می‌آیند و از قبل برنامه‌ریزی می‌شود یا ادعاها و مواردی دیگر ولی به هر ترتیب همین که در 34‌مین سال‌گرد همچنان جمعیت حاضر است توفیقی است برای برگزار کنندگان و دستگاه‌های رسمی تبلیغاتی و روحیه بخش به تصمیم‌گیران و همان‌گونه که مانع مسافرت مردم به شمال کشور نمی‌شوند به جبر و زوز هم کسی را به این نقطه در جنوب تهران نمی‌برند.
4. نگاهی به تصاویر اما حضور دو طبقه خاص روحانیون و نظامیان را پررنگ جلوه می‌دهد. از نگاه ناظر خارجی که بر اساس این تصاویر بخواهد قضاوت کند بر ایران امروز روحانیون و فرماندهان نظامی حکومت می‌کنند.
در پاسخ احتمالا گفته خواهد شد اقشار دیگر هم هستند ولی چون این دو طبقه لباس متفاوت بر تن می‌کنند بیشتر به چشم می‌آیند حال آن که مثلا پزشکان و پرستاران با روپوش سفید نمی آیند و دانشجویان وجه مشخصه ندارند. یا این که عکاسان به چهره‌های مشهور روحانی و نظامی بیشتر توجه می‌کنند و طبعا سراغ مردم عادی نمی‌روند مگر این که ویژگی متمایز کننده‌ای در آنها باشد مثلا جانباز یا بسیار کهن‌سال یا خیلی خردسال باشند. اینها درست است ولی به هر حال در عکس ها فرماندهان نظامی و روحانیون بیشتر دیده می‌شوند.
5. همین که از سه رییس جمهوری سابق ایران دو تن در مراسم شرکت داشتند قابل توجه بود اما همچنان غیبت یکی دیگر پرسش‌برانگیز است. اتقاقا از آن سه تنها همان یکی را همان امام خمینی که در این بارگاه آرام گرفته "فرزند فاضل و باتقوا و متعهد" خود خوانده بود و به آن دو (‌حسن روحانی و محمود احمدی‌نژاد) حکمی نداده بود. 
6. به شکل کاملا آشکار مشهود است که از سه جریان اصلی حاکمیت (اصلاح طلبان، اصول‌گرایان و کارگزاران) حضور نمایندگان یک طیف پررنگ و پررنگ تر شده و مشخص نیست دیگران دعوت نمی‌شوند یا خود نمی‌آیند. به بیان دیگر یک‌دست شدن حاکمیت را در این مراسم می‌توان دید و حضور خود سید حسن نیز نه به عنوان مورد نقض که به اقتضای تولیت ارزیابی می‌شود.
7. اصرار بر انتساب همه عملکردها به اصل انقلاب در نگاه نسل جدید به رهبری فقید اثر گذاشته است. شاید بهتر آن باشد که از سال‌های بعد تنها بخش کاملا رسمی مراسم، همان سخنرانی رهبری باشد در 14 خرداد که انعکاس رسمی و ملی و فراملی دارد و در بقیه برنامه‌ها از غیر مقامات هم استفاده شود. هر چند عنوان حرم و ذات ستایشی مراسم مجال نقد و بررسی را از صاحب‌نظران می‌گیرد و چه بسا برای یادگار امام اسباب دردسر شود.
8. یک بار دیگر به عکس‌ها نگاه کنید. به جز شخص رهبری و نوع مواجهه ملاطفت آمیز ایشان با سید حسن خمینی - که مجالی برای توهین کنندگان سال‌های قبل باقی نمی‌گذارد - و حضور و ورود دو رییس جمهوری پیشین که 16 سال سکان امور اجرایی را در دست داشتند و کمک سه نفر برای جلوس رییس 96 ساله مجلس خبرگان رهبری و دبیر شورای نگهبان یا حضور دیپلمات طالب و چند زن بدون چادر بقیه تصاویر قابل حدس است. حال آن که در سال‌های قبل و خصوصا پیش از 88 چهره‌ها و دست کم سیاسیون متنوع‌تر بودند.
کوتاه این‌که اگرچه هنوز وجه ممیزه و برتر مراسم نسبت به آیین‌های مشابه در کشورهای دیگر حضور مردم است اما این که محدود به تودۀ مردم از یک طرف و نظامیان و روحانیان از جانب دیگر باشد و چهره‌های مدنی و مشهور اما غیر حکومتی غایب باشند یک کاستی است و مراسم را سال به سال حکومتی‌تر می‌کند. 
به زبان روشن تر اگر برای حضار سه ضلعی مردم، مقامات و فعالان مدنی را ترسیم کنیم ضلع سوم سال به سال کم‌رنگ‌تر و ضلع دوم خصوصا در بخش نظامی سال به سال پررنگ تر شده است و این می‌تواند بر ضلع اول تأثیر بگذارد.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1005462/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رکورد 50 ساله تولید نیروگاه‌های حرارتی شکسته شد

نماینده مجلس: بانک مرکزی تسهیلات ساخت مسکن را متناسب با تورم افزایش دهد

صحنه نماز خواندن یکی از فرماندهان شهید حشد الشعبی در میدان نبرد

حکمت/ از زبان برحذر باشید

حمله قلبی با یک تراشه ردیابی می‌شود

اجرای پروژه 6 میلیون پوندی برای کاهش هزینه برق مراکز داده هوش مصنوعی

دیدار نخست وزیر ازبکستان با رئیس‌جمهور

رئیس شورای راهبردی روابط خارجی با سران حماس در قطر دیدار کرد

آسوشیتدپرس: ویتکاف مقامات اسرائیل را در جریان مذاکرات هسته‌ای با ایران قرار می‌دهد

محسن رضایی:‌ نیروهای مسلح در آمادگی کامل هستند

چین درباره مذاکرات اوکراین نظر داد

سنت‌شکنی الجزایر برای شرکت در نشست مهم سران عرب

شیخ نعیم قاسم امشب سخنرانی می‌کند

ترامپ: چه خبرهای بزرگی؛ اسیری که تصور می شد مُرده آزاد خواهد شد

بن‌گویر: جنگ را نباید متوقف کنیم

سرمقاله صبح نو/ تفاوت آمریکای پشت میز مذاکره

قیمت 4 قلم کالای اساسی تعیین شد

کاهش ساعات ادارات در جبران ناترازی برق

جاری شدن سیل پس از بارندگی در اسپانیا

استاد دینانی: چرا باید نماز بخوانیم؟

استقبال مخاطبان ترک‌ زبان از کتب ایرانی

آیت‌الله جوادی آملی با آیت‌الله سیستانی دیدار کرد

باهنر: اوایل نگران بودم پزشکیان استعفا کند اما...

گزارش صداوسیما از سفر عارف به آذربایجان شرقی

روایت روحانی از سانسور نامه مخالفت امام با قائم‌مقامی منتظری

نظر عضو مجلس خبرگان درخصوص تصمیم نظام برای مذاکره با آمریکا

گزارشی از تناقض‌گویی شبکه‌های بیگانه همزمان با دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا

کنایه روزنامه صهیونیست به نتانیاهو درباره ناتوانی او در آزادسازی اسرا

انگلیس ماکت‌های تسلیحاتی به اوکراین فرستاد

نتانیاهو: تشکیل کشور فلسطین تنها یک بازی سیاسی است

هشدار یک سازمان امدادرسانی از وضعیت غزه؛ کودکانی که از فرط گرسنگی نای گریه کردن ندارند

توافق هسته‌ای روسیه و ویتنام برای ساخت نیروگاه‌

گوترش نقش صلح‌سازی عمان را ستود

بارزانی: از تصمیم پ.ک.ک برای انحلال و گذاشتن سلاح‌ها بر روی زمین حمایت می‌کنیم

پکن از پیشنهاد از سرگیری مذاکرات با اوکراین استقبال می‌کند

رئیس‌جمهور لبنان: سلاح باید فقط در اختیار دولت باشد

تعداد شهدای غزه به 52 هزار و 862 نفر رسید

سرمقاله فرهیختگان/ علوم‌انسانی در حوزۀ سرآمد و پیشرو

توافقی که به سود آمریکا بود اما برای اسرائیل نه

سرمقاله وطن امروز/ در دنیای چمبرلین‌ها تو چرچیل باش

آغاز انتقال سهمیه سوخت به کارت های بانکی از مردادماه

گوناگون/ راز فرار از آلکاتراز؛ شکست‌ناپذیر یا قابل‌نفوذ؟

سد داریان؛ زیبایی وصف نشدی و رویایی استان کرمانشاه

آنچه در افتتاحیه «نشریاری» گذشت

6 عنوان کتاب یک محقق مازندرانی رونمایی شد

سخنگوی دولت: در حال فراهم کردن مقدمات سفر پوتین به تهران هستیم

رئیس مجلس درگذشت مادر شهیدان خوراکیان را تسلیت گفت

رحیمی جهان‌آبادی: همین که مذاکرات به بن‌بست نرسید، نشانه بسیار خوبی است

شکوری راد: ایده وفاق نباید به تقسیم مناصب تقلیل پیدا کند

مخبر: یکی از بزرگترین موفقیت‌های شهید رئیسی این بود که ویژگی‌های امام و رهبری در جانش جا گرفته بود