ایران پرسمان

آخرين مطالب

سیاره مهین‌فر، داستان‌نویس و ویراستار باسابقه درگذشت خردنامه

سیاره مهین‌فر، داستان‌نویس و ویراستار باسابقه درگذشت
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایبنا / سیاره مهین‌فر ویراستار باسابقه آثار ادبی، از نویسندگان پرکار مقالات دایره‌المعارف اسلامی، مولف «تن پهلوان و روان خردمند» (انتشارات طرح نو) و رمان «درختان بی‌سایه» (نشر نگاه) دیگر در میان ما نیست. او امروز درگذشت.
دانش‌آموخته ارشد زبان و ادبیات فارسی و از ویراستاران پرکار و برجسته، سیاره مهین‌فر جست‌وجوگر کنجکاو ادبیات بود. رفاقت چند دهه‌ای ما از دانشکده ادبیات شروع شد و از جمله «کلاس‌های ویرایش ناصر ایرانی فردا شروع می‌شود». خواندن گلشیری و همینگوی ما را به هم نزدیک کرد و همین‌طور کلاس‌های نقد ادبی محمود عبادیان و کلاس‌های عروض و قافیه ماهیار نوابی، و... دیگر از هم جدا نشدیم.
زندگی در تبعید، به آدم یاد می‌دهد که به مرزهای جغرافیایی وقعی ننهد. وقتی پای دوستی واقعی در میان باشد، فاصله رقمی نیست. کیلومترها فاصله جغرافیایی ما را از هم دور نکرده بود، و مدام برای هم می‌نوشتیم؛ هزاران ای میل و پیام واتس‌اپ و نامه کاغذی و پیام صوتی امتداددهنده رفاقت‌مان بودند. از خیریه مردم‌نهادی که مخصوص کودکان کار بود، و او مدتی در آنجا کلاس داستان‌نویسی برگزار می‌کرد می‌گفت و من سراپا شوق از این حکایت و حکایت‌های دیگر. دیدار از نزدیک و گپ‌وگفت رودررو دلخوشی دیر به دیری بود که هرازگاهی دست می‌داد و قطره قطره نوش جان مان می‌شد. بعد از آخرین دیدارمان برایش نوشتم «دیدار یار دیرین دانی چه ذوق دارد، ابری که در بیابان بر تشنه‌ای ببارد» و جواب داد «یاد کلاس‌های غزلیات سعدی مظاهر مصفا به‌خیر که وقتی از کلاس می‌آمدیم بیرون همه احساس می‌کردیم یک‌پا سعدی‌شناسیم». تا همین چند هفته پیش برایم از کلاس‌های حمید امجد می‌نوشت و از کلاس‌های شاهنامه.
سیاره میهن‌فر یک کنجکاو ادبی بود، یک کاونده فرهنگی تمام‌عیار. از داستان کوتاه و رمان و نمایشنامه، تشنه خواندن بود و خوددار در نوشتن. نمی‌دانم چه معجزه‌ای او را راضی کرد تا بالاخره رمانش را منتشر کند، اما هیچ‌کدام از داستان‌های کوتاهش را به چاپ نسپرد. یادداشت‌های دوران بیماری‌اش را که برایم می‌فرستاد می‌توانست یکی از بهترین نمونه‌های روزنوشت‌نگاری باشد، در سبک و سیاق شاهرخ مسکوب که همیشه استاد این کار بوده است. سال‌ها پیش وقتی مسکوبِ بزرگ هنوز در کنار ما بود، یکی از نوشته‌های سیاره را که درباره رابطه‌اش با طبیعت بود به او نشان دادم. مسکوب نوشته سیاره را دوسه‌بار خواند و گفت «خوب نوشته. زن‌ها بهتر بلدند از طبیعت بنویسند. بهش بگو در نوشتن امساک نکند.» وقتی پیغام مسکوب را برایش تکرار کردم، طبق معمول زد به شوخی، که سپرِ همیشگی‌اش بود برای محافظت خود از ناامنی‌ها.
سیاره بلد بود بخنداند، بلد بود بخندد، بلد بود نگاه کند و چیزی را ببیند که بقیه نمی‌بینند، عاشق طبیعت، کتابخوان سیری‌ناپذیر، با نگاهی تیزبین و هوشیار؛ هنوز خیلی زود بود که نباشد. مرگ دوست تلخی سمجی دارد. دریغی است که می‌ماسد بر بدنه روح و پاک نمی‌شود. در این وضعیت، فقط ادبیات است و طبیعت که می‌توانند کمی تسکین‌دهنده این تلخی واژه‌ناپذیر باشند. متن زیر از مجموعه روزنوشته‌های اوست:
«اگر یک بار دیگر به دنیا می‌آمدم، می‌رفتم دنبال دوچرخه‌سواری و شنا و رقص و فلسفه. رمان هم می‌خواندم و فیلم هم می‌دیدم، اما اصل کاری‌ها آنها بودند. اگر یک بار دیگر به دنیا می‌آمدم، می‌رفتم جایی که طبیعت سبز و قشنگی داشته باشد، دریا هم نزدیکش باشد. پابرهنه در ساحل قدم می‌زدم. طلوع و غروب آفتاب را تماشا می‌کردم. درخت‌ها را بغل می‌کردم و بو می‌کشیدم. صورتم را به تنه‌شان می‌چسباندم. اگر یک بار دیگر به دنیا می‌آمدم، خودم را با هیچ‌کس مقایسه نمی‌کردم، احساس کهتری نمی‌کردم، حسرت چیزی را نمی‌خوردم، به چیزی حسادت نمی‌کردم، چون در زندگی قبلی‌ام یاد گرفته بودم که هیچ چیز آنقدر ارزش ندارد که من به خاطرش روحم را بخراشم یا آلوده کنم. اگر یک بار دیگر به دنیا می‌آمدم، درباره آدم‌های زندگی‌ام بهتر تصمیم می‌گرفتم، زودتر به نتیجه می‌رسیدم و اگر مناسبم نبودند، زودتر ترکشان می‌کردم. شاید در روستایی زندگی می‌کردم، و در حیاط خانه‌ام سگ و مرغ و خروس و اسب نگه می‌داشتم. دور و برم را پر از گل و گلدان می‌کردم. اگر یک بار دیگر به دنیا می‌آمدم، عاشق طبیعت و علایق شخصی‌ام می‌شدم نه عاشق انسان. انسان ناامیدم کرد و شاید خودم هم ناامیدکننده بودم. شاید در تتمه‌ عمرم به بخشی از این کارها برسم. شاید هم مثل حرف‌های پامنقلی، حرف‌های قرنطینه‌ای باشد و بعد از به دست‌آوردن سلامتی و رفع حصر خانگی، همه‌اش فراموش شود. خیالپردازی معجزه‌ است، اما چون در درون ماست، چون خیلی نزدیک است، چون در دسترس است، معجزه نمی‌دانیمش.»

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1006324/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

زمان آغاز پیش‌فروش بلیت‌ قطارهای مسافری خرداد

خبر خوش وزیر کار برای مستمری‌بگیران تامین اجتماعی

دیدار وزرای خارجه ایران و قطر در دوحه

اظهارات سفیر آمریکا در سرزمین‌های اشغالی علیه برنامه هسته‌ای ایران

روزنامه ترکیه از توافق پنهان دولت آنکارا و پ.ک.ک خبر داد

کرملین: روسیه پیشنهاد آتش‌بس 30 روزه را بررسی می‌کند

دارو هم کالای لاکچری شد؟

کدام خلیج؟ کدام فارس؟

جریان‏‌شناسی اصول‏گرایان و لیدرهایشان

«پوست‌اندازیِ سعودی‌ها»؛ رپرتاژ مجله بریتانیایی برای بن‌سلمان

مرگ نظریه پرداز قدرت نرم

نتانیاهو در بن‌بست؛ تحلیل «کارشناسان اسرائیلی» از مذاکرات ایران و آمریکا

تصمیم با داده غلط، آتش زیر خاکستر نارضایتی را شعله‌ور می‌کند

مالک شریعتی، نماینده مجلس: 15 میلیارد دلار ارز در خانه‌های مردم است

تستِ عایق بندیِ صدای کف با دستگاه لگدزن

روش جالب پرورش قارچ بر روی تنه درختان

آشنا بشیم با نیاگارای ایران

مرز بین حادثه و معجزه؛ واکنش راننده تریلی پس از فرار میلیمتری از تصادف هولناک!

گوناگون/ آب زمین از کجا آمده است؟ شهاب‌سنگی در قطب جنوب راز را فاش کرد!

آیا می‌دانستید، آب در یک دمای خاص می‌تواند همزمان بجوشد و یخ بزند!

بزرگترین مرال نر جنگل‌های هیرکانی شکار دوربین شد

غول خزنده در آمازون؛ آناکوندای عظیم‌الجثه دیده شد

پارک ملی آتشفشان تنوریو در کاستاریکا

نبرد سهمگین قاتل دریا با فوک بی دفاع

هوش مصنوعی پیام مقتول را به قاتلش رساند

واکنش عراقچی به سخنان اخیر ویتکاف

پیشنهاد خرازی برای تشکیل مجمع گفت‌وگوی منطقه‌ای به‌عنوان راه‌حل کلیدی کاهش تنش‌ها

عیادت سیدحسن خمینی از آیت‌الله نوری همدانی

پیشنهاد موسویان برای حل اختلاف ایران و آمریکا بر سر غنی‌سازی

سیاستمدار صهیونیست: اسرائیل در جهان منزوی است

نخست‌وزیر پاکستان: در جنگ با هند پیروز شدیم

از زیرزمین تا بالای سر دشمن

برای تندروها اهمیت ندارد مردم چقدر تحت فشار هستند!

شمایل راست سنتی و نماد محافظه‌کاری

پایان بورس 20 اردیبهشت 1404؛ فشار بازار سهام افتاد!

نماینده مجلس:‌ دو پتروپالایشگاهی که در دولت قبل قرار بود ساخته شود پیشرفت خاصی نداشت

از ونزوئلا تا تهران؛ وقتی نفت داریم ولی برق نداریم!

ارزشمندترین شرکت‌های جهان در ماه مه 2025

اتفاق جالبی که برای بانک‌های پر مصرف روی داد

بابک زنجانی وارد می شود؛ نفت، خودرو، ریل و...

رمزارزهای غیرمجاز و فرسودگی شبکه؛ دلایل دیگر بحران برق از زبان نماینده مجلس

صدور مجوز ورود و توزیع بنزین سوپر صادر شد

ماهیِ تُن باله آبی درحال شکار

صحنه مهیج شکار خرگوش توسط عقاب

نمایش خیره‌کننده رقص عاشقانه آنهینگای نر در طبیعت

رفتار عجیب کلاغ‌ها؛ شیرجه به میان مورچه‌ها برای «درمان»

چرا هانیبال از روم متنفر بود؟ جنبه‌ای از نفرت و انتقام در تاریخ باستان

تصاویری از مراحل آماده‌سازی کیک 380 متری تولد امام رضا

آبشار آب سفید، عروس آبشارهای ایران

می‌دانستید صدای نقارۀ حرم امام رضا(ع) معنی خاصی دارد؟