ایران پرسمان

آخرين مطالب

دو سناریو برای خاورمیانه پس از جنگ غزه تحلیل روز

دو سناریو برای خاورمیانه پس از جنگ غزه
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - اقتصاد نیوز /متن پیش رو در اقتصاد نیوز منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
گروهی از تحلیلگران با اشاره به تشدید تنش ها بعد از پایان اتش بس در نوار غزه، در باب خطر رادیکالیسم و قرار گرفتن خاورمیانه بر لبه پرتگاه جنگ هشدار داده و می گویند، در صورتی که ایالات متحده و سایر بازیگران غربی احتیاط را کنار نگذارندف درگیر پس لرزه های جنگ غزه خواهند شد.
با توجه به لغو آتش‌بس چهار روزه در جنگ اسرائیل و غزه، سوالی که به شکل برجسته خودنمایی می کند، این است: خاورمیانه در دراز مدت چه تحولاتی را تجربه خواهد کرد.
دو سناریوی پیش رو
به نوشته اقتصادنیوز، در پاسخ به این سوال، دو سناریو محتمل وجود دارد. سناریوی نخست، شکل گیری «معامله بزرگ» در قاب رویداد تاریخی است که قدرت های بزرگ جهانی به رهبری ایالات متحده در شکل گیری و مدیریت آن نقش اصلی را ایفا می کنند. سناریوی دیگری که محتمل تر است، افزایش قدرت رادیکالیسم در سرزمین های اشغالی است که نه تنها جامعه بین الملل را به چالش خواهد کشید و منافع ایالات متحده را به خطر می اندازد، می تواند زمینه ساز وقوع درگیری در ابعادی وسیع تر در خاورمیانه شود و جهان را در یک قدمی پرتگاه انتقام جویی قرار می دهد. گروهی از ناظران غربی بر این باورند که بازگشت به وضعیت پیش از وقوع حمله 7 اکتبر حماس به اسرائیل، محتمل است. از منظر این گروه، جهان خسته از جنگ است و علاوه بر این، اعتراض عمومی در غرب نسبت به رویکرد اسرائیل در کوتاه مدت افزایش یافته و همین گزاره موجب خواهد شد تا سیاستمداران غربی، محاسباتشان را بازتعریف کنند.
یکی از شرکت‌کنندگان غربی در کنفرانس منامه که اخیراً در بحرین برگزار شد، به نیشن گفت که نه ایالات متحده و نه کشورهای اروپایی به واسطه نفوذ قابل توجه تل آویو در سیاست های داخلی شان نمی‌توانند رویکرد خود را در قبال این بازیگر تغییر دهند. بنابراین هرگونه همدلی در غرب با مردم فلسطین که تحت اشغال هستند، بدون لحاظ کردن منافع اسرائیل امکان پذیر نخواهد بود.این تحلیلگر یک گام فراتر رفت و تاکید داشت که حتی تهدید و ترس از موج دیگری از خشونت در پاسخ به رضایت غرب، آمریکا یا اروپا را وادار به اعمال فشار اساسی بر اسرائیل نخواهد کرد. چرا که فضای سیاسی داخل این کشورها که تحت تاثیر فعل و انفعال های اسرائیل قرار دارد، رویکردشان را محدود می کند و مانع از آن می شود تا از اسرائیل بخواهند موضعش را تغییر دهد.
هراس از تقویت رادیکالیسم
در چارچوب سناریویی که در بالا بدان اشاره شد، منطقی است که که اسرائیل به خواسته های بین المللی؛ گزاره هایی چون پذیرش راه حل دو کشوری، خودداری از اشغال مجدد غزه و کنار گذاشتن گزینه آوارگی اجباری فلسطینی ها از شمال این سرزمین، تن ندهد. دنی دانون، یکی از سیاستمداران اسرائیلی، از جامعه بین‌المللی خواسته تا با میزبانی فلسطینیان موافقت کرده و بدین طریق «زندگی بهتر» نسبت به قبل را برای مردم سرزمین های اشغالی رقم بزند.در اصل، مقام های اسرائیلی این جابجایی اجباری را به عنوان ابتکارعمل «بشر دوستانه» در قبال فلسطینی ها در نظر می گیرند. چرا که در طول سال ها درباب فعل و انفعال هایشان پاسخگو نبوده و نیستند.از همین رو گروهی از تحلیلگران می گویند، ایالات متحده به عنوان متحد اسرائیل می بایست در این باره با احتیاط عمل کند.به باور آنها، آنچه واشنگتن باید جدی بگیرد، هشداری است که سلمان بن حمد آل خلیفه، ولیعهد بحرین اخیراً به غرب داده. شاهزاده سلمان با اشاره به اینکه حمله روسیه به افغانستان و حمله آمریکا به عراق به ترتیب منجر به شکل گیری القاعده و داعش شد، گفت که پذیرش وضعیت وخیم کنونی برای فلسطینی‌ها تنها «شرایطی را برای گسترش خشونت در سراسر جهان هموار خواهد کرد».
پشت پرده رقص دیپلماتیک ریاض
آموس هوخشتاین، مشاور ارشد بایدن در این باره به نیشن گفت «در حال حاضر و در میانه این درگیری، ما نمی توانیم درگیر جبهه دیگری شویم. هوخشتاین همچنین تاکید کرد که آنچه شاهدش هستیم، شاید فرصت مناسبی باشد برای ترسیم چشم‌اندازی برای منطقه‌ای عاری از درگیری با کم ترین هزینه.اینجاست که همکاری آمریکا با کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در همه زمینه‌ها می‌تواند موثر باشد، زیرا کشورهای اخیر یا در ترتیبات انتقالی یا در تدوین «چشم‌انداز» فوق‌الذکر و مطالعه گزینه‌های موجود درگیر هستند.به عنوان مثال، عربستان سعودی ابتکاری از سوی کشورهای عربی و مهم اسلامی را رهبری می کند که هدف آن تحت فشار قرار دادن اسرائیلجهت تجدید نظر اساسی در استراتژی خود و ن توقف حمله نظامی به غزه است.
ریاض در پشت صحنه، در حال سازماندهی تلاش های دیپلماتیک است تا ایالات متحده و متحدان اسرائیل در اروپا را متقاعد کنند رویکردی را اتخاذ ند که با اجماع بین‌المللی همسو باشد؛ چنین رویکردی مستلزم تلاش برای یافتن راه‌حل دو کشور، پایان دادن به آوارگی اجباری، به رسمیت شناختن اکشور فلسطین است. دستیابی به این امر مستلزم تغییر پارادایم در فکر، سیاست و رویکرد رهبری اسرائیل خواهد بود.عربستان سعودی با مصر، اردن، فلسطین، اندونزی و سازمان همکاری اسلامی در چارچوب کمیته وزارتی که پس از نشست سران عربی-اسلامی به ریاست شاهزاده فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه تشکیل شد، همکاری می کند.این کمیته به مکانیزمی محوری جهت انتقال مواضع عربی و اسلامی به بازیگران بزرگ جهانی تبدیل شده است. تعاملات این کمیته با سفر به چین و روسیه، بریتانیا و فرانسه آغاز شد ونقطه کانونی مهم آن ایالات متحده بود.با این همه به ادعای ناظران همه چیز منوط به تصمیم اسرائیل است. پافشاری در رویکرد کنونی خطر تضعیف تمام چشم اندازهای آینده ای امن، نه تنها برای اسرائیل، بلکه برای خاورمیانه و جامعه بین المللی را به همراه دارد.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1071078/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

راز درخشش پر طاووس

دوس دارم نِگات کنم، تو هم منو نِگا کنی...

مراسم ویژه نوجوانان امام رضایی در حرم رضوی

منتقدان مسلمان‌تر از پیامبر(ع) به امام رضا(ع)

زمزمه صلوات خاصه امام رضا علیه السلام

انتقاد تند و تیز رئیس جبهه اصلاحات از مجلس

سرلشکر سلامی در رونمایی از شهر زیرزمینی جدید سپاه: توانمندی‌های ما افزایش پیدا می‌کند

توئیت رئیس‌جمهور پزشکیان درباره خلیج فارس

سی‌ان‌ان: درگیری هند و پاکستان یکی از بزرگترین نبردهای هوایی تاریخ مدرن است

سخنان نتانیاهو درباره عملیات بزرگ نظامی در غزه

معاون وزیر آموزش و پرورش: از نسل جدید جاماندیم

احتمال یک اشتباه محاسباتی

بازی تهران و ترامپ با تحریف احتمالی نام خلیج فارس به هم می‌خورد؟

سردرگمی در آمریکا بر سر جنگ اوکراین

مهارت آموزی رایگان هنرستانی ها در مراکز فنی و حرفه‌ای

قراردادهای بار اول وزارت نفت تاکنون 200 میلیون دلار بوده است

نورافشانی دیدنی خیابان امام رضا(ع) در مشهد

نماهنگ زیبای "بابا رضا "

ما همه مدیون امام رضا(ع) هستیم

سرود زیبای «ایران امام رضا»

کتاب‌های تازه محمدرضا شفیعی کدکنی در نمایشگاه امسال

معنی ضرب المثل "نفسش از جای گرم درمی‌آید"

انتشار برای نخستین بار؛ سپاه از پایگاه زیرزمینی پهپادی نیروی دریایی خود رونمایی کرد

اصغرزاده: بزرگ‌ترین و خطرناک‌ترین دشمن برقراری رابطه ایران و آمریکا، اسرائیل است

استقبال لهستان از گفت وگوهای غیر مستقیم ایران و آمریکا

لاپید: توافق هسته‌ای با عربستان، می‌تواند منطقه را به سوی رقابت تسلیحاتی سوق دهد

حمله موشکی و پهپادی پاکستان به هند

مذاکرات پنهانی اسرائیل و شورشیان سوریه در ابوظبی

آغاز تجزیه سوریه؛ شکل‌گیری کشور جدید در خاورمیانه

سفیر سابق رژیم صهیونیستی در آمریکا: اسرائیل نباید به ترامپ اعتماد کند

آمریکا ساقط شدن جنگنده هندی توسط پاکستان را تایید کرد

ما به تو افتخار می‌کنیم

تنها راه نجات تهران از زیر زمین می‌گذرد

جلف و سخیف نباش وزیر سابق!

حذف خاموش مکمل‌‏های دارویی رایگان برای زنان باردار

اظهارنظر بی سابقه قالیباف در مورد صنعت دارو در کشور!

انتقاد قالیباف در مورد خطوط ریلی کشور

رئیس مجلس: در مورد بودجه وقت می‌گذارم

برگزاری نشست بررسی مطالبات خانواده‌های شهدا و ایثارگران استان مازندران با حضور رئیس بنیاد شهید

مناجات زیبای «السلام ای وارث نوح و خلیل»

کشف منبع جدیدی از طلا در کیهان

ادعایی درباره زمان دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا

بیانیه روسیه و چین درباره مذاکرات ایران و آمریکا

مجلس نمایندگان آمریکا تغییر نام خلیج مکزیک را تصویب کرد

پاپ جدید معرفی شد؛ لئو چهاردهم اولین پاپ آمریکایی تاریخ

کاسبی میلیون‌ دلاری اردن با خون کودکان غزه

معامله در سایه تعرفه‌ها؛ آیا استارمر بازی ترامپ را باخت؟

بیل گیتس تمام ثروت خود را به فقرا می‌بخشد

حضور پاپ در میان مردم

اولین واکنش ترامپ به انتخاب پاپ جدید