ایران پرسمان

آخرين مطالب

پیش به سوی تغییر توازن در قفقاز اقتصاد روز

پیش به سوی تغییر توازن در قفقاز
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایران /متن پیش رو در ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
محمود شوری، کارشناس مسائل آسیا، در گفت‌وگو با «ایران» از ابعاد استراتژیک سفر رئیس‌جمهوری ایران به باکو گفته است. او این سفر را نقطه عطفی در تلاش‌های ایران و آذربایجان برای عبور از تنش‌های گذشته و ورود به دوره‌ای نو از همکاری‌های دوجانبه و منطقه‌ای می‌داند. شوری در این گفت‌وگو به بررسی پتانسیل‌های عظیم دو کشور در زمینه‌های ژئوپلیتیک و ترانزیتی پرداخت و در عین حال هشدارهایی درباره تهدیدات امنیتی ناشی از بازیگران فرامنطقه‌ای نظیر اسرائیل مطرح کرد.
سفر رئیس جمهوری به باکو در پی بروز تلاش‌هایی برای عبور از اختلافات ایران و آذربایجان در حوزه‌های سیاسی و امنیتی و ژئوپلیتیکی صورت می‌گیرد. از این منظر انجام این سفر در چه زمینه‌هایی حائز اهمیت است؟
سفر رئیس‌جمهوری به باکو در زمانی حساس انجام می‌شود، زمانی که تلاش‌هایی برای عبور از اختلافات دیرینه میان ایران و جمهوری آذربایجان در حال شکل‌گیری است. بنابراین این سفر، از منظرهای مختلف سیاسی، امنیتی و ژئوپلیتیکی اهمیت ویژه‌ای پیدا کرده است. در سال‌های اخیر، روابط تهران و باکو با تنش‌های متعددی همراه بوده و اقدامات هر دو طرف به ‌نوعی به تشدید این تنش‌ها منجر شده است. دو کشور با وجود پیوندهای عمیق فرهنگی و تاریخی، نتوانسته‌اند روابطی متعادل و پایدار برقرار کنند.
بازار
از نگاه ایران، روابط با جمهوری آذربایجان پس از فروپاشی شوروی همواره برپایه همکاری بوده است و تلاش شده تا روابط با این کشور به‌ صورت متوازن و فارغ از تحولات منطقه‌ای تعریف شود. با این حال، برخی رخدادها در سال‌های اخیر به‌ویژه در زمینه‌های ژئوپلیتیکی و امنیتی باعث افزایش تنش‌ها شده است. در این شرایط، سفر رئیس‌جمهوری به باکو می‌تواند فرصتی طلایی باشد تا دو کشور به بازسازی روابط خود پرداخته و از این مرحله تنش‌زا عبور کنند. ایران به همکاری با جمهوری آذربایجان نیاز دارد و این نیاز متقابل است. دولت چهاردهم به‌نظر می‌رسد در تلاش است تا از این فرصت برای تغییر مسیر استفاده کند و روابط تهران و باکو را وارد فازی جدید و سازنده کند. این سفر می‌تواند نقطه عطفی در روابط دو کشور باشد، اگر بتواند به‌طور مؤثر به تنش‌ها پایان دهد و زمینه‌های همکاری‌های مشترک را تقویت کند.
حضور آقای پزشکیان در باکو در زمانی حساس انجام می‌شود که اختلافات ژئوپلیتیکی میان ایران و جمهوری آذربایجان، به‌‌ویژه در منطقه قفقاز جنوبی، به مسأله‌ای پیچیده تبدیل شده است. این اختلافات به‌ویژه با تحولات اخیر در منطقه شدت یافته و سؤالی اساسی را مطرح کرده است: آیا این سفر می‌تواند نقطه شروعی برای عبور از این اختلافات ژئوپلیتیکی باشد؟
یکی از موضوعات کلیدی که در این زمینه مطرح است، بحث احداث دالان موسوم به «زنگزور» است. هرچند اظهارات ضد و نقیضی در این‌باره وجود دارد، اما نگرانی‌ها همچنان پابرجاست. منطقه سیونیک، یا همان زنگزور، به طول 40 تا 50 کیلومتر است و برخی تحلیلگران بر این باورند که در صورت حضور ارتش‌های جمهوری آذربایجان و نخجوان در این منطقه، تصرف آن ظرف یک روز ممکن خواهد بود. این ملاحظه از سوی ایران وجود دارد که جمهوری آذربایجان به ‌تدریج ایجاد دالان «زنگزور غربی» و «زنگزور شرقی» را جا بیندازد و این مناطق را به‌ طور رسمی به عنوان بخشی از خاک خود اعلام کند. این درحالی است که ایران از اتصال خطوط ارتباطی و مواصلاتی در منطقه حمایت می‌کند و مشکلی با این امر ندارد، اما این اتصال نباید تحت عنوان کریدور زنگزور باشد. ایران به‌ ویژه بر این نکته تأکید دارد که در توافق آتش‌بس 2020 قره ‌باغ، هیچ‌گونه اشاره‌ای به این کریدور نشده و آن را نمی‌پذیرد. اما در ساحت رسمی، جمهوری آذربایجان اعلام کرده که به مرزهای بین‌المللی متعهد است و در تلاش است تا اختلافات خود را با ارمنستان حل ‌و فصل کند.
آیا سفر رئیس‌جمهوری به باکو می‌تواند نقشه راهی برای تقویت همکاری‌های ترانزیتی و زیرساخت‌های حمل ‌و نقل ترسیم کند؟
متأسفانه در سال‌های گذشته، اختلافات میان ایران و جمهوری آذربایجان تأثیر منفی زیادی بر همکاری‌های اقتصادی دو کشور داشته و به‌ویژه در زمینه حمل‌ونقل، شرایط برای ترانزیت کالا از طریق جمهوری آذربایجان برای ایران به ‌شدت پیچیده و دشوار شده بود. این تنش‌ها حتی باعث شده بود که تعامل اقتصادی با خود جمهوری آذربایجان نیز با مشکلات قابل توجهی مواجه شود. یکی از مسائل کلیدی که انتظار می‌رود در سفر رئیس‌جمهوری ایران به باکو مورد مذاکره و رایزنی قرار گیرد، تسریع و هماهنگی در روند اجرایی شدن «کریدور ارس» است. در صورت اجرایی شدن این کریدور استراتژیک، علاوه بر افزایش مزیت ترانزیتی ایران در منطقه، نواحی مرزی نیز می‌توانند از مزایای راه‌اندازی این کریدور بهره‌مند شوند. این پروژه موجب رونق تجارت و ترانزیت در مناطق مرزی خواهد شد. یکی دیگر از موضوعات مهم در بخش ترانزیت، موضوع راه ‌آهن و حمل ‌ونقل ریلی میان ایران و جمهوری آذربایجان است. اختلافات آذربایجان و ارمنستان، عدم امضای موافقتنامه صلح میان دو کشور، تنش‌ها و اختلافات مرزی و به ‌ویژه طرح موضوع کریدور زنگزور از سوی جمهوری آذربایجان، باعث شده که طرح احیای مسیرهای ریلی در جنوب قفقاز هنوز اجرایی نشود. جمهوری آذربایجان در کریدور ترانزیتی شمال-جنوب، به‌عنوان مسیر اصلی ترانزیت و تجارت ایران با دو عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا، یعنی فدراسیون روسیه و بلاروس، مطرح است. سفر آقای پزشکیان به باکو می‌تواند به‌عنوان تسهیل‌کننده اجرای «موافقتنامه تجارت آزاد» ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا عمل کند. بخشی از این موافقتنامه بر اجرای پروژه ترانزیتی شمال-جنوب تأکید دارد. فعال شدن این کریدور، حداقل در بخش غربی آن، نیازمند همکاری نزدیک ایران و آذربایجان است. این درحالی است که مرزهای زمینی دو کشور که به دلیل وضعیت ویژه رژیم قرنطینه و مقابله با ویروس کرونا بسته شده بود، همچنان به ‌طور موقت مسدود هستند. این تصمیم تأثیرات منفی زیادی بر رفت‌ و آمد شهروندان دو کشور، توسعه پایانه‌های مرزی، رشد گردشگری و رونق بازارچه‌های مرزی داشته است. با توجه به اینکه محدودیت‌های مربوط به کرونا دیگر موضوعیت ندارد، انتظار می‌رود که در سفر رئیس‌جمهوری ایران به باکو، موضوع بازگشایی مرزهای زمینی پس از سال‌ها مورد توجه قرار گیرد.
آیا سفر پزشکیان به باکو می‌تواند نفوذ امنیتی و اطلاعاتی اسرائیل در قفقاز جنوبی را به چالش بکشد یا مقدمه چرخشی استراتژیک در قفقاز به زیان اسرائیل باشد؟
جمهوری آذربایجان باید راهبردهای سیاسی و امنیتی خود را بر اساس منافع ملی خود تعریف کند و نه بر اساس روابطش با سایر بازیگران، از جمله رژیم صهیونیستی. ایران همواره نگرانی‌هایی در مورد استفاده احتمالی از خاک جمهوری آذربایجان به‌عنوان پایگاهی برای دشمنی علیه خود داشته است. این نگرانی‌ها در حالی ادامه دارد که رابطه ایران و آذربایجان در سال‌های اخیر به‌طور نسبی دچار فاصله شده است و دشمنان ایران از این شکاف‌ها برای نفوذ و تأثیرگذاری استفاده کرده‌اند. ایران معتقد است که هرچه این شکاف میان تهران و باکو کم‌ رنگ‌تر شود، نگرانی‌های امنیتی کاهش خواهد یافت.
این سفر می‌تواند فرصتی باشد تا ایران و آذربایجان در مورد راهبردهای امنیتی مشترک مذاکره کنند و در جهت کاهش تنش‌ها و نگرانی‌های متقابل گام بردارند. اگر این فاصله‌ها از بین بروند، ایران امیدوار است که آذربایجان دغدغه‌های امنیتی آن را در نظر بگیرد و مانع از اقدامات تهدیدآمیز در خاک خود شود.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1245985/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پایان مهلت 50 روزه صمت درباره مجوز سامانه‌های فروش برخط طلا

دریافت 35 هزار میلیارد تومان مالیات از خودرو در 1403

عاقبت رانندگی با سرعت زیاد

تحقیق جدید جهانی؛ واکسن کرونا بی‌خطر است یا خطرناک؟

جت‌های تجاری می‌توانند به‌زودی زمین را خنک کنند

این را به کسی گو که تو را نشناسد

شگفتانه فرمانده نیروی دریایی سپاه؛ شناور موشک‌اندازی ساخته‌ایم که 116 نات سرعت دارد

هدیه‌ای که شهید رئیسی به مناسب روز دختر به نوجوان فلسطینی داد

تیراندازی مرگبار در سوئد

ترامپ: من دوست دارم پاپ باشم

ترامپ برای مقابله با ایران نقش «پلیس بد» را به اروپا سپرده است

سرمقاله آرمان ملی/ اروپا و ورود به مذاکرات مسقط

قالیباف: کارگران افسران خستگی ناپذیر جنگ اقتصادی دشمن هستند

طلای جهانی به کُما رفت

دلیل عدم جمع بندی در مورد واردات بنزین سوپر مشخص شد

مراسم بزرگداشت روز روانشناس با حضور روانشناسان بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد

داخل شهربازی عروسی گرفتن!

تحقیق جدید جهانی: واکسن کرونا بی‌خطر است یا خطرناک؟

جلسه غیرعلنی مجلس درباره برنامه‌های هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان

ترقی: وزیر راه با سوءمدیریت‌ها برخورد می‌کند یا فقط نمایش می‌دهد؟

دبیر شورای عالی امنیت ملی وارد برزیل شد

بررسی طرح اصلاح موادی از احکام راجع به مهریه در دستورکار مجلس

وعده رئیس مجلس به کارگران

مجلس هفته آینده جلسه علنی نخواهد داشت

ادعای منان رئیسی در خصوص یک نماینده: وقتی به مجلس آمد پا برهنه بود اما الان 50 ملک دارد!

49 حمله هوایی آمریکا و انگلیس به یمن

ترامپ: از فکر شکست چین خوابم نمی‌برد

سرمقاله سازندگی/ نگرانی اصلی

تصویر ناصرالدین شاه در حال سلفی گرفتن در آسانسور همایونی!

نجات دو ماهواره از مدار اشتباه توسط مهندسان چینی

برای شناخت جهان سعدی چه کتابی بخوانیم؟

دو خواسته مهم کارگران در هفته کارگر

تقویم تاریخ/ تصویب قانون خلع ید از شرکت نفت انگلیس توسط مجلس شورای ملی

حکمت/ کسى که یک دختر دارد

هوش مصنوعی، آرتروز را در عرض چند دقیقه با دقت 98 درصدی تشخیص می‌دهد

«راز سرباز» روایتی از جنگ برای نوجوانان در راه کتابفروشی‌ها

میرلوحی: یک سوم استانداران باید تغییر کنند

سرمقاله دنیای اقتصاد/ انفجار فاجعه‌بار بندر شهید رجایی و چند نکته

فرصت بزرگ ناترازی 20 گیگاواتی برق!

تفال/ مرا می بینی و هر دم زیادت میکنی دردم

نامه ایروانی به شورای امنیت درپی ادعای فرانسه: ایران دکترین دفاعی خود را تغییر نداده است

سرمقاله خراسان/ زیارت؛ سفر آسان یا آزمون صبر؟

سه شنبه های تکریم و پاسخگویی مدیر کل بنیاد مازندران به جامعه ایثارگری/ صداقت و شفاف سازی اولویت ارائه خدمت به ایثارگران

مشاور سه رئیس‌جمهور پیشین آمریکا: برچیدن برنامه غنی‌سازی اورانیوم ایران غیرممکن است

کاهش آسیب‌های ناشی از جنگ با کمک علم روانشناسی

در یک قدمی جنگ

بلومبرگ: چگونه ایران دنبال توافق بهتری است؟

ادعایی درباره پُست جدید همتی

توئیت سخنگوی دولت اصلاحات درباره ارسال پیامک حجاب

حملات آمریکا به شهر «سحار» در صعده یمن