ایران پرسمان

آخرين مطالب

کاوشگر خورشیدی هند چگونه تاریخ‌ساز شد؟ اقتصاد روز

کاوشگر خورشیدی هند چگونه تاریخ‌ساز شد؟
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایسنا /فضاپیمای «آدیتیا-ال1»(Aditya-L1) از هند، تنها چند ماه پس از پرتاب، با توجه به قابلیت‌های جدید خود موفق شد یکی از شدیدترین فوران‌های شراره‌ای خورشید را با جزئیاتی دقیق و بی‌نظیر ثبت کند.
در فوریه 2024، خورشید انفجار عظیمی از پرتو و انرژی را به فضا پرتاب کرد. خوشبختانه کاوشگر خورشیدی هندی موسوم به «آدیتیا-ال1»، در حال رصد کردن آن بود و توانست با استفاده از ابزار و قابلیت‌های جدید خود، اولین تصاویر از یک شراره خورشیدی را در پایین‌ترین لایه‌های جوی خورشید ثبت کند.
به نقل از اس‌تی‌دی، این داده‌ها بینش‌های ارزشمندی در مورد چگونگی پیدایش و تکامل شراره‌های خورشیدی هنگام حرکت در لایه‌های مختلف جو خورشید ارائه می‌دهد. دانشمندان امیدوارند با مطالعه دقیق‌تر این فوران‌ها، نحوه شکل‌گیری، رفتار و تأثیرات آنها بر زمین را بهتر درک کنند.
تازه واردی در میان رصدخانه‌های خورشیدی
در میان کاوشگرهای خورشیدی متعدد در فضا، «آدیتیا-ال1» به تازگی به این فهرست اضافه شده است. این رصدخانه خورشیدی هندی به سرعت در موقعیت خود در «نقطه لاگرانژی L1«( L1 Lagrange point) که یک مدار پایدار بین زمین و خورشید است، مستقر شد.
در تاریخ 22 فوریه 2024(3 اسفند 1402)، یک شراره خورشیدی عظیم با قدرت X6/3 از سطح خورشید، رو به زمین فوران کرد. این نوع شراره از جمله قدرتمندترین انفجارهای پرتوافشانی است که قادر به ایجاد اختلال در ماهواره‌ها، شبکه‌های برق و ارتباطات رادیویی است.
تنها چند ماه بعد، شراره‌های شدید مشابه، شفق‌های قطبی دیدنی را ایجاد کردند که تا جنوب اروپا قابل مشاهده بودند. «رصدخانه پویاشناسی خورشیدی ناسا»(SDO)، «مدارگرد خورشیدی»(Solar Orbiter) از «آژانس فضایی اروپا»(ESA) و چندین تلسکوپ زمینی نیز توجه خود را به این رویدادهای چشمگیر خورشیدی معطوف کردند.
ثبت یک شراره خورشیدی قدرتمند
«مدارگرد خورشیدی» در فاصله بسیار نزدیک‌تری به خورشید (حدود 42 میلیون کیلومتر) در مقایسه با فاصله 150 میلیون کیلومتری فضاپیمای «آدیتیا-ال1»، به دور آن می‌چرخد. با این حال، فضاپیمای هندی‌ها یک مزیت منحصر به فرد دارد که می‌تواند محل منشأ شراره‌های خورشیدی را رصد کند.
هنگامی که یک شراره فوران می‌کند، از لایه‌های مختلف جو خورشید عبور می‌کند و از سطح آن در دمای 5800 درجه سانتیگراد است، شروع می‌شود و به تاج خورشید می‌رسد؛ جایی که دما به بیش از یک میلیون درجه سانتیگراد می‌رسد.
این گرمایش شدید باعث می‌شود که شراره در بخش‌های مختلف از طیف الکترومغناطیسی، انرژی ساطع کند. این طیف‌ از نور مرئی شروع می‌شود و به پرتو فرابنفش تغییر می‌کند. در نهایت نیز در تاج خورشید، پرتو ایکس تولید می‌کند. دانشمندان معتقدند که افزایش دمای پلاسما هنگام حرکت شراره به سمت بیرون به دلیل فوران‌های انرژی مداوم خورشید است که مناطق اطراف را گرم می‌کند.
«مدارگرد خورشیدی» و «آدیتیا-ال1» ابزارهای پیشرفته‌ای برای ردیابی این تغییرات دارند. نکته قابل توجه این است که ابزار «تلسکوپ تصویربرداری فرابنفش خورشیدی»(SUIT) در فضاپیمای «آدیتیا-ال1» برای تشخیص نور فرابنفش با طول موج بلند تعبیه شده است و به آن اجازه می‌دهد کروموسفر پایینی خورشید را که در آنجا شراره‌های خورشیدی از آن سرچشمه می‌گیرند، با جزئیات مشاهده کند. تاکنون، مطالعه این لایه حیاتی خورشید با چنین وضوح بالایی دشوار بوده است.
رمزگشایی از اسرار گرمایش خورشیدی
«سامی سولانکی»(Sami Solanki)، سرپرست «مؤسسه تحقیقات منظومه شمسی ماکس پلانک»(MPS) و نویسنده این مقاله می‌گوید: این یک شانس بزرگ است که «آدیتیا-ال1» توانست درست در آغاز دوران تحقیقاتی خود شاهد چنین شراره قدرتمندی باشد. این تحقیقات برای اولین بار به همراه مشاهدات سایر کاوشگرها و تلسکوپ‌ها، تصویری کامل از فرآیندهایی که در لایه‌های مختلف جو خورشید در طول یک شراره رخ می‌دهد، ارائه می‌دهد.
این تیم برای انتشار فعلی تحقیقات خود، داده‌های طیف‌سنج این فضاپیما و همچنین داده‌های سایر کاوشگرهای فضایی و رصدخانه‌های خورشیدی زمینی را بررسی کرد و به این ترتیب توانست نحوه انتشار انرژی آزاد شده را در لایه‌های مختلف جو خورشید ردیابی کند.
«آدیتیا-ال1 »
فضاپیمای «آدیتیا-ال1» اولین فضاپیما برای ماموریت خورشیدی است که توسط «سازمان پژوهش‌های فضایی هند»(ISRO) توسعه داده شده است. این فضاپیما که در سال 2023 پرتاب شد، برای بررسی خورشید از «نقطه لاگرانژی L1» طراحی شده است و مشاهدات مداومی از فعالیت خورشیدی ارائه می‌دهد.
یکی از ابزارهای کلیدی موجود در این فضاپیما، «تلسکوپ تصویربرداری فرابنفش خورشیدی» است که توسط «MPS» ایده‌پردازی شده بود. این ابزار توسط مرکز «بین دانشگاهی نجوم و اخترفیزیک»(IUCAA) در هند طراحی، توسعه و ساخته شده است. سه دانشمند از «MPS» اعضای فعال این تیم هستند که تخصص خود را در این پروژه به کار می‌گیرند.
فضاپیمای «آدیتیا-ال1» با هدف ارتقای درک ما از شراره‌های خورشیدی، جو خورشید و آب و هوای فضا، داده‌های حیاتی را ارائه می‌دهد که می‌تواند به محافظت از ماهواره‌ها، شبکه‌های برق و سامانه‌های ارتباطی روی زمین کمک کند.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1246759/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آرام ماندن در مواجهه با استرس

تغییرات زیبای فصل ها در یک لوکیشن

تولید نسل جدید پانسمان‌ با ترکیب کورکومین و نانولوله‌های کربنی

احمدیان و وانگ‌یی دیدار کردند؛ تاکید چین به حق ایران جهت استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای

عیادت نماینده ویژه رهبر انقلاب از مصدومان حادثه بندر شهید رجایی

سرمقاله همشهری/ نمی‌دانند چرا و چگونه؟

سکوت سنگین در بازار خودرو؛ قیمت‌ها در سراشیبی

نامگذاری معابر به نام شهدا، راهی برای ترویج فرهنگ ایثار

تاکید مدیر کل بنیاد مازندران بر ترویج فرهنگ جهاد، ایثار و شهادت

استتار فوق العاده این موجود عجیب

بلوط هِلم کنار دریاچه کومو در ایتالیا

درباره «برادران کارامازوف»

حسین شریعتمداری: مگر برجامی وجود دارد که مکانیسم ماشه آن قابل اجرا باشد؟!

ترامپ: با امضای توافق منابع با اوکراین سود زیادی می‌بریم

کانال اروپایی مذاکرات هسته‌ای؟

سرمقاله کیهان/ به‌جای گنده‌گویی بدهی خود را تسویه کنید!

وضعیت عجیب قیمت شکر؛ تحولات بازار کالاهای اساسی

تَنگِ شگفت انگیز چله بوچیر

اهمیت امانتداری

هانی‌زاده: مسائل منطقه هم در مذاکرات ایران و آمریکا در دستور کار قرار خواهد گرفت

اوکراین مدعی حمله پهپادی روسیه به بندر «اودسا» شد

واشنگتن: اوکراین آماده موافقت با امتیاز ارضی است

بی‌بی‌سی: ترامپ اقتصاد و جامعه آمریکا را به‌هم ریخت

سرمقاله اعتماد/ سلول‌های خودسر

15 مکان شگفت‌انگیز که قبل از مرگ باید دید

لحظه شکار یک پرنده توسط یک حشره و خوردن او!

ایران در حال ساخت 20 ماهواره است

صحبت های شنیدنی از اردشیر رستمی

پرتاب محموله ایرانی به ماه توسط کاوشگر چینی چانگِ 8

سرمقاله آرمان ملی/ بازخوانی معادله ایران و آمریکا

جلوگیری از تحمیل تورم با انحلال بانک‌های غیرقابل اصلاح

طبیعت زیبای قلعه رودخان

این شما و این عجیب ترین مرز تاریخ در ایران

معاون رئیس جمهور آمریکا: خواسته روشن ترامپ، عدم تملک سلاح هسته‌ای توسط ایران است

سرمقاله هم میهن/ چند پرسش درباره یک پرونده

شریعتمداری: مکانیسم ماشه تفنگ بی‌فشنگ است، فریب نخورید!

شوک واقعی بر دلار با خروج آمریکا از صندوق بین‌المللی پول

غروب زیبای متل قو در مازندران

طبیعت بهاری سیاهکل گیلان

بزرگترین تلسکوپ جهان از خورشید عکس جدیدی گرفت

شاهدی بر زندگی مردم فلسطین زیر سایه آپارتاید صهیونیستی

پیشنهاد محمود عباس به رژیم اسرائیل برای کمک به مهار آتش سوزی در قدس اشغالی

سرمقاله سازندگی/ مذاکره با اروپایی‌ها

تقویم تاریخ/ روز جهانی کار و کارگر

لحظه حمله وحشیانه گله فیل‌ها به گور خر بینوا!

هدیه‌ای که آیت الله جوادی آملی از شاگردانش گرفت

هشدار زیدآبادی درباره بعضی‌ها؛ به چیزی کمتر از ورود به جنگ‌های خانمانسوز راضی نمی‌شوند!

سرمقاله دنیای اقتصاد/ «طرحی نو» لازم است

عملکرد 100 روزه ترامپ چشم‌انداز تجاری جهانی را تغییر داد

اظهارات مهم وزیر کار؛ از حذف یارانه‌ها تا توزیع کالابرگ