ایران پرسمان

آخرين مطالب

رنگدانه پوست بادمجان، حسگر طبیعی فساد گوشت! اقتصاد روز

رنگدانه پوست بادمجان، حسگر طبیعی فساد گوشت!
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایسنا / در سال‌های اخیر، یکی از دغدغه‌های بزرگ در حوزه ایمنی مواد غذایی، آلودگی ناشی از فساد آن‌ها بوده است. بسیاری از مردم، تا وقتی که بسته‌بندی مواد غذایی را باز نکنند، نمی‌توانند متوجه وضعیت آن شوند. رنگ، بو یا بافت گوشت، معمولاً تنها زمانی قابل تشخیص است که محصول از حالت بسته خارج شده باشد. همین موضوع باعث شده که پژوهشگران در کشورهای مختلف به دنبال راه‌هایی باشند تا بتوانند وضعیت غذا را حتی زمانی که هنوز بسته‌بندی آن باز نشده، ارزیابی کنند. این موضوع نه‌تنها از هدررفت غذا جلوگیری می‌کند، بلکه ایمنی مصرف‌کننده را هم افزایش می‌دهد. در همین راستا، علی قاسمی چهاردهی، محقق صنایع سلولزی در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، به همراه دو پژوهشگر دیگر از همین دانشگاه و با همکاری دانشگاه شهید بهشتی، مطالعه‌ای را انجام داده‌اند.
این پژوهش با هدف ساخت ابزاری ساده و طبیعی برای تشخیص فساد گوشت در بسته‌بندی انجام شد. محققان در این پژوهش از ترکیب نانوسلولز (ماده‌ای گرفته‌شده از گیاهان) و رنگدانه‌ای طبیعی در پوست بادمجان استفاده کردند تا فیلمی بسازند که با تغییر رنگ، به مصرف‌کننده درباره فساد گوشت هشدار می‌دهد.
در مرحله اول، آن‌ها پوست بادمجان را به‌عنوان ماده خام انتخاب کردند و آن را تحت دو روش مختلف عصاره‌گیری قرار دادند: یکی با استفاده از اسید فرمیک و یکی بدون آن. پس از بررسی میزان رنگدانه استخراج‌شده (آنتوسیانین)، روش اول بهتر عمل کرد. این رنگدانه که نسبت به اسیدی یا قلیایی بودن محیط حساس است، در غشایی از نانوسلولز تثبیت شد. این غشا به‌صورت یک فیلم نازک تولید شد و در داخل بسته‌بندی گوشت قرار گرفت. سپس بسته‌ها در دو حالت نگهداری شدند: برخی در یخچال و برخی در دمای محیط، تا بررسی شود که آیا فیلم تغییر رنگ می‌دهد یا نه.
نتایج نشان دادند که فیلم نانوسلولزی ساخته‌شده، در اثر فساد گوشت به‌وضوح تغییر رنگ داد. این تغییر رنگ از قرمز به زرد مایل به سبز بود، که با چشم غیرمسلح هم کاملاً قابل تشخیص بود. همچنین مشخص شد که استفاده از اسید فرمیک در فرآیند استخراج رنگدانه، باعث افزایش مقدار آن می‌شود، که به حساس‌تر شدن فیلم کمک می‌کند.
در بررسی‌های دقیق‌تر، پژوهشگران دریافتند که ساختار فیلم پس از ترکیب با رنگدانه و پلیمرهای خاص، به‌لحاظ ساختاری پایدارتر شده و خواص فیزیکی مناسبی پیدا کرده است. آزمون‌هایی که روی این فیلم‌ها انجام شد، نشان دادند که درجه شفافیت، استحکام و میزان واکنش‌پذیری آن‌ها در برابر تغییر pH بهبود یافته و در تماس با گوشت فاسد، فیلم‌ها تغییر رنگ بسیار قابل توجهی داشتند.
در این خصوص، یکی از نکات قابل توجه آن بود که تغییر رنگ فیلم‌ها به‌قدری واضح بود که حتی افرادی که تخصصی در این زمینه ندارند، می‌توانستند به راحتی با نگاه کردن به آن، وضعیت گوشت را تشخیص دهند. همچنین بررسی‌های نوری و شیمیایی فیلم‌ها نشان داد که پیوندهای جدیدی بین اجزای مختلف آن‌ها شکل گرفته که به پایداری بیشتر کمک می‌کند.
تحقیق فوق از این نظر اهمیت دارد که هم از یک ماده طبیعی و قابل تجزیه استفاده شده و هم کاربردی بسیار ملموس و روزمره دارد. ضمن اینکه از پوست بادمجان، که معمولاً به عنوان زباله دور ریخته می‌شود، به شکلی نوآورانه استفاده شده است. این فیلم می‌تواند در بسته‌بندی انواع گوشت مانند مرغ، گوشت قرمز و ماهی به‌کار رود و به مصرف‌کننده نشان دهد که آیا محصول هنوز قابل مصرف است یا نه.
نتایج این پژوهش علمی، در فصلنامه «تحقیقات علوم چوب و کاغذ ایران» منتشر شده‌اند که زیر نظر موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور فعالیت می‌کند. این نشریه به انتشار تحقیقات علمی در حوزه‌های کاربردی چوب، کاغذ و فناوری‌های نوین مرتبط با آن‌ها می‌پردازد.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1247203/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جاده ساحلی بریس در سیستان و بلوچستان

طوفان گرد و غبار در ریاض

تمرینات فوق العاده زیبای آتش نشان‌ها در ایران

درمان بیماری‌های حاد کبدی با داروی دیابت!

رمان «برای مادرم» منتشر شد

المیادین ادعای رویترز درباره جزئیات توافق هسته‌ای احتمالی را رد کرد

آیا مواضع ضدایرانی مشاور امنیت ملی ترامپ باعث حذف او شد؟

فعال شدن آژیرهای خطر در سرزمین‌های اشغالی

رباتی که برای لحظاتی از کنترل خارج شد، مهندسان را وحشت زده کرد

ترافیک سنگین کالا در گمرک

امیر قربانی: هیچ ارتشی در دنیا نمی‌تواند با ارتش ایران مقابله کند

مقتدایی خطاب به اروپا: حواستان را بیشتر جمع کنید

سرمقاله جام جم/ حاکمیت ایران بر جزایر سه گانه ابدی است

سرمقاله سازندگی/ منتقد مصلح و مشفق هستیم

رسیدگی به 330 پرونده خانواده جانبازان و شهدای استان گلستان

معلمان شهید، ایران اسلامی را به قله دانش رساندند

حکمت/ رستگاری با دین

تقویم تاریخ/ روز جهانی مطبوعات

ایران در رتبه سوم جهانی در المپیادهای علمی

عشق در روزگارِ تبعید

هشدار سلیمانیه عراق به گروهک‌های ضدایرانی؛ مقرهای خود را تخلیه کنید

هلی‌برن نظامیان صهیونیست در جنوب سوریه

سرمقاله دنیای اقتصاد/ تعادل دشوار در تعیین دستمزد

مختصات یک وزیر اقتصاد مطلوب

ورود سازمان حمایت به افزایش بی ضابطه تعرفه ترخیص کالا

جمع شدن بساط دلالی و سوداگری از طریق مالیات بر عایدی سرمایه

تفال/ ای دل آن دم که خراب از می گلگون باشی

عراقچی: توافق در دسترس است؛ تنها لازمه آن اراده سیاسی و نگرش منصفانه است

حمله موشکی از یمن به اراضی اشغالی

رسانه رژیم صهیونیستی: سنوار دو درس فراموش نشدنی به اسرائیل داد

تصاویری از آثار تجاوزات هوایی رژیم صهیونیستی به استان حماه سوریه

سرمقاله خراسان/ نیروی کار؛ دارایی استراتژیک

تحلیل هآارتص از نقش بن سلمان در مذاکرات ایران و آمریکا

تاکید عراقچی بر حق ایران برای غنی‌سازی

پیش بینی قیمت طلا و سکه 13 اردیبهشت 1404

خریداران طلا بخوانند

لرزش شدید کوه‌ها و تپه‌های آرژانتین در پی زمین لرزه 7.4 ریشتری

تشخیص شیرین بودن هندوانه بدون ضربه زدن

مومنین بی‌بهره چه کسانی هستند؟

فردوسی، خاک پای امیرالمومنین(ع)

لحظه حیرت انگیز شکار شغال توسط عقاب

یک رصد زیبا از سحابی Lagoon در فاصله ی حدودی 6 هزار سالِ نوری

خواندن مثنوی چه فایده ای دارد؟

واکنش پسر پزشکیان به قهرمانی تراکتور

حرکات عجیب ترامپ در جمع دانشجویان آلاباما

آمریکا باز هم حضور ناو ترومن در منطقه را تمدید کرد

پیش‌بینی افزایش شدید کسری بودجه روسیه در سال 2025

ضرب المثل/ با دست پس میزنه با پا پیش می‌کشه

راه حلی ساده برای حل مکعب روبیک

راه حل خروج از جای پارک تنگ بدون کوچکترین اصابت