ایران پرسمان

آخرين مطالب

تداوم فروش طلای سیاه ایران؛ ناوگان زامبی چگونه به تجارت نفت کمک کرد؟ اقتصاد روز

تداوم فروش طلای سیاه ایران؛ ناوگان زامبی چگونه به تجارت نفت کمک کرد؟
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - تجارت نیوز / دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، به‌تازگی عنوان کرد: هر شخصی که از ایران نفت بخرد، حق تجارت با آمریکا را ندارد. با این حال گزارش‌ها حاکی از آن است که چین همچنان به خرید نفت از ایران ادامه می‌دهد. این پرسش مطرح می‌شود که پکن چگونه این تجارت را ادامه می‌دهد؟ آیا چین ابایی از تهدید آمریکا ندارد یا به طرق متعددی روند تجارت نفت با ایران را ادامه می‌دهد تا ضربه‌ای به ارتباط خود با آمریکا وارد نشود؟
تجارت نفت ایران بعد از انقلاب اسلامی با تحریم‌های متعددی روبه‌رو بوده است. بخش مهمی از درآمد ارزی کشور از طریق تجارت نفت تامین می‌شود و نوسان بسیاری در طول زمان داشته است. این بار قرار است تجارت نفت ایران با محدودیت‌های بیشتری روبه‌رو شود.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، روز پنج‌شنبه 11 اردیبهشت اعلام کرد: هر شخصی از ایران نفت خریداری کند، حق تجارت با آمریکا را ندارد. این همان کاری است که دوره پیشین انجام شد.
او همچنین با انتشار پستی در شبکه اجتماعی Truth Social عنوان کرد: هر کشور یا فردی که به هر میزان نفت یا پتروشیمی از ایران خریداری کند، بلافاصله مشمول تحریم‌های ثانویه می‌شود. آنها به هیچ‌وجه و تحت هیچ شرایطی اجازه ندارند با ایالات متحده آمریکا تجارت کنند.
آن‌طور که رویترز گزارش داد، اظهارات ترامپ پس از به تعویق افتادن مذاکرات اخیر آمریکا درباره برنامه هسته‌ای ایران مطرح شده است؛ مذاکراتی که قرار بود روز شنبه در رم برگزار شود. یک مقام ارشد ایرانی به خبرگزاری رویترز گفت: «تاریخ جدید بسته به رویکرد ایالات متحده تعیین می‌شود.».
با توجه به تهدیدها و تحریم‌های جدید، باید دید موضع چین به‌عنوان مهم‌ترین خریدار نفتی ایران چیست؟
تحریم‌های ثانویه علیه خریداران نفتی ایران
دولت ترامپ تاکنون تحریم‌هایی را علیه صنعت نفت ایران اعمال کرده است که شامل افراد، نفتکش‌های دخیل در تجارت نفت، پایانه‌های ذخیره‌سازی نفت خام در چین و پالایشگاه‌های مستقل چین می‌شود که به تجارت نفت و محصولات پتروشیمی ایران متهم شده‌اند.
در جدیدترین دور تحریم‌ها، وزارت امور خارجه آمریکا در تاریخ 30 آوریل اعلام کرد که تحریم‌های جدید علیه ایران، چهار فروشنده و یک خریدار محصولات پتروشیمی ایران را هدف قرار می‌دهد که صدها میلیون دلار منابع مالی برای ایران ایجاد کرده‌اند.
در این بیانیه آمده است که خریدار، یک نهاد مستقر در ترکیه است که بیش از 15 میلیون دلار محموله حاوی محصولات پتروشیمی با منشا ایرانی را از چند شرکت ایرانی که پیش‌تر توسط آمریکا تحریم شده‌اند، وارد کرده است.
در ادامه این تحریم‌ها، تهدیدهای ترامپ به تحریم ثانویه کشورها آغاز شد.
آن‌طور که رویترز گزارش داده، تحلیل‌گران گفته‌اند که برای مقابله واقعی با صادرات نفت ایران، آمریکا باید تحریم‌های ثانویه‌ای را علیه نهادهایی مانند بانک‌های چینی که خرید نفت ایران را تسهیل می‌کنند، اعمال کند؛ چراکه چین بزرگ‌ترین خریدار نفت خام ایران است.
تحریم‌های ثانویه آن دسته از تحریم‌هایی هستند که یک کشور، کشور دوم را به دلیل تجارت با کشور سومی مجازات می‌کند. ایالات متحده از این ابزار فشار قدرتمند برخوردار است.
با توجه به دور جدید تحریم‌ها تاکنون ترکیه و چین به دلیل تجارت نفت با ایران مشمول تحریم شده‌اند. اما آیا تحریم‌ها علیه شریکان نفتی ایران تشدید می‌شود؟
تداوم خرید نفت ایران توسط چین
آن‌طور که تانکر ترکرز نوشت: بسیاری از نفتکش‌هایی که نفت تحریم‌شده ایران را به چین تحویل می‌دهند، این کار را تحت پوشش هویت‌های جعلی نفتکش‌های ازکارافتاده انجام می‌دهند. تانکر ترکرز نام این ناوگان را «ناوگان زامبی» نهاده است.
تحلیل‌گر تانکرز ترکرز پس از تهدیدهای اخیر ترامپ اشاره کرد: آیا ترامپ می‌تواند غول‌های نفتی چین مثل «سینوپک» یا «گروه بندری شاندونگ» را به چالش بکشد؟ داده‌های جدید نشان می‌دهند نفتکش تحریم‌شده «گدر ویو» به‌تازگی یک محموله نفتی ایرانی را در ترمینال «دونگجیاکو» تخلیه کرده است.
در ماه ژانویه، «گروه بندری شاندونگ» اعلام کرد که ترمینال‌های «چینگ‌دائو» و سایر ترمینال‌هایی که تحت کنترل دارد، دیگر نفتکش‌های تحریم‌شده آمریکا را نمی‌پذیرند. اما داده‌ها نشان می‌دهند که این موضوع اتفاق نیفتاده است.
داده‌های ردیابی کشتی‌های تانکر ترکرز نشان می‌دهند «گدر ویو» بین 23 تا 30 آوریل در آن‌جا حضور داشته است. این کشتی که پیش‌تر با نام «MS Angia» شناخته می‌شد، یکی از 9 نفتکشی بود که در تاریخ 24 دسامبر توسط آمریکا به دلیل تجارت محصولات پتروشیمی و نفتی ایران تحریم شد.
این نفتکش تحت پرچم سان‌مارینو، منطقه‌ای محصور در ایتالیا، فعالیت می‌کند.
همچنین براساس داده‌های کپلر، میزان واردات نفت ایران توسط چین در ماه مارس 1.9 میلیون بشکه و در ماه آوریل، 1.5 میلیون بشکه بوده است.
به گفته تانکر ترکرز، به‌احتمال زیاد این کاهش ناشی از ذخیره‌سازی شناور نفت در کشتی‌های «ناوگان تاریک» در نزدیکی مجمع‌الجزایر ریائو است، اما در نهایت نفت مذکور به چین می‌رسد. آیا ترامپ می‌تواند جلوی این روند را بگیرد؟
چرا چین همچنان به خرید نفت از ایران ادامه می‌دهد؟
روند خرید نفت ایران توسط چین نشان می‌دهد که پالایشگاه‌های کوچک چینی موسوم به تی‌پات‌ها، همچنان به خرید نفت ایران ادامه می‌دهند. این پالایشگاه‌ها از قوانین بین‌المللی مصون هستند و به این دلیل به خریداری نفت ایران تاکنون ادامه داده‌اند.
پالایشگاه‌های دولتی چین از ایران نفت خریداری نمی‌کنند و تنها پالایشگاه‌ها و پتروشیمی‌هایی که از قوانین بین‌المللی مصون هستند از ایران نفت می‌خرند. این موضوع به‌احتمال زیاد دلیل اصلی تداوم خرید نفت ایران توسط چین است.
دنیای اقتصاد به نقل از حمید حسینی، سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان نفت، گاز و پتروشیمی ایران، در واکنش به تهدیدات ترامپ نوشت: «این حرف‌ها جدید نیست. خریداران نفت خام ایران با آمریکا دادوستدی ندارند و او نمی‌تواند تجارت چین با آمریکا را متوقف کند.».
به نظر می‌رسد که پالایشگاه‌های کوچک چینی با وجود انواع شیوه‌های دور زدن تحریم، ترسی از خرید نفت ایران ندارند. اما باید در نظر گرفت که رئیس جمهوری آمریکا تاکنون دو پالایشگاه کوچک چینی را به‌طور مستقیم تحریم کرده است.
با این حال با توجه به اظهارات حسینی و البته نوع ساختار این پالایشگاه‌های خصوصی و مصون بودن از قوانین بین‌المللی، خرید نفت از ایران توسط این نهادها ادامه می‌یابد. با توجه به تغییر نام نفتکش‌های تحریم‌شده برای تداوم واردات نفت از ایران، به‌نظر می‌رسد که چین در حال اتخاذ شیوه‌های جدید برای دور زدن تحریم‌های آمریکاست.
در همین زمینه بعید است تجارت میلیارد دلاری چین و آمریکا به دلیل نفت ایران متوقف شود. میزان صادرات نفت ایران به چین، به‌طور میانگین 1.5 میلیون بشکه در روز است که همین میزان نیز با تخفیف‌های بالایی عرضه می‌شود.
با این حال، سال 2024 تجارت کالا بین چین و آمریکا، به حدود 585 میلیارد دلار رسید. با توجه به این شرایط، هر دو کشور حاضر نیستند که تجارت را متوقف کنند و به احتمال زیاد به نوعی از توافق می‌رسند و چین کماکان از مواهب نفت ارزان ایران با به‌کارگیری روش‌های پیچیده‌تری برای دور زدن تحریم، بهره‌مند می‌شود.
پیش‌تر نرسی قربان، کارشناس انرژی، در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز در مورد سناریوی به‌سرانجام نرسیدن مذاکرات عنوان کرد: ایران نفت را با تخفیف می‌فروشد و کماکان برخی پالایشگاه‌های کوچک چینی اقدام به خرید نفت ارزان ایران می‌کنند. این پالایشگاه‌ها نگران مشکل آمریکا نیستند؛ چراکه آنها رابطه تجاری با آمریکا ندارند و دنبال منافع خود هستند.
وی در نهایت خاطرنشان کرد: این موضوع درنهایت بستگی به نظر دولت چین دارد. اگر دولت چین به این پالایشگاه‌ها اجازه دهد که نفت ایران را خریداری کنند، تعدادی از آنها کماکان نفت را از ایران می‌خرند.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1247454/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بیش از 8 هزار تن برنج در حادثه بندر شهید رجایی دچار آسیب شد

بازار مصرف گوشت منقبض شد

مقایسه قیمت بلیط هواپیما عمان در پروازهای مستقیم با غیرمستقیم

تاکید بر فراگیر کردن آموزش‌های فنی و حرفه‌ای در مدارس شاهد

زندگی لاکچری در حیات وحش

چشم انسان زیر میکروسکوپ!

چرا مردم عادی به دنبال شهرت در اینستاگرام هستند؟

غنی سازی؛ حقی که نمی‌توان از ایران گرفت

شعارهای حاضران در حسینیه امام خمینی هنگام ورود رهبر انقلاب

حضور رئیس جمهور در آیین تجلیل از مقام معلم

قالیباف: تجربه 40 ساله انقلاب باید منبع تولید دانش شود

فعال اصلاح‌طلب: پزشکیان خودش کابینه را ترمیم کند تا مجلس غافلگیر شود

دولت غیر از مذاکره چه برنامه‌ای برای اداره کشور دارد؟

مهلت استفاده از اعتبار کالابرگ؛ فعلا خبری از اجرای مرحله سوم کالابرگ نیست

روایت رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی از اقدام عجیب برخی فروشگاه‌ها برای فروش برنج

محدودیت‌های فروش برای خودروهای وارداتی برداشته شد

اقلام مشمول نرخ محاسباتی 28500 مشخص شدند

انتصاب سرپرست اداره کل اشتغال و کارآفرینی بنیاد شهید و امور ایثارگران

نمایی از لیدن در هلند

اینجا ایران است؛ یزد، شهر مناره‌ها

تحلیل معاون سیاسی سپاه از مذاکرات ایران و آمریکا

چهار ایرانی در انگلیس با ادعای اقدام برای توطئه تروریستی بازداشت شدند

بازداشت خشونت‌آمیز به‌دلیل بالا بردن پرچم فلسطین

واکنش قطر به لفاظی‌های گستاخانه نتانیاهو

هلاکت 2 نظامی دیگر اسرائیلی در رفح

سرمقاله اعتماد/ سرسختی یا اصلاح؟ کیفیت حفظ خطوط قرمز

اندام حسی عجیب عقرب

حال و هوای حسینیه امام خمینی(ره) پیش از دیدار کارگزاران حج با رهبر انقلاب

ادعای غضنفری: بعد از شهادت هنیه، پزشکیان در ابتدا با حمله به اسرائیل موافقت نکرد

سرمقاله فرهیختگان/ هوشیاری تیم ایران در برابرِ «فهرست مطالبات» آمریکا

یادداشت دلاری شریعتمداری: چرا دست روی دست گذاشته‌اید؟!

سرمقاله هم میهن/ آنان که موش می‌دوانند

افزایش مزد کارگران کمتر از تورم در 7 سال اخیر

تعرفه‌های جدید آب اعلام شد؛ رشد 28 درصدی برای بدمصرف‌ها

تقویم تاریخ/ تصویب قانونِ تأسیس «بانک ملی ایران» در مجلس شورای ملی

شما این ویدیو رو بیشتر از یک بار خواهید دید!

نمایی از دولومیت ها در ایتالیا

کشف جهانی از ابَرزمین‌های ناشناخته

کتابی برای 13 هزار کودکی که با آرزوهایشان به خاک سپرده شدند

صحبت های شنیدنی سروش صحت

سخنگوی دولت: هیچ چیز برای پنهان کردن از مردم نداریم

دلیل عقب نشینی دشمن از مواضع‌اش از نگاه معاون سیاسی سپاه

کیم جونگ اون: انقلاب دوم زرهی در راه است

ارتش رژیم اسرائیل ده‌ها هزار نفر از نیروهای ذخیره را فراخواند

سرمقاله سازندگی/ تیغ در دست زنگی مست

قیمت مرغ منجمد تعیین شد

7 ریسک بازار سرمایه و راهکارهای پیشنهادی

دیدار مدیران کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان‌های آذربایجان غربی و شرقی با خانواده‌ شهید آیت‌الله آل‌ هاشم

بازدید سرپرست اداره کل امور مشاورین در دستگاههای اجرایی از بیمارستان صدر

معاون عراقچی: عزت ملت ایران در مذاکرات باید حفظ شود