هشدار وزیر ارتباطات از شکلگیری بازار زیرزمینی رمزارزها
اقتصاد روز
بزرگنمايي:
ایران پرسمان - ایرنا / وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات شکل گیری بازارهای زیرزمینی رمزارزها را به شدت نگران کننده دانست و گفت: وقتی سیاستگذاری شفاف نباشد، مردم به سمت بازارهای غیررسمی میروند و این کار، ریسک را هم برای مردم و هم حاکمیت بالا می برد.
به گزارش وزارت ارتباطات، نشست سیدستار هاشمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با فعالان حوزه رمزارز و بلاکچین که با حضور احسان چیتساز، معاون سیاستگذاری و برنامهریزی توسعه فاوا و اقتصاد دیجیتال، روح الله رهامی، معاون حقوق شهروندی معاونت حقوقی ریاست جمهوری و جمعی از مدیران شرکتهای دانشبنیان، صرافیهای رمزارز، و کارشناسان حوزه بلاکچین برگزار شد، به یکی از صریحترین گفتوگوهای دولت با بخش خصوصی در حوزه حکمرانی رمزارزها تبدیل شد.
تعارض منافع و عدم شناخت فناوری، دو بحران پنهان حکمرانی
وزیر ارتباطات، در بخشی از سخنانش با اشاره به موانع اصلی سیاستگذاری در حوزه فناوریهای نو، گفت: یکی از چالشهای اصلی، نداشتن شناخت دقیق نسبت به فناوریهای نوین است. این مسأله فقط فنی نیست، بلکه فرهنگی، اداری و حتی نهادی است.
او همچنین از «تعارض منافع» بهعنوان یک عامل مزمن در تعارضات سیاستی یاد کرد و افزود: این تعارض منافع در بسیاری از ساحتهای فناوری دیده میشود. ما باید جرأت کنیم و وارد گفتوگوی بیننهادی و فرابخشی شویم تا این گرهها باز شود.
رگولاتوری بخشی، بلای جان اقتصاد دیجیتال
یکی از محوریترین بخشهای سخنرانی هاشمی، نقد صریح او به فقدان یک نهاد تنظیمگر ملی و جامع در حوزه رمزارزها بود؛ وی با اشاره به رگولاتورهای متعدد، اما ناکارآمد، هشدار داد: رگولاتوری بخشی، نه تنها مشکلات را حل نمیکند، بلکه پیکر نحیفشده اقتصاد دیجیتال را از این هم نحیفتر میکند. ما بهطور جدی در حال پیگیری تشکیل یک نهاد فرابخشی هستیم که مسئولیت هماهنگی و تنظیمگری این حوزه را بهعهده گیرد.
او با یادآوری تجربههای جهانی و اشاره به نهادهای فرامالی در کشورهای پیش رو، بر ضرورت فاصله گرفتن از تمرکز صرف بر تنظیمگری مالی تأکید و از «ایجاد کارگروه اقتصاد دیجیتال با نگاه فنی و سیستمی» بهعنوان یکی از اقدامات امیدبخش یاد کرد.
وزیر ارتباطات با اشاره به گزارشهایی درباره شکلگیری بازارهای زیرزمینی رمزارزها آن را به شدت نگران کننده دانست و گفت: وقتی سیاستگذاری شفاف نباشد، مردم به سمت بازارهای غیررسمی میروند و این، ریسک را هم برای مردم بالا میبرد، هم برای حاکمیت.
وی افزود که در جلسات هیات دولت، «بهصورت منطقی و مستند» از توسعه شفاف و ضابطهمند زیستبوم رمزارز دفاع خواهد کرد.
در این نشست، احسان چیتساز، معاون سیاستگذاری و توسعه اقتصاد دیجیتال نیز با ارائه تحلیلی از کاستیهای گذشته گفت: در سالهای اخیر، ما با رویکردهای دفعی و انفعالی، فرصتهای مهمی را از دست دادیم. حالا زمان آن رسیده که بهجای مقاومت در برابر نوآوری، در کنار آن حرکت کنیم.
او با استقبال از پیشنهادات فعالان حوزه، خواستار «نهادینهسازی سازوکارهای همآفرینی سیاستگذاری» میان دولت و بخش خصوصی شد.
بازار

فعالان رمزارز؛ از آشفتگی حقوقی تا هجمه بیاعتمادی
حاضران در نشست نیز با صراحت از مشکلات خود گفتند. برخوردهای سلیقهای، نبود مرجع پاسخگو، ابلاغ مصوبات متعارض از سوی برخی نهادها، سختگیریهای مالیاتی و بلاتکلیفی کیفپولها از جمله موضوعاتی بود که مطرح شد.
در پایان این نشست، وزیر ارتباطات با تأکید بر تداوم گفتوگوی دولت با فعالان حوزه رمزارز، گفت: ما در دولت حامی عقلانی توسعه این زیستبوم هستیم، مشروط به اینکه شفافیت، امنیت مردم و توسعه زیرساختهای ملی بهصورت همزمان دیده شوند.
رهامی معاون حقوق شهروندی معاونت حقوقی ریاست جمهوری، نیز ضمن بیان سوابق حقوقی و تقنینی موضوع تاکید کرد به نظر می رسد بر اساس اساسنامه بانک مرکزی، این نهاد متولی رمز پول است و تنظیم گری رمز ارز به یک نهاد فرابخشی تنظیم گر نیاز دارد.

اگرچه این نشست گام مهمی در همصدایی دولت و فعالان حوزه رمزارز بود، اما بازسازی اعتماد میان این دو ضلع، نیازمند تغییرات نهادی، شفافسازی حقوقی و تنظیمگری مشارکتی است. آنچه امروز شنیده شد، نشانهای از یک چرخش پارادایمی در دولت نسبت به فناوریهای نو است؛ اما راهی که باید پیموده شود، همچنان پیچیده و طولانی است.
لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1248548/