جعفرزاده: ناترازی تدبیر نشود، نارضایتی به بار میآورد
سیاست روز
بزرگنمايي:
ایران پرسمان - نامه نیوز / جعفرزاده ایمن آبادی گفت: اینکه مسئولی تمام تقصیر ناترازی را متوجه جامعه کند و بگوید «مردم درست مصرف نمی کند»، هدفش فقط پاک کردن صورت مسئله و رفع تکلیف است ضمن آنکه این حرف او باعث ناراحتی و دلخوری عمومی می شود.
در جوامع امروزی، انرژی، یکی از مهمترین و در عین حال چالشبرانگیزترین موضوعات محسوب میشود؛ چراکه اقتصاد، تولید و بهبود معیشت، حول انرژی شکل میگیرد. در کشور ما به تصور اینکه سرشار از منابع نفت و گاز هستیم، به سایر ملزومات استفاده از آن توجه چندانی نشد و بهطور کلی در بخش برق، گاز و آب شاهد برنامهریزی درستی در تولید، توزیع انتقال و مصرف نبودهایم و امروز ناترازی را در هر سه بخش شاهدیم. تاخیرهای مکرر موجب شده که فاصله تولید و مصرف به اندازه میلیاردها دلار شود که در توان دولتها آن هم در شرایط تحریم نیست. از سوی دیگر در یک دهه اخیر عملکرد دولتها در مواجهه با اجرای پروژهها توسط بخش خصوصی که ریشه در پرداخت یارانههای سنگین به بخش انرژی دارد، راه را بر توسعه سد کرده است.
امروز هم اگرچه کارشناسان ادامه روند کنونی را تا یک دهه دیگر غیر ممکن میدانند و دولت تا حدود زیادی برای ورود بخش خصوصی امتیاز قائل میشود، اما ظاهرا حتی صندوق توسعه ملی و بانکها هم توانایی حمایت مالی از ابر پروژههای گاز، برق و آب را ندارند. در چنین شرایطی بهترین راهکار اجرای پروژههای بهینهسازی توسط بخش خصوصی است؛ چراکه آمارهای پژوهشی نشان از اتلاف بسیار بالای انرژی در بخشهای مختلف دارند که ساختمانها در صدر این لیست قرار میگیرند؛ بهگونهایکه 55درصد کل اتلاف گاز و 61درصد اتلاف برق کشور متعلق به صنعت ساختمان است و البته صنایع هم از این حیف و میل مبرا نیستند. حال سئوال این است که دولت برای رفع ناترازیها باید چه اقدامات عملی انجام دهد و تأخیر در اتخاذ تصمیمات مهم چه تبعاتی را به دنبال خواهد داشت؟
بازار ![]()
غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی در گفتوگو با نامه نیوز درباره راهکار دولت برای عبور از ناترازی آب و برق در فصل تابستان گفت: مردم خوب به این واقعیت اشراف دارند که موضوع ناترازی آب و انرژی محدود به یک سال اخیر نیست و این دولت مشکلات کوتاهی دولت های گذشته در اجرای مگا پروژه های حوزه انرژی را به ارث برده است، آن هم در مقطعی که کشور زیر فشارهای سخت تحریمی قرار دارد.
وی با اشاره به کسری 30 هزار مگاواتی برق افزود: هرچند تأمین این میزان ناترازی ظرف یک یا دو سال امکان ندارد اما کم کاری دولت های گذشته و شرایط سخت تحریمی نیز توجیهی برای دولت آقای پزشکیان نمی شود که بخواهد اقدامات لازم را در حد توان، منابع و امکاناتش انجام ندهد. معتقدم در همین 9 ماه از آغاز کار دولت چهاردهم، وزیر نیرو آن طور که انتظار بود با برنامه عمل نکرد. او می توانست طوری مسائل را پیش ببرد که در سال نخست مردم با این همه چالش در حوزه انرژی برق مواجه نشود.
این کارشناس مسائل اقتصادی و سیاسی اظهار کرد: دولت باید در قالب برنامه های کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت چند اقدام اساسی انجام دهد. در کوتاه مدت علاوه بر تغییر ساعات کاری، می توان به اصلاح قانون نیز پرداخت چون براساس قانون فعلی مساجد و مدارس از پرداخت هزینه قبض آب و برق معاف هستند، حال آنکه از همین جا باید به اصلاح الگوهای مصرف اقدام و جامعه را به سمت صرفه جویی و مصرف بهینه هدایت کرد.
وی افزود: در دین اسلام اسراف نهی شده است بنابراین مساجد می توانند در این حوزه پیشرو باشند و براساس آموزه های دینی مردم را به رعایت این موضوع مهم توجه دهند اما قانونگذاری اشتباه توجه به آموزه های دینی را در این مورد کمرنگ کرد. مدارس نیز با آموزش صحیح دانش آموزان می توانند نقش مهمی را برای اصلاح فرهنگ استفاده از انرژی و آب ایفا کنند اما متأسفانه بعضا مشاهده می شود چون هزینه قبض برق مجانی است، در ساعات تعطیلی مدارس نیز برق ها روشن می مانند.
این نماینده ادوار مجلس با اشاره به حرکت صنایع به استفاده از خرید ژنراتور بیان کرد: در میان مدت، دولت می تواند با درنظر گرفتن مشوق هایی جامعه را به سمت استفاده از انرژی های پاک سوق دهد که خوشبختانه این کار را از خودش آغاز کرد؛ آقای رئیس جمهور ادارات را موظف کرد برای تأمین انرژی مورد نیاز خود از پنل های خورشیدی استفاده کنند. اگر تلاش بیشتری روی این موضوع انجام شود و در قالب همکاری مردم و دولتمردان می توان از شرایط بحرانی در ناترازی برق عبور کرد.
وی با بیان اینکه دستگاه های دولت برای صرفه جویی برق و آب و استفاده از ابتکارات جدید همچون انرژی خورشیدی پیشرو باشند، افزود: مردم اگر ببینند که دولت فقط دستور می دهد و خودش هیچ اقدامی نمی کند، همراهی نشان نخواهند داد. در مصرف آب نیز همین موضوع صادق است که دولت باید ادارات را مکلف کند تا سیستم شیرالات آب خود را براساس بهینه سازی مصرف هوشمندسازی کند.
جعفرزاده گفت: در بلند مدت نیز باید براساس آمایش سرزمینی صنایع و کشاورزی را انجام داد. متأسفانه شاهد هستیم که صنایع آببر مثل فولاد و پتروشیمی در مرکز کشور احداث شدند که علاوه بر ضربه و آسیب به بخش کشاورزی، خطر فرونشست زمین هر روز بیشتر می شود. ضمن آنکه کاشت محصولات کشاورزی در هر منطقه باید براساس شرایط تأمین آب باشد. در مجموع باید در سبک اداره کشور و زندگی باید اصلاحات جدی انجام دهیم تا نسل بعد هم بتواند در این کشور زندگی کند. این موضوع فقط به مردم محدود نمی شود بلکه دولت به مراتب وظایف سنگین تری بر عهده دارد.
وی با بیان اینکه وظیفه دولت کاهش مشکلات مردم است، افزود: دولت باید طوری حرکت کند که مردم ببینند و احساس کنند برای حل مشکلات ناترازی برق و انرژی برنامه های عملیاتی وجود دارد. اینکه مسئولی تمام تقصیر ناترازی را متوجه جامعه کند و بگوید «مردم درست مصرف نمی کند»، هدفش فقط پاک کردن صورت مسئله و رفع تکلیف است ضمن آنکه این حرف او باعث ناراحتی و دلخوری عمومی می شود. اگر تدبیر اساسی انجام ندهد، افزایش نارضایتی عمومی اتفاق خواهد افتاد.
لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1248717/