ایران پرسمان

آخرين مطالب

آیا هوش مصنوعی ناجی صنعت نفت خواهد بود؟ اقتصاد روز

آیا هوش مصنوعی ناجی صنعت نفت خواهد بود؟
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - تجارت نیوز / در عصری که پایداری و کاهش تبعات محیط‌زیستی به اولویت‌های جهانی تبدیل شده‌اند، صنعت نفت نیز در حال پوست‌اندازی است. شرکت اکسیدنتال پترولیوم (Oxy) با به‌کارگیری هوش مصنوعی و فناوری جذب مستقیم کربن، رویکردی نوآورانه در استخراج نفت و کاهش ردپای کربنی خود اتخاذ کرده است. این تلاش‌ها می‌تواند نمایانگر مسیری متحول‌کننده برای آینده صنعت نفت باشد، صنعتی که اکنون بیش از هر زمان دیگری نیازمند همگامی با الزامات ‌محیط‌زیستی است.
در دنیای امروز که دغدغه‌های محیط‌زیستی در کنار نیاز به انرژی پایدار بیش از هر زمان دیگری اهمیت یافته‌اند، شرکت‌های نفتی نیز در تلاش‌اند تا خود را با شرایط جدید وفق دهند. شرکت اکسیدنتال پترولیوم (Oxy)، یکی از بزرگ‌ترین بازیگران صنعت نفت ایالات متحده، با ترکیب فناوری هوش مصنوعی، جذب مستقیم کربن از هوا (DAC) و بازیابی پیشرفته نفت، در حال ترسیم مسیری نوین برای استخراج نفت و کاهش تبعات محیط‌زیستی آن است. این مسیر می‌تواند الگویی برای آینده صنعت نفت جهانی باشد، آن هم در شرایطی که توجه به پایداری محیط زیست، دیگر یک انتخاب نیست بلکه ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است.
وقتی تکنولوژی و انرژی به هم می‌رسند
در غرب تگزاس و در قلب حوضه پرمین، میادین نفتی شرکت اکسیدنتال دهه‌هاست مشغول تولید نفت هستند. اما اکنون که بسیاری از این مخازن به انتهای عمر خود نزدیک شده‌اند، هنوز بیش از 2 میلیارد بشکه نفت در اعماق زمین باقی مانده است. برای استخراج این منابع باقی‌مانده، مهندسان به روش‌های پیشرفته‌ای روی آورده‌اند که یکی از مؤثرترین آنها تزریق دی‌اکسید کربن (CO₂) است.
روش تزریق دی‌اکسید کربن (CO₂) که سال‌هاست به عنوان یک تکنیک بازیابی نفت شناخته می‌شود، حالا با کمک هوش مصنوعی به سطحی کاملاً نوین رسیده است. مدیرعامل شرکت، ویکی هولاب، می‌گوید Oxy اکنون از دوقلوهای دیجیتال (Digital Twins) استفاده می‌کند؛ مدل‌هایی مجازی از میادین نفتی که با داده‌های میلیون‌ها حسگر تغذیه می‌شوند. این فناوری به مهندسان اجازه می‌دهد رفتار نفت و دی‌اکسید کربن (CO₂) را به‌دقت شبیه‌سازی و کارآمدترین روش تزریق را برای بیشترین بهره‌برداری طراحی کنند.
دی‌اکسید کربن؛ تهدید یا فرصت؟
نکته جالب ماجرا اینجاست که دی‌اکسید کربن نه‌تنها برای استخراج نفت استفاده می‌شود، بلکه در دل سنگ‌های مخزن نیز به دام می‌افتد و جایگزین نفت می‌شود. این بدان معناست که شرکت Oxy می‌تواند نفت تولید کند و در عین حال کربن را برای همیشه زیر زمین نگه دارد؛ مفهومی که هولاب آن را نفت «تقریباً بدون کربن خالص» می‌نامد.
با این حال، پیدا کردن منابع غلیظ دی‌اکسید کربن (CO₂) چالش‌برانگیز است. تا مدت‌ها، شرکت Oxy دی‌اکسید کربن مورد نیاز خود را از منابع زیرزمینی از طریق شرکت خطوط لوله کیندر مورگان خریداری می‌کرد. اما استخراج دی‌اکسید کربن (CO₂) از زمین فقط برای تزریق مجدد به زیر زمین، از دیدگاه ‌محیط‌زیستی و اقتصادی منطقی نیست.
به همین دلیل، Oxy روی فناوری نوینی به نام جذب مستقیم از هوا (Direct Air Capture) سرمایه‌گذاری بزرگی کرده است. تابستان امسال، اولین کارخانه جذب هوا در نزدیکی اودسا، تگزاس راه‌اندازی خواهد شد؛ پروژه‌ای به ارزش 550 میلیون دلار که با مشارکت غول سرمایه‌گذاری بلک‌راک ساخته می‌شود. این کارخانه سالانه حدود 250 هزار تن دی‌اکسید کربن را مستقیماً از هوای محیط جذب می‌کند.
همکاری با استارتاپ‌ها و حمایت دولت
برای دستیابی به فناوری DAC، Oxy در سال 2023 استارتاپ کانادایی Carbon Engineering را خریداری کرد. این شرکت با استفاده از هیدروکسید پتاسیم، که واکنش شیمیایی با دی‌اکسید کربن (CO₂) ایجاد می‌کند، این گاز را از هوا جدا می‌سازد. نکته جالب اینکه، Oxy هم‌اکنون بزرگ‌ترین تولیدکننده هیدروکسید پتاسیم در ایالات متحده است.
اما موفقیت این پروژه‌ها به یک عنصر کلیدی دیگر نیز وابسته است: حمایت مالی دولت فدرال. بر اساس قانون کاهش تورم (IRA) مصوب 2022، برای هر تن دی‌اکسید کربن (CO₂) که به طور دائمی ذخیره می‌شود، تا 180 دلار اعتبار مالیاتی تعلق می‌گیرد. در مقابل، دی‌اکسید کربن (CO₂) استفاده‌شده برای بازیابی نفت تنها 135 دلار اعتبار دریافت می‌کند. هولاب معتقد است این تبعیض مالیاتی غیرمنطقی است و از دولت می‌خواهد ارزش هر دو روش ذخیره‌سازی را برابر بداند.
او می‌گوید: «تولید نفت بدون کربن خالص بهتر از تزریق آن به مخازن نمکی است. نباید برای استفاده از دی‌اکسید کربن (CO₂) در استخراج نفت تنبیه شویم.»
سرمایه‌گذاران بزرگ در صف خرید
در این میان، نام وارن بافت و شرکت سرمایه‌گذاری برکشایر هاتاوی نیز به چشم می‌خورد. برکشایر اکنون مالک بیش از یک‌سوم سهام Oxy است و با در اختیار داشتن 84 میلیون حق خرید تضمینی، می‌تواند این سهام را به قیمت 59.62 دلار خریداری کند- قیمتی بسیار بالاتر از ارزش فعلی سهام که حدود 40 دلار است.
اگر بافت تصمیم به خرید کل شرکت بگیرد، این می‌تواند آینده Oxy را متحول کند. ویکی هولاب نیز در حاشیه یک کنفرانس در دانشگاه ایالتی اوکلاهما گفت: «این واقعاً مثل یک رویاست که به واقعیت تبدیل شود.»
استفاده از هوش مصنوعی در صنعت نفت
شرکت Oxy با استفاده از فناوری‌های نوین مانند هوش مصنوعی، جذب کربن از هوا و بازیابی نفت با دی‌اکسید کربن (CO₂)، نه‌تنها درصدد استخراج بیشتر نفت است، بلکه به طور جدی در مسیر کاهش اثر کربنی نیز گام برمی‌دارد. اگر دولت ایالات متحده از این مسیر حمایت کند و سرمایه‌گذاران بزرگی همچون وارن بافت نیز همچنان پشتیبانی کنند، آینده‌ای که در آن نفت بدون آسیب‌ زدن به محیط زیست تولید شود، دور از دسترس نخواهد بود.
این مسیر نشان می‌دهد حتی در صنعت نفت نیز، نوآوری و پایداری می‌توانند دست در دست هم دهند تا جهانی پاک‌تر و پرانرژی‌تر برای نسل‌های آینده ساخته شود.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1248939/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گفتگوی با سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس در مورد ناترازی گسترده انرژی و فساد در قراردادها

طرح مجلس برای بازنشستگی با 70 سال سن و 10 سال سابقه

ادامه صادرات نفت در بالاترین سطح با وجود تحریم‌ها

سنگ ماهی؛ سمی‌ترین ماهی جهان و استاد استتار

صخره کیسلوا در روسیه

سخنرانی حجت الاسلام کاشانی درباره مقام امام رضا (ع)

خواندن چند بیت شعر امام رضایی توسط خادمان امام رضا (ع)

دستگاه برش گوشت!

بازآموزی مغز، امید تازه‌ای برای مبتلایان به درد مزمن رقم می‌زند

کتابی در حوزه خط مشی‌گذاری عمومی منتشر شد

اظهارات دبیر شورای عالی امنیت ملی درخصوص مذاکرات؛ آنچه تغییر کرد شرایط بود نه تغییر موضع نظام اسلامی

ریختن پارچ آب یخ بر سر خلبانان توسط فرمانده نیروی هوایی ارتش

جایشانکار در دیدار عراقچی: هند قصد تشدید تنش با پاکستان را ندارد

سرلشکر باقری در بازدید از آخرین دستاوردهای وزارت دفاع: تجهیزات دفاعی ایران متناسب با نبردهای روز دنیاست

عراقچی در دیدار همتای هندی: همکاری اقتصادی ما خوب است اما به گونه‌ای که انتظار داریم نیست

مجید تفرشی: ترامپ در اندازه‌ای نیست که بخواهد با تاریخ بجنگد

روایت عکاس جنگ درباره تجربه عکاسی از شهید چمران

حملات گسترده اسرائیل به جنوب لبنان

پوتین: روابط چین و روسیه علیه هیچکس نیست

جولانی خواستار دیدار با دونالد ترامپ شد

راز غیبت مرموز ملانیا ترامپ در کاخ سفید فاش شد!

سرمقاله جوان/ چرا حوزه به قم آمد؟

وزیر کار: دریافت تسهیلات برای مشاغل خانگی آسان تر می‌شود

پزشکیان: اتصال شرکت‌های نفت، گاز و پتروشیمی به دانشگاه‌ها یک رویداد برد-برد است

سکه صعودی شد؛ ورود دلار به کانال 83 هزار تومان

مولودی خوانی زیبایی از سید مجید بنی فاطمه

تغذیه شیر در زیمبابوه‌‌

آرامش بی‌نظیر یک پرنده کوچک روی دست یک انسان

زوم های شگفت انگیز

بازدید سرلشکر باقری از آخرین دستاوردهای سازمان صنایع دفاع وزارت دفاع

رسایی: همانطور که دریا با پوزه سگ نجس نمی‌شود، نام خلیج فارس هم با اراده ترامپ تغییر نمی‌کند

انتقاد نماینده اسبق مجلس از انتصاب صالحی امیری؛ یک شخص امنیتی را وزیر میراث فرهنگی کرده‌اند

«خلیج فارس» به روایت اسناد آمریکایی

نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه‌ها: شهید رئیسی فساد ستیز بود و از هیچ تخلفی گذر نمی‌کرد

اعطای نشان فداکاری به خانواده‌های پنج شهید ارتش

تمجید ترامپ از مقاومت یمن، اسرائیلی ها را عصبانی کرد

هند و پاکستان چرا می‌جنگند؟

ارتش پاکستان: 25 پهپاد ساخت اسرائیل را ساقط کردیم

ابراز نگرانی رئیس مجمع عمومی سازمان ملل از تشدید تنش‌های هند و پاکستان

سقوط بالگرد در شمال هند با 5 کشته و 2 زخمی

سرمقاله شرق/ با وعده‌های دروغ چه باید کرد؟

طلای جهانی دوباره افزایشی شد

جهش بیت‌کوین به 99 هزار دلار؛ سقف تاریخی جدید در راه است؟

شفق قطبی زیبا و چشم‌نواز در نروژ

تعویض پرچم گنبد مطهر آستان رضوی، در آستانه سالروز ولادت حضرت رضا علیه‌السلام

ماجرای زرتشتی‌ای که هرسال به زیارت امام رضا(ع) می‌رفت

خاطره‌ خادمان امام رضا (ع) از معجزاتی که مشاهده کردند

آبشار چالاچوخور دومولی در استان اردبیل

شاید سیارک «وستا» تکه‌ای از یک سیاره منظومه شمسی باشد

اولین کتابی که در غرفه آثار رهبر انقلاب به فروش رفت چه کتابی بود؟