اثر جنگ هند و پاکستان بر اقتصاد ایران
اقتصاد روز
بزرگنمايي:
ایران پرسمان - فارس / با افزایش تنش دو کشور همسایه هند و پاکستان و اعلام حمایت بیدرنگ رژیم صهیونیستی از مواضع هند، این احتمال بر سر زبانها افتاده است که پیامدهای جنگ تجاری چین و آمریکا، خود را در ناامنی کریدور اقتصادی چین-پاکستان نشان داده است.
اوایل اردیبهشت ماه، سه مهاجم که دهلینو میگوید، پاکستانی بودند به گردشکران در منطقه کشمیر هند حمله کردند و 26 نفر را کشتند؛ پساز آن، دهلینو از معاهده آب 78 سالهای که 80 درصد مزارع پاکستان را آبیاری میکند، خارج شد و اسلامآباد هم این تصمیم را یک «اقدام جنگی» خواند. پس از تعلیق معاهده آبهای رود سند برای بستن آب به روی مزارع پاکستان حالا دهلینو ورود کالاهای پاکستانی به کشورش را هم ممنوع کرده است. شب گذشته (16 اردیبهشت) نیز هند و پاکستان وارد نزاع جنگی شدند که تاکنون کشته و تلفات سنگینی داشته است. بلافاصله پس از شروع حمله دیشب هند به پاکستان، سفیر اسرائیل در هند عنوان کرد که از حق هند برای دفاع از خود حمایت میکند و تروریستها باید بدانند که جایی برای پنهان شدن وجود ندارد. سرویس اطلاعاتی رژیم صهیونیستی موساد نیز در توییتی عنوان کرد که این رژیم در کنار هند ایستاده است.
بازار


حال حمایت شتابزده رژیم صهیونیستی گمانهها را به سمت آنها برده است. قضیه این است که پس از اعمال تعرفه 145 درصدی ترامپ بر محصولات چینی و تنشهای دریایی این دو کشور در تنگه مالاکا، جریان تجاری چین در حال انتقال به سمت مسیرهای زمینی است. در ماه می 2017، رهبران چین و پاکستان امضای تفاهم جدیدی را امضا کردند که چین متعهد به سرمایهگذاری 46 میلیارد دلاری برای کریدور اقتصادی چین-پاکستان (CPEC) شامل شبکهای از زیرساختهای راه آهن، جاده و انرژی شده بود.

در واقع، چین که درگیریهای دریایی با آمریکا داشت، راه تجاری خود را به وسیله همسایه غربی خود پاکستان به سمت بنادر گوادر و کراچی این کشور عوض کرد که بتواند تنگه مالاکا را دور بزند.
این کریدور که یکی از 6 شاخه ابتکار کمربند-راه چین (BRI) است، از منطقه مورد مناقشه هند و پاکستان یعنی کشمیر میگذرد و از طرفی چین و هند دو رقیب اقتصادی دیرینه محسوب میشوند. با حمایت زودهنگام اسرائیل از مواضع هند در این نزاع، این گمانه به وجود میآید که این رژیم در به دعوا انداختن دو کشور همسایه دست دارد که بدون همفکری با آمریکا ممکن نیست.

به گفته کارشناسان، آمریکا که در چندین سال گذشته در حال تماشای از دست رفتن قدرت یکجانبه خود بوده است، رو به کارهای سلبی و خرابکارانه آورده است که نمونه بارز آن جنگ روسیه و اوکراین در سال 2022 است. حسن کریمنیا، کارشناس حملونقل و ترانزیت، عنوان کرد که بالا گرفتن نزاع دو کشور یک پیامد منفی و یک پیامد مثبت در حوزه کریدورها برای ایران دارد. وی اظهار کرد: این نزاع یکی از بهترین راههای همکاری ایران و چین هم در حوزه حملونقل و هم در حوزه انرژی که در زمین پاکستان رخ میدهد، را از ایران میگیرد که فقط دو گزینه افغانستان و کشورهای آسیای مرکزی برای ایران و اتصال اقتصادی به چین باقی میمانند. این کارشناس افزود: این نزاع علاوه بر مشکلات مهاجرتی و درگیر کردن مرزهای استان سیستان و بلوچستان میتواند تمایل هند را به استفاده از چابهار برای تجارت خود با افغانستان و آسیای مرکزی بیشتر کند که بندر چابهار رونق بیشتری میگیرد. کریمنیا اظهار کرد که هند پس از امضای قرارداد اپراتوری با بندر چابهار ایران تنها 6 تا دستگاه جرثقیل در این بندر پیاده کرده که به گفته فعالان بندری آن، فقط یکی از آنها در سرویس است.
لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1249231/