ایران پرسمان

آخرين مطالب

گرانی حبوبات زیر سایه صادرات بی‌رویه و عرضه‌های قطره‌چکانی اقتصاد روز

گرانی حبوبات زیر سایه صادرات بی‌رویه و عرضه‌های قطره‌چکانی
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایسنا / حبوبات که تا دیروز جایگزین مقرون‌ به‌ صرفه‌ای برای گوشت در سفره خانوارهای ایرانی بود، حال با رشد قیمت همراه بوده، موضوعی که کارشناسان علت آن را در صادرات بی‌رویه، مدیریت ضعیف ذخایر و نقش‌آفرینی دلالان می‌دانند.
حبوبات یکی از ارکان اصلی سبد غذایی خانوارهای ایرانی به شمار می‌رود؛ این محصولات علاوه بر ارزش غذایی بالا، به دلیل قیمت مناسب، ماندگاری بالا و قابلیت استفاده در غذاهای متنوع و تامین پروتئین مورد نیاز بدن، جایگاه ثابتی در سفره‌های ایرانی دارند. افزایش قیمت حبوبات نه‌تنها سفره مردم را کوچک‌تر کرده، بلکه امنیت غذایی بخش قابل توجهی از جامعه را با تهدید مواجه کرده است.
افزایش بی‌سابقه قیمت حبوبات در ماه‌های اخیر، به یکی از نگرانی‌های جدی خانوارهای ایرانی تبدیل شده است. در میان این اقلام، لوبیا چیتی با جهش چشمگیر قیمتی به حدود 500 هزار تومان در هر کیلو رسیده؛ رقمی که آن را هم‌رده گوشت قرمز قرار داده و جایگاه سنتی آن را به عنوان یک غذای مقرون‌به‌صرفه به چالش کشیده است.
در حالی که چندی پیش سید عبدی افتخاری - دبیر انجمن حبوبات ایران - در گفت‌وگو با ایسنا، از ثبت سفارش 30 هزار تنی حبوبات و بهبود شرایط بازار خبر داده بود، قیمت‌ها هنوز تغییر چندان چشمگیری نداشته‌اند. 
وی درباره وضعیت بازار حبوبات اظهار کرد: در حال حاضر بازار مشکلی ندارد. اساسی‌ترین عامل برای حفظ ثبات در بازار عرضه و تقاضا است. هنگامی که ثبت سفارش با سرعت کمی صورت می‌گیرد کالاها در مراحل متعددی وارد می‌شوند و در ابتدا کشتی‌ها بارگیری می‌کنند و سپس بنادر نزدیک کالاهای خود را تخلیه می‌کنند و سپس کالاهای تمام بنادر وارد کشور می‌شود و در چنین شرایطی تجار برای ترخیص کالاهایی که در گمرکات هستند نیز تعجیل می‌کنند و هم انبارها تخلیه می‌شوند و منشا این زنجیره نیز ثبت سفارشی است که صورت گرفته. اکنون بخشی از کالاها در گمرکات ما هستند و برخی نیز در مرزها یا در مسیر بندرها قرار دارند. بخشی نیز از مبدأ بارگیری شده‌اند. در حال حاضر بخشی از این محموله‌ها وارد انبارها شده‌اند و تجار برای ترخیص از گمرک اقدام کرده‌اند. در مرحله بعد، کالاها به بازار تزریق خواهند شد. این زنجیره سبب شد بازار از آن حالت کمبود خارج شود و به وضعیت نرمال نزدیک شود.
افتخاری ادامه داد: در حال حاضر بازار ما نرمال است، چراکه ثبت سفارش‌ها به‌موقع انجام شد. وزارت جهاد کشاورزی نیز اولویت‌های ثبت سفارش برای فصل بهار را مشخص کرده و به گمرک و وزارت صمت اعلام کرده است. تا زمانی که فصل برداشت جدید برسد، با این ثبت سفارش‌ها کمبود خاصی نخواهیم داشت. در حال حاضر بازار آرام شده و این ارقام تعدیل شده‌اند. البته هنوز به نرخ تعادلی مدنظر ما نرسیده‌ایم، اما بازار دیگر آن التهاب سابق را ندارد.
اما از طرفی هم بهبود شرایط بازار به این معنا است که، در روزهای پایانی سال گذشته که مصادف با ماه مبارک رمضان نیز بود نگرانی‌هایی بابت تامین حبوبات و کمبود آن‌ها در فروشگاه‌ها وجود داشت؛ اما حالا این نگرانی وجود ندارد و بازار تامین است و کمبودی وجود ندارد بلکه مشکل اصلی قیمت کالاها است که سر به فلک کشیده و در این خصوص رضا پاشابیگی داریانی - رئیس اتحادیه صنف خواربارفروشان تهران - به نقل از اتاق اصناف ایران با انتقاد از فقدان سیاست‌گذاری مؤثر در حوزه صادرات، تاکید می‌کند: یکی از دلایل اصلی این افزایش نجومی قیمت‌ها، صادرات بی‌رویه محصولات کشاورزی، به‌ویژه حبوبات است. اگر دولت پیش از صدور مجوز صادرات، ابتدا مصرف داخلی را تأمین و ذخیره‌سازی می‌کرد، اکنون با چنین ناهنجاری در بازار مواجه نبودیم.
پاشابیگی از روند رو به رشد قیمت لوبیا چیتی و افزایش بیش از حد قیمت برخی از حبوبات انتقاد و سپس عنوان کرد: قیمت لوبیا چیتی به مرز 500 هزار تومان رسیده است. این موضوع نگرانی‌هایی را درباره فشار اقتصادی بر خانوارها به‌وجود آورده است. برخی صادرکنندگان با مشاهده صرفه اقتصادی بیشتر در فروش خارجی، بدون در نظر گرفتن نیاز داخل، اقدام به صادرات می‌کنند. اینجا باید دولت ورود کند و با ممنوعیت یا محدودیت مقطعی صادرات، تعادل بازار را حفظ کند.
بر اساس گزارش‌های موجود، قیمت انواع محصولات از جمله لوبیا چیتی، عدس، نخود و لوبیا سفید به شکل قابل توجهی افزایش یافته است. قیمت تقریبی برخی از حبوبات در بازار، به این صورت است که لوبیا چیتی 500 هزار تومان، لوبیا قرمز 350 هزار تومان، نخود 300 هزار تومان و عدس 250 هزار تومان به فروش می‌رسد.
بررسی‌ها نشان می‌دهد که بخشی از حبوبات مصرفی کشور وارداتی است و بخشی دیگر نیز از تولیدات داخلی تأمین می‌شود. در سال‌هایی که خشکسالی یا تغییرات اقلیمی بر تولید داخلی تأثیر می‌گذارد، وابستگی به واردات افزایش می‌یابد. اما مسئله اصلی، به‌هم‌ریختگی توازن در عرضه و تقاضاست؛ جایی که ذخایر داخلی پیش از صادرات به درستی تأمین و مدیریت نمی‌شود.
یکی دیگر از دلایل افزایش قیمت‌ها، فعالیت سودجویانه دلالان و واسطه‌هاست. پاشابیگی در این‌باره می‌گوید: افرادی هستند که محموله‌های وارداتی را انبار و به صورت قطره‌چکانی وارد بازار می‌کنند. این نوع عرضه، به‌ویژه زمانی که تقاضا در حال افزایش است، به گرانی دامن می‌زند.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1249733/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

افتتاح مرکز تجاری ازبکستان در ایران

رد ادعاها درباره هندوانه صادراتی ایران به روسیه

بورس روی موج نوسان

پرداخت خسارت بیمه دی به خودروهای آسیب دیده در بندر شهید رجائی

صحبت های شهید مطهری در مورد یهود صهیونیست

راز سنگ مزار امام رضا علیه‌السلام

حکمت/ کسى که از گرفتارى خود پرده بردارد، به خوارى تن داده است

مهاجرانی: ترامپ می‌میرد، اما خلیج فارس همیشه خلیج فارس می‌ماند

پیشنهاد ویژه بهزاد نبوی درباره مذاکره ایران و آمریکا

انگلیس دلواپس هند و پاکستان شد

رسوایی اخلاقی، کار دست فرمانده نیروی دریایی انگلیس داد

ترامپ: خوشحالم اعلام کنم که هند و پاکستان با آتش‌بس فوری موافقت کرده‌اند

تماس دسته‌جمعی رهبران اروپایی و زلنسکی با ترامپ

پاکستان، توافق آتش‌بس با هند را تایید کرد

وام ودیعه مسکن به مجردها هم تعلق گرفت

خرید تضمینی گندم از 1.5 میلیون تن گذشت؛ پیش‌بینی تولید 12 میلیون تن

وقتی سنگها قصه هزارساله تمدن می‌گویند

یک ساخت و ساز کامل با جزئیات مینیاتوری

صحبت های شهید مطهری در مورد یهود صیونیست

هوش مصنوعی؛ موتور محرک تحول در نظام آموزشی دانشگاه آزاد است

خبر سخنگوی وزارت خارجه درخصوص ترکیب تیم ایران در دور چهارم مذاکرات با آمریکا

پیش‌بینی غضنفری از آینده مذاکرات

واکنش کمدین معروف آمریکایی به صحبت‌های ترامپ در خصوص تغییر نام خلیج فارس

علی مطهری: مخالفان داخلی برجام پاسخ دهند که چرا با ترامپ در انهدام برجام شریک شدند؟

بروجردی: ویتکاف پیشنهادی مطرح نکند که زحمات آمریکا بر باد رود

عقب نشینی ترامپ از خاورمیانه؛ خروج 3 بمب‌افکن‌ آمریکایی از پایگاه دیگو گارسیا

مشاوره پنهانی داماد ترامپ برای توافقات تازه منطقه‌ای

عراق نظامیان خود را از پاکستان فراخواند

مقاومت فلسطین شهادت فرمانده گردان‌های القدس را تسلیت گفت

تماس سران اروپا با ترامپ در حضور زلنسکی

جدیدترین آمار شهدای غزه؛ 52 هزار و 810 شهید و 119 هزار و 473 مجروح

وزیر بازرگانی آمریکا همزمان با مذاکرات ژنو: لغو تعرفه‌ها محتمل نیست!

سرمقاله اطلاعات/ نقشه شوم اسرائیل برای اشغال غزه

دوئل تسلیحات چینی و غربی در میدان جنگی پاکستان و هند

سرمقاله سازندگی/ تاملی در پسامذاکرات

معاون وزیر نفت: بنزین سه نرخی نخواهد شد

رئیس جمهور: هر برنامه‌ای برای توسعه باید به قید پایدار مقید شود

رشد 25 درصدی مصرف برق در اردیبهشت

زمان برگزاری حراج شمش طلا اعلام شد

تصادفات عجیبی که آدم شوکه می شود!

سرنوشت «پربازدیدترین عکس تاریخ» چه شد؟

وقتی سنگها قصه ی هزارساله تمدن می‌گویند

حکمت/ منافق کیست؟

مهدی مجاهد: برخی از زوایای ماجرای سقوط بالگرد شهید رئیسی حقیقتا برای همه ما مبهم است

ادعای وال استریت ژورنال درخصوص پیشنهاد ویتکاف به ایران در ازای لغو تحریم‌ها

واکنش مداح معروف به صحبت‌های ترامپ دربارهٔ خلیج فارس

سیدحسن خمینی به عیادت آیت‌الله نوری همدانی رفت

دیپلمات سابق صهیونیست: نتانیاهو باید بین ترامپ و بن گویر یکی را انتخاب کند

رهبر کره شمالی: کمک به روسیه را «ماموریت مقدس» می‌دانم

دیدار محرمانه قانونگذار آلمانی با دستیاران پوتین چالش برانگیز شد