ایران پرسمان

آخرين مطالب

توهم ترامپ در مورد خلیج فارس سیاست روز

توهم ترامپ در مورد خلیج فارس
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - آرمان ملی /متن پیش رو در آرمان ملی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
احسان انصاری| دکتر پیروز مجتهدزاده یکی از پیشتازان در عرصه حفاظت و صیانت از نام خلیج فارس در عرصه جهانی است که در محافل و رسانه‌های معتبر بین‌المللی شرکت کرده و از حقوق ایران در حوزه خلیج فارس و جزایر سه‌‌گانه حمایت کرده است.
مدیرعامل پیشین بنیاد پژوهشی یوروسویک لندن کتب مختلفی در این زمینه به رشته تحریر در آورده است که می‌توان به کتاب نام خلیج فارس در درازای تاریخ اشاره کرد که ترجمه عربی آن در لبنان و ترجمه انگلیسی آن در لندن منتشر شده است. همچنین وی در طول دوران فعالیتش نامه‌های اعتراضی مختلفی در جهت جلوگیری از جعل نام خلیج فارس به رسانه‌های معتبر بین‌المللی و روسای برخی کشورها نوشته است که مجموعه این نامه‌ها در کتابی تحت عنوان نامه‌هایی از ایران به دو زبان فارسی و انگلیسی گردآوری شده است. «آرمان ملی» به بهانه انتشار خبری درباره احتمال تغییر نام خلیج فارس در سفر ترامپ به خاورمیانه با این استاد برجسته جغرافیای سیاسی گفت‌وگو کرده که در ادامه ماحصل آن را می‌خوانید.
*انتشار خبر تحریف نام خلیج فارس با واکنش‌های زیادی در جامعه مواجه شده است. دیدگاه شما در این زمینه چیست و چرا چنین موضوعی در شرایط کنونی که روند مذاکرات ایران و آمریکا مثبت بوده مطرح شده است؟
من فکر می‌کنم ترامپ دچار توهم خدایی شده که هر کاری دوست دارد انجام می‌دهد. این بار اولی هم نیست که وی به دنبال تغییر نام خلیج فارس است و در دولت اول خود نیز چنین مسأله‌ای را مطرح کرد. البته اعراب در این زمینه نقش دارند و این موضوع ناشی از یک اندیشه برتری‌‌خواهی و برخوردهای پان‌عربیسم است که امثال عبدالناصر در مصر و عبدالکریم قاسم در عراق این نام جعلی را برای خلیج فارس رواج دادند. در واقع در درجه اول این مساله در عراق مطرح شد و بعد عبدالناصر برای اینکه از این معرکه عقب نماند این موضوع را ترویج داد. البته تمام دنیای عرب نمی‌خواهد که نام خلیج فارس تغییر یابد. بعد از انقلاب اسلامی ایران کشورهای حاشیه خلیج فارس به دلایل هویتی دنبال این موضوع رفتند. یکی از افرادی که بیش از همه برای جعل نام خلیج فارس تلاش و هزینه کرد صدام حسین بود و او در کتاب‌های دبیرستانی و دبستانی تلاش می‌کرد که نشان داده شود اعراب نسبت به پارس‌ها از جایگاه برتری برخوردارند. هم چنین یکی از کشورهای ترویج دهنده نام جعلی خلیج فارس قطر بوده و برخی از کشورها مانند امارات نیز دشمنی‌ خود را با ادعای حاکمیت بر جزایر سه‌‌گانه علیه ایران ادامه می‌‌دهند. در شرایط کنونی عربستان سعودی نیز با توجه به تحریکات آمریکایی‌ و اسرائیلی در جعل نام خلیج فارس وارد صحنه شده است.
*چرا اعراب تلاش می‌کنند مشکلات هویتی خود را با تغییر نام خلیج فارس حل کنند؟
اگرچه از دوران فرا آمدن مدرنیته شیوه نامطلوب تغییر نام شهرها، محله‌ها و خیابان‌ها به دلایل سیاسی در سیاست‌های کشوری برخی جوامع غیر دموکراتیک رایج شده است، ولی دگرگون کردن نام قاره‌ها و دریاها و اقیانوس‌ها به دلایل نژادی و نژادپرستی در تاریخ بشر پیشینه ندارد. بر همین اساس است که تلاش برخی محافل عربی برای دگرگون کردن نام خلیج فارس تلاشی است بی‌سابقه و به همان اندازه خلاف عرف و اخلاق که همه اصول علمی و اخلاقی بشر متمدن را به چالش می‌گیرد. پیشینه این تلاش نامیمون در حقیقت به دهه 1930 باز می‌گردد به دورانی که سر چارلز بلگریو نماینده سیاسی بریتانیا در خلیج فارس به عنوان مشاور امیر بحرین در خدمت استعمار بریتانیا بود. وی در برابر ادعای تاریخی ایران نسبت به بحرین که در همان دهه مطرح شده بود، سخت بر آشفته شد و این ادعا و بیدار شدن ایران و ایرانی را خطری برای دوام استعمار کشورش بر سرزمین‌های عربی خلیج فارس قلمداد کرد و در جهت مقابله با ایران و ایرانی بودن نام آن دریا تلاش نمود. در این تلاش او پرونده‌ای را برای دگرگون کردن نام خلیج فارس به خلیج عربی فراهم آورد و این پرونده را به دولت خود تقدیم نمود. بریتانیا در آن هنگام از یک سو سخت درگیر رقابت‌های ژئوپولتیک و ژئواستراتژیک با امپراتوری نوین اتحاد جماهیر شوروی بود و از سوی دیگر با تلاش حکومت جدید رضاخان برای تقویت حس ناسیونالیستی ایرانیان در منطقه رویارویی داشت. این رویارویی‌ها به‌گونه مناقشات سرزمینی گسترده‌ای میان ایران و بریتانیا برسر جزایر بحرین، قشم، هنگام، تنب بزرگ، تنب کوچک، ابوموسی، سیری و بخش‌هایی از خوزستان وجود داشت. با توجه به حجم گسترده این مناقشات دردسر آفرین آن دوران برای بریتانیا بود که لندن ترجیح داد پرونده یاد شده را نادیده گیرد تا از افزوده شدن بر انبوه کشمکش‌ها جلوگیری کند. این وضع تا سال 1958 ادامه یافت. در سال یاد شده عبدالکریم قاسم و سرهنگ‌های یار و یاور او در عراق کودتا کرده و آن کشور تأسیس شده توسط استعمار بریتانیا را مرکزی برای تعصبات عربی قلمداد نمودند و سراسر منطقه را به دوران تازه‌ای از تلاطم و کشمکش سیاسی کشاند. 
*تغییر نام خلیج‌فارس در راستای تعصبات عربی و تقابل‌های سیاسی بود در حالی که موضوع خلیج فارس یک مسأله تمدنی و فرهنگی است. در چنین شرایطی چگونه اعراب به دنبال چنین تغییری حرکت کردند؟
این موضوع برای تعصب عربی مهم بود. عبدالکریم قاسم هنوز از گرد راه نرسیده داعیه رهبری دنیای عرب را در سر پروراند. از آنجا که عراق در خط مقدم مبارزات عرب در برابر دشمن ملی آنان یعنی اسراییل نبود و قرار داشتن در خط مقدم مبارزه علیه دشمن ملت عربی ضرورت اجتناب ناپذیری برای رسیدن به رهبری عرب شمرده می‌شد، وی کوشید تا از ایران دشمن مشترک تازه‌ای برای همه اعراب درست کند. آن چنآنکه دیگر نه تنها اعراب بلکه خود نیز در خط نخستین مبارزه با آن باشد. حساسیت‌های فراوان جغرافیای سیاسی مربوط به چگونگی ترکیب ملت در عراق از سوی دیگر به گونه آشکاری بر همه سیاست‌های داخلی و خارجی عراق از آن تاریخ سایه‌افکن شد. بریتانیا در پایان جنگ جهانی اول با سر هم کردن سه استان موصل، بغداد و بصره از عثمانی پیشین و با ترکیب کردن سه گروه جمعیتی ناهمگن از سه ملیت جدا از هم عراق را به وجود آورده بود این ترکیب ناهمگن شامل یک بلوک جمعیتی20 درصدی از اعراب سنی مذهب بود که در اقلیت مطلق بوده ولی حکومت را دستکم تا پایان حکومت صدام در اختیار داشت، یک بلوک 25 درصدی از کردهای آریایی که با ایران پیوندی فرهنگی و تباری دارد و یک اکثریت 55 درصدی از شیعیان عرب زبان که با ایران پیوندی مذهبی تباری و فرهنگی دارد به این ترتیب پیوندهای استوار مذهبی فرهنگی و تباری بیش از هشتاد درصد مردم عراق با ایران حکومتگران از اقلیت در آن کشور را نسبت به ایران و ایرانی بودن حساس کرده و دلیل دیگری برای دشمنی‌ها با ایران برای بعثی‌ها فراهم آورده بود. به این ترتیب بود که رژیم عبدالکریم قاسم میراث خواری عوامل استعمار بریتانیا همچون سر چارلز بلگریو را در دشمنی با ایران و در فارسی‌زدایی خلیج فارس پیش گرفت و نام ساخته و پرداخته شده بلگریو یعنی عنوان ساختگی خلیج عربی را برای خلیج فارس اعلام نمود. این همان دشمنی‌هایی است که رژیم صدام در عراق از عبدالکریم قاسم و سرمشق او، یعنی چارلز بلگریو به میراث برده بود دشمنی‌هایی که چهل سال کینه‌توزی و تبلیغات زهرآگین ضد ایرانی و هشت سال جنگ و انتقام‌جویی را به ایران و ایرانی تحمیل کرد.
*آیا تنها عراق بود که مدعی تغییر نام خلیج فارس در راستای سیاست‌های ضدایرانی‌اش بود و یا دیگر کشورهای عربی نیز چنین ادعاهایی داشتند؟
پیش از روی کار آمدن دار و دسته رژیم بعثی در عراق در اوج هیجان‌های نژادپرستانه پان‌عربیستی مصریان در سال 1962 بود که عبدالناصر تصمیم گرفت برای بیرون راندن دیکتاتور بغداد از دایره رقابت‌های نامیمون بر سر رهبری دنیای عرب، کارت برنده عربی تغییر نام خلیج فارس را از دست عبدالکریم قاسم خارج کند. وی در آن تاریخ در سخنرانی پرهیجانی پیرامون نژادپرستی‌های عربی پان‌عربیسم در نامیدن خلیج فارس از نام ساخته شده سر چارلز بلگریو برای این دریا بهره گرفت. در کتابی که یکی از یاران عبدالناصر در سال 1955 انتشار داد آن رهبر مصر که نه تنها خود را «عرب» که عرب را از نژاد برتر می‌دانست. نکته دیگر اینکه از آغاز سده بیستم میلادی نام خلیج فارس مورد استفاده عمومی و علمی آثار جغرافیایی و تاریخی عرب‌زبان بوده است. از نام دریای فارس کمتر استفاده شده است. همین دگرگونی این اشتباه را به میان آورده است که دریای «فارس»، نامی کهن و «خلیج فارس» نامی تازه است که جانشین آن یک شده است. اگر چه تلاش‌های سرهنگ ناصر برخی سیاست بازان دنیای عرب را با وی هم داستان ساخت، ولی دانشگاهیان و اندیشمندان راستین در دنیای عرب هنوز هم در برابر این تلاش برای زیر پای‌گذاردن اصول پذیرفته شده بین‌المللی و تاریخی و جغرافیایی سرفرود نیاورده‌اند.
*رویکرد ایران در طول دهه‌ها توطئه برای تغییر نام خلیج فارس چه بوده است؟
اگر خلیج فارس از سوی ایرانیان خلیج ایرانی خوانده می‌شد اعراب حق همه‌گونه گلایه را داشتند. اما ایرانیان اصول اخلاقی حاکم بر جوامع متمدن را زیر پای نمی‌گذارند. رودخانه‌ای و دریای دیگری نیز جغرافیای ایران را از همسایگان عربش جدا می‌سازد. این دریا دریای عمان و آن رودخانه «شط العرب» نام دارد. ایرانیان نکوشیده و نمی‌کوشند این نام‌ها را به دریای ایران و شط‌الایران برگردانند. کشورهای عربی باید بدانند که ایرانیان نیز می‌توانند اشاره به نقشه‌ها و اسناد از تاریخ گذشته نمایند که نا‌م‌هایی دیگر برای دریای عمان و شط‌العرب به کار گرفته‌اند. ولی ایرانیان در راه دگرگون کردن نام این دریا و آن رودخانه بر اساس چند نقشه و اثر مقطعی تلاش نمی‌کنند چون می‌دانند چنین تلاشی کوته‌بینانه است و نشان دهنده عدم احترام به اصول عمومی بین‌المللی و همچنین نسبت به تاریخ و جغرافیا است. نام خلیج فارس این دریا را به مالکیت ویژه ایران در نمی‌آورد، چنانکه نام دریای عمان آن دریا را به مالکیت ویژه عمان در نمی‌آورد. ولی همه ما می‌دانیم که دامن زدن به این گونه مسائل جدایی‌افکن خدمتی به آرمان‌های شیطانی علیه منافع مشترک ما و همسایگانمان در منطقه مشترک ما خواهد بود.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1249900/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

زمان آغاز پیش‌فروش بلیت‌ قطارهای مسافری خرداد

خبر خوش وزیر کار برای مستمری‌بگیران تامین اجتماعی

دیدار وزرای خارجه ایران و قطر در دوحه

اظهارات سفیر آمریکا در سرزمین‌های اشغالی علیه برنامه هسته‌ای ایران

روزنامه ترکیه از توافق پنهان دولت آنکارا و پ.ک.ک خبر داد

کرملین: روسیه پیشنهاد آتش‌بس 30 روزه را بررسی می‌کند

دارو هم کالای لاکچری شد؟

کدام خلیج؟ کدام فارس؟

جریان‏‌شناسی اصول‏گرایان و لیدرهایشان

«پوست‌اندازیِ سعودی‌ها»؛ رپرتاژ مجله بریتانیایی برای بن‌سلمان

مرگ نظریه پرداز قدرت نرم

نتانیاهو در بن‌بست؛ تحلیل «کارشناسان اسرائیلی» از مذاکرات ایران و آمریکا

تصمیم با داده غلط، آتش زیر خاکستر نارضایتی را شعله‌ور می‌کند

مالک شریعتی، نماینده مجلس: 15 میلیارد دلار ارز در خانه‌های مردم است

تستِ عایق بندیِ صدای کف با دستگاه لگدزن

روش جالب پرورش قارچ بر روی تنه درختان

آشنا بشیم با نیاگارای ایران

مرز بین حادثه و معجزه؛ واکنش راننده تریلی پس از فرار میلیمتری از تصادف هولناک!

گوناگون/ آب زمین از کجا آمده است؟ شهاب‌سنگی در قطب جنوب راز را فاش کرد!

آیا می‌دانستید، آب در یک دمای خاص می‌تواند همزمان بجوشد و یخ بزند!

بزرگترین مرال نر جنگل‌های هیرکانی شکار دوربین شد

غول خزنده در آمازون؛ آناکوندای عظیم‌الجثه دیده شد

پارک ملی آتشفشان تنوریو در کاستاریکا

نبرد سهمگین قاتل دریا با فوک بی دفاع

هوش مصنوعی پیام مقتول را به قاتلش رساند

واکنش عراقچی به سخنان اخیر ویتکاف

پیشنهاد خرازی برای تشکیل مجمع گفت‌وگوی منطقه‌ای به‌عنوان راه‌حل کلیدی کاهش تنش‌ها

عیادت سیدحسن خمینی از آیت‌الله نوری همدانی

پیشنهاد موسویان برای حل اختلاف ایران و آمریکا بر سر غنی‌سازی

سیاستمدار صهیونیست: اسرائیل در جهان منزوی است

نخست‌وزیر پاکستان: در جنگ با هند پیروز شدیم

از زیرزمین تا بالای سر دشمن

برای تندروها اهمیت ندارد مردم چقدر تحت فشار هستند!

شمایل راست سنتی و نماد محافظه‌کاری

پایان بورس 20 اردیبهشت 1404؛ فشار بازار سهام افتاد!

نماینده مجلس:‌ دو پتروپالایشگاهی که در دولت قبل قرار بود ساخته شود پیشرفت خاصی نداشت

از ونزوئلا تا تهران؛ وقتی نفت داریم ولی برق نداریم!

ارزشمندترین شرکت‌های جهان در ماه مه 2025

اتفاق جالبی که برای بانک‌های پر مصرف روی داد

بابک زنجانی وارد می شود؛ نفت، خودرو، ریل و...

رمزارزهای غیرمجاز و فرسودگی شبکه؛ دلایل دیگر بحران برق از زبان نماینده مجلس

صدور مجوز ورود و توزیع بنزین سوپر صادر شد

ماهیِ تُن باله آبی درحال شکار

صحنه مهیج شکار خرگوش توسط عقاب

نمایش خیره‌کننده رقص عاشقانه آنهینگای نر در طبیعت

رفتار عجیب کلاغ‌ها؛ شیرجه به میان مورچه‌ها برای «درمان»

چرا هانیبال از روم متنفر بود؟ جنبه‌ای از نفرت و انتقام در تاریخ باستان

تصاویری از مراحل آماده‌سازی کیک 380 متری تولد امام رضا

آبشار آب سفید، عروس آبشارهای ایران

می‌دانستید صدای نقارۀ حرم امام رضا(ع) معنی خاصی دارد؟