ایران پرسمان

آخرين مطالب

سرمقاله فرهیختگان/ آقایان! وقت جنگ سنگر را رها نکنید اقتصاد روز

سرمقاله فرهیختگان/ آقایان! وقت جنگ سنگر را رها نکنید
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - فرهیختگان / «آقایان! وقت جنگ سنگر را رها نکنید» عنوان یادداشت روز در روزنامه فرهیختگان به قلم مسعود فروغی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
حالا که برخی مداحان مشهور بار سفر بسته‌اند و می‌خواهند دهه اول محرم امسال در کربلا مراسم برگزار کنند، فرصت طرح بحث‌هایی درباره یکی از مؤثرترین گروه‌های مذهبی بر جامعه فراهم شد. کاری که معمولاً در آستانه یک مناسبت مذهبی به ملاحظه‌هایی منتفی می‌شود و همیشه آن را به آینده‌ای نامعلوم ارجاع می‌دهیم. اما نوآوری ساختارشکنانه که امسال به اوج خودش رسیده باعث می‌شود آن محدودیت‌‌های خودساخته برداشته شود و نقد نظرگاه و عملکرد آقایان مداح راحت‌تر شود. به‌خصوص وقتی اسامی مشهور و محبوبی مانند حاج‌محمود کریمی در لیست مسافران دهه اول دیده شد و لب بر کج‌سلیقگی و خطای راهبردی بزرگواران گزیدیم، باید ریشه‌های این تصمیم را نقد کرد و برای توجیهات ساده‌انگارانه آن‌ها جواب‌هایی برای ثبت در تاریخ نوشت. 
خودخواهی نکنید
مهم‌ترین مداحان نام‌آشنایی که می‌خواهند به‌جای تهران و شهر‌های خودشان به کربلا بروند در محافل عمومی و خصوصی در جواب سؤال‌ها و انتقاد‌ها می‌گویند بعد از این همه‌سال خواندن در هیئت‌های بزرگ و پرجمعیت می‌خواهند حداقل یک محرم را برای خودشان به کربلا بروند و آنجا اقامه عزا کنند. پایه‌های سست این استدلال آن‌چنان در ذوق می‌زند که تلفیقی از حیرت و تأسف به بار می‌آورد. مداح بزرگواری که سال‌ها در گوش مستمع از گذشت و ایثار و ازجان‌گذشتگی و این دست مفاهیم می‌خواند، متوجه نیست توجیه برگزاری مراسم دهه اول در کربلا آینه‌ای از یک «خودمحوری فردگرایانه رادیکال» است که ارزش‌های نمادین و بنیادین جامعه را نابود می‌کند و جایگزینی فرد به‌جای مصلحت عمومی و خیر جمعی را با زرورق مذهبی استتار می‌کند. خودخواهی مداحی که خواه‌وناخواه سبک زندگی‌اش، گفتارش، کنش اجتماعی و سیاسی‌اش توسط جامعه دیده می‌شود و در بخش بزرگی از جامعه اثرگذار است، ضدیت ذاتی با مفهوم پیام محرم و صفر دارد. 
بازار
صحنه باشکوه اربعین که سالانه میلیون‌ها نفر را از ایران و دیگر کشور‌ها به عتبات می‌کشاند، چیزی جز از خودگذشتگی خیره‌کننده میزبان عراقی را در ذهن مخاطب مستقیم و غیرمستقیم اربعین تثبیت می‌کند؟ کاش همین امسال مداحانی که تصمیم گرفته‌اند مراسم‌های سنتی خودشان را در ایران تعطیل کنند و به کربلا بروند پا روی نفس خودشان بگذارند و ثابت کنند به چیز‌هایی که می‌گویند و می‌خواهند اعتقاد عملی دارند. 
الگوسازی خطرناک نکنید
از وجهی دیگر برخی می‌گویند همان مقدار مخاطبی که در تهران و دیگر شهر‌ها مخاطب مستقیم مداحانند، در کربلا هم حاضرند و باقی افراد از طریق بازنمایی هیئت در فضای مجازی و تلویزیون از جلسات استفاده می‌کنند. این استدلال هم سست و بی‌پایه است؛ چراکه عموم مخاطبان داخلی امکان سفر طولانی به کربلا ندارند و اکثریت ایرانی‌هایی که در عتبات حضور دارند بدون همین آقایان مداح هم آنجا هستند. اثر این خطای راهبردی کم‌رنگ‌شدن جلسات سنتی و معروف تهران است و از نظر اجتماعی می‌تواند روی تصویر محرم تهران و شهر‌های دیگر اثر منفی بگذارد. دهه اول مهم‌ترین و عمومی‌ترین جلوه مذهبی ایران است، تصمیم و عملکرد مداح معروف و هیئت مشهور روی تمام جلسات کوچک‌تر هم اثر خواهد گذاشت و به‌نوعی یک نوآوری جذاب تلقی می‌شود. مثل تکرار شعر و سبک و نحوه عزاداری هیئت‌های بزرگ در هیئت‌های کوچک‌تر. 
دهه اول محرم اوج و نماد است و نحوه برگزاری آن در شرایط اجتماعی فعلی تصویری از وضعیت تعلقات دینی در مقیاس عمومی می‌سازد. رهاکردن جامعه و رفتن به زمین مقدس کربلا ظاهری جذاب دارد؛ اما واقعیتی تلخ در عمق آن آزاردهنده است. جامعه‌ای که زیر بمباران توپخانه‌های ضددینی است که ایران را کشوری سکولار و بی‌تفاوت به دین می‌خواهند، به هیئت‌های پیشرو از لحاظ اجتماعی و فعال نیاز دارد. اینکه هر گوشه شهر یک هیئت بزرگ در میانه هزاران جلسه جمع‌وجور برپا شوند، فضای متفاوتی می‌سازد. حالا به لیست آقایان مداح که می‌خواهند برای دل خودشان به کربلا بروند نگاه کنید. 
کرونا و درس‌هایی که یادتان رفت
در ماجرای کرونا که هیئت‌ها با شوک برگزاری مراسم در فضای مجازی در ماه رمضان سال 99 مواجه شدند، فضای سختی حاکم شد. اساساً فضای جمعی هیئت و دیدن آن شور و حال عمومی جای خودش را به جلسات تک نفره مداح با دوربین پخش زنده داد و میلیون‌ها مخاطب به‌جای نشستن در جلسات پای موبایل بودند. در محرم آن سال جلسات با صد‌ها ترفند و با وضعیتی دردناک برگزار شد. یکی از نوآوری‌های جذاب اما توسط حاج‌محمود کریمی انجام شد و او مثل یک مداح ساده و خاکی به خیابان‌های تهران می‌رفت و روضه محلی می‌گرفت. شعر‌های ساده و سنتی، نحوه برگزاری بی‌آلایش و خواندن با بلندگوی عادی یک وانت در خیابان‌های تهران خط تبلیغ آن سال را شکست. انگار فکری به ذهن‌ها رسید و شور مجالس همیشگی با روشی متناسب با شرایط کرونایی بازسازی شد. آن ایده در خیابان‌های همین شهر‌ها و در میان همین مردم اجرا شد. مثل باقی آقایان مداح که با کار‌هایی مشابه کمبود مجالس قبلی را جبران کردند. حالا چگونه کفران نعمت کنیم و این مردم را ر‌ها کنیم؟ 
کربلای شما اینجاست
اگر مداح محترم خودآگاهی دارد و می‌داند ‌شأن مبلّغی دارد، باید برای مردم و همین مخاطب کوچه و خیابان بخواند. برای دل‌های آزرده از روزگار و قلب‌های خسته و گوش‌های منتظر، مثل سردار جنگی که هنگام جنگ به شهر و کاشانه خودش نمی‌رود، مداح هم نمی‌تواند در اوج نیاز اجتماعی میدان را ر‌ها کند. دهه اول محرم، کربلای آن‌ها همان‌جایی است که در آنجا خواندند و معروف شدند. آن‌ها باید به‌جای گوشه‌نشینی برای دفاع از دین خدا به دل مردم بروند و پرچم تبلیغ را ر‌ها نکنند.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1250962/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بازارهای سهام آسیا بی‌رمق شدند

نرخ خرید حمایتی گوشت گوساله مشخص شد

چشمه ای داخل درخت؛ از عجایب زاگرس

بزی که بچه‌اش را از دست داده، مادر بره آهوی یتیم شد‌

روش انتخاب دقیق هندوانه

صحنه‌ای جالب از اوراق کردن یک خودرو که به احتمال قوی ندیده‌اید

خبر سرقت در نمایشگاه کتاب اشتباه بود

رحماندوست و شعبان‌نژاد در نمایشگاه کتاب

دیدار معاون سیاسی وزیر خارجه ژاپن با عراقچی

کسب 4 کرسی در اتحادیه پارلمانی کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی توسط ایران

عارف: استاندار می‌تواند رئیس‌جمهور استان باشد

انتصاب نماینده ویژه ایران در امور دریای خزر

تحریم‌های نفتی آمریکا علیه ایران

طرح جدید آمریکا برای مذاکرات آتش‌بس در غزه

پارلمان گرجستان انحلال حزب ساکاشویلی را کلید زد

رویترز: عربستان در حال رایزنی برای خرید اف-35 از آمریکاست

زلنسکی: اگر پوتین بیاید، به استانبول می‌روم

یورش ده‌ها شهرک‌نشین صهیونیست به مسجد الاقصی

ترامپ: ولیعهد عربستان با وجود سن کم از حکمت برخوردار اس

وداع با اسلحه

رمزگشایی از سفر پوتین به تهران

کره جنوبی می‌خواهد تجربیات خود را در حوزه مسکن به ایران منتقل کند

ایران از صادرکننده انرژی به واردکننده تبدیل شد؛ راه‌حل کجاست؟

ادعای فارس در مورد بابک زنجانی و بیژن زنگنه

مخملکوه زیبا در زاگرس

بزرگترین باغ گیاه شناسی خاورمیانه در کرج

نمایشی از سرعت تورم در ایران

بال زیبا و منقش یک جغد

چه انتظاراتی از پرتاب نهم استارشیپ به فضا داریم؟

سخنگوی مرکز ملی فضای مجازی: تحریف نام خلیج فارس در گوگل مپ را پیگیری حقوقی می‌کنیم

سفر هیأت رسانه‌ای ایران به روسیه

دیپلمات سابق ایران در نیویورک: با ویتکاف خیلی چیزها را می توانیم حل کنیم

بررسی جزئیات دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا در کمیسیون امنیت ملی مجلس

مردم‌دار؛ روایت شنیده‌نشده از شهدای خدمت

رویترز: ویتکاف و کلاگ برای مذاکرات صلح اوکراین عازم استانبول می‌شوند

رئیس علمای هند: دفاع از هند وظیفه‌ای همگانی است

اروپا: هدف روسیه از مذاکرات آتش بس در استانبول، وقت کشی است

فرودگاه صنعاء فعالیتش را از فردا ازسر می‌گیرد

تجهیز ارمنستان به سامانه‌های موشکی هند؛ آرایش جدید در قفقاز؟

نتانیاهو: ممکن است آتش‌بس را برای یک دوره مشخص قبول کنیم

امضای سند شراکت راهبردی میان ترامپ و بن سلمان

دبیر سندیکای صنعت برق: اهمیت مدیریت مصرف برق کمتر از افزایش ظرفیت تولید نیست

قیمت جدید مرغ زنده و گوشت مرغ منجمد اعلام شد

بورس رکوردشکنی کرد؛ عبور از تراز 3.2 میلیون واحدی

دامنه قله‌ی تیلار به زبان شیرین تالشی

آزمایش های جالب با آب

فضاهای خاطره انگیز در مشهد

انتقاد ابطحی از عملکرد دولت؛ آقای پزشکیان! یک تکانی به کابینه‌تان بدهید

خبرهای تازه سخنگوی دولت از فیلترینگ؛ ان‌شاالله شاهد رفع برخی محدودیت‌ها خواهیم بود

دیدار وزیر خارجه ژاپن با عراقچی