نشنال اینترست: آمریکا، اروپا را به چین نزدیک میکند
سیاست روز
بزرگنمايي:
ایران پرسمان - ایرنا / «نشنال اینترست» تاکید دارد سیاست های ایالات متحده موجب تعمیق شکاف بین متحدان در دو سوی آتلانتیک و نزدیکی قاره سبز به چین شده است؛ در این شرایط اروپا و آمریکا باید راهی برای همزیستی تجاری و امنیتی پیدا کنند.
دو تن از کارشناسان این موسسه آمریکایی اعتقاد دارند که تحولات اخیر در حوزه های دفاعی، تجاری و فناوری که از سوی واشنگتن پدید آمده، گزینههای اندکی را برای بروکسل در قبال پکن باقی گذاشته است.
نشنال اینترست مدعی است که جاهطلبیهای جهانی چین چالشهای راهبردی مهمی را هم برای ایالات متحده و هم برای اتحادیه اروپا ایجاد کرده و به همین دلیل دولت دوم ترامپ در اتخاذ رویکرد سختگیرانه علیه چین تصمیم درستی گرفته است. با این حال، ایالات متحده و اروپا اگر میخواهند بهطور مؤثر با چالشهای ناشی از چین مقابله کنند، باید راهی برای همزیستی پیدا کنند.
اکنون سیاستگذاران اروپایی، کارشناسان و رهبران تجاری بهصراحت نگران هستند که شکاف جدید فراآتلانتیکی بر سر تعرفهها و سایر مسائل، بیشتر از قبل ایالات متحده را از آنها رویگردان کرده است و بسیاری از آنها به بازنگری در روابط خود با چین و حتی نزدیکی به آن فکر میکنند.
این اندیشکده چهار روند ژئوپولیتیکی کلان در سیاست اروپا را که در سالهای اخیر شکلدهنده رویکرد آن نسبت به چین بوده و می توانند بر تحولات آتی تأثیرگذار باشند، اینگونه برشمرده است:
بازار ![]()
نخست، اروپاییها روزبهروز بیشتر خود را در میان رقابت راهبردی فزاینده میان ایالات متحده و چین گرفتار میبینند.
اگرچه دولت بایدن لحن متفاوتی داشت و بیشتر بر هماهنگی با متحدان متمرکز بود، اما عناصر کلیدی راهبرد دوره اول ترامپ—مانند محدودیتهای تجاری، کنترل فناوری و اقدامات سیاسی-نظامی برای مقابله با نفوذ جهانی چین—را حفظ کرد. دولت دوم ترامپ مسیر رویارویی مستقیمتری را دنبال کرده است.
سیاستگذاران اروپایی نگران آن هستند که پیامدهای فزاینده تنشهای تجاری آمریکا-چین—بهویژه مازاد ظرفیت صنعتی چین که بازارهای جهانی را اشباع میکند—ممکن است به صنایع کلیدی اروپا آسیب بزند.
دوم، بی اعتمادی فزاینده اروپا به تداوم تعهد آمریکا به تعامل جهانی و ایفای نقش تضمینکننده امنیت در اروپا.
در دولت دوم ترامپ، ایالات متحده بهسرعت از تعامل جهانی عقب نشینی کرد، حمایت از اوکراین را زیر سؤال برد، به روسیه نزدیک شد و علیه اروپا تعرفه وضع کرد. این اقدامات شکافهای سیاسی، اقتصادی و امنیتی میان واشنگتن و بروکسل را عمیقتر کرده و اروپا را به بازنگری راهبردی واداشته است.
سوم، جنگ روسیه علیه اوکراین، معماری امنیتی اروپا را در هم شکست و حملهای مستقیم به نظم پساجنگ سرد و اصول بنیادین صلح بینالمللی، حاکمیت و دموکراسی بود.
این در حالی است که حمایت سیاسی و اقتصادی پکن از مسکو، زنگ خطر را برای سیاستگذاران اروپایی به صدا درآورد و نقش فزاینده چین بهعنوان تقویتکننده راهبردی روسیه را نمایان ساخت.
چهارم، چالش فزاینده اقتصادی و فناورانه چین، به تهدیدی جدی برای امنیت اقتصادی اتحادیه اروپا بدل شده است.
گزارش تصریح دارد: گزارش «ماریو دراگی» درباره رقابتپذیری اروپا در سال 2024، بر ضرورت سرمایهگذاری سالانه بین 750 تا 800 میلیارد یورو در حوزههای نوآوری، هوش مصنوعی و انرژی پاک تأکید داشت... طنز ماجرا اینجاست که صنایع اروپایی اکنون در برخی حوزهها که اتحادیه اروپا از سایر قدرتها عقب مانده، به فناوری چین نیاز دارند.
نشنال اینترست با بیان اینکه نزدیکی اتحادیه اروپا و چین اکنون روی میز قرار دارد، توصیه کرد که دو شریک فراآتلانتیکی تنها در کنار یکدیگر میتوانند در برابر پکن ایستادگی کنند. واشنگتن و بروکسل باید راهی برای همزیستی بر سر تجارت و امنیت بیابند، در مقابله با نفوذ چین متحد شوند تا نظم بینالمللی مبتنی بر قواعد غربی را اصلاح و تقویت کنند.
لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1251471/