ایران پرسمان - فارس / 21 ماه پس از سردادن شعار نابودی حماس، تلآویو تلاش دارد با 880 کشته و 6029 مجروح نظامی، عملیات خود را به تحقق اهدافی تاکتیکی تقلیل میدهد تا از باتلاق غزه با پرچم پیروزی خارج شود.
تلفات ارتش اسرائیل در جریان درگیریهای شدید با مقاومت فلسطین در نوار غزه بهطور چشمگیری افزایش یافته و به بالاترین سطح خود در چند ماه اخیر رسیده است. طبق گزارش کانال 12 تلویزیون اسرائیل، تنها در هفته گذشته 20 نظامی اسرائیلی کشته شدهاند؛ آماری که موجی از انتقادها را علیه کابینه اسرائیل بهدنبال داشته و آن را به ادامه جنگ بدون داشتن برنامهای روشن برای مدیریت اوضاع غزه متهم میکند. به اعلام شبکه الجزیره، پس از گذشت 45 روز از آغاز عملیات «ارابههای گیدئون» معروف به ارابههای مرگ، ارتش اسرائیل به مقامات سیاسی اعلام کرده که مرحله عملیاتی در غزه رو به پایان است و ادامه جنگ ممکن است جان سربازان اسیر را به خطر اندازد. این وضعیت ممکن است فشارهایی را بر نخستوزیر بنیامین نتانیاه که به اتهام ارتکاب جنایات جنگی در غزه تحت پیگرد دادگاه کیفری بینالمللی است، وارد کند تا به توافقی برای آتشبس تن دهد.
افزایش فشارها بر نتانیاهو برای پایان جنگمحافل سیاسی و امنیتی اسرائیل معتقدند که عملیات نظامی در غزه دیگر اهداف خود را از دست داده است؛ موضوعی که پس از گذشت بیش از 21 ماه از آغاز جنگ مطرح شده و باعث شده «عُمیت هالوی» عضو کنست از حزب لیکود بگوید که عملیات ارابههای گیدئون هیچیک از اهدافش را محقق نکرده است. او همچنین افزود که طرحهای نظامی ارائهشده توسط رئیس ستاد ارتش، ایال زمیر نشاندهنده درک ناکافی از شیوه مقابله با جنگهای چریکی است، چرا که حماس همچنان کنترل کامل بر بیشتر مناطق، منابع و جمعیت را دارد. خبرنگار شبکه عبری 12 دانیلا فایس نیز از وزیر جنگ اسرائیل کاتز پرسید: «هدف از جنگ در غزه چیست؟ چه زمانی خواهید گفت: تا همینجا کافی است؟ امروز چه کاری متفاوت از گذشته انجام میدهیم؟». کاتز پاسخ داد: «این طولانیترین جنگ در تاریخ اسرائیل است، اما بیپایان نخواهد بود. پایان آن زمانی خواهد بود که شرایط مناسب فراهم شود؛ از جمله آزادی اسرا و توافق درباره روز بعد از جنگ». در همین حال بنی گانتز رهبر حزب «اردوگاه دولت» خواستار دستیابی به توافقی شد که «بازگرداندن همه گروگانها از غزه را بهصورت یکجا تضمین کند؛ حتی اگر بهای آن آتشبس طولانی مدت باشد». آوی اشکنازی نویسنده روزنامه معاریو نیز معتقد است که تمام مأموریتهای نظامی در غزه عملاً به پایان رسیده و ادامه جنگ نهتنها غیرضروری است، بلکه جان نظامیان اسرائیلی را نیز به خطر میاندازد.
بازار


این انتقادات با انتشار ویدیوهایی از سوی گروههای مقاومت فلسطینی از جمله تصاویر کمینهای دقیق علیه ارتش اسرائیل تشدید شده است. یکی از برجستهترین ویدئوهای منتشر شده، مربوط به کشته شدن 7 نظامی واحد مهندسی در داخل یک نفربر در خانیونس است در هفته گذشته است؛ نفربری که پس از انفجار بمب آتش گرفت و تلاشها برای نجات سرنشینان آن ناکام ماند.


پیشروی کُند
بر اساس گزارش منتشرشده، ارتش اسرائیل با پیشروی کُند و محتاطانه در غزه، بهدنبال پایان عملیات نظامی خود است. طبق ارزیابیهای ارائهشده به مقامات سیاسی، ارتش مدعی است که بر 60٪ از غزه کنترل دارد و طی دو تا سه هفته آینده این رقم به 80٪ خواهد رسید، اما هشدار داده که ادامه عملیات ممکن است جان اسرای اسرائیلی را به خطر بیندازد. لذا از کابینه امنیتی خواسته که درباره آینده جنگ تصمیمگیری کند.وسام عفیفه تحلیلگر سیاسی در گفتوگو با الجزیره نت تأکید کرد که خودروهای زرهی ارتش اسرائیل مانند نمر، ایتان و بوما به اهداف متحرک برای مقاومت فلسطین تبدیل شدهاند، بهویژه پس از افزایش حملات با خمپارههای هدایتشونده و بمبهای انفجاری در مناطق مختلف غزه.
مقدمهچینی برای عقبنشینی زمینی از غزه
وی افزود که مقاومت فلسطین پیشرفت چشمگیری در تاکتیک «شکار خودروهای زرهی» و ایجاد کمینهای آتشین داشته است. ارتش اسرائیل برای پوشش عقبنشینی از برخی از محورهای عملیاتی، به نیروی هوایی متوسل شده است. افزایش تلفات انسانی و خسارات مادی، فرماندهان ارتش را وادار کرده تا با احتیاط از پایان قریبالوقوع عملیات زمینی سخن بگویند؛ اقدامی که به نظر میرسد برای آمادهسازی افکار عمومی اسرائیل جهت پذیرش عقبنشینیای باشد که توجیه نظامی ندارد.
به گفته عفیفه، اظهارات ارتش اسرائیل درباره پایان قریبالوقوع عملیات در غزه بیشتر از آنکه نشانه تحقق اهداف باشد، بیانگر نگرانی از فرو رفتن ارابههای گیدئون در باتلاق غزه است.او این سخنان را نوعی زمینهسازی برای عقبنشینی تحت عنوان دستیابی به اهداف تاکتیکی میداند، بهویژه در شرایطی که فشارها از درون نهادهای امنیتی اسرائیل برای پایان جنگ رو به افزایش است.این تحلیلگر سیاسی همچنین پیشبینی کرد که این روند نظامی، با توجه به فعالشدن میانجیها و تحرکات جدید آمریکا، بتواند بهعنوان یک عامل فشار برای تسریع در دستیابی به توافق آتشبس، هرچند بهصورت جزئی، عمل کند.
کابوس پرهزینه
در ادامه این گزارش آمده که ارتش اسرائیل در 16 ماه می گذشته اعلام کرد که عملیات نظامی خود در غزه را گسترش داده و وارد مرحلهای جدید از حملات گسترده تحت عنوان ارابههای گیدئون شده است. این عملیات شامل سه مرحله بود:
1. گسترش جنگ و تشدید حملات
2. اجرای عملیات هوایی و زمینی با هدف جابجایی جمعیت به رفح در جنوب غزه
3. اشغال تدریجی بخشهای وسیعی از غزه و آمادهسازی برای حضور نظامی بلندمدت با هدف نابودی حماس و تخریب کامل تونلهای زیرزمینی
رامی ابو زبیده تحلیلگر مسائل نظامی معتقد است که سخنان ارتش اسرائیل درباره پایان قریبالوقوع عملیات، نشانهای از آمادگی برای توافق جدید آتشبس است. با این حال، او تأکید میکند که ارتش فشار واقعی بر نخستوزیر برای توقف جنگ وارد نمیکند و تصمیمگیری نهایی را به سطح سیاسی واگذار کرده است؛ بهویژه با توجه به اینکه نتانیاهو توانایی جهتدهی به نهادهای نظامی را در راستای اهداف سیاسی خود دارد.
این تحلیلگر نظامی معتقد است که در میان فرماندهان ارتش اسرائیل، باور فزایندهای مبنی بر عدم امکان دستیابی به راهحل نظامی کامل در غزه شکل گرفته است. ارتش تمامی اهداف عملیاتی اصلی خود را مصرف کرده و اکنون با ضربات سنگین و فرسایشی روبهروست؛ موضوعی که اطلاعات میدانی نیز آن را تأیید میکند.
وی میافزاید: ارتش اسرائیل از اشغال کامل غزه پرهیز میکند و آن را کابوسی پرهزینه و خطرناک میداند. طبق آمار رسمی منتشرشده، از 7 اکتبر 2023 تاکنون 880 نفر از نیروهای ارتش کشته شدهاند، که از این تعداد، 438 نفر طی عملیات زمینی و 30 نفر از زمان ازسرگیری جنگ در 19 مارس گذشته جان خود را از دست دادهاند.