ایران پرسمان

آخرين مطالب

آیا ادیسون لامپ را اختراع کرد؟ خردنامه

آیا ادیسون لامپ را اختراع کرد؟
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - سیناپرس / امروزه تقریبا از هر شخصی که بپرسیم چه کسی لامپ را اختراع کرده است، بدون تردید نام ادیسون را به زبان می آورد اما تاریخ علم چندان این پاسخ را تائید نمی کند و در حقیقت ادیسون گام آخر مسیری را برداشت که مدت ها پیش از وی شروع شده و در واقع وی تنها توانست نواقص موجود در چراغ های اختراع شده قبلی را برطرف کند.
 تقریبا همه مردم فکر می کنند که توماس ادیسون لامپ را اختراع کرده است، اما واقعیت کمی پیچیده تر است و با بررسی تاریخ این اختراع مشخص می شود که چندین مخترع در ایجاد لامپ نقش داشته اند.
ادیسون در شرایطی تمامی اعتبار و شهرت کشف چراغ برق را به خود اختصاص داد که دانشمندانی از جمله الساندرو ولتا، همفری دیوی، جیمز بومن لیندسی، وارن دو لا رو، ویلیام استیت و جوزف سوان همگی نقش مهمی را در اختراع نهایی این فناوری مهم در زندگی انسان ایفا کردند.
بررسی تاریخ علم نشان می دهد پیش از ادیسون نمونه های مختلفی از لامپ توسعه یافته و به ثبت رسیده است، اما توماس ادیسون اولین لامپی که می توان از آن به طور عمومی استفاده کرد را معرفی کرد. حال با این تفاسیر آیا می توان وی را تنها مخترع لامپ محسوب کرد؟ برای پاسخ به این پرسش، مجبوریم کمی به عقب برگشته و داستان اختراع چراغ برق را مرور کنیم.
لامپ قبل از توماس ادیسون
اسناد و شواهد رسمی نشان می دهد، قبل از اینکه توماس ادیسون راه حل خود را برای مشکل موجود در تولید لامپ رشته ای در سال 1879 ارائه دهد، لامپ های متعددی از نوع رشته ای کربنی ایجاد شده بود.
در حقیقت بسیاری از مخترعان مختلف روی ایجاد اولین لامپ جهان کار کردند و الساندرو ولتا، که به عنوان مخترع باتری الکتریکی شناخته می شود نوعی چراغ برقی به نام شمع ولتایی را در سال 1799 میلادی توسعه داد.
به لطف نوری که این چراغ در سیم مسی خود ساطع می کند، اختراع ولتا را می توان یکی از اولین اشکال لامپ های رشته ای در نظر گرفت.
کمی بعد از ولتا، هامفری دیوی در سال 1802 میلادی از شمع ولتایی برای ایجاد لامپ قوس الکتریکی استفاده کرده و آن ها را به الکترودهای زغال چوب متصل کرد.
این لامپ اولیه که نور زیادی هم تولید می کرد دارای یک مشکل اساسی بود: لامپ های هامفری دیوی خیلی سریع می‌سوخت! البته اختراع این لامپ پیشرفت مهمی بود، اما جیمز بومن لیندزی و وارن د لا رو به ترتیب در سال‌های 1835 و 1840 ایده فوق را گسترش دادند تا احتمالاً اولین نمونه نزدیک به لامپ امروزی را ایجاد کنند.
به گزارش سیناپرس، در لامپ جیمز بومن لیندای از رشته مسی و لامپ وارن د لا رو از رشته پلاتین مارپیچ استفاده شده است. البته متاسفانه هر دو لامپ اگرچه قادر به تولید نور بودند اما برای استفاده روزمره به اندازه کافی کاربردی محسوب نمی شدند. در این لامپ ها رشته های مس خیلی سریع می سوختند و قیمت پلاتین نیز بسیار بالا بوده و مشکل فوق به این معنی بود که لامپ وارن د لارو بسیار گران بود.
در ادامه بررسی تاریخچه اختراع لامپ، سرانجام به نام ویلیام استیت می رسیم که مکانیسم ساعتی و لامپ های مبتنی بر میله های کربنی را به نمایش گذاشت. البته این لامپ هم قابلیت استفاده عمومی را نداشت زیرا هزینه باتری‌های مورد نیاز برای تامین انرژی چراغ‌ های طراحی شده توسط وی برای بسیار زیاد بود.
در شرایطی که دانشمندان نام برده شده، تقریبا موفق به اختراع لامپ برق شده بودند و تنها مشکل موجود، کاهش قیمت تمام شده این محصول بود، دانشمندی به نام جوزف سوان وارد این داستان می شود که در کنار توماس ادیسون بیشترین اهمیت را در تاریخ اختراع لامپ های امروزی دارد. این دانشمند شیمیدان متولد ساندرلند اولین لامپ الکتریکی رشته ای موفق را طراحی کرده و در اواخر سال 1878 و اوایل سال 1879 آن را به نمایش عمومی گذاشت.
وی پس از استفاده از رشته های کاغذی کربنیزه شده، برای تکمیل طرح لامپ برقی سوان در سال 1880 از نخ پنبه ای کربنیزه شده استفاده کرد که نتایج بسیار بهتری را در طول عمر لامپ به همراه داشت، اما این رشته ها به دلیل ضخامت نسبتا زیاد، هنوز هم گزینه ای خوب به شمار نمی رفتند. البته این ایده توسط ادیسون مورد استفاده قرار گرفته و اصلاح شده و در نهایت ترکیب طراحی رشته ‌های کربنی نازک ادیسون، او را اولین کسی کرد که چالش‌ های علمی و تجاری طراحی لامپ را حل کرد.
سوان و ادیسون پس از یک نبرد حقوقی در بریتانیا که با حق ثبت اختراع سوان بر روی یک لامپ دیگر طرف شد، توافق کرده و با هم شرکتی به نام ادیسوان (Ediswan) را تاسیس کردند که متشکل از نام هر دو نفر بود. در این پروژه مشکترک آن ها لامپ های ساخته شده با رشته سلولزی را که سوان در سال 1881 اختراع کرده بود، تکمیل کردند.
چه کسی واقعا لامپ را اختراع کرد؟
اگرچه به راحتی می توان گفت که جوزف سوان یا توماس ادیسون لامپ را اختراع کردند، اما در واقع آن ها اختراع لامپ را بر اساس کارهایی که از قبل انجام شده بودند، تکمیل کردند. در واقعیت اگرچه امروزه همه ادیسون را مخترع لامپ می دانند اما جوزف سوان، الساندرو ولتا، هامفری دیوی، جیمز بومن لیندسی، وارن دو لا رو و ویلیام استیت همگی در به ثمر رسیدن این فناوری نقش ‌آفرینی کردند.
بنابراین، اختراع لامپ را می‌ توان یک تلاش جمعی نامید، که ادیسون آخرین حلقه این زنجیره محسوب می شد. در حقیقت توماس ادیسون بسیاری از مشکلات اولیه لامپ های الکتریکی را بر اساس آزمایش و کارهای انجام شده توسط دیگران حل کرد. او بهترین ترکیب برای طراحی رشته‌ های کربنی نازک را کشف کرده و از فناوری پمپ خلاء بهتر از رقبای خود استفاده کرد تا او را به اولین فردی تبدیل کند که یک لامپ واقعاً تجاری با دوام تولید کرد.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1005488/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

زمان آغاز پیش‌فروش بلیت‌ قطارهای مسافری خرداد

خبر خوش وزیر کار برای مستمری‌بگیران تامین اجتماعی

دیدار وزرای خارجه ایران و قطر در دوحه

اظهارات سفیر آمریکا در سرزمین‌های اشغالی علیه برنامه هسته‌ای ایران

روزنامه ترکیه از توافق پنهان دولت آنکارا و پ.ک.ک خبر داد

کرملین: روسیه پیشنهاد آتش‌بس 30 روزه را بررسی می‌کند

دارو هم کالای لاکچری شد؟

کدام خلیج؟ کدام فارس؟

جریان‏‌شناسی اصول‏گرایان و لیدرهایشان

«پوست‌اندازیِ سعودی‌ها»؛ رپرتاژ مجله بریتانیایی برای بن‌سلمان

مرگ نظریه پرداز قدرت نرم

نتانیاهو در بن‌بست؛ تحلیل «کارشناسان اسرائیلی» از مذاکرات ایران و آمریکا

تصمیم با داده غلط، آتش زیر خاکستر نارضایتی را شعله‌ور می‌کند

مالک شریعتی، نماینده مجلس: 15 میلیارد دلار ارز در خانه‌های مردم است

تستِ عایق بندیِ صدای کف با دستگاه لگدزن

روش جالب پرورش قارچ بر روی تنه درختان

آشنا بشیم با نیاگارای ایران

مرز بین حادثه و معجزه؛ واکنش راننده تریلی پس از فرار میلیمتری از تصادف هولناک!

گوناگون/ آب زمین از کجا آمده است؟ شهاب‌سنگی در قطب جنوب راز را فاش کرد!

آیا می‌دانستید، آب در یک دمای خاص می‌تواند همزمان بجوشد و یخ بزند!

بزرگترین مرال نر جنگل‌های هیرکانی شکار دوربین شد

غول خزنده در آمازون؛ آناکوندای عظیم‌الجثه دیده شد

پارک ملی آتشفشان تنوریو در کاستاریکا

نبرد سهمگین قاتل دریا با فوک بی دفاع

هوش مصنوعی پیام مقتول را به قاتلش رساند

واکنش عراقچی به سخنان اخیر ویتکاف

پیشنهاد خرازی برای تشکیل مجمع گفت‌وگوی منطقه‌ای به‌عنوان راه‌حل کلیدی کاهش تنش‌ها

عیادت سیدحسن خمینی از آیت‌الله نوری همدانی

پیشنهاد موسویان برای حل اختلاف ایران و آمریکا بر سر غنی‌سازی

سیاستمدار صهیونیست: اسرائیل در جهان منزوی است

نخست‌وزیر پاکستان: در جنگ با هند پیروز شدیم

از زیرزمین تا بالای سر دشمن

برای تندروها اهمیت ندارد مردم چقدر تحت فشار هستند!

شمایل راست سنتی و نماد محافظه‌کاری

پایان بورس 20 اردیبهشت 1404؛ فشار بازار سهام افتاد!

نماینده مجلس:‌ دو پتروپالایشگاهی که در دولت قبل قرار بود ساخته شود پیشرفت خاصی نداشت

از ونزوئلا تا تهران؛ وقتی نفت داریم ولی برق نداریم!

ارزشمندترین شرکت‌های جهان در ماه مه 2025

اتفاق جالبی که برای بانک‌های پر مصرف روی داد

بابک زنجانی وارد می شود؛ نفت، خودرو، ریل و...

رمزارزهای غیرمجاز و فرسودگی شبکه؛ دلایل دیگر بحران برق از زبان نماینده مجلس

صدور مجوز ورود و توزیع بنزین سوپر صادر شد

ماهیِ تُن باله آبی درحال شکار

صحنه مهیج شکار خرگوش توسط عقاب

نمایش خیره‌کننده رقص عاشقانه آنهینگای نر در طبیعت

رفتار عجیب کلاغ‌ها؛ شیرجه به میان مورچه‌ها برای «درمان»

چرا هانیبال از روم متنفر بود؟ جنبه‌ای از نفرت و انتقام در تاریخ باستان

تصاویری از مراحل آماده‌سازی کیک 380 متری تولد امام رضا

آبشار آب سفید، عروس آبشارهای ایران

می‌دانستید صدای نقارۀ حرم امام رضا(ع) معنی خاصی دارد؟