ایران پرسمان

آخرين مطالب

بال نظامی دیپلماسی منطقه‌ای حرکت کرد تحلیل روز

بال نظامی دیپلماسی منطقه‌ای حرکت کرد
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در «دنیای اقتصاد» منتشر شده و انتشارش در «آخرین خبر» به معنای تایید آن نیست
اظهارات فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران درخصوص شکل‌گیری ائتلاف دریایی در خلیج‌فارس، بار دیگر موضوع امنیت در این آبراه بین‌المللی را به میان کشیده است. از زمان طرح این موضوع توسط سایت لبنانی الجدید، نظرات زیادی نسبت به این موضوع از سوی تحلیلگران و برخی چهره‌های سیاسی و دیپلماتیک در فضای مجازی شکل گرفته است. تحلیلگران تنش‌زدایی گسترده در خاورمیانه و تردید بازیگران عرب خلیج‌فارس درخصوص نقش بلندمدت ایالات‌متحده در تامین امنیت منطقه‌ای خلیج‌فارس را از جمله دلایل چراغ سبز اعراب از جمله امارات عربی متحده می‌دانند که هفته گذشته اعلام کرد از ائتلاف دریایی به رهبری آمریکا کنار کشیده است.
اعلان این موضع به‌ویژه پس از توافق ایران و عربستان باعث شده تا دریادار شهرام ایرانی، فرمانده نیروی دریایی ارتش روز شنبه در یک گفت‌‌‌وگوی تلویزیونی اعلام کند که کشورهای منطقه امروز به این نقطه رسیده‌‌‌اند که اگر قرار است امنیتی در منطقه برقرار باشد حتما با هم‌‌‌افزایی و همکاری یکدیگر قابل انجام و برقراری است. فرمانده نیروی دریایی ارتش با اشاره به ائتلاف دریایی ایران، روسیه و چین بیان کرد: «این ائتلاف سه‌جانبه به همراه روسیه و چین که سالانه رزمایش‌‌‌هایی را هم در قالب آن برگزار می‌‌‌کنیم در حال توسعه است. علاوه بر این، ائتلاف‌‌‌های منطقه‌‌‌ای در حال شکل‌‌‌گیری است. به زودی شاهد آن خواهیم بود که منطقه ما از هر نیروی غیر‌موجه عاری شده و مردم منطقه با استفاده از سربازهای خود در حوزه امنیتی خود مسلط باشند.»
دریادار ایرانی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه کدام کشورها تقاضا دارند تا در اقدام اشتراکی منطقه‌‌‌ای به همراه ایران حاضر باشند، گفت: «ما پیش از این با عمان اقدام اشتراکی داشتیم و اکنون عربستان این هدف‌‌‌گذاری را انجام داده و به آن ورود کرده است. امارات، قطر، بحرین، عراق، پاکستان و هند جزو این کشورها هستند.» وی افزود: «تقریبا همه کشورهای حوزه شمال اقیانوس هند به این باور رسیده‌‌‌اند که باید در کنار جمهوری اسلامی ایران قرار گیرند و به صورت مشترک با هم‌‌‌افزایی قابل‌توجه امنیت را برقرار کنند.»
این اظهارات واکنش دنیس راس نویسنده و دیپلمات سابق آمریکایی را به دنبال داشت. راس در توییتی نوشت: «ائتلاف جدید برای ایمن کردن آب‌های خلیج [فارس]: ایران، عربستان سعودی، امارات، قطر و بحرین...»کاربران زیادی در واکنش به توییت دنیس راس نوشتند: ایران نفتکش‌‌‌ها را به تلافی توقیف غیرقانونی توسط آمریکا توقیف کرد. آمریکا از نیروهای دریایی ترکیبی خود برای انجام عملیات‌‌‌های دزدی دریایی و تهدید کشورها استفاده می‌کند. کشورهای خلیج‌فارس باید مدت‌‌‌ها پیش از این درباره امنیت آب‌‌‌های خودشان هماهنگی به عمل می‌‌‌آوردند. کاربر دیگری با رد ادعای راس نوشت: پایدارترین مدل امنیتی زمانی پدیدار می‌شود که کشورهای ساحلی یک مکانیزم منطقه‌ای مشترک برای حفاظت از آب‌های خود ایجاد کنند.
رابرت گرینوی، از مقام‌‌‌های سابق پنتاگون در دولت ترامپ هم خطاب به دنیس راس نوشت: سیاست‌‌‌های ما باید بنا به نتایج آن مورد قضاوت بگیرند. چند دهه است که کار ایران همین است اما چه شده که شرکای سابق‌‌‌مان ترغیب شده‌‌‌اند که الان برای تامین امنیت به ایران پول بدهند؟
وبگاه لبنانی الجدید چهارشنبه 10 خرداد در گزارشی خبر داد که مذاکراتی میان کشورهای ایران، سعودی و امارات با نظارت چین در حال انجام است که هدف آن رسیدن به نیروی دریایی مشترک برای تضمین امنیت دریانوردی در خلیج‌فارس است. به نوشته این وب‌گاه کشورهای طرف مذاکره ایران متوجه شده‌اند که ایالات متحده اخیرا به صورت تدریجی و آگاهانه، روند عقب‌نشینی‌از وظایف کنترل امنیت دریایی خلیج‌فارس را آغاز و نقش این کشور به یک ناظر تبدیل شده و وضعیت در خلیج‌فارس از نظر این کشورها امن نیست و کشتیرانی و فرآیند حمل‌ونقل کالا و به‌خصوص نفت با تهدید مواجه است. ناظران در کشورهای خلیج‌فارس معتقدند که رفتار ایالات‌متحده ممکن است منجر به بی‌ثباتی در امنیت دریایی منطقه شود از این رو و به دلیل وجود تهدیدهای روزانه‌‌‌ای که نفتکش‌ها در معرض آن قرار دارند، تصمیم به برگزاری این مذاکره‌ها گرفته‌اند. یک روز پیش از انتشار این گزارش، امارات اعلام کرد دو ماه است که از ائتلاف دریایی خاورمیانه که سال گذشته با حضور برخی کشورهای منطقه و به رهبری ایالات‌متحده با هدف آنچه تهدیدهای دریایی ایران نامیده شد، شکل گرفته بود خارج شده است.
رسانه‌های آمریکایی از جمله وال‌استریت ژورنال تلاش کردند علت خروج امارات از این ائتلاف را بی‌عملی ایالات‌متحده در برابر اقدامات ایران در توقیف کشتی‌های متخلف از نظر جمهوری اسلامی قلمداد کنند اما وزارت خارجه امارات طی بیانیه‌ای نسبت به برداشت‌های غلط از مذاکرات امارات با ایالات‌متحده در این رابطه هشدار داد و به نوعی خبر وال‌استریت ژورنال را بدون اشاره مستقیم به آن، زیر سوال برد. هرچند کشورهای عربی خلیج‌فارس با رزمایش‌های منظم سالانه و رزمایش‌های غیرمنظم با حضور آمریکا و غرب تلاش کردند این پیام را به ایران منتقل کنند که از حمایت همه‌جانبه ایالات متحده از جمله حمایت دریایی این کشور در منطقه خلیج فارس برخوردارند اما اقدامات متعدد نیروی‌های دریایی ایران در خلیج فارس در مقابله با کشتی‌های متخلف و سکوت نیروی دریایی ایالات متحده در خلیج فارس، کشورهای عربی را به این نتیجه رسانده که ایالات‌متحده قصدی برای مقابله ندارد و چنانچه اقدامی نیز انجام دهد با واکنش سخت ایران مواجه خواهد شد و این موضوع امنیت کشتیرانی در منطقه را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد که این گزینه نیز به نفع ساحل‌نشینان جنوب خلیج‌فارس نخواهد بود. نیروی دریایی ایران در آوریل گذشته طی یک هفته دو نفتکش را در نزدیکی تنگه هرمز توقیف کرد که یکی از این کشتی‌ها از دبی خارج شده بود. به دنبال این اقدام ایالات‌متحده اعلام کرد پس از تهدیدهای ایران حضور نظامی خود را در خلیج فارس تقویت خواهد کرد. در چنین فضایی و در صورت صحت خبر الجدید به نظر می‌رسد کشورهای منطقه تصمیم به ایجاد ساختاری برای حفظ امنیت خلیج‌فارس با مشارکت تهران گرفته‌اند.
خواسته‌ای که ایران از سال‌ها پیش آن را مطرح کرده بود و با توافق اخیر تهران-ریاض به نظر می‌رسد امکان تحقق آن افزایش یافته است. موفقیت این روند باعث خواهد شد تا دکترین امنیت منطقه‌ای دولت سیزدهم و اولویت اول همسایگان با قدرت بیشتری به پیش برود و بال فعال شده در حوزه سیاسی- دیپلماتیک که با تنش‌زدایی منطقه‌ای به بار نشسته است، به بعد امنیتی و نظامی نیز پیوند خورده و توان نظامی و بازدارندگی جمهوری اسلامی را در یک روند مشارکتی با همسایگان جنوبی در خدمت صلح و ثبات منطقه‌ای قرار گیرد. تحقق چنین الگویی سبب خواهد شد تا سوءتفاهمات و ادراکات نادرستی که برای دهه‌ها نسبت به رویکرد سیاست خارجی ایران در منطقه شکل گرفته با این واقعیت جایگزین شود از جانب ایران خطری همسایگان را تهدید نمی‌کند.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1005665/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پورمحمدی: هیچ ارزی نباید از دید بانک مرکزی مخفی بماند

میانگین دوره انتظار خانه‌دار شدن در کشور به 27 سال رسید

ایران سالانه 9 میلیارد دلار برای گاز فلر ضرر می‌دهد؟

نماینده مجلس: بیش از 2 و نیم میلیون کارمند در کشور داریم!

سخن بزرگان/ بترسید از مسخره کردنِ یک مومن

گوناگون/ سیاسی‌ترین محله تهران کجاست؟

علاقه عراقی‌ها به سعدی و خیام

امیر آشتیانی: دشمن با عناصر نفوذی درپی جنگ ترکیبی علیه ایران است

25 پرونده شکایت از نمایندگان در دستورکار هیئت نظارت

انتخابات‌های مجلس و ریاست‌جمهوری در سال1407 همزمان برگزار می‌شوند؟

اظهارات سخنگوی وزارت خارجه درخصوص توافق‌نامه تجارات آزاد ایران با اوراسیا

سجادپور: اسنپ بک یک بازی اروپایی است اما اگر توافق انجام بگیرداین سازوکار به حاشیه خواهد رفت

رئیس مجلس: هر کجا که کار را دست سیستم دولتی بسپاریم محکوم به شکست و ناکارآمدی است

هشدار سازمان‌های بین‌المللی: مرگ ناشی از گرسنگی در انتظار 2.1 میلیون ساکن غزه

آمادگی رژیم صهیونیستی برای تأخیر در گسترش جنگ در صورت موافقت حماس با طرح ویتکاف

ویتکاف: گروگان آمریکایی احتمالا امروز از غزه آزاد می‌شود

بازگشایی 32 فرودگاه هند بعد از آتش‌بس با پاکستان

چند بار دیگر می‌خواهید خود را درباره آمریکا و اسرائیل گول بزنید؟!

سرمقاله آرمان ملی/ پیشنهاد روشن به آقای عراقچی

آمریکا چه می‌خواهد؟

طلای جهانی کاهش یافت

چراغ قوه 8 کاره، پاور بانک، چراغ قوه، شیشه شکن و ...

سخن بزرگان/ بترسیدید که از مسخره کردنِ یک مومن

4گوشه دنیا/ چالش خطرناک نوجوانان آمریکایی!

تکنولوژی دیپ‌لیک اینتل تنها 5 سال پس از تولد به فراموشی سپرده شد

استقبال دیدنی از سخنگوی دولت در منطقه آزاد انزلی

ادعای غضنفری: پزشکیان چندبار کارهایی که می‌دانسته خلاف قانون است را با تهدید به استعفا مطرح کرده است

محبعلی: ترامپ نمی‌خواست قبل سفرش به منطقه مذاکرات شکست‌خورده اعلام شود

فرجی راد: مذاکرات نشان داد ما از برخورد نظامی خارج شدیم

بازدید سرلشکر باقری از کارخانجات نیروی دریایی ارتش در بندرعباس

ابوالفتح: اگر ما با آمریکا توافق کنیم اروپایی‌ها نمی‌توانند سرخود مکانیسم ماشه را اجرا کنند

ولایتمدار: مذاکره با آمریکا اگر ادامه پیدا نکند هم هیچ اتفاقی نمی‌افتد

روایت علایی از پشت پرده متوقف کردن دور چهارم مذاکرات از سوی آمریکا

مردم سوریه بسته‌های نظامیان صهیونیست را به آتش کشیدند

پ.ک.ک منحل شد

سرمقاله آرمان امروز/ ماحصل دور چهارم مذاکرات

حمله «کیهان» به «هم میهن»: می گویند درباره نام خلیج‌ فارس غیرتی نشویم

چرا صف وام ازدواج کم نمی‌شود؟

فرزین: بانک‌ها تخصصی می شوند

تصاویری زیبا از یک دشت بهاری در قزاقستان

دانشمندان بزرگ‌ترین موانع در ساخت چیپ‌های فوتونیک را شکستند!

جشن امضای کتاب «قاسم» برگزار می‌شود

روایت کولیوند از عملیات جست‌وجوی بالگرد رئیس‌جمهور شهید

ایران و آمریکا در ایستگاه چهارم؛ مذاکره با گام‌های محتاط

روایت وحیدی از تذکرات شهید رئیسی در برخورد با اغتشاشات 1401

ادای احترام عارف به شهید آل هاشم در گلزار شهدای وادی رحمت تبریز

استقبال دیدنی از سخنگوی دولت در بندر انزلی

منظور: در این یک سال هرکس از مردم ما را دید، گفت دلتنگ شهید رئیسی است

ادعای غضنفری: پزشکیان چندبار کارهایی را که میدانسته خلاف قانون است را با تهدید به استعفا مطرح کرده است

نتانیاهو: به آتش‌بس یا آزادی اسرای فلسطینی متعهد نیستیم