بزرگنمايي:
ایران پرسمان - آخرین خبر /در گزارش کارنامه بخوانید خودرو از چه بازارهایی جلوتر بود؟
گزارش سالانه سرویس کارشناسی کارنامه با تمرکز بر وضعیت بازار خرید و فروش خودرو منتشر شد.
این گزارش که برای اولین بار در حضور جمعی از فعالین رسانه رونمایی شد؛ محوریتهای مهمی را به خود اختصاص میدهد.

نیما نامداری"مدیرعامل کارنامه"در شروع رویدادِ رونمایی از
گزارش سالانه ، عنوان کرد:
در تهیه این گزارش، کارنامه از طریق دادهکاوی 4 میلیون آگهیِ فروش خودرو و 50 هزار معامله، شاخصهای قیمت، عرضه و تقاضای بازار خودرو را محاسبه و بررسی نمود تا به شفافیت بیشتری از وضعیت بازار خودرو دست یابد.
آخرینخبر در ادامه به شرح کامل این گزارش میپردازد.
براساس
گزارش سالانه کارنامه ، این پلتفرم در طول چندسال فعالیتِ خود 250 هزار خودرو را کارشناسی کرده است.
شاید جالب باشد بدانید ارزش معاملات خودرویی که
کارنامه بهواسطه سرویس کارشناسی، دستیار خرید و دستیار فروش در سال 1401 در آنها حضور داشته برابر با 19.5 هزار میلیارد تومان است.
سرویس کارشناسی خودرو کارنامه در سال 1401 بهجز تهران، در 5 شهر دیگر شامل مشهد، شیراز، اصفهان، رشت و کرج توسعه پیدا کرد. در جریان گزارش سالانه کارنامه سهم بیشترین محصولات بررسیشده به ایرانخودرو با 40 درصد رسیده است.
براساس گزارشِ سالِ کارنامه، بهنظر میرسد افزایش قیمت خودرو بهطور جدی در سال 1401 از بازارهای دیگر پیشی گرفته بود ؛ لذا بررسی بازار خودرو در این سال، اهمیت دوچندانی داشت که در ادامه سرفصلهای مهم گزارش ارائه خواهد شد.
نگاهی بر بازار خودرو در سال 1401

در نمودار بالا بهطور مشهود با افزایش شاخص قیمت مواجهیم که با نمودار طوسیرنگ مشخص شده است. این نمودار تغییرات وزنی قیمت خودرو (نو و کارکرده) در بازار براساس سهم انواع خودرو از کل آگهیها را نشان میدهد.
این موضوع درحالیاست که نمودار تقاضا (رنگ زرد) در اتصال با نمودار کاهشی شده است.
از سویی دیگر، تعداد آگهیهای منتشرشده در کارنامه تغییرات عرضه خودرو (نمودار سبزرنگ) بهطور کلی تغییرات خیلی گستردهای نداشته است.
همانطور که در نتایج نمودار پیداست، ریزش بازار خودرو بهدلیل انتشار خبر احتمال توافق ایران و آمریکا در مذاکرات برجام، سقوط شاخص عرضه و تقاضا روی کمترین میزان در سال 1401، توقف خریداران در پی پررنگشدن گمانهزنیها درباره ورود زودهنگام خودروهای خارجی، تصویب لایحه واردات خودرو و آغاز فرایند عرضه خودرو در بورس کالا نیز برخی از مهمترین اتفاقات تابستان1401 بوده است.
نکتهی قابل توجه در این نمودار این است که در هفته آخر آذرماه شاهد ورود دلار به کانال 40 هزار تومان بودیم و این موضوع باعث خیز شاخص قیمت خودرو بعد از ثبات نسبی شد. شاخص قیمت در اسفندماه 1401 نیز نسبت به 11 ماه گذشته رکورد زد و منجر به افزایش 83 درصدی قیمت نسبت به ابتدای سال شد.
نگاهی بر مقایسه رشد شاخص قیمت خودرو و شاخص تورم

مقایسه رشد شاخص قیمت خودرو و شاخص تورم (CPI) توسط کارنامه نشان میدهد قیمت خودرو نسبت به ابتدای سال 83 درصد افزایش داشته است؛ این درحالی رخ داد که شاخص تورم نسبت به ابتدای سال دچار 60 درصد افزایش شده بود.
لذا سال 1401، به جهت سرمایهگذاری در بازار خودرو، شرایط مناسبی را برای سرمایهگذاران فراهم کرده بود.
نگاهی بر مقایسه رشد شاخص قیمت خودرو و شاخص کل بورس

در نمودار بالا به بررسی و مقایسه شاخص قیمت خودرو و شاخص کل بورس پرداخته شده است.
در این نمودار شاهد رشد هر دو شاخص هستیم. این درحالی است که با وجود این رشد موازی بهطور مشهود، شاخص قیمت خودرو به طرز محسوسی رشد بیشتری را نسبت به شاخص کل بورس تجربه کرده است.
شاخص کل بورس از فرودین تا اسفندماه 1401، تنها 41 درصد رشد داشته؛ اما شاخص قیمت خودرو در همین بازه زمانی نزدیک به 83 درصد افزایش داشته است.
لذا در سال 1401 بازار خودرو نسبت به بورس، شرایط بهتری را برای سرمایهگذاران فراهم کرده بود.
نگاهی بر مقایسه رشد شاخص قیمت محصولات ایرانخودرو و سایپا

کارنامه در بخش دیگری از گزارش خود به مقایسه شاخص قیمت سایپا و ایرانخودرو پرداخته است.
همانطور که در نمودار بالا پیداست، در این مقایسه افزایش 86 درصدی شاخص قیمت خودروهای نو و کارکرده به معنی رشد قیمت بیشتر سایپا نسبت به ایرانخودرو را دارد.
افزایش شاخص قیمت خودروهای نو و کارکرده ایرانخودرو نیز 81 درصد ، یعنی 5 درصد کمتر از سایپا بوده است.
نگاهی بر مقایسه رشد شاخص قیمت خودروهای داخلی و چینی

مقایسه رشد قیمت خودروهای ایرانی و چینی هم بخش جذاب دیگری از گزارش کارنامه است. براساس اطلاعات این نمودار، خودروهای نو و کارکرده چینی افزایش قیمت بیشتری نسبت به خودروهای ایرانی داشته است.
بخش قابلتوجهی از این موضوع بهطور مستقیم با افزایش نرخ دلار در ارتباط است. براساس این نمودارها، خودروهای چینی 87 درصد و خودروهای داخلی 69 درصد افزایش قیمت داشتهاند.
پراکندگی افزایش قیمت خودروها در بازار

پلتفرم کارنامه در ادامه بررسی اطلاعات بهدستآمده از آگهیهای خودرو در پلتفرمهای آنلاین به این نتیجه رسیده که 64 درصد خودروها در سال 1401 افزایش قیمت 70 تا 90 درصدی داشته است. اطلاعات موجود در جدول بالا از بین 100 خودرویی که 87 درصد معاملات بازار را شامل میشوند، بهدست آمده است.
همانطور که در نمودار پیداست، تقریبا 34درصد برندمدلها از فروردین ماه تا اسفندماه 1401، 70 الی 80 درصد رشد قیمت داشتند.
20 خودرو با بیشترین معامله

بررسی شاخص تقاضا توسط کارنامه بیانگر آن است که علیرغم توقف تولید پراید و پژو 405 ، این خودروها همچنان بالاترین سهم معاملاتی را در بین خودروهای 1401 داشتهاند. سهم انواع پراید در این معاملات 29 درصد است. کمترین سهم معاملات هم با سهم 2 درصدی، بهطور جداگانه به سمند Lx ساده، پیکان پیکاپ دوگانهسوز و تیبا رسیده است.
رشد دوبرابری قیمت خودرو در سالی که گذشت

همانطور که در تصویر بالا پیداست، به 10 خودرو با بیشترین افزایش قیمت در سال 1401 اشاره شده است.
هیوندا سانتافه، پژو 206 تیپ سه و پیکان دوگانهسوز در جایگاه اول تا سوم قرار دارند.
وضعیت قیمت پراید

پراید نیز که به گواه بسیاری از کارشناسان و فعالین صنعت خودرو، یکی از ناایمنترین خودروهای تولید داخل است، بیشترین سهم از معاملات سال 1401 را به خود اختصاص داده؛ بهگونهای که 19 درصد معاملات خودرو در سال گذشته به پراید سدان تعلق گرفته است.
مقایسه سلامت خودروهای کارکرده داخلی، کرهای، ژاپنی و چینی

به اعلام کارنامه در سرویس کارشناسی، 430 آیتم خودرو مورد ارزیابی قرار میگیرد که «تعیین سلامت در، سقف، گلگیر و ستون»، «تعیین سلامت موتور، گیربکس و سیستم انتقال قدرت» و «تعیین سلامت شاسی» سه آیتمی هستند که در افت قیمت خودرو تأثیر بیشتری دارند.
جالب است بدانید مقایسه سلامت خودروهای 5 تا 6 ساله کارکرده داخلی، کرهای، ژاپنی و چینی نشان میدهد خودروهای ژاپنی بیشترین آسیبدیدگی را در زمینههای مختلف داشتهاند . بهنظر میرسد یکی از دلایل اصلی فروش این خودروها توسط مالکین آنها همین آسیبدیدگیهاست.
همانطور که مشاهده نمودید بخشی از سرفصلهای مهم این گزارش ارائه شد.
از آنجایی که این گزارش به سرفصلهای بیشتری از موضوعات پرداخته است، پیشنهاد میگردد مخاطبین عزیز آخرینخبر به مطالعه کامل این گزارش بپردازند.
فایل کامل گزارش در سایت رسمی کارنامه به نشانی
karnameh.com منتشر شده است.