ایران پرسمان

آخرين مطالب

«دیلمان»؛ حافظ امنیت خزر تحلیل روز

«دیلمان»؛ حافظ امنیت خزر
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
یک ناوشکن جنگی پیشرفته به ناوگان دریای خزر ایران اضافه شد که قادر به پرتاب موشک‌های کروز و اژدر است. ناوشکن «دیلمان» که به نوعی نسل پنج خانواده ناوشکن‌های کلاس موج محسوب می‌شود، می‌تواند بیش از 100هدف شامل شناور، پهپاد، بالگرد، زیردریایی و هواپیما را به‌طور همزمان شناسایی کند. این کشتی جنگی جدید نفوذ ایران را در آسیای مرکزی نشان می‌دهد.
یک ناوشکن جنگی پیشرفته به ناوگان دریای خزر ایران اضافه شد که قادر به پرتاب موشک‌های کروز و اژدر است. این ناوشکن 1400 تنی «دیلمان» نام دارد که تا پیش از این شهری زیبا در استان گیلان و یک گوشه در ردیف موسیقی ایرانی را به ذهن‌ها متبادر می‌کرد. این ناوشکن که به نوعی نسل پنج خانواده ناوشکن‌های کلاس موج محسوب می‌شود، می‌تواند بیش از 100 هدف شامل شناور، پهپاد، بالگرد، زیردریایی و هواپیما را به طور همزمان شناسایی کند. می‌توان دیلمان را تولد کلاسی جدید در ناوشکن‌‌‌های ایرانی نسبت به ناوشکن‌‌‌های کلاس موج دانست که در آن، عنصر پیشرفته بودن چه در طراحی و چه در زیرسامانه‌‌‌ها، کاملا مشهود و برجسته است.
ماموریت دیلمان
اضافه شدن این ناوشکن به آب‌های شمال ایران که تا پیش از این نیروی دریایی ایران بر آب‌های جنوب در خلیج فارس متمرکز بود، نشان می‌دهد که گسترده شدن ماموریت‌های دریایی و اقیانوس پیمایی و مقابله با تهدیدهای آنی و جدید، تجهیز ناوگان دریایی به مدرن‌ترین تجهیزات روز را ضروری ساخته است. سردار محمد حسین باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح، دیروز دوشنبه 6 آذر در مراسم افتتاح دیلمان در بندر انزلی، دریای خزر را دریای صلح و دوستی خواند و گفت: قدرت دریایی ایران در خدمت صلح و امنیت ناوگان تجاری، مقابله با تروریست‌ها و حوادث احتمالی در آینده خواهد بود.» امیر دریادار ایرانی فرمانده نیروی دریایی ارتش نیز با بیان اینکه خزر دریای صلح و دوستی است، افزود: به طور قطع نخستین ماموریت ناوشکن دیلمان هم صلح و دوستی و بازدید از کشورهای همسایه خواهد بود. وی تصریح کرد: از سویی با توجه به رشد اقتصادی که در حوزه این دریا اتفاق افتاده و اینکه بیشتر مبادلات اقتصادی در حوزه دریا انجام می‌شود، نیاز بود شناوری مجهز با توان بالا با توانایی پذیرش و عملیات بالگردی با توجه به شرایط جوی در این منطقه و در راستای تقویت قدرت بازدارندگی نیروهای مسلح حضور داشته باشد که با این تدابیر این ناوشکن به ناوگان شمال پیوست.
رصد رسانه‌ای دیلمان
منابع رسانه‌‌‌ای روز دوشنبه به دستاورد جدید صنایع دفاعی ایران اشاره کرده و نوشتند ایران با ناوهای پیشرفته بر قدرت دریایی خود می‌‌‌افزاید.‌ای بی‌سی نیوز در تحلیلی از رونمایی از ناوشکن دیلمان می‌نویسد: این ششمین ناو جنگی ایران است که در دریای خزر، بزرگ‌ترین دریاچه جهان، مشترک بین روسیه، آذربایجان، قزاقستان، ترکمنستان و ایران راه‌اندازی شده است. کشتی‌‌‌های جنگی ایران در سال‌‌‌های اخیر گهگاه از پایگاه‌‌‌های دریایی روسیه و آذربایجان در دریای خزر بازدید کرده‌‌‌اند، اما ایران همچنین از آذربایجان به دلیل روابط نزدیک نظامی‌‌‌اش با اسرائیل که ایران آن را دشمن اصلی خود می‌داند، انتقاد کرده است. در حالی که روسیه بزرگ‌ترین قدرت دریایی در دریای خزر است، ایران از اواخر دهه 1960 تلاش کرده تا در دریا حضور داشته باشد و از دهه 1990 بر قدرت خود افزوده است. ایران همچنین دارای سه پایگاه دریایی در سواحل این دریاست. روزنامه «جروزالم پست» نیز روز دوشنبه در مطلبی به قلم «جی فرانتسمن» نوشت، این ناوشکن جدید به ناوهای «دنا»، «سهند» و «دماوند» می‌‌‌پیوندد. کشتی جنگی جدید ایران نفوذ این کشور را در آسیای مرکزی و همچنین امتداد سواحل دریای خزر را نشان می‌‌‌دهد.
تفاوت‌های برجسته دیلمان
نخستین وجه تفاوت ناوشکن دیلمان نسبت به دیگر ناوشکن‌‌‌های کلاس موج، طراحی جدید دکل است؛ دکل این ناوشکن برخلاف دیگر ناوشکن‌‌‌های کلاس موج از طراحی چهار وجهی و یکپارچه‌‌‌ای برخوردار است. رادار ناوشکن دیلمان، به‌‌‌روزترین و پیشرفته‌‌‌ترین رادار نصب شده روی ناوشکن‌‌‌های ایرانی است که قابلیت کشف و رهگیری اهداف سطحی و هوایی مانند هواپیما، پهپاد، بالگرد، شناورهای سطحی و هدایت موشک‌‌‌های سطح به سطح و موشک‌‌‌های پدافندی را دارد. مزیت اصلی این رادار نسبت به رادار ناوشکن جماران و دماوند و رادار AWS دیگر ناوشکن‌‌‌های کلاس موج، غیر‌چرخان بودن آن است که باعث می‌شود اجزایی از ساختار رادار حذف شوند که همین موضوع باعث تسهیل موضوع تعمیر و نگهداری رادار و کاهش هزینه‌‌‌های مربوطه می‌شود. تفاوت دیگر دیلمان نسبت به سایر ناوشکن‌‌‌های کلاس موج در قسمت پیشرانه است. این ناوشکن از چهار موتور با چهار خط مجزای شافت و پروانه برخوردار است که به دلیل توان تحرک و مانور بیشتر آن در شرایط جوی دریای خزر است. با استفاده از این توان، دیلمان می‌تواند تا حداکثر سرعت 26 نات دریانوردی کند. دیگر برتری دیلمان نسبت به سایر ناوشکن‌‌‌های کلاس موج، ترکیب و صورت‌‌‌بندی تسلیحاتی آن است به طوری که می‌توان دیلمان را مسلح‌‌‌ترین ناوشکن تولیدشده توسط جمهوری اسلامی ایران تاکنون عنوان کرد. این ترکیب سلاح در چهار حوزه زیرسطح، سطحی، هوایی و خودحفاظتی است که در حوزه زیرسطحی، دیلمان مجهز به پرتابگر سه تایی اژدر در قسمت پاشنه ناوشکن است که با استفاده از این اژدرها می‌تواند با اهداف مختلف سطحی و زیرسطحی مقابله کند.رکورددار حمل موشک کروز در ناوشکن‌‌‌های ایرانی در حوزه رزم سطحی، نقطه اتکای اصلی ناوشکن دیلمان برخورداری از تعداد مناسبی موشک کروز ضد کشتی قادر و قدیر است که از حیث تعداد لانچرهای موشک تاکنون مسلح‌‌‌ترین ناوشکن کلاس موج به موشک‌‌‌های سطح به سطح محسوب می‌شود.
در حوزه توانمندی ناوشکن دیلمان در حوزه پدافند هوایی اما ماجرا کمی متفاوت است؛ چراکه قرار است این ناوشکن نخستین ناوشکن کلاس موج باشد که به سامانه پدافند هوایی عمودپرتاب مجهز ‌‌‌شود که جانمایی این سامانه در قسمت سینه ناوشکن دیلمان انجام گرفته و قرار است در آینده نزدیک نصب شود.
خانواده ناوشکن ها
دیلمان محصولی از ناوشکن‌‌‌های کلاس موج است که ناوشکن «جماران»، نخستین محصول از این خانواده به شمار می‌‌‌رود که سال 1388 به ناوگان جنوب نیروی دریایی ارتش ملحق شد. ناوشکن‌‌‌های کلاس موج ناوشکن‌‌‌هایی با طول 94 متر، عرض 11 متر و وزنی بین 1300 تا 1500 تن محسوب می‌‌‌شوند که نخستین نسل تولیدشده، جماران بود. البته تجهیزات جماران در سال‌‌‌های بعد تغییرات زیادی کرد و ارتقا یافت. جماران در زمان رونمایی، مجهز به موشک کروز ضد کشتی، توپ دریایی، اژدر، موشک‌‌‌های پدافندی و سامانه راداری سه‌‌‌ بعدی بود. «دماوند»، دومین ناوشکن از کلاس موج است که با همان امکانات ناوشکن جماران ساخته شده و در سال 1393 به ناوگان شمال نیروی دریایی ارتش الحاق یافت. دماوند، از نظر ویژگی‌‌‌های ظاهری و تسلیحاتی مشابه جماران بود با این حال ویژگی بزرگ دماوند این بود که نخستین ناوشکن جمهوری اسلامی ایران در دریای خزر به حساب می‌‌‌آمد. در دی‌‌‌ماه 1396 طی سانحه‌‌‌ای که در بندر انزلی رخ داد، این ناوشکن از مدار عملیاتی خارج شد. جماران و دماوند، توسط صنایع دریایی وزارت دفاع ساخته شده‌‌‌اند. سومین ناوشکن از کلاس موج در نیروی دریایی ارتش، «سهند» نام دارد که در کارخانه‌های نیروی دریایی ارتش در ناوگان جنوب ساخته شد. سهند، نخستین ناوشکن کلاس موج بود که روی آن سامانه دفاع نقطه‌‌‌ای نصب شد که می‌توانست از خود و یگان‌‌‌های همراه با استفاده از این سامانه در برابر تهدیدهای ارتفاع پست مانند موشک‌‌‌های کروز حفاظت کند. از دیگر تفاوت‌‌‌های سهند با جماران و دماوند، طراحی بدنه بود؛ در این طراحی یکپارچه‌‌‌گرفتن بدنه اصلی ناوشکن، پنهان‌‌‌کاری و رادارگریزی بیشتر ناوشکن را به همراه داشت. همچنین امکان‌پذیرش بالگردهای بزرگ‌تر هوادریا مانند SH3 با استفاده از پد فرود بالگرد بزرگ‌تر در ناوشکن سهند دیگر تفاوت آن نسبت به جماران و دماوند محسوب می‌شود. سهند مانند دماوند به موشک کروز ضدکشتی، توپ دریایی، اژدر، موشک پدافندی و سامانه راداری کشف اهداف هوایی مجهز است.
«دنا»، چهارمین عضو از خانواده ناوشکن‌‌‌های کلاس موج دریانوردی دور دنیای آن در قالب ناوگروه 86 نیروی دریایی ارتش است که برای این ناوشکن شهرت جهانی به ارمغان آورد. صورت‌‌‌بندی تسلیحاتی ناوشکن دنا هم مانند ناوشکن‌‌‌های جماران و دماوند است با این تفاوت که در حوزه سامانه‌‌‌های جنگ الکترونیک دنا به سامانه‌‌‌های به‌‌‌روزتر و پیشرفته‌‌‌تری مجهز است.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1067918/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

وزیر نفت از تسریع فرآیند جذب سرمایه‌گذاری در بخش بالادستی صنعت نفت خبر داد

بیت‌کوین به کانال 100 هزار دلار بازگشت

ببینید که ژاپنی ها ساختمان هاشون رو چجوری تخریب می‌کنند!

چه خوبه که ما امام رضا داریم...

کشف ماهواره ناسا درباره انتشار اشعه ایکس از سیاه‌چاله

روزگار از من گرفت

قالیباف: من هیچ وقت با مذاکره مخالف نبودم/ مگر می‌شود بدون دنیا زندگی کرد

ماجرای نقشه‌ نصب شده بر دیوار اتاق رئیس دستگاه دیپلماسی کویت از زبان سفیر پیشین ایران

فرمانده کل ارتش: ارتقاء توان عملیاتی و حفظ آمادگی رزمی رسالت اصلی نیروهای پدافندی است

قصد ترکیه برای افزایش مبادلات با عراق تا 30 میلیارد دلار

پوتین در میدان سرخ: روسیه سدی شکست‌ناپذیر در برابر نازیسم خواهد بود

در بحبوحه درگیری با پاکستان؛ هند «اس-400» مستقر کرد

پرنده‌های آهنین چینی بازار هواپیماهای نظامی را به هم ریخت؛ داستان چیست؟

افشای دیدار نامتعارف وزیر امور راهبردی اسرائیل با ترامپ در کاخ سفید

نرخ مالیات و عوارض ارزش افزوده انواع سیگار اعلام شد

طلای جهانی افزایشی ماند

چشم های جالب این حشرات را ببینید

پلیس خودروی متخلفان را با لیفتراک می‌برد!

ما همه مدیون امام رضا(ع) هستیم؛ هم در دنیا و هم در آخرت

کارمای آبی؛ هشت‌پا یک غواص را خفه کرد

شاعرانه/ رفت عمر من از دست من

توضیحات بقائی در مورد سفر عراقچی به عربستان و قطر

قالیباف: هیچ‌کس مخالف ارتباط با دنیا نیست

واکنش زینب سلیمانی به ماجرای ترامپ و نام خلیج فارس

استقبال پوتین از رؤسای جمهور چند کشور در مراسم رژه «روز پیروزی»

آزار جنسی خاخام صهیونیست به دخترانش رسوایی به بار آورد

برنامه پوتین و شی برای تضعیف دلار

حضور بیش از 11 هزار نظامی در مراسم رژه «روز پیروزی» مسکو

چرا یک توافق هسته‌ای جدید به نفع مسکو است؟

رشد 12 درصدی ارزش سهام در بورس تهران

متقاضیان واحدهای مسکن ملی بخوانند

سوئیس در یک روز بارانی

حب امیرالمومنین علیه السلام

درهای خیر در کلامِ استاد فاطمی نیا

«آرامشم امام رضا» با نوای کربلایی‌محمدرضا نوشه ور

سقوط کاوشگر قدیمی شوروی روی زمین،«سقوط معمولی» نخواهد بود

واکنش نمایندگی ایران در سازمان ملل به گزارش‌های ساختگی پیرامون سایت ادعایی هسته‌ای

عراقچی: استخدام یک فرقه منحرف توسط نتانیاهو برای انتشار اطلاعات مثلا ترسناک، نشانه کمال استیصال است

تولید بمب گرما-هسته‌ای جدید در آمریکا علیرغم شعارهای ترامپ

رایزنی‌های جدید روسیه و آمریکا برای عادی‌سازی روابط

حملات موشکی هند به پاکستان از دریای عرب

جواب امام هادی(ع) برای 4 مشکل شخص گرفتار

سیستم ایمنی باعث ایجاد ترس می‌شود و روانگردان‌ها این واکنش را مسدود می‌کنند

روزی شلوغ البته نه برای همه!

آکسیوس: مذاکرات ایران و آمریکا یک‌شنبه برگزار می‌شود

چشم‌پوشی آمریکا از پیش‌شرط عادی‌سازی روابط عربستان با تل‌آویو

رهگیری موشک‌ها و پهپادهای پاکستان توسط هند

گفتگوی زلنسکی و ترامپ درباره آتش‌بس 30 روزه در جنگ اوکراین

وعده یک و نیم ساله برای تکمیل راه‌آهن چابهار ـ زاهدان

ساعت کاری جدید بانک‌ها اعلام شد