ایران پرسمان

آخرين مطالب

سرمقاله همدلی/ طلای کثیف و شهر بی‌پول تحلیل روز

سرمقاله همدلی/ طلای کثیف و شهر بی‌پول
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - همدلی / « طلای کثیف و شهر بی‌پول » عنوان سرمقاله روزنامه همدلی نوشته زهرا نژادبهرام است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
هر روزه شاهد حضور جمعی جوان و نوجوان، زن و کودک و مرد در خیابانهای شهر هستیم که با کیسه هایی سطل‌های زباله را بازیافت می‌کنند و کوله بر دوش در ساعت مختلف شبانه روز در حرکت هستند !
گروهی که به بازیافتی‌های انسانی معروف هستند در بستر شهر به مراکزی مراجعه می‌کنند که توسط سردسته‌های خرید فروش زباله در فضاهای بی دفاعی از محلات جا خوش کرده‌‌‌‌اند! و با قیمت‌های نازل محصولات آنها را خریداری می‌کنند‌‌‌‌‌‌! شهرهای بزرگ دراین عرصه متقاضیان بیشتری دارد و شهرها هر چقدر کوچکتر و کم جمعیت تر می‌شوند زباله گردان انسانی در آنها کم و کمتر می‌شود‌‌‌‌‌‌! سر دسته‌های جمع آوری زباله‌‌ها و عموما قابل بازیافت با ایجاد شبکه‌های وسیع و مویرگی با بکار گیری کودکان و چوانان و به ویژه افراد اتباع این شبکه را تغذیه می‌کنند! و با اقتدار بر صحنه شهر زیر زمینی حکومت می‌کنند‌‌‌‌‌‌! این مهم دو معنا دارد نخست آنکه گروههایی برای کسب سود روبه سوی طلای کثیف آورده‌‌‌اند‌‌‌‌‌، چراکه به دلیل ماهیت زباله بودن آنها تمایلی به جستجوی راهکار مناسب در مدیران شکل نگرفته است‌‌‌‌‌‌! دوم آنکه با بهره‌گیری از این واژه یعنی زباله‌‌‌‌‌، مسئله در قالب موضوعات بزه و امنیتی وارد می‌شود و امکان حل آن به سادگی نیست‌‌‌‌‌‌! این یعنی دور شدن بیشتر مدیران از حل مسئله پایان دادن به معضل پسماند در شهرها و کشور است‌‌‌‌‌‌! آنگونه که حتی ریس محیط زیست نام مافیا را به کار می‌برد و به نوعی سازمان مطبوعش را از رسیدگی به این موضوع دورمیکند !!
نا کارآمدی سیستم تفکیک زباله و طرح‌های مرتبط به آن در کنار عدم تحقق قانون مصوب دو دهه قبل مجلس شورای اسلامی به همراه افزایش جمعیت و گستردگی شهرها و نداشتن روش مطمئن برای تفکیک زباله از مبدا و مبدل ساختن آن به ثروت بستری برای فعالیت این گروهها و آلودگی محیطی شهرها ایجاد کرده است ؛ این اقدام ،موجب گسترش این شبکه مویرگی جمع آوری پسماند به شیوه غیر بهداشتی و اصولی و خلاف محیط زیستی شده و درنهایت تولید ثرورت برای این گروه که با نام شبکه‌های پسماند تعریف می‌شوند‌‌‌‌‌، شده است!
بر اساس آمارهای که دفتر محیط زیست و خدمات شهری سازمان شهرداری‌‌ها اعلام کرده‌‌‌‌‌، هر روز 45 هزار تن زباله در مناطق شهری و 10 هزار تن پسماند در مناطق روستایی تولید می‌شود (55 هزار تن) است. در تهران نیز روزانه 7500 تن زباله تولید می‌شود.
بازار
در همین ارتباط به گفته یکی از مدیران سازمان محیط زیست سالانه 21 میلیون تن پسماند عادی، 150 هزار تن پسماند بیمارستانی، هشت میلیون تن پسماند ویژه و خطرناک، 35 میلیون تن پسماند صنعتی و 170 میلیون تن پسماند کشاورزی در کشور تولید می‌شود.
در آمارهای رسمی متوسط سرانه تولید زباله برای هر شهرنشین 760گرم و در روستاها 485گرم اعلام شده که 2.5 برابر بیشتر از متوسط جهانی است. در این میان در حالی که طبق بررسی‌های سازمان شهرداری‌ها، 65 درصد از پسماندهای تولیدی «تر» و 35 درصد آن «خشک» است و فقط 10 درصد زباله‌ها از مبدا تفکیک می‌شوند . با این حجم از پسماند به ویژه پسماند تر که قابلیت بازیافت موثر دارد‌‌‌‌‌، ثروتی در شهرها وجود دارد که به دلیل بی توجهی به منبعی نگران کننده از نظر انسانی و بهداشتی شده است‌‌‌‌‌‌! گروهی از انسانها در زباله‌‌ها ی شهری فعالیت می‌کنند که قادرند با ثروت تولید شده فرصتی برای کار مناسب و مطلوبی در شان انسانی شان داشته باشند! از این رو توجه به مقوله بازیافت و مدیریت بازیافت نیازمند طرحی دیگر است طرحی از جنس عزم جدی مدیران در کنار تدارک لازم برای دسترسی شهرداری به یک منبع پایدار از درآمد که دست از سر فروش شهرها بردارند!
درآمدی که در صورت تحقق آن حداقل در تهران قادر است بخش بزرگی از نیازهای مالی شهر را در بودجه تامین کند‌‌‌‌‌‌! دراین جا دو مسئله قابل تامل است :‌‌‌‌‌‌! 1- بازیافت و جمع آوری زباله نیازمند مدیریتی کار آمد و الگو گیری از کشورهای موفق دراین عرصه است تا بتواند دو اثر مهم بر جای گذارد نخست آنکه کودکان و جوانان ... را از این اقدام غیر بهداشتی و غیر انسانی دور کند و فرصت‌های شغلی در عرصه بازیافت منطبق بر محیط زیست و بهداشت برای آنها تدارک ببیند دوم آنکه زنجیره شبکه‌های قدرت در جمع آوری زباله و بازیافت گران انسانی، را قطع کند تا ثروت ناشی از این طلای کثیف به جیب شهروندان و شهر بازگردد!
2- بهداشت محیط و زیبایی شهر دو مقوله به هم پیوسته هستند که بی توجهی به آن به بهای شیوع انوع مشکلات سلامت و زیست مناسب برای شهروندان می‌گردد ؛ در دستور کار قرار گرفتن راهکارهای پیشین برای بهداشت محیط به واسطه پراکنده شدن زباله‌های در سطح شهر در قالب تفکیک از مبدا و طرح‌های جمع آوری زباله‌‌ها ی خانگی‌‌‌‌‌، با تکیه بر زمان بندی و آموزش مناسب به صورت هفته گی و تعیین معیارهای تشویقی و تنبیهی نظیر جرایم جاری برای برخی موارد موجود در شهرها می‌تواند فضای مورد نیاز برای فعالیت این شبکه‌‌ها را مسدود کند‌‌‌‌‌‌! و درعین حال هزینه‌‌ها مترتب بر جمع آوری زباله‌‌ها و پسماندها را به صورت خشک و تر را کاهش دهد !
لذا ورود دولت به عرصه بازیافت و تدارک امکانات لازم برای دوری جستن از دفن زباله و عارضه‌های مرتبط بر آن برای کشور و شهرها لزوم توجه به بازیافت از مبدا و کوتاه کردن دست شبکه بازیافت انسانی را جدی می‌سازد !
ازاین رو لازم است مدیریت شهری و دولت در قالب تامین نیازهای مالی شهربه صورت پایدار از یک سو و حفاظت از محیط زیست از سوی دیگر و کوتاه کردن دست سردسته‌های جمع اوری زباله از شیوع جمع اوری انسانی پسماند تدارک لازم را ببینند‌‌‌‌‌‌! طرح کاپ برای جمع آوری پسماند در دوره پنجم با مطالعات زیاد به صورت ازمایشی در تهران اجرا شد اگر نقاط قوت و ضعف آن ارزیابی شود قادر است بستر مناسبی برای مدیریت پسماند در کشور فراهم کند

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1068304/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تصادف یک خودرو با خودروی برقی کودک یک‌ساله

توصیه خادم مهمان سرای غدیر برای خواندن یک دعای خاص در مشهد

نمایی زیبا از طبیعتِ تالش

آیین تعویض پرچم گنبد حرم مطهر رضوی

چگونه سال اولی‌ها را به حرم مطهر امام رضا (ع) می‌برید؟

نگاهی به گنجینه‌هایی که در موزه آستان قدس حرم رضوی

خاطره یک پزشک از شفا یافتن دو کودک نابینا از یک روستا

مداحی ابوالفضل مشکینی در صحن حضرت به مناسبت ولادت امام رضا (ع)

نمایی زیبا از تعویض پرچم گنبد امام رضا(ع)

چندتا لوکیشن در مازندران که تو بهار حتما باید ببینید

احتمال برخورد زباله فضایی به یک انسان چقدر است؟

شعرخوانی زیبای دکتر کاکاوند

تحلیل هاآرتص از وعده خبر بزرگ ترامپ درباره ایران

سفارت ایران در واتیکان، انتخاب پاپ جدید را تبریک گفت

ترامپ مجری «فاکس نیوز» را به عنوان دادستان فدرال پایتخت آمریکا معرفی کرد

آمریکا: قصد مداخله در مناقشه هند و پاکستان را نداریم

تلاش خاموش هند و پاکستان برای تنش زدایی در میانه‌ی موشک‌پراکنی

بی انصافی در نماز

شگفتی طبیعت؛ تخم‌گذاری حلزون غول‌پیکر از گردن

ارتفاعات رودبار در گیلان

علت انتخاب نام خانوادگی ایرانی برای فرمانده نیروی دریایی ارتش

ماجرای جالب یکی از خادمان مهمان سرای غدیر برای خادم شدن

سامانه ذخیره‌سازی انرژی بدون لیتیوم با عمر 25 سال معرفی شد

غزل زیبای سعدی

کمالوندی: ایران تنها کشوری نیست که غنی‌سازی دارد و در عین حال سلاح هسته‌ای ندارد

فشار شدید دولت آمریکا بر تل آویو برای رسیدن به توافق با حماس

انتقاد «بیل گیتس» از «ایلان ماسک»

وسایل نوستالژیک و قدیمی که حس خوبی به شما میدهد

وسیع ترین چشمه آب گرم جهان

بر فرازِ خلیج فارس

مکانی زیبا در قزاقستان

وقتی یوزپلنگ به مرغ‌های شاخدار درس پرواز می‌دهد!

لحظه ریزش دیوار روی یک آتش‌نشان

توضیح کامل امیر دریادار شهرام ایرانی درباره نام تاریخی خلیج فارس

جمله احساسی امیر دریادار شهرام ایرانی درباره خلیج فارس

سخنان ارزشمند دکتر قمشه ای

گفتگوی تلفنی گروسی با عراقچی

دیدار عارف با جمعی از اعضای حزب کارگزاران/ فائزه و محسن هاشمی هم بودند

انگلیس سنگین‌ترین بسته تحریمی علیه روسیه را اعمال کرد

استقبال چین از انتخاب پاپ جدید

رسانه های عبری: سفر وزیر دفاع آمریکا به اسرائیل لغو شد

سفیر آمریکا: تل آویو مسئول توزیع کمک‌ها در غزه نخواهد بود

آغاز عملیات اجرایی حفاری اکتشافی نفت در دریای خزر پس از سه دهه وقفه

نصری: هدف آشکار منافقین، تخریب اقدامات دیپلماتیک ترامپ با ایران است

چه شود آهویت باشم یا علی ابن موسی الرضا

برگ های پاییزی در استان شیگای چین

هرچی که دارمو امام رضا بهم داد

جزایر برمودا واقع در آتلانتیک شمالی

راز چشم‌های آبی فاش شد؛ همه به یک انسان اولیه اروپایی بازمی‌گردند

سخنان دلنشین دکتر کاکایی